By Miguel Ordoñez

We hebben op deze blog veel tijd besteed aan het bespreken van de voordelen van wietgebruik.

Zo biedt het verlichting en rustgevende sensaties en ervaren veel gebruikers geen noemenswaardige bijwerkingen. Als je echter regelmatig rookt, zul je merken dat de dagen waarop je niet rookt bijzonder oncomfortabel kunnen zijn. We hebben het hier over de ontwenningsverschijnselen van wiet.


Je denkt misschien dat ontwenning alleen voorkomt bij het gebruik van opiaten, alcohol en dergelijke. Vervelende fysiologische en mentale sensaties kunnen echter ook voorkomen als je stopt met wiet. Stoppen met andere middelen is weliswaar moeilijker, maar het is nog steeds de moeite waard om te weten wat je kunt doorstaan en hoe je de problemen kunt verlichten.

Het Ontwenningssyndroom

Je lichaam went aan alles wat je regelmatig doet of consumeert. Of dat nu lichaamsbeweging, snoep of het drinken van zes kopjes sterke koffie op een dag is. Wanneer je dat plotseling niet meer doet, raakt je lichaam in een shocktoestand en zal het hierop gaan reageren.

Dit is misschien een teleurstelling, maar chronische wietgebruikers zijn niet vrijgesteld van het ervaren van vergelijkbare ontwenningsverschijnselen. Abrupt stoppen na een periode van chronisch gebruik heeft vaak gevolgen en zal het fysieke, emotionele en gedragsmatige welzijn beïnvloeden.

Wordt het ontwenningssyndroom door wiet zelfs geclassificeerd als een psychische stoornis.

Maar is het net zo schadelijk als de ontwenningsverschijnselen van andere drugs, zoals cocaïne, alcohol en opioïden?

Niet helemaal. Natuurlijk kunnen de symptomen je verzwakken en met je hoofd rotzooien, maar ze leiden niet tot levensbedreigende situaties.

Wat Zijn de Oorzaken van Ontwenning van Cannabis?

Maar wat veroorzaakt nu precies deze ontwenningsverschijnselen?

Ook als je niet zo bekend bent met wiet zelf, is de kans groot dat je weleens hebt gehoord van THC. Dit is de belangrijkste psychoactieve stof in de wietplant. Als je je consumptie verhoogt, bijvoorbeeld van eens per maand tot elke avond, raken je hersenen meer gewend aan de THC.

Tot op zekere hoogte is je lichaam op dat moment afhankelijk van de THC geworden om te kunnen functioneren. Wetenschappelijk gezien, worden de CB1-receptoren in het centrale zenuwstelsel (specifieker in het endocannabinoïdesysteem) ongevoelig na herhaalde interactie met dezelfde stof. Deze receptoren hebben op hun beurt veel meer verantwoordelijkheden dan alleen het verwerken van cannabis. Na verloop van tijd zullen sommige functies in de hersenen dan ook veranderen.

Hetzelfde kan echter niet gezegd worden van cannabidiol (CBD). In tegenstelling tot THC heeft deze stof geen psychotrope effecten. Ook heeft het geen directe interactie met de cannabinoïdereceptoren. We kunnen dus met een gerust hart zeggen dat zelfs bij dagelijks gebruik van CBD je deze problemen waarschijnlijk niet zult krijgen.

Wat Zijn de Oorzaken van Ontwenning van Cannabis?

Ontwenningsverschijnselen van Wiet

Hieronder staan enkele symptomen die je kunt ervaren wanneer je ontwenningsverschijnselen van wiet krijgt.

Dit zijn meestal milde episodes van fysieke en emotionele klachten, maar soms is professionele hulp nodig als ze aanhouden en verergeren.

  • Prikkelbaarheid: dit begint vaak als milde ergernis, maar kan overgaan in irrationele agressie. Dit is een van de eerste symptomen die mensen ervaren als ze ontwenningsverschijnselen beginnen te krijgen.
  • Slaapproblemen: chronische wietgebruikers die plotseling stoppen, ervaren vaak slaapproblemen. Denk aan slapeloosheid, levendige nachtmerries en nachtelijk zweten.
  • Hoofdpijn: intense hoofdpijn maakt ook deel uit van de lijst met ontwenningsverschijnselen van wiet. Dit begint meestal drie dagen na het stoppen en kan een week of twee duren.
  • Griepachtige symptomen: het gebruikelijke overmatige zweten dat gepaard gaat met koorts en koude rillingen.
  • Angst en depressie: gevoelens van paranoia, een aanhoudend verdrietig gevoel en plotseling verlies van interesse in dagelijkse activiteiten.

Hoelang Duren de Ontwenningsverschijnselen van Wiet?

Hoelang mensen door de ontwenningsfase gaan, verschilt van persoon tot persoon. Maar de ergste symptomen verschijnen meestal binnen de eerste twee weken nadat je bent gestopt met regelmatig wietgebruik.

Om je een idee te geven: hieronder vind je een globale tijdlijn van wat er binnen en na die periode van twee weken kan gebeuren.

Week 1

Fysieke en mentale vermoeidheid beginnen toe te nemen. De episodes van prikkelbaarheid komen meestal eerst opzetten, gevolgd door angst en slaapproblemen.

Week 2

Gedurende deze periode zijn de ontwenningsverschijnselen op hun hoogtepunt, met name op de tiende dag. Als je bijzonder regelmatig hebt gebruikt, kun je hoofdpijn en griepachtige symptomen krijgen.

Week 3

Gedurende deze tijd zullen de symptomen beginnen af te nemen. Het ongemak begint te vervagen en langzaamaan keer je weer terug naar je normale routine.

Week 4

Net zoals de longen weer gezond worden na een lange periode zonder roken, zullen de cannabinoïdereceptoren in de hersenen weer normaal gaan functioneren. Na deze vierde week zouden alle ontwenningsverschijnselen verdwenen moeten zijn.

Kunnen Ontwenningsverschijnselen een Psychose Veroorzaken?

Een van de eerste vormen van propaganda tegen wiet betrof het vermeende effect ervan op de geestelijke gezondheid.

Volgens een studie uit 2007[1] die verwijst naar eerder onderzoek loopt een op de vier wietgebruikers een hoog risico op schizofrenie "of een gerelateerde psychotische stoornis". Voor degenen die van plan zijn voor het eerst wiet te gaan proberen, is dit niet erg bemoedigende informatie.

Maar is het echt zo alarmerend als het klinkt? De meest recente studie over dit onderwerp, uitgevoerd in 2017[2], zegt iets heel anders. Deze beweert dat langdurig wietgebruik kan leiden tot "lichte of matige" ontwenningsverschijnselen die de stemming en het gedrag beïnvloeden. In het ergste geval heb je misschien ambulante zorg nodig om het ongemak op te lossen, maar verder niets. Afgezien daarvan is er geen bewijs dat cannabisgebruik rechtstreeks tot dergelijke psychische stoornissen leidt.

De enige reden dat iemand opgenomen zou moeten worden vanwege chronisch wietgebruik of ontwenningsverschijnselen, is als de persoon al een mentale aandoening heeft. Maar zelfs dan zou in sommige gevallen iets uitgebreidere ambulante zorg moeten volstaan.

Om het ontwenningssyndroom helemaal te laten verdwijnen, moet je je volledig onthouden van cannabis en elk ander stimulerend middel. Als je bijvoorbeeld je wiet vervangt door tabak of alcohol, is de kans groot dat je toestand juist verslechtert en dat je cannabis weer in dezelfde mate gaat gebruiken als voorheen.

Hoe Voorkom en Beheers Je Ontwenning van Cannabis?

Voorkomen is beter dan genezen, maar dan nog loont het om te weten welke maatregelen je kunt nemen om eventuele onaangename klachten te verlichten.

En je hebt geluk! Hieronder bespreken we niet alleen hoe je ontwenningsverschijnselen kunt voorkomen, maar ook hoe je ze kunt bestrijden.

Hier zijn enkele manieren waarop je de gevreesde ontwenningsverschijnselen kunt voorkomen en tegengaan. Als je je aan deze tips houdt, zouden de eerste 72 uren van je leven na chronisch gebruik een stuk minder lastig moeten zijn.

  • Drink Voldoende Water

Water is leven en aangezien ons lichaam voor 60-63% (jonge mannelijke volwassene) uit H₂O bestaat, is het wel duidelijk dat water drinken noodzakelijk is voor ons voortbestaan en welzijn.

Drink ongeveer twaalf glazen per dag wanneer je eenmaal bent gestopt met wiet. Suikerhoudende en cafeïnehoudende dranken zijn niet aan te raden. Deze kunnen je namelijk uitdrogen, waardoor de symptomen verergeren. Drink dus liever geen frisdrank of cappuccino.

Hoe Voorkom en Beheers Je Ontwenning van Cannabis?

  • Zweet Veel

Er is meer dan genoeg wetenschappelijk bewijs online te vinden dat pleit voor regelmatige lichaamsbeweging. Natuurlijk, dat strandlichaam het hele jaar door willen hebben, valt daar ook onder, maar in dit geval zou het ook moeten helpen om de opgebouwde afvalstoffen door langdurig cannabisgebruik af te voeren.

Beweeg ten minste dertig minuten per dag. Dit kan elke training naar keuze zijn, maar zorg er in ieder geval voor dat je er plezier aan beleeft om het vol te houden.

Hoe Voorkom en Beheers Je Ontwenning van Cannabis?
  • Eet Gezonder

Natuurlijk is een royale hamburger, patat, pizza en ijs bevredigend voor je smaakpapillen. Maar je zult je trager en prikkelbaarder gaan voelen als je dat patroon aanhoudt. Als je al te maken hebt met ontwenning van marihuana, zal dit je gevoel alleen maar verergeren.

Dus vervang dat eten voorlopig door vers fruit en groenten, samen met wat mager vlees. En als je het juiste recept online hebt gevonden, zul je al snel beseffen dat goed eten niet altijd saai hoeft te zijn.

Hoe Voorkom en Beheers Je Ontwenning van Cannabis?

  • Probeer Ontspanningstechnieken

Zoals we al zeiden, is angst een van de belangrijkste symptomen van de ontwenning van cannabis. Er zijn veel manieren om het te bestrijden, maar het beoefenen van ontspanningstechnieken is een van de meest beproefde en eenvoudige strategieën.

Het kan vooral effectief zijn in de vorm van mindfulness-meditatie. Voor degenen die hiermee onbekend zijn; dit verwijst naar meditatie waarbij je je op het hier en nu concentreert, in plaats van te denken aan het verleden of de toekomst. Het enige wat je hoeft te doen, is tien minuten per dag stilzitten en je geest tot rust brengen. Dergelijke meditatie helpt je te concentreren op het moment. Daarnaast leert de oefening je ook om je bewust te zijn van wanneer angst in je opkomt. Vervolgens kun je dit op een rustige manier, maar snel weer loslaten.

Hoe Voorkom en Beheers Je Ontwenning van Cannabis?
  • Verbeter Je Slaapritueel

Een gezonde hoeveelheid goede slaap is nog een manier om met ontwenningsverschijnselen om te gaan. Net als mindfulness-meditatie, vereist het verbeteren van je slaap een vaste routine.

Een goed startpunt is door elke avond rond dezelfde tijd te gaan slapen. Dit helpt bij het normaliseren van het circadiane ritme van je lichaam. Dat betekent dat je lijf een goed idee krijgt van wanneer je wakker moet worden en wanneer je je moet voorbereiden op het slapen. Deze aanpassing zal je slaapgewoonten geleidelijk verbeteren.

Hoe Voorkom en Beheers Je Ontwenning van Cannabis?
  • Zoek Hulp bij Mensen in Je Directe Omgeving

Je vrienden, dierbaren en naaste verwanten staan altijd klaar om je te ondersteunen, zowel fysiek als emotioneel. Dus als je op een gegeven moment hulp nodig hebt, aarzel dan niet om het te vragen.

Het helpt echt om positieve mensen in de buurt te hebben die je door deze tijd heen helpen.

Bestrijding van de Ontwenningsverschijnselen van Wiet

Afhankelijk van de ernst van je situatie, zullen de ontwenningsverschijnselen van wiet variëren. Het wordt of een makkie, een zware strijd of een uitdagende reis die daar ergens tussenin zit.

Wat de ervaring ook is, je hebt een flinke dosis wilskracht nodig om te herstellen. Houd deze tips dan ook goed in gedachten en je zult er langzaam maar zeker doorheen komen.

External Resources:
  1. Reefer madness https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. The cannabis withdrawal syndrome: current insights https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.