By Marguerite Arnold

Acupunctuur en cannabis worden door Chinese geneeskundigen al duizenden jaren gebruikt voor therapeutische doeleinden. De Westerse geneeskunde begint echter pas net te begrijpen dat deze twee wellicht in synergie werken, hoewel dit nog geen "wetenschappelijke" standaard is.

Het is echter nog intrigerender dat het erop lijkt dat niet alleen cannabis het ECS (endocannabinoïde systeem) stimuleert, maar dat acupunctuur dit ook doet.

WAT IS HET ENDOCANNABINOÏDE SYSTEEM?

Het endocannabinoïde systeem van het lichaam werd in feite slechts vrij recentelijk ontdekt, namelijk in de jaren '90, door de Israëlische wetenschapper Dr. Raphael Mechoulam, ook wel bekend als de "vader" van cannabinoïden (in ieder geval in het Westen). Dit is trouwens ook de persoon die THC heeft ontdekt.

Het ECS is een serie receptoren, namelijk CB1 (die voornamelijk voorkomen in de hersenen van de meeste zoogdieren) en CB2 (die aanwezig zijn in het centrale zenuwstelsel, organen en weefsels). Tegenwoordig staat het ECS bekend als het vierde belangrijke regulerende systeem van het lichaam. Alles wordt gereguleerd, van pijnsensaties, ontstekingen en de reacties van het immuunsysteem, tot geheugen, eetlust en stemming, maar ook de algehele stofwisseling.

CANNABIS IS AL LANG ONDERDEEL VAN DE CHINESE GENEESKUNDE

Cannabis staat in het Chinees bekend als "ma" en dit betekent, naast het woord voor de plant zelf, ook "help" en "verdoving". Het wordt al duizenden jaren gebruikt als onderdeel van de geaccepteerde Chinese geneeskunde en traditionele kruidenkunde.

Reeds in 2737 v.C. schreef de Emperor Shen Nung, ook bekend als de Red Emperor, een boek over "traditionele Chinese geneeskunde", waarin mogelijk de eerste vermelding van medicinale cannabis in een medisch handboek werd gemaakt. Rond 2698 v.C. schreef Huang Ti, ook bekend als de “Yellow Emperor”, de Nei Ching, die ook bekend is als het Chinese Canon of Medicine. In dit boek wordt zowel het gebruik van acupunctuur als het gebruik van cannabis beschreven.

Hua Tuo, die leefde van 140-208 n.C, is de eerste persoon die de erkenning kreeg voor het schrijven over het gebruik van cannabis als pijnstiller en de erkende uitvinder van acupunctuur naalden. Naar verluidt, gebruikte Tuo cannabis in combinatie met acupunctuur, maar ook om pijn tijdens operaties te verlichten.

Rond het jaar 1 n.C, beschreef Pen Ts'ao Ching hoe cannabis reeds een belangrijk onderdeel was van de algemene, Chinese geneeskunde, ook in combinatie met het gebruik van acupunctuur, in een boek dat wordt beschouwd als de oudste farmacopee (boek van farmaceutische geneesmiddelen en hun toepassingen) ter wereld.

CANNABIS EN ACUPUNCTUUR - EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VOOR WELZIJN

De uitvoering van acupunctuur draait om het inbrengen van naalden langs de belangrijkste punten van de "energiestroom" in het lichaam (ook wel Meridianen genoemd). De naalden worden vlak onder het huidoppervlak ingebracht om de "chi" te deblokkeren, waarvan wordt gedacht dat dit de bron van pijn, ziekte en onbalans is.

Recent onderzoek lijkt ook te indiceren dat dit, op medisch gebied, kan worden vertaald naar minder "zweverige praktijken" en meer als een proces dat de Westerse geneeskunde pas net begint te begrijpen. Net als cannabis, lijkt ook acupunctuur het lichaam op bepaalde manieren te stimuleren en het werkt bij het reguleren, genezen en optimaliseren van belangrijke systemen in het lichaam, waaronder, interessant genoeg, ook het endocannabinoïde systeem.

In de jaren '70 is er al onderzoek gedaan naar de wetenschap achter acupunctuur. Toen werd er ontdekt dat de pijnstillende en pijn verlichtende effecten van het steken van naalden in de menselijke huid op belangrijke punten, veel meer doet dan de ontvanger slechts omtoveren in een menselijk stekelvarken. Het correct plaatsen van deze naalden volgens de traditionele, Chinese acupunctuur stimuleert in feite de productie van stoffen die "endogene opiaten" worden genoemd, of die verbindingen die net als opiaten fungeren binnen het menselijk lichaam. Wanneer deze worden vrijgegeven door het plaatsen van kleine naalden net onder de huid, kan pijn en ontsteking worden verlicht.

Daarnaast is er ook nog een direct verband tussen de natuurlijke opiaten die in het menselijk lichaam kunnen worden gevonden en de natuurlijk geproduceerde endocannabinoïden. Via chemische signalering tussen de twee, lijkt bewijs te suggereren dat de verbinding aan de endocannabinoïden de natuurlijke uitstoot van opiaten kan verhogen, wat dus zorgt voor een afname van zowel de pijn als de ontstekingsreactie. Het wordt ook gedacht dat dit een van de belangrijkste triggers is van allerlei chronische aandoeningen.

endocannabinoïde systeem THC CBD CBN anadnamide

WAT BETEKENT DIT VOOR TOEKOMSTIG ONDERZOEK?

De implicaties van deze bevindingen lijken erop te wijzen dat het beoefenen van acupunctuur daadwerkelijk de werking van belangrijke regulerende systemen in het lichaam stimuleert. Dit is wat de Chinezen wellicht echt bedoelden met "chi".

Omdat acupunctuur beschadigde lichaamsfuncties lijkt te stimuleren om beter te functioneren, kan het ook zo zijn dat acupunctuur het endocannabinoïde systeem stimuleert om samen te werken om het lichaam beter te kunnen reguleren en (tenminste) pijn te beheersen.

Om deze reden is het hoogstwaarschijnlijk dat in de toekomst onderzocht zal worden hoe acupunctuur het endocannabinoïde systeem precies stimuleert, maar ook hoe medicinale cannabis op zichzelf kan bijdragen om deze stimulatie te helpen behouden, zelfs tussen acupunctuur behandelingen in, om beschadigde systemen weer in optimale gezondheid te krijgen.

MOGELIJK CURATIEVE TOEPASSINGEN

Men heeft allang opgemerkt, zelfs binnen de Westerse geneeskunde, dat zowel acupunctuur als cannabis effectief aandoeningen als verslaving kunnen behandelen, net als stemmingsstoornissen als depressie. Met andere woorden: Als het lichaam dus "feel good" signalen afgeeft en haar eigen natuurlijke (en niet-giftige) vorm van opiaten en cannabinoïden verstuurt naar gebieden met beschadigingen aan interne systemen, zijn de gevolgen voor een groot aantal aandoeningen, beginnend met verslaving aan opiaten, enorm.

Dit kan dus betekenen dat acupunctuur, vooral in het Westen, een veel meer geaccepteerd onderdeel kan uitmaken van medische systemen en ook dat het kan worden gecombineerd met het gebruik van cannabis, die razendsnel wordt gelegaliseerd in Westerse landen en economieën.

Wat dit ook mogelijk inhoudt voor preventief welzijn op de lange termijn, is weer een heel andere zaak. In een tijd waar overheden en zorgverzekeringen worstelen met een ouder wordende bevolking en explosieve stijging van de kosten voor gezondheidszorg, heeft het standaard inzetten van oude Chinese technieken, zoals accupunctuur in combinatie met het medicinaal gebruik van cannabis, in de "Westerse" geneeskunde (inclusief de dekking door de zorgverzekering), het vermogen tenminste een curatieve oplossing te bieden voor het algemene probleem van snel stijgende zorgkosten en het gebrek aan politiek kapitaal om dit te dekken.

 

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.