By Steven Voser

Volgens de eeuwenoude Chinese filosofie van yin en yang zijn licht en duisternis even belangrijk voor de gezondheid en oogsten van je wietplanten. Ontdek hier waarom de donkere uren zo essentieel zijn als je geweldige wiet wilt kweken.


Hoe belangrijk is duisternis voor wiet?

Cannabis is een fotoperiode plant die afhankelijk is van veranderingen in de lichtcyclus om te groeien en zich voort te planten. Wanneer de dagen aan het einde van de zomer van nature korter worden, is dit voor wietplanten het teken dat hun levenscyclus ten einde loopt. Vervolgens beginnen ze te bloeien om te zorgen voor de volgende generatie nakomelingen (of zaden). Daarbij ontwikkelen vrouwelijke planten clusters van bloemen (waar het wiettelers allemaal om te doen is). Mannelijke planten produceren stuifmeel om de vrouwelijke toppen mee te bestuiven.

Maar wat gebeurt er wanneer we cannabis uit de natuurlijke omgeving halen om binnen in een kweekruimte, of buiten in een tuin of tuinkas te kweken? Er zijn natuurlijk een hoop manieren om de groei van je wietplanten te sturen, maar toch zijn er enkele natuurwetten die je moet respecteren om alles goed te laten verlopen. Dat geldt ook zeker als het om de donkere uren gaat.

Als wietkweker heb je natuurlijk de mogelijkheid om het maximale uit je planten te halen met behulp van speciale lampen, voeding, trainingstechnieken en zelfs een langere lichtcyclus. Toch staat één ding vast: wietplanten hebben in elk geval regelmatige momenten van duisternis nodig om goed te groeien en die zo gewilde toppen te produceren. Zonder een gezonde cyclus van licht en duisternis bestaat de kans dat je wietplant helemaal niet in bloei gaat, of tekenen van stress gaat vertonen. Dan moet je denken aan een groeiachterstand, slechte productie van toppen, een zwakke structuur of zelfs hermafroditisme.

Hermaphrodite Cannabis Plant

Wat doen wietplanten tijdens de donkere fase?

Net als alle groene planten voert cannabis de fotosynthese uit wanneer het licht ontvangt (of dat nu afkomstig is van de zon of van een groeilamp). Met lichtenergie als brandstof kan de plant water en koolstofdioxide uit de omgeving opnemen en omzetten in glucose en zuurstof. Tegelijkertijd zal de plant ook ademen waarbij ze overtollige zuurstof in de omgeving verspreidt. Ook zet ze suikers, die tijdens de fotosynthese zijn geproduceerd, om in bruikbare energie.

Tijdens de donkere uren gebruiken planten de energie die ze overdag (of bij blootstelling aan licht) produceren om koolstofdioxide uit de omgeving om te zetten in glucose en andere eenvoudige suikers die ze gebruiken om de groei aan te drijven. Maar ook tijdens de donkere uren is er sprake van ademhaling. Net als bij mensen stoppen planten pas met ademen zodra ze dood zijn of gaan!

Hoeveel duisternis hebben wietplanten echt nodig?

Hoeveel duisternis wiet nodig heeft, hangt af van het stadium van de levenscyclus.

Darkness in cannabis plants

Kiemen / zaailingstadium

Licht is geen strikte vereiste voor het kiemen van zaad. Voor het kiemen van wietzaadjes zijn drie dingen essentieel: water, zuurstof en de juiste temperatuur. De meeste telers kiezen ervoor om hun zaad in het donker te kiemen. Zodra het zaad begint te kiemen, is licht echter zeer belangrijk. Zonder de juiste verlichting gaan cannabis zaailingen enorm de hoogte in schieten, waardoor ze fragiel worden en makkelijk omvallen of wegrotten.

Cannabis zaailingen moet je ongeveer 18 uur per dag aan hoogwaardig, koel licht blootstellen. Plaats je lampen op ongeveer 5cm vanaf de bovenkant van de zaailingen om een gezonde groei te bevorderen. Ook voorkom je hiermee dat je jonge planten stretching (uitgerekte groei) vertonen.

Vegetatieve stadium

Fotoperiode wietplanten hebben minstens 14 uur licht per dag nodig om in de vegetatieve groei te blijven. Aan hoeveel lichturen je je planten precies blootstelt, moet je zelf bepalen. Binnen de kweekwereld lopen de meningen over het ideale schema dan ook sterk uiteen. Over het algemeen geven de meeste wiettelers hun planten tijdens het vegetatieve stadium 18 uur licht gevolgd door 6 uur ononderbroken duisternis.

Er zijn ook wiettelers die hun kweeklampen 24 uur per dag aan houden en daarmee goede resultaten behalen. Maar naast een hoge energierekening kan een lichtcyclus van 24 uur bij sommige soorten stress veroorzaken, wat ten koste gaat van de groei en oogsten.

Anderen kiezen ervoor om hun planten volgens een 6/2 cyclus te kweken: 6 uur licht en 2 uur duisternis. Na drie herhalingen van deze cyclus hebben de planten in totaal 18 uur licht en 6 uur duisternis gekregen. Sommigen zijn van mening dat deze korte onderbrekingen planten in staat stellen om te rusten en CO₂ effectiever om te zetten. Bovendien zullen planten die gekweekt worden onder een 6/2 cyclus niet bloeien, omdat fotoperiode planten 12 uur ononderbroken duisternis nodig hebben om in bloei te gaan.

Bloei

Om tot bloei te kunnen komen, moeten fotoperiode wietplanten het gevoel krijgen dat de winter nadert. Als je dit binnen in een kweekruimte of tent wilt nabootsen, beperk je het aantal lichturen. Zoals vermeld, variëren de meningen over de perfecte verhouding tussen licht en duisternis voor bloeiende wietplanten. Maar de meeste telers gebruiken een 12/12 licht-donkercyclus.

Let op: Wietplanten gaan niet direct in bloei zodra je de lichtcyclus verandert. Veel wiettelers raden aan om het aantal lichturen geleidelijk te verlagen, zodat de plant rustig tot bloei kan komen, zonder stress. Anderen gaan voor een meer abrupte verandering en zetten hun planten eerst tot wel 36 uur in complete duisternis. Hierna schakelen ze over op een 12/12 lichtschema om een effectieve overgang van groei naar bloei te verzekeren.

Is het zinvol om je wiet een tijdje helemaal verduisteren voordat je gaat oogsten?

Je planten zijn rijp om te oogsten en hangen weer vol met heerlijke toppen. Tijd om de schaar erin te zetten, toch? Volgens sommigen kun je beter nog even wachten. Zij raden aan om oogstrijpe planten 24 (of soms zelfs 48) uur aan complete duisternis bloot te stellen, voordat je ze gaat knippen. Het idee hierachter is dat de plotselinge lichtonthouding stressvol is voor je planten. Als reactie hierop zullen ze snel meer hars en daarmee meer THC en terpenen produceren.

Helaas is er voor deze stelling nog geen bewijs gevonden. Hoewel sommigen beweren erg succesvol te zijn met deze methode, denken we dat je dit met een korreltje zout moet nemen. Er zijn namelijk talloze factoren die hier invloed op hebben.

Zijn alle lichtschema's hetzelfde?

Sommige telers experimenteren graag met verschillende lichtschema's (zoals hierboven al beschreven). Toch houden de meeste binnenkwekers tijdens de vegetatieve groei een lichtschema van 18/6 aan. Tijdens de bloei kiezen ze voor een lichtschema van 12/12. Op dezelfde manier planten de meeste buitenkwekers hun wietzaadjes lekker vroeg in het seizoen. Zo profiteren ze van de lange dagen, wat de vegetatieve groei van hun planten bevordert.

Maar leiden deze gangbare methodes ook echt tot de beste resultaten als het tijd is om te oogsten? Uit Australisch[1] onderzoek blijkt dat dit misschien niet het geval is. In een artikel uit 2023 doen wetenschappers van New South Wales Department of Primary Industries, The University of Melbourne en Southern Cross University verslag over de effecten van verschillende lichtschema's op de oogsten en de productie van cannabinoïden.

Daarbij onderzochten ze de effecten van verschillende lichtcycli (12/12, 10/14 en 14/10) op drie soorten wiet: Cannatonic (een CBD-rijke strain), Northern Lights en Hindu Kush (twee THC-rijke soorten). De wetenschappers ontdekten dat de planten die onder een 14/10 cyclus in bloei gingen, de zwaarste oogsten leverden. Onder deze omstandigheden produceerde Cannatonic tussen 50–100% meer CBD. Daarbij ontwikkelden de twee THC-rijke soorten wiet aanzienlijk minder THC onder het 14/10 schema, ondanks dat ze meer toppen produceerden.

Veel telers weten hoe gevoelig wietplanten reageren op licht. Dit onderzoek suggereert echter dat de gevoeligheid voor licht per cannabis strain verschilt. We hebben meer van dit soort onderzoeken nodig om tot betere inzichten te komen over verschillende lichtcycli, buiten de gangbare 18/6 voor groei en 12/12 voor bloei. Zo kunnen we met alle soorten wiet betere resultaten behalen.

Hebben autoflowers ook duisternis nodig?

Video id: 527684146

Autoflowers zijn afgeleid van Cannabis ruderalis. Dit is een uniek type cannabis dat bloeit op basis van leeftijd en niet als reactie op een veranderende lichtcyclus. Omdat autoflowers niet afhankelijk zijn van de fotoperiode, hebben veel telers het idee gekregen dat deze planten van zaad tot oogst onder 24 uur licht kunnen (of zelfs moeten) staan voor maximale groei en opbrengst. Toch raden we dat niet aan.

Zoals je aan het begin van dit artikel hebt gelezen, vinden veel essentiële processen van de plant tijdens de donkere fase plaats. Bovendien zijn planten nergens ter wereld 24 uur per dag blootgesteld aan licht, behalve op de noordpool (waar cannabis van nature niet groeit). En we denken dat de natuur weet wat het beste is. Daarom kweken wij autoflowers onder een 18/6 licht-donkercyclus. We raden aan dat je hetzelfde doet.

Manieren om je wietplanten volledig te verduisteren

We willen allemaal gezonde planten die grote oogsten van hoge kwaliteit leveren. Om dit te verzekeren, moet er geen sprake zijn van lichtvervuiling in je kweekruimte. Als dit niet lukt, kan dit stress veroorzaken bij je planten. Bloeiende wiet kan zelfs weer terugkeren naar het vegetatieve stadium. Kweek je binnen? In dat geval kun je het beste investeren in een hoogwaardige en compleet lichtdichte kweektent. Als je buiten kweekt, is het belangrijk om je tuinverlichting 's avonds uit te doen. En als je in een dichtbevolkt gebied woont (bijvoorbeeld in een stad), moet je proberen om je planten zo ver mogelijk verwijderd te houden van andere lichtbronnen (lantaarnpalen, de buitenverlichting van je buren, etc.).

Omarm de duisternis en vergroot je oogsten

Als wietteler heb je vaak de neiging om 'voor God te spelen' en je planten zo te manipuleren dat je grotere oogsten behaalt. Bij Royal Queen Seeds kweken we wiet echter het liefste zoals de natuur het bedoeld heeft. Daarom adviseren we je om je planten een flinke dosis duisternis te geven, net zoals ze in de vrije natuur zouden krijgen. Op die manier zorg je voor gezonde planten en oogst je uiteindelijk spectaculaire toppen. Succes!

External Resources:
  1. Plants | Free Full-Text | Moving Away from 12:12; the Effect of Different Photoperiods on Biomass Yield and Cannabinoids in Medicinal Cannabis https://www.mdpi.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.