By RQS Editorial Team

In het beste geval zijn plagen vervelend als je wiet kweekt. In het ergste geval kunnen ze je kweek echter volledig verwoesten en is al je moeite voor niets geweest. En er zijn maar weinig plagen die minder welkom zijn dan begoniamijten, want het is superlastig om er weer vanaf te komen!

In dit artikel gaan we uitgebreid in op begoniamijten. Je leert alles over hun levenscyclus, hoe je ze herkent en wat je kunt doen als je ze op je wietplanten tegenkomt!


Wat zijn begoniamijten?

Begoniamijten, ook bekend als 'Polyphagotarsonemus latus', zijn een tuinplaag die je niet alleen op begonia's vindt! Je kunt ze op diverse soorten groen aantreffen, waaronder druivenplanten, appelbomen en, jawel, wietplanten.

Ondanks hun naam, die in het Engels 'broad mites' luidt, zijn ze zeer klein. Vrouwelijke mijten meten ongeveer 0,2mm en de mannetjes slechts 0,1mm. Je komt ze overal ter wereld tegen, met name in kassen.

Op wietplanten leggen de begoniamijten hun eitjes voornamelijk aan de onderzijde van nieuwe bladeren. Dat is waar ze gewoonlijk verblijven en eten en daarbij laten ze giftig speeksel achter dat misvormingen veroorzaakt en de plantontwikkeling belemmert. Je vindt ze vooral op de nieuwe groei, aan de bovenkant van je planten.

Broad Mites

Hoe kun je een begoniamijtenplaag herkennen?

Als je weet hoe je een plaag kunt herkennen, kun je snel en effectief handelen. Wanneer je te lang bezig bent met uitzoeken wat er aan de hand is, of het verkeerde probleem behandelt, wordt het alleen maar erger. Dit leidt tot meer schade aan je planten dan nodig is.

De symptomen van begoniamijten (maar ook roestmijten) bestaan uit vergelende bladeren en stelen, omkrullende en/of hangende bladeren en achterblijvende groei. Aangetaste blaadjes zien er soms glanzend of vochtig uit, terwijl de toppen langzaam bruin kleuren en uiteindelijk afsterven. Wat een verschrikking!

Symptomen van begoniamijten op wietplanten

De symptomen van een begoniamijtenplaag op je wietplanten zijn:

🪲 Zichtbare mijten en eitjes

🟨 Vergeling van bladeren en stelen

🥀 Krullende en hangende bladeren

📉 Achterblijvende groei

💦 Glanzend, nat ogend blad

🍂 Toppen kunnen bruin verkleuren en afsterven

Begoniamijten met een microscoop detecteren

Als je tekenen van een plaag op je planten ziet, moet je onmiddellijk achterhalen wat er aan de hand is. Begoniamijten zijn erg klein en daarom met het blote oog onzichtbaar. Dus om ze te herkennen of om te zien hoe oud ze zijn, heb je een microscoop of vergrootglas nodig.

Zoek allereerst naar de eitjes, want deze zijn vrij gemakkelijk te identificeren. Ze hebben namelijk eigenaardige plukjes en hangen vaak onbeweeglijk aan de onderkant van de bladeren. Als je eitjes vindt, zoek dan naar alles wat rondkruipt op je planten dat met een van de bovenstaande beschrijvingen overeenkomt.

Broad Mites

De levenscyclus van begoniamijten

Met inbegrip van het eitje bestaat de levenscyclus van een begoniamijt uit vier verschillende fases:

  1. Eitje: de eitjes worden in kluwen aan de onderkant van de bladeren gelegd en zijn met 29-37 witte plukjes bedekt. Ze komen na twee tot drie dagen uit.
  2. Larven: nadat de eitjes zijn uitgekomen, zullen de larven verschijnen. Deze hebben drie paar pootjes en lijken een witte kleur te hebben, vanwege de ribben langs hun lichaam. Deze fase duurt één dag.
  3. Nimfen: op dit punt zijn de mijten helder van kleur en puntig aan elk uiteinde. Meestal verbergen ze zich in kuiltjes op vruchten en bloemen, maar soms worden de vrouwtjes-nimfen ook door volwassen mannetjes rondgedragen.
  4. Volwassen begoniamijten: nadat de eitjes zijn uitgekomen, duurt het slechts drie dagen voordat de mijten volwassen zijn. Nu zullen ze eten en broeden tot ze sterven. Mannetjes leven gemiddeld 5 tot 9 dagen en vrouwtjes 8 tot 13 dagen.

Anatomie van begoniamijten

Het is ongelooflijk belangrijk dat je weet hoe je begoniamijten herkent in elke fase van hun levenscyclus. Zo kun je tenslotte een plaag identificeren en bepalen hoe vergevorderd deze is. Als je jonge begoniamijten ziet, betekent dit bijvoorbeeld dat volwassen mijten zich al hebben voortgeplant. Als je uitsluitend volwassen begoniamijten spot, is je plaag mogelijk relatief recent begonnen en daarmee gemakkelijker te behandelen.

Zo herken je begoniamijten in elke fase:

  • Larven: 0,1–0,2mm lang. Witachtig van kleur, met ribben langs hun lichaam. Ze bewegen langzaam en hebben slechts drie paar poten.
  • Nimfen: helder en puntig aan elk uiteinde. 0,1-0,2mm lang.
  • Volwassen mijten: korte, ovale lichamen die in het midden het breedst zijn. Vier paar poten die lang en spichtig en goed gedefinieerd zijn.
Broad Mites Stages

Voedingsgewoonten van begoniamijten

Begoniamijten voeden zich door het oppervlak van bladeren en vruchten binnen te dringen. Een grote plaag is schadelijk omdat ze energie (en het sap) uit de plant trekken. Daarnaast is het speeksel van de mijten giftig, waardoor bladeren en toppen misvormd raken. Uiteindelijk belemmert dit de groei, wat natuurlijk de oogsten vermindert.

Over het algemeen zijn begoniamijten dol op jonge, sappige bladeren en daar zul je de mijten ook het meest aantreffen. Jongere bladeren zijn zachter, waardoor begoniamijten er gemakkelijker in kunnen happen.

Hoe bestrijd je begoniamijten?

Wiettelers balen behoorlijk als ze begoniamijten in hun kweek aantreffen; ze staan namelijk bekend als een van de lastigste plagen om vanaf te komen. Deze taaie beestjes laten zich niet zomaar doden! Als je ze eenmaal op je planten vindt, staat je een enorme taak te wachten. Gelukkig is het niet onmogelijk!

Snelheid is hier absoluut essentieel. Daarom is het zo belangrijk het probleem snel te identificeren, zodat je het kunt aanpakken voordat het uit de hand loopt!

Nogmaals, het is lastig, maar niet onmogelijk. Hier lees je wat je moet doen:

1. Verwijder alle aangetaste gebieden

Verwijder eerst alle bladeren of toppen met mijten of eieren erop. Dit is pijnlijk voor je planten én je ziel, maar het is absoluut noodzakelijk om zoveel mogelijk begoniamijten te verwijderen. De mijten zijn op andere manieren moeilijk te doden, dus het simpelweg verwijderen van de meeste beestjes zal de rest van de taak aanzienlijk makkelijker maken. Haal adem en zet door!

Removing Affected Areas

2. Neemolie

Zodra je de aangetaste gebieden verwijderd hebt, moet je de rest van je planten inspuiten met een middel om resterende eitjes of mijten te verwijderen.

Neemolie is een populaire, biologische pesticide die door veel kwekers wordt gebruikt. Het is effectief in het doden van plagen, maar komt niet in de voedselketen terecht en zal ook de omgeving niet vervuilen. Vergeleken met synthetische middelen is neemolie een veel betere optie.

Het gebruik van neemolie is gemakkelijk: mix het in een plantenspuit volgens de instructies op de verpakking en spuit het op de aangedane delen van je wietplanten.

Onthoud dat neemolie een vervelende smaak achterlaat; spuit het dus niet direct op je toppen.

Om het gebruik van neemolie te beperken, kun je de spray het beste eenmalig op je planten aanbrengen. Hierna houd je ze de komende twee dagen goed in de gaten, waarna je de behandeling kunt herhalen als dat nodig blijkt.

Als je te maken hebt met een hardnekkige plaag, kun je je planten dagelijks met neemolie behandelen. Uiteindelijk zal dit de begoniamijten doden (hopen op het beste!). Onthoud wel dat het ook je wietplanten veel stress geeft. Geef ze dus wat extra liefde en aandacht na het voltooien van de behandeling. Dat is absoluut te doen.

3. Insecticide zeep

Insecticide zeep voor planten is geweldig om delen van je planten te behandelen die door begoniamijten zijn aangetast.

Vanwege de aard van deze producten zijn ze ideaal voor zowel kleinere plagen als bloeiende planten. Zorg er wel voor dat de zeep niet op je toppen belandt. Voor de beste resultaten kun je de behandeling meerdere keren herhalen.

Je kunt ook je hele plant een wasbeurt geven met insectendodende zeep. Dit werkt het beste als de planten nog geen toppen hebben ontwikkeld. Omdat de zeep vrij mild is, kun je het bij de eerste tekenen van een plaag gebruiken. Sterker nog, commerciële kwekers wassen hun planten vaak als preventieve maatregel.

4. Roofmijten

Als alternatief kun je roofmijten inzetten. Denk bijvoorbeeld aan Amblyseius andersoni, ook wel begoniamijt-moordenaar genoemd. Deze maken korte metten met de mijten; wat een ultieme wraakactie!

Laat de roofmijten los op de top van de plant, waar de nieuwe groei zich ontwikkelt. Hier hebben ze namelijk de grootste kans om begoniamijten te vinden. Roofmijten kunnen behoorlijk effectief zijn, vooral in de vroege fases van een plaag. Toch kan het gebeuren dat je ook deze optie meerdere keren moet herhalen om een plaag aan te pakken.

5. Miticiden/Pesticiden

Helaas zijn mijten soms zo moeilijk te bestrijden dat je geen andere keuze hebt beproefde chemische insecticiden en specifieke middelen tegen mijten in te zetten.

Deze producten bevatten chemicaliën die stressvol zijn voor je planten en daarnaast komen deze stoffen in het afvoerwater terecht. Toch kun je er talloze plagen mee bestrijden. Gebruik deze producten slechts als laatste redmiddelen, want het zijn echt krachtige chemische stoffen.

De meeste van deze producten zijn zo ontworpen dat je ze op de aangetaste delen van de plant aanbrengt en een tijdlang laat inwerken. Soms moet je het middel vaker gebruiken om te verzekeren dat er geen mijten achterblijven.

Vergeet na gebruik niet om je grond grondig te spoelen, waarna je je voedingsschema weer kunt vervolgen.

Miticides

Hoe voorkom je begoniamijten op je wietplanten?

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook voor plagen. Zorg er daarom altijd voor dat je planten in een goede omgeving groeien met voldoende ventilatie/circulatie en de juiste temperatuur/luchtvochtigheid.

Daarnaast moet je planten regelmatig inspecteren, zodat je snel kunt handelen als je tekenen van stress ziet. Mijtenplagen zijn veel gemakkelijker te bestrijden als je de tekenen vroeg herkent.

1. Start met wietzaadjes

Als je met wietzaadjes begint, weet je zeker dat ze niet met een infectie aan hun leven beginnen. Klonen kunnen reeds mijten (of andere plagen) hebben en dan zit je vanaf de eerste dag met een probleem.

Natuurlijk zijn er soms goede redenen om klonen te kopen in plaats van zaden. Dus als je klonen aanschaft, koop ze dan bij een betrouwbare bron die op plagen controleert voordat je ze in handen krijgt. Dit is heel belangrijk!

2. Gebruik preventieve sprays

Zoals eerder kort vermeld, gebruiken commerciële kwekers preventief insectendodende zeep of zelfs neemolie. Dit kun je zelf natuurlijk ook doen, vooral als je buiten kweekt. Weet wel dat het je veel extra moeite kost en dat dergelijke preventie in de meeste gevallen niet nodig is.

Begoniamijten op wietplanten: voorkomen is altijd beter!

Begoniamijten zijn een van de ergste plagen voor je wietplanten en voor jezelf. Mocht je ermee te maken krijgen, kun je een aantal effectieve methodes proberen, maar het is veel beter om een plaag te voorkomen

Met dit artikel ben je gewapend met de juiste kennis om dit probleem te herkennen en te behandelen, mocht het ooit gebeuren. Succes!




Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.