By Miguel Ordoñez

TWEE SMAKELIJKE RECEPTEN VOOR TIRAMISU

Tiramisu is een overheerlijk dessert met een lichte koffiesmaak. De Italiaanse naam van het toetje betekent "maak me vrolijk". Volgens de legende is tiramisu ergens in de zestiger jaren bedacht door Roberto Linguinotto in zijn restaurant “Le Beccherie”. Dit wordt echter betwijfeld omdat er al in de zeventiende eeuw soortgelijke taarten werden gemaakt. Wel weten we zeker dat het eerste gedocumenteerde woord "tiramisu" afkomstig is uit de jaren ’80.

Het maken van tiramisu met cannabis verandert het klassieke "maak me vrolijk" in een "maak me vrolijk en high" met koffiesmaak. De veganistische en traditionele recepten hebben beide die speciale, luchtige structuur, die het dessert zo populair maakt. Het toevoegen van cannabinoïden aan het mengsel zorgt voor een eigentijdse twist. Zo krijg je ook nog eens een bijzonder luchtig gevoel in je hoofd. Dit is absoluut een van de top tien desserts voor koffie minnende fans van edibles.

De schoonheid van tiramisu is dat het een manier van cake maken is, in plaats van een vaststaand recept. Je kunt ook kiezen voor een ander soort cake of biscuit of voor een broodsoort. Het toevoegen van verschillende likeuren en diverse soorten roomkaas, of het vervangen van koffie door andere smaken, leidt tot oneindige variaties en sensaties. De onderstaande recepten zijn gebaseerd op de klassieke stijl met koffiesmaak. Maar als je deze eenmaal onder de knie hebt, kun je naar eigen smaak en naar hartenlust variëren.

DE DAG VAN TEVOREN

Voordat je tiramisu met een vleugje marihuana gaat maken, moet je slagroom met cannabinoïden bereiden. En dat is echt niet moeilijk.

DIT HEB JE NODIG
  • Een steelpan van gemiddelde grootte 
  • 1¾ kopje room 
  • 2g gedecarboxyleerde marihuana (zo fijn mogelijk gemalen of een extract van vergelijkbare sterkte)

BEREIDING

  1. Doe alle room en de cannabis of het extract in het steelpannetje en verwarm het op een laag vuurtje.
  2. Roer het mengsel voortdurend door, totdat de cannabis is opgelost in de room. Pas op dat de room niet gaat schiften!
  3. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast.
  4. Als de room is afgekoeld, gebruik dan de mixer om de room op te kloppen totdat je er stevige toppen mee kunt vormen. Nu is het klaar om te worden gebruikt voor de tiramisu.

Crème Met Cannabis

DE KLASSIEKE TIRAMISU

INGREDIËNTEN
  • 6 eidooiers
  • 1 kopje suiker – basterdsuiker werkt het best 
  • 1¼ kopje mascarpone 
  • 1¾ kopje slagroom met cannabis 
  • 400g Italiaanse lange vingers 
  • 1 kopje koude espresso; de keuze voor de soort branding is geheel aan jou 
  • ½ kopje likeur met koffiesmaak of donkere likeur; Kahlua werkt goed, donkere rum is heerlijk en oude bourbon zorgt voor pit
  • 1 eetlepel gezeefd cacaopoeder
APPARATUUR
  • Je kunt tiramisu maken in een ronde schaal of in een vierkante vorm, maar je kunt het ook serveren in glaasjes of in bekers. Glas is ideaal. Een deel van de charme van tiramisu zijn namelijk de mooie laagjes. Maar maak je geen zorgen, ook in keramiek of metaal wordt de tiramisu geweldig.
  • Au bain-marie. Hiervoor gebruik je een speciaal daarvoor gemaakte dubbele pan of een kom in een steelpan met zacht kokend water.
  • Houten of plastic menglepel, gebruik geen metalen lepel.
  • 2 schalen van gemiddelde grootte.
  • Hand- of elektrische mixer.

BEREIDING

  1. Maak zabaglione. Doe de eidooiers en de suiker samen in het kokende water en roer de ingrediënten door elkaar. Blijf roeren met de houten of plastic lepel. Zorg ervoor dat er geen klontjes blijven liggen op de bodem van de kom. De sleutel tot het maken van goede zabaglione is heel veel geduld. Zorg ervoor dat het water zachtjes pruttelt en niet hard aan het bubbelen is. Het is belangrijk dat je de eidooiers niet kookt en klopt, maar dat je ze langzaam verhit en van structuur laat veranderen. De suiker en eidooiers vormen samen een dikke, bleekgele saus. Deze heeft een lichte belletjesstructuur. Haal het pannetje van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
  2. Laat de mascarpone op kamertemperatuur komen en doe het bij het mengsel.
  3. Doe de opgeklopte slagroom met cannabis erbij. Zet het mengsel aan de kant terwijl je bezig gaat met stap 4, 5 en 6.
  4. Meng de espresso en likeur in een andere kom.
  5. Dip de lange vingers in het koffie-/likeurmengsel (laat ze niet zompig worden!) en leg ze naast elkaar op de bodem van een schaal (of andere serveervorm). Het moeilijkste onderdeel hierbij is om niet alle koekjes alvast op te eten.
  6. Verdeel een laagje van het zabaglione-mengsel over de lange vingers en doe daar overheen weer een laag lange vingers met likeur. Herhaal stap 5 en 6 totdat alle ingrediënten zijn gebruikt.
  7. Zet het geheel ten minste vier uur in de koelkast. Het beste is om het een nacht in de koelkast te laten staan. Zo kunnen alle smaken goed met elkaar vermengen.
  8. Bestrooi het dessert met cacaopoeder en serveer het zo of sprenkel er een sausje over. Bessensaus is heerlijk en een citroensaus zorgt ervoor dat de zabaglione vonkt en sprankelt.

Tiramisu

VEGANISTISCHE EN PALEO TIRAMISU

Deze zachte en rijke tiramisu, die vrij is van dierlijke producten, gluten en zuivel, bestaat uit drie lagen.

APPARATUUR
  • Een keukenmachine. Tip van de dag voor veganisten: investeer vanaf het begin in een kwalitatieve keukenmachine. Ze kunnen prijzig zijn, maar je hebt je hele leven plezier van eentje van restaurant-kwaliteit. Je kunt het apparaat bovendien regelmatig gebruiken. Het zijn vaak heel eenvoudige, makkelijk te bedienen en makkelijk schoon te maken machines. Meestal zijn ze van roestvrij staal zonder onnodige hulpstukken. Ze hebben wel veel scherpe messen, zodat jij er jaren mee vooruit kunt. 
  • Meerdere kommen voor het wellen.
  • Vierkante bakvorm van 25cm (van glas, metaal of keramiek).
  • Spatel.

INGREDIËNTEN

HET LAAGJE LANGE VINGERS
  • 1 kopje walnoten
  • 1½ kopje ontpitte Medjoul dadels
  • 40ml afgekoelde espresso koffie
  • 2 eetlepels vloeibare kokosolie
  • 1 eetlepel vloeibare kokosolie met cannabis
  • 2 theelepels puur vanille-extract
  • Snufje zeezout

HET LAAGJE CHOCOLADEMOUSSE
  • ¾ kopje walnoten, 2 uur geweld in water en goed uitgelekt 
  • ¾ kopje ongebrande cashewnoten, 2 uur geweld in water en goed uitgelekt 
  • ¾ kopje ontpitte Medjoul dadels
  • 6 eetlepels ahornsiroop
  • 6 eetlepels ongezoete vanille-amandelmelk
  • 2 eetlepels vloeibare kokosolie
  • 3 eetlepels cacaopoeder
  • ½ eetlepel ongezwavelde blackstrap molasses (suikerrietmelasse)
  • 1 theelepel puur vanille-extract
  • 2 eetlepels espresso koffie
  • Snufje zeezout
HET LAAGJE CRÈME
  • ½ kopje ongebrande cashewnoten, in water geweld en uitgelekt 
  • ¼ kopje ongezoete vanille-amandelmelk
  • 2 eetlepels vloeibare kokosolie 
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 1 theelepel puur vanille-extract
  • Snufje zeezout

Keukenmachine Cannabis Recept Tiramisu

BEREIDING

  1. Gebruik de ingrediënten voor het laagje lange vingers. Vermaal de walnoten tot een fijn poeder met de keukenmachine. Hierbij merk je of je een goede keukenmachine hebt. De extra scherpe messen zorgen ervoor dat het notenmeel luchtig wordt en verbeteren de textuur aanzienlijk. Voeg de resterende ingrediënten beetje bij beetje toe, totdat plakkerig deeg ontstaat. Haal het deeg uit de machine en verdeel het gelijkmatig over de bodem van de bakvorm. Zet de vorm in de vriezer en ga verder met stap 2.
  2. Gebruik de keukenmachine om alle ingrediënten voor de mousse met elkaar te vermengen tot je een luchtig en crèmig mengsel hebt. Giet het uit over het deeg op de bodem. Zorg ervoor dat het mengsel gelijkmatig is verdeeld over de bakvorm, dus ook langs de randen. Zet de vorm weer in de vriezer. Zorg ervoor dat het er niet schuin in staat! Wacht een uur tot je verder kunt met stap 3.
  3. Pak de keukenmachine er opnieuw bij en vermeng alle ingrediënten voor de crèmelaag, totdat je een glad mengel hebt. Verdeel de crème voorzichtig over het laagje mousse. Hierom moest je een uur wachten. Dat voorkomt dat de crème in de mousse zakt. Doe de vorm weer in de vriezer, ten minste vier uur. Het is echter nog beter om het dessert een dag van tevoren te maken.
  4.  Laat de mousse ten minste 10 minuten ontdooien en snijdt het dessert dan in stukjes. Bestrooi het met cacaopoeder en dien het op.

Deze twee smakelijke traktaties met cannabis kunnen de edible-verrassing zijn aan het eind van een etentje. Ook kunnen ze dienst doen als een heerlijk, licht nagerecht bij een edibles buffet. Daarnaast zijn ze een welkom en smakelijk tussendoortje op elk moment van de dag. Geniet van deze hemelse tiramisu!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.