By Max Sargent

Als je wiet kweekt, moet je ervoor zorgen dat je planten voldoende sterk licht ontvangen. Licht is tenslotte een van de belangrijkste energiebronnen voor wietplanten, en consistente verlichting is onmisbaar om goede toppen te oogsten. Maar niet iedereen houdt rekening met het feit dat (fotoperiode) cannabisplanten ook voldoende duisternis moeten ontvangen. Toch is dit net zo belangrijk voor hun ontwikkeling als licht.

Wietplanten zijn zelfs zo gevoelig voor licht dat lichtvervuiling door kunstlicht de donkere uren al kan verstoren, waardoor ze in de war raken. Hieronder bespreken we hoe je ze tegen lichtvervuiling beschermt om voor een gezonde groei te zorgen!


Wat is lichtvervuiling precies?

'Lichtvervuiling' is een veelomvattende term. Over het algemeen verwijst het naar een situatie waarbij kunstlicht de natuurlijke duisternis in de nacht verstoort. Dit komt vaak voor in steden, waar je door de grote hoeveelheid kunstmatig licht bijna geen sterren meer kunt zien. Als je 's nachts wel eens naar de stad hebt gekeken van buitenaf, herinner je je die oranje gloed misschien wel. Dat is lichtvervuiling.

Als het om wietplanten gaat, kunnen we op twee manieren naar lichtvervuiling kijken. Allereerst kunnen grote, commerciële cannabisondernemingen zelf lichtvervuiling veroorzaken. Zo kan een kas vol sterke kweeklampen omringende gebieden vervuilen. Maar jij, als lezer, bent waarschijnlijk geen grootschalige commerciële teler, wat dit voor dit artikel niet zo relevant maakt.

Light Pollution

Wat hier wel relevant is, is het effect van lichtvervuiling uit de omgeving op kleinschalige wietteelt, waarbij de donkere periode van wietplanten verstoord wordt. Dit komt vooral voor als je buiten of in een tuinkas kweekt, maar lichtlekken in je kweektent zijn net zo goed problematisch!

De reden dat lichtlekken tot problemen bij je wietplanten kunnen leiden, is simpel: cannabis is extreem gevoelig voor licht. De plant bepaalt op basis van het lichtniveau en de lichtintensiteit het jaargetijde en past daar haar gedrag op aan.

Hoe gevoelig is wiet voor licht?

In wat volgt, gaan we het uitsluitend over fotoperiode wietplanten hebben. De levenscyclus van autoflowers is tenslotte niet afhankelijk van de blootstelling aan licht (zolang ze maar genoeg ontvangen om te groeien).

Fotoperiode wietplanten gebruiken licht niet alleen voor de fotosynthese, maar het helpt ze ook te beoordelen welk seizoen het is, zodat ze hun gedrag hierop kunnen aanpassen. Vele uren daglicht wijzen op het midden van de zomer, waardoor de wietplant het signaal krijgt om hard te groeien (de vegetatieve fase). Maar zodra de dagen korter worden, voelt de plant dat de herfst nadert, en gaat ze in bloei, zodat ze zich kan voortplanten voordat ze in de winter sterft. Vanwege dit gedrag is het essentieel om wietplanten in elk stadium de juiste verhouding licht te geven.

Het draait echter niet alleen om voldoende licht. Planten hebben namelijk ook 100% duisternis nodig. Als de donkere uren worden verstoord, kunnen de volgende problemen ontstaan:

  • Een terugkeer naar de vegetatieve fase
  • De ontwikkeling van hermafrodieten
  • Vertraagde groei of zelfs afsterven (bij ernstig verstoorde planten)
  • Groeistilstand of langere levenscyclus
  • Kleinere oogsten

Darkness in cannabis plants

Hoe kun je lichtvervuiling tegengaan als je binnen wiet kweekt?

Gelukkig kun je zelf veel doen om te verzekeren dat je wietplanten voldoende duisternis ontvangen, zeker als je binnen kweekt. Dit is nu eenmaal de gemakkelijkste omgeving om de licht- en donkercyclus te beheersen. Je kunt onder meer het volgende doen:

Gebruik een timer

Als je binnen kweekt, kun je je leven veel gemakkelijker maken door een timer aan je lampen te koppelen. Dit betekent dat ze elke dag op het juiste moment aan- en uitgaan. Op deze manier is er geen gevaar dat je ze 's nachts vergeet uit te schakelen en zo je planten verstoort. Zorg ook dat je kweeklampen naar behoren en consistent werken. Daarnaast moet je erop letten dat extern licht je kweekruimte niet binnenkomt!

Maak je kweekruimte dicht

Zoals hierboven al genoemd, moet je je kweekruimte ook tegen externe lichtbronnen afdichten. Het heeft geen zin om geld uit te geven aan een groeilamp en een timer als er licht door de gordijnen of openingen in je kweektent naar binnen straalt.

Als je een kamer als kweekruimte gebruikt, dek dan de ramen en deuren af. Kunstlicht dat aan de onderkant van een deur naar binnen schijnt, kan de fotoperiode van een plant al verstoren. Ga zelf dus in de ruimte staan, zet alle kweeklampen uit en kijk of je ergens lichtlekken ziet!

De meeste kweektenten zijn van zichzelf al goed bestand tegen licht. Maar het kan zeker gebeuren dat een deur of ventilatiegat niet goed is afgesloten. Of je tent is al wat ouder en toont tekenen van slijtage. Bij een kweektent is duct tape bijna altijd een goede oplossing om lichtlekken te dichten.

Tent for Cannabis Grow
Tent for Cannabis Grow

Hoe kun je lichtvervuiling tegengaan als je buiten wiet kweekt?

Als je buiten wietplanten kweekt, kan lichtvervuiling een groter probleem zijn. Woon je in de stad of staat er een lantaarnpaal voor je tuin, dan is dat niet zo handig. Ook buren die 's nachts lampen laten branden, kunnen de fotoperiode van je wietplanten verstoren. Maar wat kun je in deze gevallen doen? Denk onder meer aan het volgende:

Kies de beste plek voor je planten

Allereerst moet je proberen de beste plek voor je planten te kiezen. Zoek een plaatsje waar ze overdag minimaal acht uur direct licht ontvangen en 's nachts zoveel mogelijk duisternis. Het is lastig om precies te zeggen hoeveel duisternis ze nodig hebben en hoeveel nachtelijk licht de bloei verstoort, maar je kunt dit wel testen: neem een tijdschrift mee naar buiten en kijk of je de letters nog kunt lezen. Zo ja, dan is het beter een donkerder plekje te zoeken!

Kweek in potten

Heb je geen plekje in je tuin waar het donker genoeg is? Dan is niet alles verloren. Als je je planten namelijk in potten kweekt, kun je ze overdag in het zonnetje zetten (letterlijk!), en 's avonds naar een donkere plaats verhuizen. Misschien betekent dit dat je ze in een donker hoekje in je tuin moet zetten, of binnen in een donkere ruimte.

Dit is het gemakkelijkst als je kleine of middelgrote planten kweekt. Als je echte 'wolkenkrabbers' kweekt, dan is het verplaatsen ervan op een gegeven moment haast niet meer te doen.

Maak een verduisterende tent of overkapping

Een verduisterende tent of overkapping kun je zelf maken of kopen. Dit zijn mobiele oplossingen die je 's nachts over je planten plaatst en in de ochtend weer verwijdert. Zo kun je verzekeren dat je wietplanten de hele nacht in volledige duisternis staan. Dergelijke producten zijn echter niet alleen handig als je lichtvervuiling wilt voorkomen; je kunt er namelijk ook eerder de bloei mee opwekken!

Investeren in een tuinkas is ook een optie; hiermee kun je het nog veel gemakkelijker donker maken. Lees hieronder hoe je dat doet.

Hoe kun je lichtvervuiling tegengaan als je in een tuinkas kweekt?

Een tuinkas is de gulden middenweg. Hierin kun je overdag je voordeel doen met het natuurlijke zonlicht, wat je indien nodig met kunstlicht kunt aanvullen, maar je kunt een kas ook makkelijk bedekken om duisternis te creëren.

Als je buiten kweekt en er het geld voor over hebt, zou je echt eens een tuinkas moeten overwegen. Zeker als je problemen met lichtvervuiling hebt!

Gebruik een verduisterend dekzeil

Als je in een tuinkas kweekt, groot of klein, is er één heel eenvoudige oplossing tegen lichtvervuiling: een verduisterend dekzeil!

Zodra het tijd is dat je planten van hun nachtrust gaan genieten, trek je gewoon een verduisterend dekzeil over de tuinkas. Dat is alles. Zolang het dekzeil het licht goed tegenhoudt en de kas volledig bedekt, werkt het perfect.

Ben je van plan buiten te kweken, maar maak je je zorgen over licht tijdens de nachten? Dan heb je hiermee een ongelooflijk effectieve, gemakkelijke en redelijk goedkope oplossing!

Wat zijn je opties als lichtvervuiling onvermijdelijk is?

Als je ondanks de genoemde oplossingen 's nachts niet voor voldoende duisternis kunt zorgen, om wat voor reden dan ook, hoef je echter niet te wanhopen. Het is dan nog steeds mogelijk om wiet te kweken. Maar hoe dan?

HulkBerry Auto - Photo: Oyziphar
HulkBerry Auto - Photo: Oyziphar

Nou, kweek autoflowers!

Autoflowers hebben wel licht nodig om de fotosynthese uit te voeren, maar ze zijn er niet afhankelijk van om te groeien en te bloeien. Ze gaan vanzelf in bloei, op basis van een genetische, ingebouwde klok. En geen enkele hoeveelheid licht zal ze tegenhouden om dit te doen. Sterker nog, zelfs met 24 uur licht per dag kun je nog altijd goede autoflowering wiet kweken.

Als je tijdens de nachten dus niet voldoende duisternis kunt creëren, kies dan voor autoflowers. Tegenwoordig zijn deze soorten wiet bijna net zo productief en sterk als fotoperiode wietplanten. Daarnaast laten ze zich veel gemakkelijker kweken en zijn ze wat sneller klaar. Ze zijn dus niet alleen toleranter als het gaat om licht- en donkercycli, maar over het algemeen ook geschikt voor ieder type kweker!

Lichtvervuiling voorkomen als je wiet kweekt - conclusie

Als je fotoperiode wietplanten kweekt, is het essentieel dat ze 's nachts voldoende duisternis krijgen. Tijdens de vegetatieve fase moeten ze ongeveer acht uur ononderbroken in het donker staan; in de bloeifase kun je twaalf uur aanhouden. Onderschat niet hoe belangrijk dit is, en dat het behoorlijk fout kan gaan als ze met lichtvervuiling te maken krijgen.

Pas bovenstaande oplossingen toe om je planten voldoende duisternis te geven. En als dat niet lukt, geen paniek! Kies dan gewoon voor autoflowers! Succes!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.