By Max Sargent

Over de hele wereld gaat de grondkwaliteit achteruit, en daar heeft iedereen last van. Tegelijkertijd is onkruid voor zowel hobbytuinders en wietkwekers elk seizoen weer een groot probleem. Vaak worden herbiciden gebruikt of wordt de grond omgeploegd om het tegen te gaan. Het zijn dit soort praktijken die ervoor zorgen dat de globale bodemkwaliteit verslechtert.

Gelukkig is er, in ieder geval voor tuinders, een eenvoudige oplossing die bovengenoemde problemen oplost: de no-till methodeDeze methode beschermt de bodem, vermindert onkruid en maakt het tuinieren een stuk eenvoudiger. Lees hieronder meer.


No Till Gardening Technique

Wat is no-till tuinieren?

No-till tuinieren is een manier van tuinieren die de bodem intact en gezond houdt en voorkomt dat er onkruid in je tuin groeit. Het mooiste is nog dat het minder werk is dan standaard spitten en tegelijkertijd de groei van onkruid tegengaat.

Als je van biologisch kweken houdt, of gewoon op je gemak wilt tuinieren, dan is de no-till methode misschien wel precies wat je zoekt. Met karton, compost en mulch kun je de grondbedden in je tuin bedekken. Dit voorkomt dat er onkruid doorheen groeit, terwijl je tegelijkertijd het ecosysteem in de grond eronder beschermt. Het nieuwe bed is perfect om wiet in te kweken.

Wanneer je elk seizoen de aarde bewerkt en onkruid wiedt, verstoor je het kwetsbare ecosysteem in de bodem. Regenwormen, nuttige schimmels en andere organismen die er een jaar lang hun thuis van hebben gemaakt, zien hun habitat vernietigd worden. Het duurt ongeveer een jaar voordat een van deze ecosystemen zich heeft gevestigd. Als je de aarde dus elk seizoen omspit, kun je behoorlijk wat schade aanrichten.

Door de no-till methode toe te passen, vermijdt je deze schade en bescherm je de aarde.

No-till tuinieren vs. no-dig tuinieren

No-till tuinieren en no-dig tuinieren is in principe hetzelfde, en soms worden de termen door elkaar gehaald. Hoewel er enige verschillen zijn tussen spitten en omploegen enigszins verschillen, dienen ze hetzelfde doel als het gaat om het bewerken en wieden van de grond. Daarnaast veroorzaken ook dezelfde schade.

No-till en no-dig verwijzen dus beide naar een methode die de bodem tegen aantasting probeert te beschermen.

Wat zijn de voordelen van de no-till methode voor de wietteelt?

Er zitten talloze voordelen aan wiet kweken via no-till of no-dig-methode verbonden. Wanneer je buiten in de volle grond kweekt, raden we je aan het eens uit te proberen! Voordelen zijn onder meer:

  • biologische methode die de bodem beschermt
  • helpt koolstof in de grond vast te houden
  • minder arbeidsintensief dan spitten of omploegen
  • kan resulteren in een grotere oogst
  • houdt onkruid op natuurlijke manier weg
  • wormenmest blijft op natuurlijke wijze behouden en dat verbetert de voedingsstoffen in de aarde
  • betere waterretentie
  • minder kunstmest nodig
  • verminderde bodemerosie
  • vermijdt herbiciden

No Till Gardening

No-till methode: hoe werkt het?

Als je denkt dat deze kweekmethode iets voor jou is, lees dan vooral verder! Hier ontdek je hoe je het aan moet pakken. Je hebt niet veel nodig om aan de slag te gaan. De initiële inspanning is minimaal vergeleken met spitten en omploegen, en je hoeft ook niet constant onkruid te wieden.

Benodigdheden

  • karton (voldoende om je bedden volledig te bedekken)
  • compost/mest
  • mulch
  • plastic folie
  • een schep of grondfrees
  • troffel
  • bakstenen (of soortgelijke zware voorwerpen)

No-dig tuinieren: stap voor stap (voor 6 maanden)

  1. Leg het karton neer over het hele gebied dat je wilt beplanten. Doorweek het met water.
  2. Bedek het karton met ongeveer 15cm compost. Doorweek het met water.
  3. Dek af met plastic folie en leg de bakstenen erop. Laat 6 maanden staan. Dit gaat de groei van onkruid tegen.
  4. Na 6 maanden is de kartonnen laag afgebroken.
  5. Verwijder het plastic. Plant je zaden of zaailingen.
  6. Omring zaailingen met mulch en geef voldoende water.
  7. Laat ze groeien en verzorg ze goed (zie verderop voor voedingstips).
No Till Gardening Step by Step

No-till tuinieren: stap voor stap (voor 2 weken)

Mocht je dit artikel pas ontdekken vlak voordat het tijd is om te planten, dan hoef je niet te wachten tot het volgende teeltseizoen om deze tips te gebruiken. Idealiter is het beter om alles 6 maanden van tevoren te doen, maar je kunt ook onderstaande methode volgen.

  1. Spit of ploeg de grond waarin je wilt planten om met de schep of grondfrees (dit is de enige keer dat je dit hoeft te doen).
  2. Leg het karton op de plek waar je gaat planten. Bedek het karton met compost.
  3. Geef gedurende twee weken veel water, dit versnelt de afbraak van het karton. Dek tussen het gieten door af met plastic.
  4. Prik met een troffel door de compostlaag om te zien of het karton is aangetast. Als dat niet het geval is, prik dan gaten in de plekken waar je zaden of zaailingen wilt planten. Hierdoor kunnen hun wortels de onderliggende grond bereiken. Markeer waar de gaten zitten.
  5. Plant zaden of zaailingen boven de gaten in de compost. Omring ze met mulch.
  6. Verzorg ze naar behoren.

Hoe lang duurt het voordat de no-till methode werkt?

Zoals je ziet aan de hand van de twee beschreven methoden, kan no-till tuinieren vrijwel onmiddellijk effectief zijn. Toch is het beter om het van tevoren te plannen en alles voor de winter voor te bereiden.

No-till tuinen onderhouden

De mulch helpt gedurende het groeiseizoen onkruid op afstand te houden. Zodra je geoogst hebt, moet je je kweekplek echter met plastic bedekken om te voorkomen dat er in de winter onkruid doorkomt.

Zelfs als er tijdens je teelt wat onkruid verschijnt, zou de donkere plastic laag het onkruid in de winter moeten doden. Zo kun je in de lente weer fris beginnen met een nieuwe wietkweek. En in de daaropvolgende jaren hoef je alleen maar een stuk plastic op te tillen, je planten te planten en een laag mulch aan te leggen. Een kind kan de was doen!

No Till Gardening Technique

Hebben no-dig tuinen voeding nodig?

Nee, no-dig tuinen hebben nauwelijks toegevoegde voedingsstoffen nodig. Dit komt vanwege de verbeterde aard van de grond en de toevoeging van compost en mulch. Deze methode creëert een voedselrijke, zelfvoorzienende aarde, eigenlijk net zoals een puur natuurlijke bodem. Het is dus niet nodig om tijdens het groeiseizoen voeding te geven.

In plaats daarvan moet je aan het begin van elk nieuw seizoen een nieuwe laag voedingsrijke mulch aanbrengen. Deze breekt geleidelijk af, waardoor de voedingsstoffen vrijkomen in de grond.

No-till and no-dig tuinieren: een eenvoudige manier om Moeder Natuur een handje te helpen

Zoals je kunt zien, is deze methode zeer interessant. Of je het nu doet omdat het makkelijk is of omdat je duurzamer te werk wilt gaan, no-till tuinieren biedt eenvoudige en effectieve resultaten.

Als je het tijdens het eerste seizoen goed aanpakt, kun je je tuin jarenlang tegen onkruid beschermen. Bovendien wordt de bodem niet verstoord. Het onderhoud is minimaal en de resultaten zijn zeer indrukwekkend. Kweek je buiten, dan is deze methode absoluut de moeite waard.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.