By Luke Sumpter


CANNABIS KWEKEN IN LATIJNS-AMERIKA

Latijns-Amerika is een regio op het Amerikaanse continent. De klimaatomstandigheden zijn dusdanig gevarieerd dat cannabiskwekers er graag aan de slag gaan. Bergen met bijbehorende valleien, droge hoogvlakten, kustgebieden en tropische eilanden zijn slechts een paar voorbeelden van klimaten waarin cannabis gedijt.

Onder de evenaar ligt Ecuador, oftewel "De Republiek van de Equator". Voor zover bekend het enige land dat vernoemd is naar een geografisch referentiepunt. Latijns-Amerika omvat twee kweekstreken en behalve Uruguay, Zuid-Peru en driekwart van Argentinië valt het helemaal binnen de tropen. De hemelsbrede afstand van Kaap Horn, gelegen in het ijskoude puntje van Patagonië, tot de Mexicaans-Amerikaanse grensmuur bedraagt bijna 11.000 kilometer. Dus als regio biedt Latijns-Amerika alle klimaatsoorten die de cannabiskweker maar wenst.

Cannabis is in bijna heel Latijns-Amerika op zekere hoogte wettelijk toegestaan. De wetten verschillen soms van land tot land, maar over het algemeen kom je niet in de problemen als je discreet je eigen wiet rookt. Dat gaat ook op voor het kweken voor eigen gebruik. Grootschalige kweekoperaties voor de zwarte handel of de export zijn echter niet toegestaan.

Gerelateerd Artikel

Cannabis in Chili

DIVERSE KLIMAATOMSTANDIGHEDEN BETEKENEN COMPLEXITEIT

Vanwege de geografische diversiteit van Latijns-Amerika is het moeilijk een temperatuurgemiddelde te geven. De verschillen tussen de temperaturen aan de kust en in de bergen op dezelfde breedtegraad zijn bijvoorbeeld soms erg groot en variëren af en toe enorm met die van een tiental kilometer verderop. Evenzo kan het klimaat beïnvloed zijn door de Humboldtstroom ten opzichte van klimaten op dezelfde breedtegraad ten oosten van de Andesregio.

Evenzo loopt de gemiddelde daglengte soms bijzonder uiteen. Dat komt omdat de regio 85 breedtegraden bestrijkt. Plaatselijke kennis en een zon- en maankalender zijn dan ook onontbeerlijk voor een succesvolle kweek. Voor de Kreeftskeerkring gebruiken we de gemiddelden van Guatemala Stad; voor de Steenbokskeerkring de stad Lima. Voor de zuidelijke regionen, die buiten de tropen vallen, houden we de gemiddelden van Santiago aan.

WINTER

WINTER

KREEFTSKEERKRING
Gemiddelde daglengte: December: 11 uur en 16 minuten, januari: 11 uur en 21 minuten, februari: 11 uur en 40 minuten.
Gemiddelde temperatuur: December: 23°C, januari: 23°C, februari: 25°C.

STEENBOKSKEERKRING
Gemiddelde daglengte: Juni: 11 uur en 25 minuten, juli: 11 uur en 28 minuten, augustus: 11 uur en 42 minuten.
Gemiddelde temperatuur: Juni 20°C, juli: 19°C, augustus: 19°C.

ZUIDELIJKE REGIONEN
Gemiddelde daglengte: Juni: 9 uur en 56 minuten, juli: 10 uur en 8 minuten, augustus: 10 uur en 52 minuten.
Gemiddelde temperatuur: Juni: 16°C, juli: 15°C, augustus: 18°C.

Of het nu het droge seizoen in de tropen of het koude en berenkoude seizoen verder zuidwaarts is, succesvolle kwekers roken hun toppen van de laatste oogst, terwijl ze de kweek van het volgende jaar beramen. De prestaties en de kracht van de soort worden gekeurd, om die het aankomende kweekseizoen te verbeteren.

Equatoriale kwekers die de voorkeur geven aan autoflowering variëteiten zijn nu aan de vierde kweek van het jaar toe. Hoewel het aantal uren daglicht niet optimaal is voor het kweken van wiet, plukken ze van autoflowers toch hoogwaardige toppen. Maar de planten blijven wel aan de kleine kant. Tropenkwekers zijn in staat de tijdsduur van een grote fotoperiodieke kweek te omzeilen door uitgesmeerd over het jaar vier kortere kweekrondes te draaien. Hiermee zijn ze minder uur per dag kwijt aan arbeid en is het resultaat hetzelfde.

WINTER

Buitenkwekers krijgen met aarde te maken. Of dat nu potgrond of een perkje in de volle grond is. De allerbeste wiet kweek je door biologisch te kweken. Na de teelt van het afgelopen jaar zou de aarde moeten worden voorbewerkt en met mulch vermengd moeten worden. Dit ter voorbereiding op de voedingseisen van de jonge plantjes van het volgende seizoen.

Als je meer aandacht besteedt aan de kwaliteit van de aarde, wordt die na verloop van tijd rijker. Daarmee verbetert ook de cannabis jaarlijks. Dat gaat eveneens voor potgrond op. Je hoeft niet aan de lopende band de aardemix te vervangen. Pas de oude aarde gewoon wat aan en er komt vanzelf een micro-ecologie tot stand. Zelfs wormen leven graag in een pot.

LENTE

De aanpassingen voor de aarde voor het aanstaande voorjaarsseizoen kunnen allerlei soorten meel zijn. Denk aan alfalfa, klaver, bloed, vis, kelp, bot en neem. Schelpenmeel, steenstof, diverse mestsoorten, compost en wormenpoep zorgen allemaal voor een explosieve groei.

LENTE

KREEFTSKEERKRING
Gemiddelde daglengte: Maart: 12 uur en 3 minuten, april: 12 uur en 28 minuten, mei: 12 uur en 48 minuten.
Gemiddelde temperatuur: Maart: 26°C, april: 27°C, mei: 26°C.

STEENBOKSKEERKRING
Gemiddelde daglengte: September: 12 uur en 1 minuut, oktober: 12 uur en 20 minuten, november: 12 uur en 40 minuten.
Gemiddelde temperatuur: September: 19°C, oktober: 20°C, november: 22°C.

ZUIDELIJKE REGIONEN
Gemiddelde daglengte: September: 11 uur en 52 minuten, oktober: 12 uur en 54 minuten, november: 13 uur en 51 minuten.
Gemiddelde temperatuur: September: 19°C, oktober: 20°C, november: 21°C.

Tijdens de eerste lentemaand vindt de lente-equinox plaats. Een belangrijk signaal waarbij de volle maan aankondigt dat alle dagen tot aan de herfst-equinox langer dan 12 uur duren. Meer dan 12 uur daglicht is vitaal voor de gezonde groei van cannabis.

In de tropen kunnen cannabiszaden nu veilig kiemen. Jonge planten piepen vervolgens tevoorschijn en gedijen goed in de tropische warmte. Ze groeien daarbij voortvarend. De strainkeuze is wel belangrijk als je in de tropen kweekt. Weerstand tegen fungi en bacteriën komt goed van pas onder de vaak natte en altijd vochtige klimaatomstandigheden.

Sativa's en sativa-dominante strains zijn probleemloze groeiers en bloeiers. Indica's doen het tijdens de groeiperiode goed, maar gaan soms wat moeilijk over naar de bloeiperiode. Dat komt doordat de nachten niet snel genoeg lengen om de bloei op gang te brengen. Het is dan ook verstandig om te verduisteren bij fotoperiodieke strains om ze tot bloei te forceren.

Hoewel de dagen er sneller lengen, doet de zon er buiten de tropen langer over om zodanig te stijgen dat cannabis ten volle van de blootstelling profiteert. Als je het kiemproces in de tweede lentemaand laat plaatsvinden, garandeert dat een goede groeiperiode en de beste eindresultaten. Van te vroege ontkieming raken fotoperiodieke strains soms de kluts kwijt. En dat komt de kwaliteit en oogst aan het eind van de bloeiperiode niet ten goede.

Onder dergelijke omstandigheden krijgen onvolgroeide plantjes door de daglengte het idee dat ze in de bloeifase verkeren. Vervolgens keren ze een paar weken later weer terug naar de groeiperiode en daarna weer naar de bloeiperiode als de herfst aanbreekt. De groeiende planten zijn nog wel mooi, maar de uiteindelijke toppen zijn benedenmaats en het oogstgewicht ook.

Wacht tot er voldoende zonlicht is als je volgens de wetten van de natuur kweekt. Of gebruik kunstlicht. Laat je plantjes bijvoorbeeld al voor de lente aanbreekt, ontkiemen. Zet ze onder lampen, zodat de groeiperiode langer is. Dat is een beproefde techniek om grotere planten te kweken waar het seizoen voor de vegetatieve fase korter is. Planten die zich goed hebben ontwikkeld, mogen naar buiten als de dagen langer zijn dan 12 uur. En na een week of twee op een schaduwrijk plekje knallen ze uit de pot als ze in het volle zonnetje staan.

LENTE

Voeg mycorrhizae aan de wortelkluit toe als je kleine planten verhuist naar grotere groeipotten. Doe dat nogmaals als ze naar hun uiteindelijke kweekpot verhuizen. Deze nuttige fungi leven in symbiose met de wortels. Het worteloppervlak vergroot erdoor, waardoor de algehele prestatie verbetert. Een gezonde rhizosfeer helpt ook wortelziekten voorkomen en verbetert de algehele weerstand van planten.

De vroege lente is de tijd om je planten te toppen en de groei te sturen. Goed begeleide en onderhouden cannabisplanten gaan weelderig groeien en maken meerdere toppenlocaties aan. Gelijkmatig verdeeld gebladerte, met daaronder goed getrimde takken, verzekert de allerbeste plantgezondheid.

Vroeg in het voorjaar is het ook de tijd om biologische bladsprays, zoals natuurlijke fungiciden en pesticiden als neemolie, en groeiboosters als kelp of aloë vera, in te zetten. Spray altijd tijdens de avonduren.

Het staartje van de lente is de tijd voor het opnieuw voorbewerken van de potgrond of de volle grond als voorbereiding op de explosieve groei tijdens de zomerperiode. Dan willen planten graag zoveel mogelijk toekomstige toppen aanmaken. Als de plant tijdens de groeiperiode in staat is flink te groeien, ontstaan er meer toppen als de herfst aanbreekt.

ZOMER

ZOMER

KREEFTSKEERKRING
Gemiddelde daglengte: Juni: 12 uur en 59 minuten, juli: 12 uur en 54 minuten, augustus: 12 uur en 36 minuten.
Gemiddelde temperatuur: Juni: 25°C, juli: 24°C, augustus: 25°C.

STEENBOKSKEERKRING
Gemiddelde daglengte: December: 12 uur en 50 minuten, januari: 12 uur en 45 minuten, februari: 12 uur en 28 minuten.
Gemiddelde temperatuur: December: 24°C, januari: 26°C, februari: 27°C.

ZUIDELIJKE REGIONEN
Gemiddelde daglengte: December: 14 uur en 21 minuten, januari: 14 uur en 7 minuten, februari: 13 uur en 10 minuten.
Gemiddelde temperatuur: December: 29°C, januari: 30°C, februari: 30°C.

Gedurende de zomer groeit de cannabisplant snel. Het aantal daglichturen piekt en planten die geregeld water krijgen, draaien overuren met de fotosynthese. De takken zouden geïnspecteerd moeten worden op optimale doordringbaarheid van zonlicht en luchtcirculatie. Voor de beste prestaties is het mogelijk staken, gaaskooien, leilatten en plastic netten in te zetten.

Tijdens de zomer piekt tevens de activiteit van pestbeestjes en ziekteverwekkers. Blijf als voorzorgsmaatregel constant bladspray gebruiken en controleer alle planten op aanvalstekenen. Door geregeld nuttige wortelbacteriën, zoals trichoderma te geven, bescherm je de plant tegen wortelziektes en tegen van mooi weer genietende kruipbeestjes, zoals wortelluis. De symbiotische aard van deze bacteriën verhoogt tevens de efficiëntie van de wortels met een factor honderd. Bovendien stimuleert het de groei van de plant. Planten complexe suikers toedienen, zoals melasse en enzymen als gerst- of maïsextracten, houdt deze bacteriekoloniën gezond.

ZOMER

Warmtestress is vermijdbaar met behulp van bladspray met biologische additieven. Gefermenteerd zeewier, kelp en visemulsie, maar ook kiezelaarde verhoogt de warmtetolerantie met 300%. Kiezelaarde biedt het bijkomende voordeel dat het pestbeestjes, zoals spintmijt en tripsen, uitroeit. Wanneer het eenmaal in de wortels terechtkomt, voorkomt het wortelrot, terwijl het de wortels een onprettige smaak geeft voor schadelijke rondwormen en insectenlarven.

Eind zomer is het de tijd om wederom de aarde voor te bewerken met voedingsstoffen, mineralen, enzymen en aminozuren. Ter voorbereiding op de aankomende bloeiperiode bieden granen, wormenpoep, gefermenteerde aloë vera en diverse soorten steengruis essentiële bloeibevorderende verbindingen. Beendermeel of fosfaatsteen en potas zijn excellente bronnen van fosfor, calcium en kalium voor een robuuste toppenproductie.

Vroegbloeiende variëteiten en bepaalde feminized kruisingen differentiëren zich tevens als de zomer ten einde loopt. De dagen zijn inmiddels korter sinds de zomerzonnewende. Korte dagen zetten de bloei bij sommige variëteiten in gang. Andere soorten reageren echter op een ingebouwd uurwerk. Die bloeien wanneer het hen uitkomt. Deze strains zijn halverwege de herfst te oogsten. "Gewone" fotoperiodieke variëteiten wachten nog op de kortere herfstdagen, voordat de bloei op gang komt. Die worden dan ook later in het seizoen volwassen.

HERFST

HERFST

KREEFTSKEERKRING
Gemiddelde daglengte: September: 12 uur en 12 minuten, oktober: 11 uur en 48 minuten, november: 11 uur en 27 minuten.
Gemiddelde temperatuur: September: 24°C, oktober: 24°C, november: 23°C.

STEENBOKSKEERKRING
Gemiddelde daglengte: Maart: 12 uur en 10 minuten, april: 11 uur en 49 minuten, mei: 11 uur en 33 minuten.
Gemiddelde temperatuur: Maart: 27°C, april: 24°C, mei: 22°C.

ZUIDELIJKE REGIONEN
Gemiddelde daglengte: Maart: 12 uur en 18 minuten, april: 11 uur en 15 minuten, mei: 10 uur en 24 minuten.
Gemiddelde temperatuur: Maart: 28°C, april: 24°C, mei: 20°C.

In alle klimaten begint de pret nu pas goed. Terwijl vroegbloeiende variëteiten al kogelronde toppen vol stampers en kelken krijgen, beginnen gewone fotoperiodieke variëteiten zich nu te differentiëren. De uiterlijke contouren van de plant veranderen, terwijl het geslacht kenbaar gemaakt wordt. De planten maken daarbij kelken of pollenzakjes aan.

De takken bedenken zich als het ware en gaan onder een andere hoek groeien. Soms gaan ze van het takuiteinde recht de lucht in. De planten groeien asymmetrisch en in rap tempo ontstaan er knopen in een zigzagpatroon. Kort daarop houden de takken op met groeien, ontstaan er geen nieuwe knopen meer en komen er toppen op. De planten blijven nog wel groeien als de toppen zich vormen, maar er is geen sprake van nieuwe aanwas.

HERFST

Terwijl de herfst voortduurt, met name na de herfst-equinox als de dagen korten tot minder dan 12 uur, wordt het ernst met de bloei. Ware toppen vormen zich in hun eentje of geclusterd als één grote top. Bij een "grote" top gaat het soms om armdikke en -lange cola's bij bepaalde strains.

De planten produceren nu zichtbaar hars. Je neemt de klierharen daarbij duidelijk waar met het blote oog. De aroma's komen tot stand en de planten maken dankbaar gebruik van alle steuntjes in de rug die ze hebben gekregen om te beletten dat de takken gaan hangen onder het gewicht van de snel opkomende toppen.

Pas in deze periode op voor schimmelproblematiek. Vooral in de tropen, waar een zondvloed van regen soms toprot en meeldauw veroorzaakt. Geregelde spraybeurten met bladsprays tijdens de groeiperiode en de vroege bloeiperiode zouden moeten voorkomen dat ziekteverwekkers zich nestelen. Het selecteren van de juiste strain biedt het voordeel van ingebouwde weerstand tegen diverse pathogenen. En met een gezond immuunsysteem zijn planten ook sterker.

Zo halverwege de herfst zijn vroegbloeiende en feminized planten te oogsten. Sinds de differentiatie hebben ze een stevige 10 weken in de bloeiperiode doorgebracht. Kijk naar de klierharen om te zien of de planten al klaar zijn. Meestal oogst je als deze er melkachtig uitzien, met hier en daar wat donkere tinten. Maar dit is een vuistregel. De juiste oogsttijd bepaal je mettertijd aan de hand van je persoonlijke smaak.

Bij grotere planten mag je alvast beginnen met het oogsten van de bovenste toppen. Dan komt er meer licht op de lagere plantendelen. Als je in twee of drie stappen oogst, weet je zeker dat je plant goed afrijpt. De bovenste en uiterste toppen rijpen dan dus het eerst; de laagste en binnenste het laatst.

Tegen het eind van de herfst mogen de meeste wietkwekers hun oogst binnenhalen. De kortere en koelere dagen met het roodachtige licht van de afgelopen maand heeft de harsproductie aangezwengeld. Het aromaprofiel is nu op zijn best. De stampers en kelken zijn bedekt met hars en de toppen voelen lekker stevig en plakkerig aan.

Het inspecteren van de harsklieren is een techniek die je zou moeten beheersen om er voor honderd procent zeker van te zijn dat je wiet oogstrijp is. Dit doe je met een juweliersloep, vergrootglas of microscoopje.

Grotere sativa-dominante planten nemen soms wel tot de laatste herfstweek de tijd om af te rijpen. Met name exemplaren die in etappes geoogst worden; daarvan mogen de toppen blijven zitten tot koning winter zijn opwachting maakt. Het koudere weer zorgt er bij sommige strains voor dat ze schitterende kleuren gaan vertonen.

EN DE CIRKEL IS ROND

Voor je het weet, staat de winter weer voor de deur en begin je weer van voren af aan. Het afgelopen seizoen heeft als het goed is goed gecurede toppen opgeleverd. Daarbij ben je voorbereid op de winter en mag je je alvast verheugen op een volgende fantastische oogst.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.