By Steven Voser


In de laatste jaren is de markt voor CBD uitgegroeid tot een miljardenindustrie. En met goede reden, want dit niet-bedwelmende bestanddeel uit de cannabisplant is mogelijk een waardevolle aanvulling op je gezondheid.

Wil je profiteren van deze mogelijke voordelen? Dan kun je overwegen om CBD in de keuken te gebruiken.

Koken met CBD: Hoe Werkt Het?

Zoals veel andere verbindingen uit de wietplant, is CBD oplosbaar in vet. Omdat je bij het koken bijna altijd vet gebruikt, is het ongelooflijk gemakkelijk om je favoriete recepten te verrijken met CBD. Infuseer je favoriete aromatische spijsoliën of vetten met CBD. Kies bijvoorbeeld olijfolie of ghee en gebruik ze voor het bereiden van je favoriete hartige gerechten (zoals sauzen, stoofschotels en dressings). Je kunt overigens ook meer neutrale vetten gebruiken, zoals kokosolie, voor de creatie van zoete lekkernijen.

Hier zijn enkele tips om je te helpen koken met CBD.

Koken met CBD-Olie

Veel van de CBD-oliën op de markt worden gemaakt door een CBD-extract (afkomstig van CBD-rijke wiet of hennep) te verdunnen in een plantaardige olie (de meeste producenten kiezen olijf- of kokosolie als dragerolie). Koken met deze oliën is heel eenvoudig. Maar omdat cannabinoïden afbreken bij hoge temperaturen, moet je CBD-olie niet blootstellen aan hitte. Je kunt het daarom het beste aan het eind toevoegen aan je maaltijd. Voor koude gerechten kun je het natuurlijk op elk moment gebruiken.

  • Gebruik Altijd Hoogwaardige CBD-Olie

Als je wilt koken met CBD-olie, kies dan altijd een hoogwaardig product van een gerenommeerde fabrikant. Sommige CBD-oliën zijn gemaakt met ingrediënten van slechte kwaliteit of via inferieure processen. Dit heeft mogelijk invloed op de effectiviteit. Daarnaast kunnen ze sporen bevatten van pesticiden, verontreinigingen, bacteriën, schimmels en andere vervuilende stoffen die je absoluut niet binnen wilt krijgen.

Koken met CBD-Rijke Wiet

Wanneer je gaat koken met CBD-rijke wiet, moet je eerst de toppen decarboxyleren (verderop vind je uitgebreide instructies). Met dit proces worden de verbindingen uit rauwe toppen, zoals CBDA, THCA en andere cannabinoïde-zuren, omgezet in de actieve stoffen die we associëren met cannabis (CBD, THC, etc.).

Na het decarboxyleren van je CBD-rijke wiet moet je de verbindingen extraheren in een vet of bepaalde dragerolie. Dat product gebruik je vervolgens bij het kokkerellen. De meeste mensen gebruiken boter, olijf- of koolzaadolie, maar je kunt in principe alle soorten bakvet gebruiken. Verzamel je gedecarboxyleerde toppen, combineer ze met jouw gekozen vet en laat het geheel ongeveer 3 uur sudderen. Zeef het mengsel en laat het afkoelen voordat je het gebruikt in recepten.

  • Decarboxyleren Is Cruciaal

Zoals vermeld, draait decarboxyleren om het activeren van de stoffen die van nature voorkomen in de wiettoppen. Zonder het al te technisch te maken, breekt de hitte tijdens dit proces de koolstofverbindingen af. Cannabidiolzuur (CBDA) verandert bijvoorbeeld in CBD. Hetzelfde geldt voor andere chemische verbindingen die de zure voorlopers zijn van THC en andere cannabinoïden.

Wanneer we wiet roken of vapen, gebeurt het decarboxyleren vanzelf. Dit komt vanwege de hitte bij het gebruik van je vaporizer of het aansteken van je joint of bowl. Bij het koken, moet je dit proces handmatig uitvoeren. Zo weet je zeker dat je het gewenste effect krijgt van je verrijkte maaltijden. De beste manier om dit te doen, is door je CBD-rijke wiet grof te vermalen. Verdeel het nu over een met bakpapier beklede bakplaat en bak je wiet vervolgens 30-40 minuten op een lage temperatuur (ongeveer 110–120°C). Zodra je keuken naar de heerlijke geur van cannabis ruikt, weet je dat je wiet gedecarboxyleerd is.

Wat Is het Voordeel van Koken met CBD?

Misschien vraag je jezelf af waarom je alle moeite zou doen om te koken met CBD, als je het ook gewoon oraal kunt innemen. Het antwoord op deze vraag is echter complex en heeft te maken met de manier waarop je lichaam CBD verwerkt. Dit is namelijk afhankelijk van hoe je het inneemt.

De meeste mensen nemen CBD-olie sublinguaal in. Daarbij wordt het via de slijmvliezen in je mond opgenomen. De CBD in zelfgemaakte of gekochte edibles wordt daarentegen geabsorbeerd in het spijsverteringskanaal. Zowel sublinguale toediening als het innemen van CBD zijn effectieve methoden om de unieke voordelen van de stof te benutten. Toch zorgen de verschillende toedieningswijzen ervoor dat het lichaam de CBD net iets anders opneemt. Afhankelijk van de situatie, is de ene methode wellicht beter geschikt dan de andere.

Op basis van onze ervaring en onderzoek vinden wij de inname van CBD gunstig, want:

Het biedt een trage, meer geleidelijke afgifte van CBD in het lichaam
Bij sublinguale toediening komt CBD in de bloedbaan terecht. Binnen 15-20 minuten begint de stof aan de wisselwerking met de receptoren in het lichaam. Bij ingenomen CBD komt het effect pas na 30 minuten tot 1 uur op. De cannabidiol wordt langzaam en geleidelijk in de bloedbaan opgenomen.
Het is gemakkelijk en discreet
Wanneer je met CBD kookt, kun je edibles van tevoren bereiden. Dit biedt uitkomst als je onderweg of in het openbaar wilt doseren. Het gebruik van een tinctuur/olie of het vapen/roken van CBD trekt soms ongewenste aandacht en is minder gepast.
Het maskeert de sterke smaak van CBD-olie/wiet
Supplementen op basis van CBD-olie hebben vaak een uitgesproken bittere, intense smaak waar sommige mensen niet van houden. Door CBD te verwerken in je favoriete recepten, profiteer je van de voordelen van deze ongelooflijke cannabinoïde, terwijl de sterke smaak achterwege blijft.
Het is gezonder dan roken
Over het algemeen is roken nog altijd de meest gangbare consumptiemethode van wiet. Helaas is dit niet de meest gezonde optie. Uit studies blijkt namelijk dat wiet (ook de rook van CBD-rijke wiet) veel van dezelfde giftige stoffen bevat als sigarettenrook. Koken met CBD is een fantastische manier om CBD-rijke wiet te gebruiken en de gezondheidsrisico's van roken te vermijden.

Welke Voedingsmiddelen en Drankjes Kun Je Verrijken met CBD?

Je weet nu de basis van het koken met CBD. Het is dus hoog tijd voor een aantal inspirerende ideeën.

  • Koffie en Thee

Als je wilt koken met CBD, is het verrijken van je koffie en thee een geweldige, eerste stap. Gebruik jij het liefst CBD in de morgen? Begin je dag dan extra goed en mix het door je kop koffie. Als je CBD liever in de middag of avond gebruikt, kun je het ook infuseren in een thee of kruidenmelange naar keuze voor een rustgevende ervaring.

  • Smoothies

Heerlijke smoothies en cannabis gaan uitstekend samen. Met een smoothie kun je eindeloos variëren met verschillende groenten, vruchten, sappen en andere ingrediënten. Zo is het innemen van je dagelijkse dosering CBD nooit saai.

Smoothies

  • Soepen

Bestaat er een hartiger, heilzamer gerecht dan een grote kom soep? Er bestaan talloze soeprecepten die je kunt versterken met de kracht van CBD. Denk aan warm of koud, glad of stevig, met vlees of vegetarisch; de keuze is aan jou.

  • Koekjes en Brownies

Als we het hebben over een klassieke manier om wiet te combineren met eten, gaat er toch niets boven een verrukkelijke lading brownies of koekjes? Ben jij een echte zoetekauw? Dan vind je het vast fijn om te horen dat elk gebak kunt verrijken met CBD en/of wiet.

  • Sauzen en Dips

Het verrijken van sauzen en dips (zowel warm als koud) met CBD is een van onze favoriete opties voor edibles. In veel recepten voor sausjes en dipjes zit behoorlijk wat vet. Dit betekent dat je er gemakkelijk wietolie of boter aan toe kunt voegen. Deze verrukkelijke CBD aardbeiensaus is bij ons altijd populair, want de saus combineert prachtig met talloze toetjes en zelfs bepaalde hartige gerechten.

Hoe Kook Je met CBD?

Het is tijd om in de details te duiken van het koken met CBD-olie en -toppen.

  • CBD Doseren voor het Koken

Het kan lastig zijn om CBD te doseren in je recepten. We raden je daarom aan om het zo simpel mogelijk te houden. De beste manier om dat te doen, is berekenen hoeveel porties je wilt bereiden en vervolgens per portie je gebruikelijke dosis toe te voegen.

Stel dat je bijvoorbeeld 4 porties soep maakt en je normaal gesproken 10 druppels CBD-olie per dag inneemt. Gebruik dan in totaal 40 druppels CBD in je recept. Heb je nog nooit CBD ingenomen? In dat geval is het verstandig om minimaal een week lang een gemiddeld sterke CBD-olie te proberen. Zo kun je aan het stofje wennen en ontdekken welke invloed het op jouw lichaam heeft.

Wanneer je vervolgens een dosering hebt gevonden die voor jou werkt, kun je diezelfde hoeveelheid gebruiken bij het koken. Als je het gevoel hebt dat je dosering niet sterk genoeg is, kun je deze geleidelijk verhogen tot je het gewenste effect bereikt. Werk je met gedroogde CBD-rijke wiet in plaats van olie? Volg dan deze handleiding voor een correcte dosering van je edibles.

Eye dropper CBD Calculator
Effect
Gewicht
Dosering:
0 mg
Eye dropper CBD Calculator
Effect
Gewicht
Dosering:
0 mg

Koken met CBD-Olie

Koken met CBD-olie is de beste manier om jezelf wegwijs te maken met het gebruik van CBD in de keuken. Het proces is simpel:

  1. Meet je dosering af.
  2. Bereid het eten volgens het recept.
  3. Voeg je CBD-olie toe wanneer je dat wilt. Maar zoals eerder vermeld, moet je voorkomen dat je CBD-olie direct blootstelt aan hoge temperaturen. Als je dus bijvoorbeeld een pastasaus of roerbakschotel maakt, is het beter om de CBD-olie aan het eind toe te voegen.
Hoe Kook Je met CBD?

Koken met CBD-Rijke Wiet

Wanneer je kookt met CBD-rijke wiet, heb je veel meer controle over het recept. Bovendien is het een stuk goedkoper dan telkens kant-en-klare CBD-olie toevoegen. Wel is het een stuk bewerkelijker en kan het voor onervaren wietkoks wat overweldigend zijn.

Zo kook je met CBD-rijke wiet:

  1. Bepaal hoeveel wiet je nodig hebt.
  2. Vermaal de toppen en verdeel ze gelijkmatig over een met bakpapier beklede bakplaat. Decarboxyleer het geheel 30-40 minuten op 110–120°C of totdat je een sterke geur ruikt. Roer regelmatig om de wiet gelijkmatig te decarboxyleren en verbranding te voorkomen.
  3. Verhit je gedecarboxyleerde wiet in de hoeveelheid olie of boter die nodig is voor het recept. Laat het mengsel 3 uur zachtjes sudderen om zoveel mogelijk cannabinoïden en andere verbindingen uit de toppen te onttrekken.
  4. Zeef de olie of boter om plantaardige resten te verwijderen en laat het daarna afkoelen. Gebruik het daarna volgens de aanwijzingen in het recept.

Opmerking: Als je regelmatig met CBD kookt, kun je ook een grotere hoeveelheid olie of boter maken om jezelf tijd te besparen.

Hoe Kook Je met CBD?

Tips voor het Koken met CBD

Om je beginnende kookkunsten met CBD in goede banen te leiden, hebben we een aantal belangrijke tips verzameld. Houd ze bij de hand bij het bereiden van je edibles, zeker als dit nog allemaal nieuw voor je is.

  • Vermaal Je Toppen Goed

Wanneer je wiettoppen in olie of boter laat trekken, is het belangrijk om ze eerst tot de juiste consistentie te vermalen. We raden meestal een grovere maling aan voor langere, tragere extracties en een fijnere maling indien je je wiet sneller wilt extraheren. Een fijnere maling vergroot het oppervlaktegebied van je wiet. Dit versnelt het decarboxyleren en de extractie, vergeleken met grof gemalen wiet.

  • Voeg Vet Toe om De Biologische Beschikbaarheid te Verhogen

Vergeet niet dat de actieve stoffen van wiet oplosbaar zijn in vet. Maak dus niet de beginnersfout om wiet in een recept te verwerken waar bijna geen vet in zit. Gebruik je CBD-rijke wiet? Laat dit dan altijd eerst in olie/vet trekken zoals aangegeven in de instructies hierboven. Dit helpt om meer CBD beschikbaar te maken voor je lichaam. Met CBD-olie is dit niet nodig, aangezien het daarbij al is gebonden aan de vetten in de olie.

  • Vermijd Hoge Temperaturen

De cannabinoïden, terpenen en flavonoïden die cannabis haar unieke aroma's, smaken en effecten geven, zijn allemaal zeer kwetsbare bestanddelen. Bij blootstelling aan temperaturen boven de 120°C beginnen deze stoffen af te breken en te verdampen. Bij het maken van edibles met cannabidiol wil je natuurlijk zoveel mogelijk van deze verbindingen behouden. Probeer dus te vermijden dat je CBD (zowel de toppen als kant-en-klare olie) blootstelt aan extreme temperaturen.

  • Timing Is Belangrijk

Het vergt wat geduld om wietolie en -boter te maken, want de ingrediënten moeten een enkele uren op relatief lage temperatuur trekken. Voor een fatsoenlijke extractie kun je het mengsel van CBD en olie/vet het beste ongeveer 3 uur op laag vuur verwarmen.

  • Zorgvuldig Filteren

Nadat je ruwe plantenmateriaal geïnfuseerd is in een basis van olie of boter, moet je het zeven door een fijn filter zoals een kaasdoek. Voor dit proces moet je geduldig zijn, aangezien de verrijkte oplossing langzaam maar zeker in de bak eronder druppelt. Probeer te voorkomen dat je het kaasdoek uitwringt om het proces te versnellen. We snappen best dat je barst met enthousiasme, maar als je dit doet, pers je ook plantaardig materiaal in de oplossing.

Koken met CBD Is Leuk!

In dit artikel hebben we alle details over het koken met CBD uitgebreid behandeld. Nu je bekend bent met de basis, is het tijd om recepten te bekijken (zowel van onze blog als andere bronnen; er zijn er genoeg!). Je vindt er vast inspiratie en ideeën over hoe je de magie van CBD verder kunt betrekken in je kookkunsten.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.