By Adam Parsons

Krekels eten bijna alle soorten vegetatie, waaronder cannabis. Hoewel je geliefde planten niet hun eerste keuze zijn, kan een krekelplaag toch een enorm probleem vormen. Het belangrijkste is dat je weet waar je op moet letten om krekels op tijd op te merken en hun aantal te beperken!

Wat zijn krekels?

Om je vijand te verslaan, is het belangrijk dat je hem goed kent. Wanneer je met krekels te maken hebt, is dat niet anders. Er bestaan namelijk verschillende soorten en ze tasten planten allemaal net weer iets anders aan.

Over het algemeen zijn krekels grofweg 2-3cm lang, hebben ze grote achterpoten, twee lange antennes op hun kop en vleugels op hun rug. De kleur kan daarbij variëren van zwart tot bruingeel. En omdat het vooral nachtdieren zijn, komen ze vaak aan het eind van de avond tevoorschijn. Gelukkig maken ze een herkenbaar geluid, zodat het niet moeilijk is om een krekelplaag te herkennen! Door hun vleugels tegen elkaar te wrijven, verspreiden ze een luid en voortdurend getsjirp.

De twee meest voorkomende krekelsoorten zijn huiskrekels en veenmollen. De eerstgenoemde gedraagt zich zoals je van een krekel zou verwachten. Hij leeft boven de grond, waar hij verse bladeren en bloemen eet. Laatstgenoemde soort leeft echter ondergronds in holletjes en eet het liefst de wortels van planten.

Titan F1

Het verschil tussen krekels, sprinkhanen en treksprinkhanen

Krekels behoren, net als (trek)sprinkhanen, tot de orde van rechtvleugeligen. Maar ondanks dat ze verre familie zijn, bestaan er grote verschillen tussen deze insecten.

Krekels zijn de kleinste van het stel en eten plantaardig materiaal, fruit, zaden en dode insecten. Sprinkhanen zijn strikt genomen herbivoren en meestal 2-8cm lang. Treksprinkhanen zijn een ondersoort van de sprinkhaan. Deze insecten wisselen rustig eten af met enorme vreetbuien die je hele tuin verwoesten. Vaak hebben treksprinkhanen ook opvallendere of levendigere kleuren dan de andere twee.

Het risico van krekels voor cannabis

Bij je wietplanten is een klein aantal krekels nog geen reden tot bezorgdheid. Zoals we eerder al aangaven, zijn het omnivoren. Tenzij er dus geen andere voedselbronnen zijn, zullen ze je wietplanten grotendeels met rust laten.

Zodra hun aantal echter toeneemt, loop je ook een groter risico dat ze aan de bladeren, toppen en stelen van je wiet gaan knabbelen. Krekels zijn vooral dol op zaailingen en al een paar van deze insecten kunnen je plantjes compleet verwoesten!

Tekenen van schade aan wietplanten door krekels

Gelukkig zijn de tekenen van schade aan je wietplanten door krekels vrij makkelijk te herkennen. Let op de volgende dingen:

  • Kleine gaatjes in de bladeren
  • Bruine vlekken
  • Tunnels/zichtbare gaten rond de basis van de plant
  • Beschadigde of verdwenen wortels
  • Hoorbaar getsjirp
  • Meer dieren in je tuin die krekels eten (vogels, mollen, egels, woelmuizen)
Hoe houd je krekels uit de buurt van je wietplanten?

Hoe kun je krekels op wietplanten bestrijden?

Merk je op een dag dat je kweek door hongerige krekels wordt aangetast? Het goede nieuws is dat je verschillende opties hebt om ze te bestrijden.

Krekelvallen

Je kunt het aantal krekels snel terugdringen met een aantal tactisch geplaatste vallen, al zullen krekelvallen alleen het probleem niet verhelpen. De meeste vallen zijn dodelijk voor de insecten. Voor een wat humanere aanpak kun je krekels natuurlijk ook vangen en vrijlaten. Het is dan wel belangrijk dat je ze ver uit de buurt van je planten vrijlaat.

Een andere manier om krekels te vangen, is met melasse. De zoete geur trekt krekels aan, waarna ze een trage, kleverige dood tegemoet gaan. Om je eigen vallen te maken, kun je gewoon bakjes vullen met ongeveer 280 gram melasse en grofweg 2 liter water. Zet ze zonder deksel in de buurt van je planten of vlakbij de tunnels en holen van veenmollen. Het zal je verbazen hoe snel deze vallen gevuld zijn, dus controleer ze dagelijks en verwijder de dode krekels op tijd.

Hoe houd je krekels uit de buurt van je wietplanten?

Insecticiden en pesticiden

Gelukkig heb je ook genoeg opties wat insecticiden en pesticiden betreft. Ten eerste is er spinosad, een natuurlijk middel dat je veilig op wietplanten kunt aanbrengen en niet schadelijk is voor huisdieren. Het is niet zo sterk als enkele andere opties, dus je moet je planten royaal bespuiten. In elk geval is spinosad een geweldige insecticide om mee te beginnen!

De volgende op de lijst is iets wat je eigenlijk altijd tegenkomt in artikelen over ongediertebestrijding bij wiet: neemolie. Je moet je planten hiermee direct besproeien (maar vermijd de toppen). De onaangename geur van neemolie voorkomt vervolgens dat krekels terugkomen. Vergeet ook niet om de aarde er licht mee te doordrenken om veenmollen te bestrijden. Herhaal dit dagelijks of tot je overtuigd bent dat je de plaag succesvol hebt bestreden.

Verder bestaat er insecticide-zeep en Essentria IC3, een biologische insecticide. Over het algemeen zijn deze hulpmiddelen veilig te gebruiken, maar volg voor de beste resultaten wel de productaanwijzingen.

Hoe houd je krekels uit de buurt van je wietplanten?

Natuurlijke vijanden

Kikkers, hagedissen, salamanders, kevers, sluipwespen en zelfs kippen kunnen allemaal het aantal krekels met succes terugdringen. Vooral kippen maken snel korte metten met de insectenpopulaties in een kleine tuin en zijn daarom een goede keuze tegen meerdere soorten ongedierte.

Een betaalbare optie is om enkele vogelvoeders in je tuin op te hangen. De meeste vogels zijn dol op kleine insecten en helpen zo het aantal krekels onder controle te houden. Natuurlijk biedt elk type predator weer verschillende voor- en nadelen. Het is dus belangrijk dat je deze tegen elkaar afweegt en bedenkt wat het beste voor jouw wietplanten is.

Hoe voorkom je krekels op wietplanten?

Het duurt meestal wel even voordat het aantal krekels zo hoog is dat het een gevaar voor je wietkweek oplevert. Daarom kun je ook prima voorkomen dat ze überhaupt een probleem worden!

Tuinfolie

Tuinfolie beschermt je wietplanten goedkoop, simpel en effectief tegen krekels. Het is misschien een gedoe om het over je planten te plaatsen, zeker als je geen frame hebt. Toch kan er weinig aan tuinfolie tippen. Als je maar een paar planten kweekt, is dit een ideale manier om krekels (en andere insecten) af te weren.

Hoe houd je krekels uit de buurt van je wietplanten?

Houd je teeltomgeving schoon

Je wietkweek netjes en schoon houden, is essentieel om een krekelplaag te voorkomen. Omdat krekels omnivoren zijn, komen ze vooral op plaatsen met een diversiteit aan voedselbronnen voor. Hoewel wiet misschien niet hun eerste keuze is, laten ze je kweek niet ongemoeid wanneer hun aantal toeneemt.

Daarom kun je het beste de vegetatie beperken, het gras in de buurt kort houden en resten van bijvoorbeeld dode bladeren en stekken verwijderen. Houd je wietplanten ook uit de buurt van je composthoop of bergen tuinafval. Met hun grote achterpoten springen krekels wel meer dan een meter ver. Wanneer je composthoop vlak naast je kweek ligt, is het voor krekels dus maar een kleine stap naar je waardevolle wiet!

Hoe houd je krekels uit de buurt van je wietplanten?

Let goed op

Het herkennen van mogelijke problemen is een vaardigheid die elke kweker zou moeten leren. Omdat het even duurt voordat krekels in aantal toenemen, is het controleren van je wiet belangrijk om een plaag te voorkomen. Een paar krekels kun je nog makkelijk met de hand verwijderen, maar bij een heel leger aan krekels lukt dat niet.

Vanwege hun nachtelijke aard kun je je kweek het beste checken rond zonsondergang, wanneer krekels actief worden. Kun je er op het eerste gezicht geen zien? Dan kun je natuurlijk even wachten en je oren gespitst houden. Mochten er krekels rond je planten zitten, dan herken je ze vanzelf aan het tsjirpen.

Hoe houd je krekels uit de buurt van je wietplanten?

Combinatieteelt

Ben je een fan van peulvruchten (tuinbonen, erwten etc.) en aromatische kruiden? Dan hebben we goed nieuws: krekels zijn dat niet! Met slimme combinatieteelt houd je krekels (en andere soorten ongedierte) uitstekend op afstand. Het is dus zeker de moeite waard om deze preventieve aanpak te overwegen!

Peulvruchten zijn stikstofrijk en daar hebben krekels een hekel aan. Bovendien schrikt de sterke geur van kruiden ze af. Je kunt ook alfalfa overwegen, maar kweek dit wel in aparte bloemperken. Het wortelt namelijk heel snel en kan je potten overwoekeren.

Hoe houd je krekels uit de buurt van je wietplanten?

Krekels en wiet: voorkomen is beter dan genezen

Wat krekels betreft, zijn preventiemethoden een stuk makkelijker en minder arbeidsintensief dan een plaag proberen te bestrijden. Gelukkig wordt een kweek eigenlijk nooit ineens aangevallen door een krekelplaag, en heb je vaak nog enkele dagen om actie te ondernemen.

Weet ook dat krekels een nuttige bijdrage kunnen leveren aan het ecosysteem van je tuin. Het is dus niet nodig om ze helemaal te elimineren. Voorkom gewoon dat ze in de buurt van je wietplanten komen, vooral als deze nog jong zijn. Krekels kunnen heerlijke, jonge zaailingen namelijk niet weerstaan. Succes!




Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.