De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Steven Voser


Er is een nieuwe trend die de normen van hoeveel ruimte er nodig is om thuis geweldige cannabis te kweken ter discussie stelt. Deze trend heet microkweken.

Dit is met name dankzij nieuwe en verbeterde kweekapparatuur (vooral kweeklampen) en een toename van de kennis over de wietplant. Zo zijn microkwekers in staat om geweldige oogsten te behalen in extreem kleine ruimtes.

In dit artikel laten we je alles zien wat je moet weten over microkweek. Ook helpen we je om geweldige wiet te kweken in bijna elke ruimte.

De Basisprincipes van Microkweek

Microkweek is een normale binnenkweek, maar op kleinere schaal. Het draait allemaal om het produceren van wiettoppen met de smaak, geur en kracht die jij wilt. Het enige verschil is dat je dit doet in kleinere ruimtes, zoals kleine doe-het-zelf-tenten, kasten, barkoelkasten of zelfs lege desktopcomputers. Als alternatief kiezen sommige kwekers ervoor om kant-en-klare stealth-kweekkasten te kopen.

De minimale hoeveelheid ruimte die je nodig hebt om wiet te kweken in een micro-opstelling is 35×35×75cm. Om het gebrek aan ruimte in een microkweek op te vangen, moet je een aantal kleine veranderingen doen. Zo vereisen je verlichting en ventilatie, de soorten die je kiest om te kweken, je groeimedium en je bewaterings-/voedingsschema enkele aanpassingen.

De Juiste Hoeveelheid Aarde Gebruiken

Microkweek wordt meestal gedaan met aarde. Het is namelijk erg moeilijk om een aardeloos of hydrosysteem op te zetten in bijvoorbeeld een minikoelkast. Dus om het ruimtegebrek bij een microkweek op te vangen, gebruik je minder aarde. Zo voorkom je dat je planten hun kleine kamer of tent ontgroeien.

Het wortelstelsel is een cruciaal onderdeel van de plant en de grootte ervan heeft direct invloed op hoe hoog de plant zal worden. De meeste planten nemen dezelfde hoeveelheid ruimte onder de grond in als erboven. In een microkweek kunnen we deze verhouding tussen de grootte van het wortelsysteem (dus de hoeveelheid groeimedium) en de planthoogte gebruiken om de groei van onze wietplanten te beheersen en af te stemmen op onze ruimtelijke beperkingen.

Hieronder zie je hoe verschillende potmaten de hoogte van je wietplanten beïnvloeden:

  • Potten van 12 liter: ~ 100–150cm
  • 5 liter potten: ~ 60cm
  • 2–3 liter potten: ~ 24cm
  • Potten van 500ml: ~ 13cm

Deze cijfers zijn echter slechts schattingen, en de exacte hoogte van je wietplanten zal variëren afhankelijk van hun genen. Houd er ook rekening mee dat planten die in kleine containers worden gekweekt, vaker voeding en water nodig hebben dan planten die worden gekweekt in grotere containers met toegang tot meer aarde.

Voor microkweek raden we over het algemeen aan om in 3 liter-potten te kweken. We hebben echter gezien dat sommige kwekers die met iets grotere ruimtes werken, grotere potten gebruiken tot 9 liter. Hoe groot of klein je je potten kiest, is aan jou. Houd er wel rekening mee dat het gebruik van grotere potten waarschijnlijk het aantal planten dat je kunt kweken beperkt. Tenslotte betekenen meer planten niet automatisch een grotere opbrengst van je microkweek.

Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes

De Juiste Lampen Vinden

Voor microkweek gebruik je het beste led-verlichting. HPS en HPI lampen zijn niet geschikt voor microkweken omdat ze veel te veel warmte produceren.

Voor het beste resultaat raden we het gebruik van ledpanelen aan. Een paneel van 15 watt kan tot 3000 lumen produceren, terwijl het nauwelijks warmte produceert. En aangezien het paneel slechts 130×110mm meet, neemt het vrijwel geen ruimte in.

Als alternatief kun je voor je microkweek een klein 60 watt ledpaneel gebruiken. Afhankelijk van hoe klein de ruimte is waarin je kweekt, hoeft dit paneel waarschijnlijk nooit op 100% capaciteit te draaien. We raden aan om het op 25-50% te houden om te voorkomen dat je planten tijdens de groei te veel strekken. Tijdens de bloei kun je de intensiteit prima verhogen naar 50-75%, afhankelijk van de strekking van de plant. Je kunt ook het lichtschema van het paneel regelen met een controller, die via een app wordt bediend.

Je Groeilamp Correct Plaatsen

Een veel voorkomende vraag die bij microkwekers opkomt is deze; waar plaats ik mijn groeilampen?

Bij traditionele kweekopstellingen binnen plaats je de belangrijkste kweeklamp direct boven het bladerdak. Maar aangezien microkwekers vaak met extreem kleine ruimtes werken, is deze opstelling misschien niet altijd de beste optie.

In kleine verticale ruimtes (zoals een kweekbak, kleine kast of computertoren), is het meestal beter om je belangrijkste groeilampen langs een of meerdere zijden van je plant te plaatsen. Hierdoor kun je een groter bladerdak laten groeien en de lichtpenetratie door het bladerdak verbeteren. Ook voorkom je dat planten zich naar de bovenkant van je kweekruimte uitstrekken.

Voor nog meer controle kun je overwegen om twee aparte kweekkasten te bouwen; één voor groei en één voor bloei. In de groeikast kun je je kweeklamp recht boven je plant plaatsen. Aangezien lichtpenetratie niet zozeer een probleem is tijdens de groei als tijdens de bloei, kun je ermee weg komen. Houd de snelheid waarmee je planten groeien in gedachten, en probeer soorten te vinden die een groeisnelheid hebben die past bij de grootte van je ruimte.

Als je ervoor kiest om je groeilamp boven je planten te installeren, vergeet dan niet om deze op goede afstand en intensiteit te houden. Als je kweeklamp te dichtbij hangt of te sterk is, zullen planten waarschijnlijk zeer korte internodes ontwikkelen. Ook kunnen ze tekenen van lichtstress gaan vertonen. Als je licht daarentegen te ver of te zwak is voor je planten, zullen ze strekken en lange internodes ontwikkelen.

In je bloeikast adviseren we echter om je groeilamp langs de zijkanten van je wietplanten te plaatsen. Dit zorgt voor de beste lichtpenetratie. Zo kun je een langer verticaal bladerdak met toppen laten groeien. We raden ook aan om een verticaal net te gebruiken om je planten gecentreerd te houden. Je kunt met dit net ook je planten voorzichtig trainen en hun groei naar eigen inzicht regelen, afgezien van je ruimte.

Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes

Hoe Controleer Je Ventilatie en Geur in een Microkweek

Hoewel het misschien een willekeurig detail lijkt, is het een must om je microkweek goed te ventileren. Wanneer je met zo'n kleine ruimte werkt, kan de lucht snel stil komen staan. Dit kan veel problemen voor je planten veroorzaken. Planten nemen de CO₂ in hun omgeving op voor fotosynthese, en als je in zulke kleine ruimtes kweekt, hebben je planten maar zeer beperkte toegang tot frisse, CO₂-rijke lucht. Daarom is goede ventilatie cruciaal als je je wietplanten gezond wilt houden.

Gelukkig is het ventileren van een microkweekruimte voor wiet heel eenvoudig.

Als je besluit om je eigen microkweekopstelling te bouwen, heb je alleen een kleine afzuigventilator nodig. Deze 24V borstelloze centrifugaalblazer houdt je ruimte goed geventileerd. Hoewel het er misschien niet zo uitziet, zal deze kleine ventilator perfect oude, stilstaande lucht uit je kweekruimte verwijderen. Voor het beste resultaat adviseren we om hem direct boven je wietplanten te plaatsen.

Als je genoeg plek hebt, kun je zelfs overwegen om een kleine draagbare ventilator in je kweekruimte te plaatsen. Zo zorg je ervoor dat de lucht goed rond je planten circuleert.

Voor een nog betere ventilatie en luchtcirculatie kun je ook een kleine inlaatventilator aan de onderkant van je microkweekopstelling installeren. Een hogesnelheids-koelventilator zorgt bijvoorbeeld voor een constante toevoer van frisse lucht in je microkweekruimte.

Bij een microkweek heb je meestal de ruimte om maar één of twee kleine wietplanten te kweken. Daarom hoef je geen koolstoffilters te gebruiken om de geur van je operatie te beheersen. Als je echter toch op safe wilt spelen, kun je prima een koolstoffilter op de hierboven genoemde afzuigventilator plaatsen. Deze filters moeten voor je afzuigventilator worden geïnstalleerd en kunnen daarom wat ruimte in je microkweekruimte in beslag nemen.

Wietplanten in een Microkweek Water Geven

Je wietplanten water geven in een micro-opstelling binnen kan lastig zijn vanwege het gebrek aan ruimte. Als je je eigen micro-opstelling aan het bouwen bent, houd hier dan rekening mee. Probeer genoeg ruimte vrij te laten rond de basis van je planten zodat je ze comfortabel water kunt geven. Onthoud dat water dat op de bladeren en toppen van je planten spat schimmelproblemen kan veroorzaken. Dit wil je dus koste wat het kost vermijden.

Als je in een bijzonder kleine ruimte kweekt, zorg er dan voor dat je je planten kunt verwijderen om ze te besproeien. Dit werkt goed in ruimtes waar je niet rond kunt lopen of een goede positie boven je planten kunt krijgen. Zo houd je je kweekruimte schoon en netjes.

Gezien de kleine schaal van een microkweek, geloven we over het algemeen niet dat ze de installatie van automatische bewateringssystemen rechtvaardigen. Heb gewoon het geduld om je planten handmatig water te geven met een kleine gieter of fles.

Hoe Gebruik Je Kweektechnieken in een Microkweekopstelling?

Microkweek vraagt meestal om kleinere, bossige planten. Om deze structuur in zulke kleine ruimtes te bereiken en fatsoenlijke oogsten te produceren, kun je een aantal kweektechnieken zoals LST, HST of ScrOG, en ontbladeren gebruiken. Hieronder geven we enkele basistips om deze technieken aan te passen aan een microkweekopstelling.

LST

LST is verreweg een van onze favoriete kweektechnieken en kan erg handig zijn bij het kweken in kleine ruimtes. De enige manier waarop je LST-techniek bij microkweek kan variëren, is hoe je de groei van je plant stuurt. Onthoud dat het doel van LST is om je plant te openen en de lichtpenetratie te verbeteren. Bedenk hoe je dat gaat bereiken met de verlichting in je microkweekruimte.

LST

HST (Topping, Supercropping, Fimmen, enz.)

High-stress-technieken kunnen iets lastiger zijn om in een microkweek toe te passen. Bij toppen of fimmen ontstaan bijvoorbeeld meerdere dominante cola's. Dit is misschien niet ideaal in een kleine, smalle en verticale binnenkweek.

Als je in een korte maar brede ruimte kweekt (op een plank bijvoorbeeld), kun je in het beginstadium beter supercroppen of fimmen. Zo creëer je een kort bladerdek vol met dikke cola's. In beide gevallen kan supercroppen handig zijn, omdat het je plant op tijd voor de bloei versterkt. Bovendien kan het, net als LST, de groei in de goede richting sturen om beter gebruik te maken van je lampen.

HST (Topping, Supercropping, Fimmen, enz.)

ScrOG

Screen of green is nog een van onze favoriete trainingstechnieken en je zult blij zijn als we zeggen dat je er zelfs in kleine micro-opstellingen gebruik van kunt maken. Werk je met zijverlichting in een smalle verticale ruimte? Dan kan het gebruik van een verticaal screen een van de beste manieren zijn om een groot bladerdek te creëren dat veel licht ontvangt.

In een korte, horizontale microkweekkast kun je daarentegen ScrOG gebruiken zoals je zou doen in een gewone binnenkweek. Zo krijg je een dik, gelijkmatig bladerdek dat tegen de oogsttijd vol zit met plakkerige toppen.

ScrOG

Ontbladeren

Ontbladeren is essentieel voor microkweek. In een smalle, verticale kweekruimte met verlichting aan de zijkant helpt ontbladering je om onnodige bladeren te verwijderen. Zo zorg je ervoor dat alle delen van je plant voldoende licht krijgen om grote, dikke toppen te ontwikkelen.

Ontbladeren

Wanneer Moet Je Je Microkweekruimte Omschakelen Naar Bloei?

Over het algemeen adviseren we om je wietplanten om te schakelen naar de bloei zodra ze tot halverwege je microkweekkast zijn gegroeid. Zo hebben ze nog steeds genoeg ruimte om hun strekking voor de bloei op te vangen zonder te dicht bij de bovenkant van je kweekruimte te groeien.

Onthoud dat de snelheid waarmee je planten groeien, rechtstreeks in verband staat met de hoeveelheid licht die ze ontvangen. Meer licht resulteert in kortere internodes. Planten die met minder licht worden gekweekt, zullen echter uitrekken. Dit leidt tot grotere afstanden tussen elk knooppunt. Misschien moet je wat spelen met je verlichting in je microkweekruimte om die 'sweet spot' voor al je soorten te vinden.

Microkweken van Wiet: Verwacht Realistische Resultaten

Zoals bij elke cannabiskweek, is het belangrijk om realistische verwachtingen te stellen over de grootte en kwaliteit van je oogst. Dit geldt ook voor de hoeveelheid tijd die ze nodig hebben om van zaadje tot oogst te komen.

Over het algemeen kun je in een kleine ruimte van bijvoorbeeld 35×35×75cm met gemiddeld 30 watt licht gedurende je hele kweek, tussen de 25 en 45 gram oogsten. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de soort, je voedingsroutine, trainingstechnieken en vaardigheid. Meestal kun je in 3 tot 4 maanden van zaadje naar oogst gaan. Maar ook dit hangt uiteraard af van je lichtcyclus en de genen van je planten.

Tenslotte zullen de kosten voor het opzetten van je microkweekkast/ruimte enorm variëren. Als je ervoor kiest om je eigen microkweekruimte te bouwen, kun je dat misschien relatief goedkoop doen. Houd er echter rekening mee dat je led-verlichting gemakkelijk de hoogste kosten zijn.

Het Kiezen Van De Geschikte Soort

Als het aankomt op microkweek, is het erg belangrijk om de goede soort te kiezen, door de beperkte ruimte waarin je kweekt. Een van de dingen om op te letten is de hoogte van je cannabisstam. Sativas groeien hoger en zijn slanker dan indicas, die de neiging hebben om kort en struikachtig te worden.

Bovendien worden Sativas zo'n 200-300% hoger tijdens de bloeifase, terwijl indicas slechts zo'n 50-100% groeien. Dit betekent dat indicas geschikter zijn voor microkweek.

Een andere redelijke optie zijn autobloeiende soorten. Ongeacht de condities, blijven autobloeiende stammen klein door hun genetica (veel van deze soorten zijn zelfs kleiner dan indicas). Ook zijn ze daardoor onafhankelijk van lichtregulering, wat betekent dat ze een kortere oogsttijd hebben.

3 Geweldige Soorten voor Microkweek

Natuurlijk zijn sommige genen geschikter voor microkweek dan andere. De volgende drie zijn uitstekende voorbeelden van kwaliteitskeuzes. Het valt je misschien op dat al deze soorten iets gemeen hebben: ze zijn autoflowering.

ROYAL DWARF

Royal Dwarf is een krachtige, kleine cannabisplant die je makkelijk op een hoogte van 40cm houdt als je haar traint, zoals hierboven beschreven. De voornaamste beweegreden voor het veredelen van dit plantje: haar onopvallende postuur. Kwekers zijn in staat zorgeloos thuis een paar plantjes te kweken zonder op te vallen. De planten zijn makkelijk in omgebouwde keukenkastjes, kasten, dozen en computertorens te kweken. In deze mini-milieus komen led-lampen goed van pas, omdat die niet veel warmte genereren. Royal Dwarf is niets meer of minder dan de autoflowering versie van de legendarische Skunk. In feite is ze dus een Skunkvariëteit die gekruist is met een ruderalis. Haar subtiele sativa-high komt voort uit een THC-gehalte van 13%. Ze is derhalve een prettig overdagrokertje, waarbij je geconcentreerd en productief blijft. Haar toppen zijn klein, maar compact en smaken naar zoete citroenen.

Royal Dwarf is al na 8-9 weken na het kiemen van de zaden te oogsten. Binnenplanten leveren opbrengsten tot 200g/m² op en worden niet hoger dan 70cm. Buitenplanten in een perkje of een guerrillakweek produceren 30-80g/plant en bereiken 50-90cm.

Royal Dwarf

Royal Dwarf
23_genetic background_1 Skunk x Ruderalis
33_Yield indoors_1 150 - 200 gr/m2
31_plant height outdoor_1 40 - 70 cm
25_flowering time_1 6 - 7 Weken
29_THC_1 THC: 13%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 30 - 80 gr/plant
32_plant height outdoors_1 50 - 90 cm
27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Creatief, Motiverend

Koop Royal Dwarf

EASY BUD

Je hoeft geen Engels gestudeerd te hebben om te begrijpen waarom deze strain haar naam heeft gekregen. Easy Bud is voor beginners een goede instapvariëteit. Ook is ze geschikt voor kwekers die zo onopvallend mogelijk te werk willen gaan. Waar je haar ook kweekt, ze valt niet op, omdat ze maar 50cm hoog wordt. Daarmee is ze geschikt voor lage zolderruimtes, lege keukenkastjes of verborgen plekjes in de tuin. Easy Bud is indica-dominant en genereert bijzonder subtiele, zweverige effecten die gebruikers doen ontspannen en naar eten doen verlangen. En dankzij een THC-gehalte van 12% is ze alleen nog maar meer een uitgelezen strain voor beginners. Haar toppen zitten daarbij barstensvol citrus- en kruidensmaken. Prima dus voor minder opdringerige edibles.

Easy Bud is veredeld uit White Indica en een ruderalis en produceert opbrengsten die bij haar kleine gestalte passen. Binnenplanten genereren oogsten tot 325g/m² en worden niet hoger dan 50-60cm. Buitenplanten leveren 30-80g/plant op en bereiken 60-110cm. Easy Bud is al 8-9 weken na het kiemen te proberen.

Easy Bud

Easy Bud
23_genetic background_1 White Indica x Ruderalis
33_Yield indoors_1 275 - 325 gr/m2
31_plant height outdoor_1 50 - 60 cm
25_flowering time_1 5-7 weeks
29_THC_1 THC: 12%
28_Type Blend_1 Sativa 15% Indica 55% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 30 - 80 gr/plant
32_plant height outdoors_1 60 - 110 cm
27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend

Koop Easy Bud

QUICK ONE

Quick One behoort ook tot de compacte cannabisvariëteiten die zich goed laten verbergen. De meeste autoflowers zijn gezegend met een korte bloeiperiode, maar Quick One is werkelijk de Max Verstappen onder deze variëteiten. Dit liefdeskind van Lowryder 1 en Old School Indica doet er van zaailing tot oogstrijp exemplaar slechts 8 weken over. Als je snel wilt finishen met indica-dominante toppen, ga dan voor deze strain. Haar THC-gehalte van 13% veroorzaakt een ontspannende, fysieke high; fantastisch voor een avondje relaxen zonder knetterhigh te worden. Deze aangename effecten gaan vergezeld van de smaken zoetheid en citrus.

Quick One mag dan een klein opdondertje zijn, maar ze levert een aardig persoonlijk voorraadje op. Binnenplanten voorzien je van 275–325g/m² en worden zo'n 50-60cm hoog. Buitenplanten, die je beschut door ander groen in je tuintje kweekt, leveren 100-150g/plant aan overheerlijke toppen op.

Quick One

Quick One
23_genetic background_1 Lowryder 1 x Old School Indica
33_Yield indoors_1 275 - 325 gr/m2
31_plant height outdoor_1 50 - 60 cm
25_flowering time_1 5-6 Weken
29_THC_1 THC: 13%
28_Type Blend_1 Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
34_yield outdoor_1 100-150 gr/plant
32_plant height outdoors_1 60 - 100 cm
27_harvest period_1 9-10 weken na ontkiemen
22_Effect_1 Fysiek Ontspannend

Koop Quick One

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37751 reviews