By Luke Sumpter

Je hebt er alles aan gedaan om bladluis en mineervliegen te voorkomen. Maar vergeet muizen en ratten niet. De meeste kwekers blijven sceptisch over deze dreiging totdat het te laat is! Deze knaagdieren zijn gek op je kwetsbare zaailingen en zetten hun tanden graag in de houtachtige stengels. Lees hier hoe je een plaag behandelt en hoe je voorkomt dat er überhaupt eentje optreedt.


Het risico van knaagdieren als je wiet kweekt

Kwekers hebben tijdens de groei te maken met tal van verschillende plagen en ziekten. De meeste kwekers zijn op hun hoede voor bladluis, spint en rouwvliegjes en doen er alles aan om deze bedreigingen te voorkomen. Toch wordt vaak geen rekening gehouden met de mogelijkheid van vervelende knaagdieren bij het voorbereiden van een kweek.

Ratten en muizen behoren niet tot de meest voorkomende plagen. Toch kunnen deze beestjes ernstige schade aanrichten in je kweekruimte of tuin. Ze verslinden graag de bladeren van zaailingen en knagen dwars door taaie stelen van volwassen wietplanten. Om ervoor te zorgen dat ze je kweek niet saboteren, moet je weten hoe je knaagdieren uit de buurt van planten houdt.

Ratten

Rat

Ratten hebben een slechte reputatie. Ze worden gezien als vieze wezens die ziektes bij zich dragen. Deze beweringen zijn niet per se onjuist, maar we mogen met de vinger naar onszelf wijzen. Mensen bouwden dichtbevolkte steden en maakten een puinhoop van de afvalverwerking. In de natuur spelen ratten een belangrijke ecologische rol en dragen ze bij aan de gezondheid van graslanden en bossen. Alle sympathie voor deze wezens verdwijnt echter snel als je ze aan je wietplanten ziet knagen.

Ratten zijn opportunistische eters en ze zullen zich snel tegoed doen aan alle knolgewassen, pompoenen en wietplanten die in je tuin groeien. Het is bekend dat ze zaailingen eten en aan dikke stengels knagen om hun groeiende snijtanden kort te houden.

De gemiddelde rat weegt ongeveer 200g en eet ongeveer 3g voedsel per dag. Zwarte ratten hebben de gewoonte om hun nesten hoog boven de grond te maken. Hun bruine tegenhangers blijven daarentegen liever dichter bij de grond. Aangezien vrouwelijke ratten 5-10 jongen per worp krijgen en 3-6 nesten per jaar baren, kunnen ze al snel een groot probleem worden.

Muizen

Mice

Beide dieren zijn knaagdieren, maar ratten en muizen zijn totaal verschillende wezens. Muizen hebben verhoudingsgewijs een langere staart en een kleiner, slanker lijf. Ze wegen gemiddeld 30g en maken hun nesten in holen. Muizen zijn dus veel kleiner dan ratten, maar ongelooflijk vruchtbaar. Ze kunnen tot 16 jongen tegelijk baren en per jaar 8 nesten produceren. Net als ratten vinden muizen de verse blaadjes van jonge zaailingen heel lekker. Ze zetten ook graag hun voortandjes in de stelen van je wietplanten.

Gevaren van ratten en muizen voor je wietplanten

De potentiële schade die muizen en ratten toebrengen, varieert in ernst van kleine beschadigingen tot volledige vernietiging. Dit hangt grotendeels af van de omvang van de plaag en de leeftijd van je plant tijdens de aanval. Zaailingen hebben over het algemeen geen schijn van kans tegenover muizen en ratten. Ze hebben daarom veel meer bescherming nodig. Grotere planten hebben meer kans om te overleven, hoewel aanzienlijke schade aan de steel het transport van water en voedingsstoffen kan belemmeren en planten vatbaar kan maken voor sterke windvlagen.

Tekenen van ratten en muizen bij je wietplanten

Er zijn verschillende duidelijke tekenen dat je ratten en muizen in je tuin hebt die je planten beschadigen, of dat in elk geval van plan zijn. Deze omvatten:

  • Afgeknaagde stelen
  • Toppen waarop gekauwd is
  • Uitwerpselen van muizen en ratten rondom de planten
  • Gaten of gangen van muizen in je tuin of gazon

Hoe bestrijd je ratten en muizen in bij je wietplanten?

Als je een van de bovenstaande tekenen opmerkt, heb je je kans gemist om een plaag te voorkomen (hierover later meer). Nu moet je actie ondernemen voordat ze nog meer schade aanrichten. Volg de onderstaande tips om te voorkomen dat dit avontuur een staartje krijgt.

🐱 Neem een kat

Als je iets van Tom en Jerry hebt geleerd, is het dat muizen en katten niet bepaald met elkaar door een deur kunnen. Katten gebruiken hun buitengewone zintuigen en reflexen om op muizen en ratten te jagen. Tenzij je het niet erg vindt om bloederige cadeautjes te ontvangen, kun je deze strategie het beste bewaren voor plagen buiten.

📦 Diervriendelijke vallen

Diervriendelijke ratten- en muizenvallen zijn niet dodelijk. In plaats daarvan lok je de beestjes in een kooi of container waar ze gevangen worden. Hoewel het beter voor je geweten is, zit je met deze optie nog steeds met het probleem van een levend knaagdier. Je moet het dier ver van je huis vrijlaten om te voorkomen dat deze terugkomt.

⚡ Dodelijke val

Er zijn verschillende dodelijke vallen beschikbaar als je merkt dat je probleem snel uit de hand loopt. Deze variëren van een metalen val met veer tot een elektronische val waarmee het ongelukkige harige beestje snel zijn schepper ontmoet.

🧪 Rattengif

In rattengif zitten chemicaliën om muizen en ratten te doden, waaronder bromethaline, cholecalciferol, zinkfosfide en strychnine. Effectief is het zeker, maar het is een buitengewoon wrede methode. Het gif veroorzaakt inwendige bloedingen en het kan tot 10 dagen duren voordat knaagdieren eraan overlijden. Je moet ook overwegen waar je deze gifstoffen plaatst, omdat ze ook heel gevaarlijk zijn voor huisdieren, kinderen en volwassenen.

Cat chasing a rat

Hoe voorkom je dat ratten en muizen je wietplanten beschadigen?

Voorkomen werkt beter dan genezen - altijd. Gebruik de onderstaande strategieën om plagen te voorkomen. Zo vermijd je ook het gedoe en de schuldgevoelens van het moeten doden van muizen en ratten.

1. Goed composteren

Als je muizen en ratten in je tuin opmerkt, heb je mogelijk een probleem met de compost. Om te voorkomen dat je compostbak het favoriete plekje van knaagdieren wordt, moet je bepaalde materialen vermijden. Deze dieren worden aangetrokken door granen, brood, vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Beperk je composteermateriaal tot groenteresten en tuinafval.

2. Verwijder vogelvoeders

Een vogelvoeder ophangen in je tuin lijkt in eerste instantie een geweldig idee. Naar verschillende vogels kijken, is een behoorlijk rustgevende ervaring. Deze gevleugelde vrienden helpen ook om bepaalde plagen te bestrijden. Je kunt echter niet verwachten dat muizen en ratten de kans op extra eten voorbij laten gaan. Om te voorkomen dat knaagdieren je wietplanten beschadigen, is het beter om alle vogelvoeders uit je tuin te verwijderen.

3. Verwijder waterbronnen

Net als wij bestaan ratten en muizen voornamelijk uit water. Waar muizen kunnen leven met 3ml water per dag, hebben ratten tot 60ml nodig. Om de kans op een plaag te minimaliseren, moet je vogelbaden en lege containers die regenwater kunnen opvangen, verwijderen.

4. Houd de boel netjes

Je zult zelden een muis of rat in de open lucht zien. Om katten, roofvogels en andere roofdieren te vermijden, kiezen ze liever voor beschutte gebieden. Daarom kun je onbedoeld knaagdieren een veilige doorgang bieden door dingen in je tuin te laten rondslingeren. Omgevallen plantenpotten, reserve dakgoten, groot gereedschap, leidingen en stapels stenen zijn allemaal geliefd bij deze harige vijanden. Zorg dus voor een schone tuin om je wietplanten veilig te houden.

Bescherm je kweek tegen knaagdieren en hongerige dieren

Knaagdieren zijn niet de enige beestjes die je planten kunnen beschadigen. Herten, konijnen en zelfs huisdieren kunnen ernstige schade aanrichten als ze de kans krijgen. Het spreekt voor zich dat fysieke barrières, zoals hekken en netten, nodig zijn om je wietplanten tegen grotere zoogdieren te beschermen. Bovenstaande richtlijnen zijn echter ook van toepassing op andere kleinere dieren, waaronder konijnen en eekhoorns. Met deze nieuwe kennis zou je het volgende kweekseizoen probleemloos door moeten komen!




Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.