By Miguel Ordoñez


Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om met je kinderen over belangrijke onderwerpen te praten. Denk aan seks, alcohol en uiteraard wiet. De publieke opinie over de wietplant is gelukkig aan het veranderen, maar voor kinderen kleven er nog behoorlijk wat gevaren aan cannabis.

Vaak komen kinderen vanzelf in aanraking met de wietplant, via muziek, films of social media. Als ouder is het jouw taak om ze de juiste info te geven en onjuiste informatie recht te zetten.

Afhankelijk van jouw persoonlijke relatie met je kinderen, kan dit gesprek gemakkelijk en open verlopen of ontzettend moeizaam en uitdagend. In dit artikel bespreken we hoe je met je kids over wiet kunt praten.

Wat is het juiste moment om met je kinderen over wiet te praten?

Dankzij digitale technologie hebben kinderen tegenwoordig een schat aan informatie binnen handbereik. Je zult versteld staan van hoeveel kennis ze hebben over bepaalde onderwerpen, zoals de wietplant.

Voor wat betreft de timing voor een gesprek over wiet, moet je dat als ouder zelf beoordelen. Maar er bestaan wel effectieve manieren om het aan te pakken.

Behandel het onderwerp 'wiet' net als alcohol of seks

Je kinderen worden sowieso blootgesteld aan 'taboe-onderwerpen', zoals alcohol en seks, of dit nu onder jouw toeziend oog gebeurt of niet. Het is eerder een kwestie van 'wanneer' dan van 'hoe'. En de kans is groot dat ze hun informatie verkrijgen van iconen uit de popcultuur die niet per se een verantwoordelijke aanpak hanteren!

Zeker vandaag de dag geldt het volgende: hoe eerder je het gesprek aangaat, hoe beter het is. Leg aan je kinderen uit wat dergelijke verleidingen inhouden en waarom mensen zich ertoe aangetrokken voelen.

Het delen van een waarschuwend verhaal is daarbij belangrijk, maar vermijd bangmakerij. Het doel is dat je kinderen de mogelijke consequenties ervan begrijpen. Maak het daarbij niet mooier dan het is en overdrijf ook niet.

Hoe bereid je je op een gesprek over wiet voor?

We zijn allemaal kind geweest. Tijdens die zorgeloze periode was de wereld om ons heen een fascinerende ontdekkingsreis. En we hadden allemaal vragen: Wat doet dit? Hoe werkt dat? Waarom zijn dingen zoals ze zijn?

Als ouders is het slechts een kwestie van tijd voordat we dezelfde spervuur van vragen van onze kinderen krijgen. En als je je punt duidelijk wilt maken, kun je het beste eerlijk antwoord geven.

Hoe bereid je je op een gesprek over wiet voor?

Doe zelf onderzoek

Ook in het tijdperk van wereldwijde legalisatie wordt er op school nauwelijks over cannabis gesproken. Er wordt niet gedetailleerd over de risico's en voordelen gepraat. In het ergste geval kiezen leerkrachten voor hetzelfde achterhaalde curriculum en classificeren ze de wietplant als 'gevaarlijke drug' die je te allen tijde moet vermijden.

In dat geval moet je als ouder ingrijpen. Uiteraard moet je hiervoor eerst wel zelf wat onderzoek doen. Je hoeft geen wandelende wiet-encyclopedie te zijn, maar wat algemene kennis is een goed startpunt. Praat over de goede en slechte kanten en probeer zoveel mogelijk neutraal te blijven. Wees zo objectief mogelijk.

Hier is een belangrijk stukje informatie: wiet wordt voor kinderen sterk afgeraden. Experts geloven namelijk dat het mogelijk nadelige effecten op de ontwikkeling van jonge hersenen heeft.

Als je wiet gebruikt, weet dan waarom

Een belangrijk onderdeel van verantwoordelijk wietgebruik is weten waarom je het gebruikt. Ook als je wiet gebruikt om simpelweg high te worden, kun je dat op een betere manier verwoorden. Zeg bijvoorbeeld dat je van het ontspannende effect of de holistische voordelen ervan profiteert.

Het is ongelooflijk belangrijk om dit aan je kinderen uit te leggen. Ze zullen allereerst je eerlijkheid waarderen. Tegelijkertijd kunnen ze leren het onderscheid te maken tussen de voordelen en nadelen.

Maak een lijstje met aandachtspunten

Informatie onthouden over een recreatief middel kan behoorlijk veel vergen van kinderen, ongeacht hun leeftijd. Als je voor het eerst een gesprek voert, is het daarom zinvol een lijstje met aandachtspunten te maken.

Begin met de basiskennis: wat is cannabis precies en hoe maakt de plant onderdeel van de natuur uit? Vervolgens kun je bespreken hoe het mensen beïnvloedt en waarom het zolang zwartgemaakt is (vooroordelen, gebrek aan onderzoek, bedrijfsbelangen). Belangrijker nog is benoemen waarom je het discreet moet gebruiken (afhankelijk van waar je woont).

Misschien komen al deze punten vanzelf in je op als het moment daar is. Toch is het verstandig om eerst je gedachten op papier te zetten.

Bereid je op meerdere gesprekken voor

Ook als je het gesprek goed hebt voorbereid, kun je altijd nog onderbroken worden. De aandachtsspanne van kinderen is maar kort en dit geldt vooral voor onderwerpen waar ze minder interesse in hebben. En, zoals eerder vermeld, zullen ze ook vragen gaan stellen.

Als je een ontzettend nieuwsgierig kind hebt (wat heerlijk is), bereid je dan voor op nog enkele gesprekken. Zorg daarbij dat het punt dat je eerst bespreekt duidelijk is voordat je je op het volgende richt. Anders wordt het een gesprek zonder eind.

Wat moet je tijdens een gesprek over wiet tegen kinderen zeggen?

Ben je op zoek naar leeftijdsspecifieke strategieën om met je kinderen over wiet te praten? Wij helpen je graag.

Hieronder vind je wat richtlijnen. Je taal kan daarbij variëren en hetzelfde geldt voor hoe gedetailleerd je bent. En hoe ouder het kind is, hoe meer het gesprek om praktische veiligheidsadviezen draait.

Wat moet je tijdens een gesprek over wiet tegen kinderen zeggen?

Jonge kinderen (onder de 10 jaar)

Kinderen op deze leeftijd zijn net sponzen. Ze absorberen allerlei informatie! Bovendien zijn ze nauwelijks sceptisch; ze geloven vaak wat je ze vertelt.

Dat gezegd hebbende, adviseren experts het onderwerp 'cannabis' vanuit een gezondheidsperspectief te benaderen. De ideale boodschap is iets in de trant van: je mag niets in je lichaam stoppen dat je zou kunnen schaden.

  • Het beantwoorden van vragen

Als jonge kinderen vragen gaan stellen, draai dan niet om de hete brij heen. Vertel de waarheid, maar wel op zo'n manier dat ze het ook echt begrijpen. Op een bepaald moment vragen ze wat 'wiet' is. Volgens experts is dit een goede reactie: wiet is een plant waardoor je je anders gaat voelen.

In dit stadium van de ontwikkeling van je kind(eren) moet je je ook op voorzorgsmaatregelen richten. Geef ze eerst een visueel idee van hoe wiet eruitziet in haar populairste vormen. Leer ze vervolgens 'nee' te zeggen tegen iedereen die het ze aanbiedt. Herhaal dat het gevaarlijk voor hun gezondheid kan zijn.

  • Als je edibles in huis hebt

When it comes to edibles, keep them out of reach and sight.

Voor wat betreft edibles, moet je deze altijd buiten bereik van kinderen bewaren.

Leer je kinderen ook dat ze voorzichtig moeten zijn met wat ze in de koelkast of keukenkastjes vinden. Leg uit dat ze altijd toestemming moeten vragen voordat ze een stukje chocola of brownie mogen pakken.

Oudere kinderen (10–13 jaar)

Kinderen van deze leeftijd weten meestal wel hoe ze het internet moeten gebruiken. De kans bestaat ook dat ze al informatie over de magische wietplant zijn tegengekomen.

Toch is het onwaarschijnlijk dat ze zichzelf betrouwbare informatie over cannabis tot zich nemen. Als je ze ernaar vraagt, is de kans groot dat ze je vol onwetendheid aanstaren.

Bij kinderen die zojuist het bestaan van wiet hebben ontdekt, is het verstandig je te richten op hoe ze het moeten weigeren als het ze wordt aangeboden. Bespreek wat groepsdruk is en hoe je 'nee' zegt. Benadruk daarbij dat cannabis voor kinderen niet veilig is.

Tieners (14–19 jaar)

Tieners zijn waarschijnlijk wel bekend met marihuana, vooral voor wat betreft de mogelijke gevaren. Ze hebben bijvoorbeeld advertenties gezien, artikelen gelezen of er op school met vrienden of leerkrachten over gepraat. Mogelijk hebben ze ook al een mening over de plant. Sommigen hebben het misschien al geprobeerd.

Maar ook als je kinderen al experimenteren, is het niet te laat om een gesprek aan te gaan. Op deze leeftijd heb je als ouder nog steeds een behoorlijke invloed. Het is daarbij jouw taak om aanwezig te zijn in hun leven en ervoor te zorgen dat ze niet op het verkeerde pad geraken. Bouw aan een sterke relatie en moedig open communicatie aan. Met de juiste begeleiding kun je voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan.

In plaats van je kinderen te berispen, is het beter informatie te geven over hoe cannabisgebruik het leven van een tiener mettertijd lastiger kan maken.

Tieners (14–19 jaar)

Andere belangrijke tips

  • Luister goed: geef ze het gevoel dat je echt aanwezig bent bij het gesprek en dat ze je onverdeelde aandacht hebben.
  • Kies voor een neutrale houding: probeer niet te demoniseren. Tieners testen voortdurend je grenzen. Als je ze wat verbiedt, wordt de aantrekkingskracht ervan alleen maar sterker.

Jongvolwassenen (ouder dan 20 jaar)

Op dit punt zit je taak als verantwoordelijke ouder erop. Je hebt je kinderen voorzien van de benodigde informatie en de juiste voorzorgsmaatregelen.

Veel jongvolwassenen gebruiken wiet voor recreatieve doeleinden. Sommige ouders zijn daar oké mee, anderen niet. Ongeacht jouw standpunt zijn ze op dit moment oud en wijs genoeg om hun eigen beslissingen te nemen.

Belangrijke aandachtspunten en voorzorgsmaatregelen

Dat gezegd hebbende, kun je wel over de veiligheid ervan praten. Informeer je jongvolwassen kinderen bijvoorbeeld over het gevaar van deelname aan het verkeer na het gebruik van wiet.

Nog belangrijker is dat je het met ze over verantwoordelijk wietgebruik hebt. Benadruk dat het belangrijk is dat ze met mate gebruiken. Bespreek de kans op afhankelijkheid en de mogelijke bijbehorende gevaren. Herinner ze aan het verschil tussen wiet en harddrugs en waarom ze die grens niet moeten overschrijden.

De fase dat je ze kunt vertellen wat ze wel en niet mogen, is allang voorbij. Het is nu je taak ze af en toe te herinneren aan de wijze lessen die je ze hebt geleerd, en te vertrouwen op je opvoedingstechnieken!

Wanneer moet je ingrijpen?

Als ouder heb je altijd het recht om in te grijpen als je het gevoel hebt dat een situatie uit de hand loopt.

Let op het wietgebruik van je kind. Is het moment aangebroken dat er een ongezonde afhankelijkheid is ontstaan? Beïnvloedt wiet het dagelijks leven van je kind? Verstoort het wietgebruik zijn of haar persoonlijke en professionele relaties?

Als je bevestigend moet antwoorden op deze vragen, is het tijd om in te grijpen. Ga zitten voor een serieus gesprek. Wees standvastig, maar niet neerbuigend. Probeer te begrijpen wat je kind doormaakt. Elke vorm van vijandigheid kan het juist erger maken, dus toon je medeleven.

Wanneer de situatie echt uit de hand is gelopen, is het tijd om professionele hulp in te schakelen!

Andere belangrijke tips

Goede communicatie is belangrijk en dat kunnen we maar niet genoeg benadrukken. Hier zijn wat handige tips om lastige gesprekken aan te gaan:

  • Vermijd oordelen, koste wat het kost. Er komt niets goeds uit en het kan alleen maar tot afkeer en woede leiden.
  • Leg de nadruk op een tweerichtingsgesprek. Preken zijn geschikter voor jonge kinderen. Praat met ze als volwassenen.
  • Als je dat nog niet hebt gedaan: vraag aan je kinderen waarom ze wiet gebruiken en hoelang ze dit al doen. Probeer hun redenen te begrijpen. Als het voor holistische doeleinden is, erken dan de voordelen. Maar herinner hen tegelijkertijd aan de mogelijke gevaren van overmatig gebruik en afhankelijkheid.

Wiet moet bespreekbaar blijven

Tijdens de kwetsbare en vormende fases van het leven van je kind(eren) is het belangrijk om het onderwerp 'cannabis' regelmatig aan te snijden. Ja, de samenleving is tegenwoordig toleranter ten opzichte van cannabisgebruik. Toch veranderen de meningen over de plant voortdurend.

Zeker in dit tijdperk van veel rondgaande onjuiste informatie moet je als ouder een veilige haven zijn. Houd het gesprek gaande. Zorg dat je kinderen weten dat je er voor ze bent als dat nodig is. Dat is de allerbeste manier om te verzekeren dat ze goed terechtkomen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.