By RQS Editorial Team

Eten herten wietplanten? Het is misschien een beetje een rare vraag, maar het antwoord is ja!

Herten kunnen behoorlijke schade aan wietplanten aanrichten. We horen je denken: 'als herten wiet eten, worden ze dan ook high?' Dit lijkt niet het geval te zijn, maar toch zijn ze er dol op. In dit artikel kijken we naar manieren om herten af te schrikken, zodat je je planten tegen deze behendige dieren kunt beschermen.


Herten als plaag

Voor de overgrote meerderheid van kwekers en teeltgebieden vormen herten geen bedreiging voor wietplanten. Dit komt omdat herten daar simpelweg niet bij de planten kunnen komen. Als je tot de kleine groep kwekers behoort die er wel last van heeft, dan kunnen ze je mooie wietplanten aanzienlijke schade aanbrengen.

Deze prachtige dieren trekken rond in kuddes . Bij de meeste soorten herten bestaan deze groepen uit ongeveer twee tot vijf dieren. Bepaalde soorten, zoals edelherten, bewegen zich in veel grotere kuddes, maar het is onwaarschijnlijk dat deze plotseling in je tuin verschijnen.

Een hert eet dagelijks tot wel 8% van zijn lichaamsgewicht aan vezelarme, eiwitrijke planten, vooral bladeren. Het feit dat bladeren weinig wegen en dat zelfs de kleinste herten behoorlijk zwaar kunnen zijn, laat wel zien hoeveel herten elke dag eten! Zo kan een kudde herten snel enorme hoeveelheden vegetatie verorberen.

Deers in a Cannabis Garden
Deers in a Cannabis Garden

Welke tuinplanten eten herten?

Herten zijn herbivoren die allerlei soorten vegetatie eten. Deze zoogdieren komen in grote delen van de wereld voor en leven in verschillende klimaten. Ze hebben zich dus ver geëvolueerd en aangepast aan hun omgeving om te overleven op allerlei soorten voeding. De muntjak komt bijvoorbeeld oorspronkelijk uit Azië, maar is tegenwoordig door heel Europa te vinden.

Het komt dan ook niet echt als een verrassing dat tuinplanten voor de meeste soorten herten een perfecte voedselbron zijn. Een tuin die volstaat met een arsenaal aan prachtige planten en heerlijke groentes, kan op deze indrukwekkende vierpotige dieren een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben.

Herten eten wat ze maar kunnen krijgen, maar hebben zo hun favorieten. Ze eten het liefst jonge scheuten en planten, die malser en minder bitter zijn dan oudere, taaiere planten. Dit zijn enkele dingen die herten graag eten:

  • Sla
  • Druiven
  • Spinazie
  • Bonen
  • Erwten
  • Kool
  • Broccoli
  • Bieten
  • Zoete maïs
  • Worteltoppen

Eten herten ook wiet?

Ja, gek genoeg doen ze dat. Herten deinzen niet terug voor wat lekkere, verse wiet. Ze zijn met name geïnteresseerd in jonge planten, bladeren en toppen. Oudere, houtachtige planten met dikke stengels zijn minder trek. Hetzelfde geldt voor rijpe, sterk ruikende, harsachtige toppen.

Je planten zijn het meest kwetsbaar als ze jong zijn, vooral als ze net in bloei gaan. Herten zijn namelijk dol op planten die in de bloei van hun leven staan!

Hoe herken je herten in je wiettuin?

Ondanks hun aanzienlijke omvang zijn herten meesters in subtiliteit. Als je er ooit een in het wild hebt gezien, weet je hoe snel, behoedzaam en stil ze zijn. Als ze verborgen willen blijven, zijn ze heel moeilijk op te merken. Maar als ze zich op hun gemak voelen, kun je ze wel eens zien grazen.

Zonsopgang en zonsondergang zijn de beste momenten om herten te spotten. Overdag houden ze zich gedeisd en is de kans klein dat ze in de buurt van de bewoonde wereld komen, laat staan in je tuin. De grootste kans om ze te zien, is dus 's ochtends of 's avonds. Als je ze spot, zonder zelf te worden opgemerkt, wordt je getrakteerd op een prachtig schouwspel. Wanneer de dieren zich op hun gemak voelen, geeft dit een mooi inkijkje in hun dagelijks leven. Geniet ervan, mocht je de kans krijgen.

Herten laten ook herkenbare uitwerpselen achter. Je kunt hertenpoep waarschijnlijk het beste vergelijken met schapenkeutels, als je je daar iets bij kunt voorstellen. Wanneer er regelmatig een kudde herten langskomt in je tuin, dan zijn er meestal wel wat keutels te vinden.

Merk je dat er wietbladeren van je planten verdwijnen, maar heb je geen idee waarom? Overweeg dan om camera's op te hangen. Om wilde dieren vast te leggen, bestaan er speciale camera’s die door beweging worden geactiveerd. Deze helpen je niet alleen te ontdekken wie of wat er verantwoordelijk is voor de schade aan je planten, maar geven ook meer inzicht in het ecosysteem van je tuin. En wanneer je de camera’s niet meer nodig hebt om je tuin te bewaken, kun je ze ook op andere toffe manieren gebruiken. Plaats ze bijvoorbeeld op een mooie plek in het bos om het rijke planten- en dierenleven te ontdekken.

Damaged cannabis plant
Damaged cannabis plant

Tekenen van schade aan je wietplanten veroorzaakt door herten

Voordat je op zoek gaat naar sporen van herten, is het handig als je de schade die ze aanrichten kunt herkennen. En zijn herten eigenlijk wel verantwoordelijk voor je beschadigde planten? Of is iets anders de oorzaak?

Hier zijn een paar tekenen om op te letten:

  • Hele toppen en bladeren verdwijnen: herten zijn niet alleen hongerig, maar hebben ook een tamelijk grote bek. In plaats van aan de hoekjes van bladeren en toppen te knabbelen, nemen ze liever grote happen of scheuren ze hele stukken van de plant af.
  • Bijtsporen op bladeren: als het blad niet helemaal verdwenen is, laten herten vrij duidelijke bijtsporen achter. In deze sporen zijn de tandafdrukken duidelijk te zien.
  • Plotselinge veranderingen aan planten: herten eten behoorlijk veel en verplaatsen zich in kuddes. En wanneer ze hun tanden in je planten zetten, doen ze dit meestal niet heel subtiel of rustig. In plaats daarvan zul je de volgende dag veel schade aantreffen en in het ergste geval zijn je planten helemaal verdwenen.
  • Ontbrekende zaailingen: als je jonge planten hebt gezaaid, kunnen herten deze in no time opeten.

Kunnen wietplanten zichzelf beschermen tegen herten?

Waarom ruikt wiet eigenlijk zo sterk? En waarom word je er high van? Het is verleidelijk om deze dingen gewoon een geschenk van Moeder Natuur te noemen. Maar in werkelijkheid moet je eerder denken aan verdedigingsmechanismen die de plant heeft ontwikkeld om te voorkomen dat ze door roofdieren, zoals herten, wordt opgegeten.

Het intense aroma van wiet is, net als THC, een afweermechanisme. Grappig genoeg zijn ze de hoofdredenen waarom mensen zo dol zijn op de plant.

Als wietplanten merken dat er gevaar in de buurt is, zoals een kudde hongerige herten, reageren ze. Ze kunnen zelfs een signaal aan planten in de omgeving afgeven om hetzelfde te doen. Hoewel dit afweermechanisme enigszins effect heeft, is het niet genoeg om je planten effectief te beschermen als je regelmatig herten op bezoek hebt.

Welke soorten herten moet je in de gaten houden?

Afhankelijk van waar je woont, kun je te maken krijgen met verschillende soorten herten. Enkele voorbeelden zijn:

  • Axisherten: het axishert, ook wel bekend als chital, zal voor de meeste kwekers geen probleem zijn. Axisherten komen vooral voor in India, maar ook op een eiland voor de kust van Kroatië, in Australië, Texas en op Hawaï.
  • Spiesherten: ook spiesherten vormen voor de meeste kwekers geen gevaar. Ze komen voor in bossige gebieden van Midden- en Zuid-Amerika.
  • Muntjakherten: deze herten komen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, van Vietnam tot de Himalaya. Ze zijn echter geïntroduceerd in het Verenigd Koninkrijk, waar ze zich verrassend goed hebben aangepast. Omdat het kleine herten zijn, kunnen ze makkelijk je tuin inglippen.
  • Wapiti's: na de eland is de wapiti de grootste hertensoort. Wapiti's komen veel voor in Noord-Amerika en Oost-Azië, maar ze leven ook in Noord-Europa. De kans is echter klein dat je een wapiti in je wiettuin ziet.
  • Damherten: damherten vind je in heel Europa en een klein deel van het Midden-Oosten. Ze zijn behoorlijk groot en leven in grote kuddes. Ze zijn goed te herkennen aan hun gevlekte vacht.
  • Elanden: de eland is het grootste zoogdier uit de familie van hertachtigen. Elanden komen in het wild voor in Noord-Amerika, Noord-Europa en Noord-Azië en leven vooral in de taiga.
  • Muildierherten: muildierherten zijn vernoemd naar hun grote oren, die erg doen denken aan die van een muildier. Ze leven in het westen van de Verenigde Staten en hebben een gemiddelde grootte.
  • Edelherten: het edelhert is een grote hertensoort die vooral in Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten voorkomt. Edelherten zwerven meestal rond in grote kuddes. De mannetjes staan erom bekend tijdens de bronsttijd in de herfst met elkaar te vechten.
  • Reeën: de ree is een kleine hertensoort die in Europa en het Midden-Oosten voorkomt. Reeën leven in kleine kuddes en verplaatsen zich snel. Ze komen op veel plekken voor, zelfs in vrij stedelijke omgevingen.
  • Witstaartherten: het witstaarthert leeft verspreid over het hele Amerikaanse continent, vooral in het noorden van Canada en in het zuiden van Peru en Bolivia.

Misschien heb je wel eens gehoord van het woord ‘venison'. Voor alle duidelijkheid: dit is geen hertensoort, maar slechts de naam van het vlees dat door de mens gegeten wordt. Je kunt het vergelijken met het verschil tussen ‘koeien’ en ‘rundvlees’. In het Nederlands wordt er over het algemeen over ‘hertenvlees’ gesproken.

Step 1

Gebruik hekken om herten uit de buurt van je wietplanten te houden

Wil je voorkomen dat herten je favoriete planten opeten? Dan kun je eventueel hekken rond de meest kwetsbare delen van je tuin plaatsen. Houd er rekening mee dat herten erg behendig zijn en moeiteloos over de meeste hekken heen springen. Dus als je ze echt buiten wilt houden, moet je het serieus aanpakken.

Een nadeel is dat hekken niet alleen herten tegenhouden, maar het hele ecosystemen verstoren. Bovendien staat de wereld al vol met hekken, dus denk goed na voordat je deze stap zet.

Verschillende hekken om je wiet tegen herten te beschermen

Er zijn verschillende soorten hekken die je kunt gebruiken. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je hek hoog genoeg is. Een klein tuinhekje van maar 1 meter hoog zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

  • Harmonicagaas: hekken van harmonicagaas zijn zeer gangbaar en je vindt ze overal. Als je hek hoog genoeg is, kan het herten effectief tegenhouden. Esthetisch gezien is het misschien niet de beste optie. Bovendien blokkeert het de toegang voor allerlei andere, kleinere dieren.
  • Schrikdraad: je kunt ook een elektrische afrastering gebruiken. Het voordeel van schrikdraad is dat je het tijdelijk rondom je planten kunt plaatsen en daarna weer kunt verwijderen. Zo hoef je dus geen permanent hek om je tuin te zetten, wat beter is voor het ecosysteem.
  • Prikkeldraad: prikkeldraad is eigenlijk bedoeld om mensen ervan te weerhouden om over hekken te klimmen. Het is minder geschikt om dieren tegen te houden.
  • Polypropyleen: deze kunststof hekken verdienen niet de schoonheidsprijs, maar ze zijn betaalbaar en heel eenvoudig te demonteren, dus ze hoeven niet permanent te blijven staan. Bovendien kun je ze later opnieuw gebruiken.
  • Houten latten: houten latten zijn een effectieve, duurzame oplossing voor de omheining van je tuin. Ze kunnen behoorlijk hoog zijn en weten herten met succes buiten te houden. Bovendien kun je er niet doorheen kijken, zodat je planten voor de buitenwereld niet zichtbaar zijn. Een handige bijkomstigheid bij het kweken van wiet.

Deer jumping a fence

Voordelen van hekken gebruiken om herten uit de buurt van je planten te houden

  • Een hek dat hoog genoeg is, werkt altijd tegen herten
  • Elektrische afrastering kun je gebruiken om de belangrijkste delen van je tuin te beschermen en omdat je het na je kweek weer kunt verwijderen, veroorzaakt dit de minste overlast
  • Sommige hekken zijn goed betaalbaar
  • Ze werken ook tegen bepaalde andere dieren die een bedreiging voor je planten zijn

Nadelen van het gebruik van hekken om herten weg te houden van wietplanten

  • Bepaalde hekken zijn tamelijk prijzig om te installeren
  • Ze kunnen ecosystemen verstoren en zelfs aanzienlijke schade aanrichten
  • Om herten effectief tegen te houden, moet je hek minstens twee meter hoog zijn
  • Hekken zijn niet altijd even fraai

Hoe houd je herten weg van je planten zonder omheining?

Je hoeft niet per se een hek te bouwen, want er bestaan ook goedkopere en minder storende afweermethoden. Deze zijn bovendien beter voor het milieu. Laten we er eens in duiken.

Creosoot
Het is misschien een broodjeaapverhaal, maar sommige tuinders zweren dat creosoot herten afschrikt. Afhankelijk van waar je woont, kan het echter lastig zijn om aan dit zeer brandbare materiaal te komen. Daarmee is het dus niet de meest voor de hand liggende optie.
Mensenhaar
Ongewassen mensenhaar in mousseline zakjes of een panty die je ter hoogte van de kop van het hert hangt, kan ook effectief zijn om herten af te schrikken. Dit klinkt een beetje als voodoo, maar toch werkt het! Herten hebben een sterk ontwikkeld reukorgaan en zijn erg op hun hoede voor mensen. Zodra ze een vleugje van je haarlok opvangen, nemen deze slimme dieren meteen een andere route.

Het zakje mensenhaar moet je minstens een keer per maand vervangen. Regen kan de geur verminderen, dus na een flinke bui kun je het haar ook maar beter verversen.
Menselijke urine
Wat voor menselijk haar geldt, geldt ook voor menselijke urine. Baken dus je territorium af! Plas regelmatig rond (maar liever niet op) je wietplanten, zodat het herten misschien ook op afstand houdt.
Geparfumeerde zeep
Hierover lopen de meningen uiteen, maar een aromatische zeep kan mogelijk ook werken. Hang deze op ooghoogte van het hert op. Een voordeel is dat deze methode werkt totdat de zeep helemaal is opgelost, dus regen is bijvoorbeeld geen probleem. Als je deze optie kiest, raden we je aan om biologische zeep te gebruiken.
Mottenballen
Er is geen enkel bewijs dat mottenballen herten afschrikken, hoewel sommigen beweren dat ze werken. Maar goed, we wilden het toch even vermelden.

Herstellen wietplanten van schade door herten?

Dit hangt echt af van de omvang van de schade. Wat geknabbel aan een plant is niet direct een ramp. Een flinke vreetpartij door een kudde herten kan de uiteindelijke oogst verminderen, maar hoeft ook niet het einde van de wereld te betekenen.

Maar wanneer herten de hele plant strippen of de hoofdstam beschadigen, is het een ander verhaal. En als herten de toppen eten zodra je plant in bloei staat, wordt het veel moeilijker voor de plant om zich te herstellen.

Hoe kun je je wietplanten helpen herstellen van schade door herten?

Als de schade binnen de perken blijft, moet je je planten gewoon wat extra liefde geven om ze er bovenop te laten komen. Zelfs van vrij ernstige schade kunnen planten goed herstellen, vooral tijdens de vegetatieve fase. Om planten te helpen herstellen, kun je bijvoorbeeld:

  • Genoeg (maar niet te veel!) water geven
  • Een korte periode extra voeding geven
  • Melasse aan de grond toevoegen om de planten extra suiker te geven (die ze zonder bladeren moeilijk kunnen produceren)
  • De planten met een trellis of stokken ondersteunen

Herten: een onderschat risico voor wietteelt

In de meeste gevallen vormen herten geen direct gevaar voor je wietkweek. Als ze je planten toch weten te bereiken, dan kan de schade echter behoorlijk groot zijn. Deze dieren zijn schuw en rennen soms wel meer dan een kilometer door als ze mensen zien. Daarom komen herten in de meeste tuinen gewoon niet zo snel voor. Meestal grazen ze in minder bevolkte gebieden. Mochten ze wel verschijnen, dan werkt het als je je aanwezigheid kenbaar maakt. En lukt het echt niet om ze uit je tuin te weren? Geniet dan gewoon zoveel mogelijk van deze prachtige dieren. Het zijn ongelooflijke schepsels en het is zeldzaam dat je de kans krijgt om ze te zien.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.