By RQS Editorial Team Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Goede cannabis kweken, is niet echt moeilijk — in theorie tenminste. Haal hoogwaardige cannabiszaden, goede grond en geschikte potten in huis en je bent al goed op weg. Eén factor is echter met name cruciaal voor het kweken van fantastische cannabis en dat is licht — veel licht. Cannabisplanten vereisen meer licht dan de meeste andere planten. Ze presteren daarbij optimaal als er sprake is van genoeg en consistente lichtblootstelling. Daarom kun je maar beter niet bezuinigen als het aankomt op kweeklampen.

In het verleden gebruikten wiettelers voornamelijk HID-lampen — met MH-lampen voor de groei en HPS-lampen voor de bloei. HID-verlichting is nog altijd geschikt. Het staat daarbij als goed bekend bij zowel thuiskwekers als commerciële telers. Leds veroveren kweekruimtes overal ter wereld echter exponentieel. Waarom? Leds hebben enkele overtuigende voordelen ten opzichte van HID. Ze gebruiken namelijk (een stuk) minder elektriciteit. Dat bespaart je op termijn geld en verlaagt tevens de belasting op het milieu. Daarnaast stralen ze minder warmte uit. Dit kan een groot voordeel zijn, zeker in kleine teeltruimtes. Tot slot zijn leds steeds betaalbaarder, doordat de technologie wijdverspreid wordt toegepast. Dit stelt thuiskwekers in staat om de voordelen van dit unieke en krachtige lichtsysteem te benutten.

Toch kunnen zelfs de beste ledlampen niet voorkomen dat de kweker fouten begaat bij de teelt. Daarom behandelen we enkele veelgemaakte foutjes, vergissingen en misstappen die je wilt vermijden als je cannabis kweekt onder leds.


1. Je Ledlampen Niet Op De Juiste Afstand Plaatsen

Dit is waarschijnlijk de meest gemaakte vergissing onder onervaren kwekers wanneer ze net beginnen met leds. Aangezien HID-lampen veel warmte afgeven, zijn sommige onwetende telers te voorzichtig met ledlampen en plaatsen ze deze te ver weg. Anderzijds lopen kwekers die zich bewust zijn van de voordelen van leds het risico dat ze overmoedig raken en de lichten te dichtbij hangen. Hang je ledlampen te ver weg, dan bestaat de kans dat je planten teveel strekken om dichterbij het licht te komen. Plaats je ze echter te dicht op je cannabisplanten, dan kan dit de cannabis meer stress opleveren dan ze aankan. Dit leidt vaak tot verbranding en verbleking van de bladeren en toppen.

Maar wat is dan de ideale afstand tussen je kweeklampen en het bladerdak van je planten? Helaas is er geen standaard. De afstand tijdens de vegetatieve en bloeifase hangt namelijk af van het type led. Elk type kan iets verschillen en zodoende varieert ook de afstand die de lampen tot je planten moeten hebben. Zoek allereerst in de handleiding van je led naar informatie over de aanbevolen tussenruimte. Staat het hier niet in, bekijk dan de website van de producent. Mocht je, om welke reden dan ook, geen informatie kunnen vinden, dan is hier een goede schatting. Hang je leds, om te beginnen, 30-45cm van het bladerdak: rond de 45cm tijdens de groei en iets dichterbij zodra je planten bloeien.

De beste optie is om een spectroradiometer aan te schaffen. Deze meters zijn echter niet goedkoop. Als dit niet mogelijk is, kun je misschien contact opnemen met een professional die er eentje heeft om de kwantiteit en kwaliteit van de kweeklampen te meten. Zodra je de waarden en gegevens hebt, kun je met deze informatie uit de voeten zolang je de lampen gebruikt.

Led-kweeklampen gebruiken: 6 fouten om te vermijden

2. Teveel Water Geven

Omdat HID-lampen meer warmte uitstralen dan leds, droogt de aarde daarbij sneller uit. Zodra kwekers de overstap maken, vergeten ze hier echter vaak rekening mee te houden. Gezien de verminderde warmte is de kans groot dat je planten minder vaak water nodig hebben. Pas je schema hier dus op aan wanneer je leds gebruikt. Zeker als beginner. Teveel water geven is een veelgemaakte en soms ernstige fout onder beginners; het opent deuren naar een reeks plagen en ziektes. Het is dus cruciaal om dit goed in de gaten te houden. Twijfel je? Laat de aarde dan uitdrogen — daarna kun je weer water geven.

3. Het Verkeerde Type Ledlicht Kiezen

De meeste led-kweeklampen die je tegenwoordig kunt vinden, zijn “full spectrum”. Dit is een soort modewoord, waarmee men aangeeft dat je ze kunt gebruiken voor de groei en bloei. Er bestaan echter ook modellen die uitgerust zijn met een schakelaar. Hiermee verander je het lichtspectrum, afhankelijk van de fase. Bovendien zijn sommige leds alleen gemaakt voor de groeifase. Deze verspreiden een blauwachtig licht dat snelle en krachtige groei ondersteunt. Andere uitvoeringen zijn gemaakt voor de bloei en geven roodachtig licht af dat de topproductie bevordert. Voordat je dus een ledlamp koopt, is het belangrijk dat je er zeker van bent dat het type klopt. Voor de meeste kwekers heeft een full spectrum-led waarschijnlijk de voorkeur.

Led-kweeklampen gebruiken: 6 fouten om te vermijden

4. Ledlampen Van Lage Kwaliteit Kiezen

Als ledlampen één nadeel hebben ten opzichte van HID, dan is het wel dat een hoogwaardige led aanzienlijk duurder is. Niet iedereen heeft de middelen om een goede full spectrum-led aan te schaffen. Mensen zoeken daarom naar manieren om geld te besparen, maar de technologie wel te kunnen benutten. Het probleem is dat er inmiddels een overvloed aan leds van inferieure kwaliteit verkrijgbaar is via internet, precies om hieraan te voldoen. Deze producenten hebben kwaliteit niet voorop staan. Dergelijke goedkope ledlampen zijn vaak overzees geproduceerd en claimen meer licht te geven dan ze echt kunnen. Met sommige van deze lichten kun je slechts één plant kweken (als je geluk hebt); niet meer. Leds van lage kwaliteit kunnen daarnaast gevaarlijk zijn in gebruik, wanneer ze gemaakt zijn in een land met minder strikte eisen betreffende elektrische veiligheid.

Tot slot zijn garanties en retourneringen vaak lastig te regelen, wanneer je een goedkope led uit het buitenland hebt en hier problemen mee krijgt. Aangezien er bij de teelt van cannabis vrijwel niets zo belangrijk is als de lampen, is het simpelweg onverstandig om hierop te beknibbelen. Geef je iets meer uit aan een hoogwaardige ledlamp? Dan zullen je planten een stuk gelukkiger zijn. Daarnaast zijn hoogwaardige leds aanzienlijk goedkoper in gebruik dan HID. Op termijn bespaar je dus flink op je energierekening!

5. Je Planten Niet Genoeg Licht Geven

Het probleem met veel goedkope “beginners-leds” is dat sommige producenten je bewust verwarren met specificaties en cijfers, zoals wattages. Het wattage zegt echter niet zoveel over hoeveel licht de led afgeeft. Het stelt alleen hoeveel energie nodig is om licht te produceren. In plaats daarvan meten we in micromol/m² - Photon Flux Density (PFD): de hoeveelheid fotonen die een m² planten in één seconde raakt. Hoe hoog het wattage dus ook is, het licht kan nog steeds een slechte spreiding hebben en/of het bladerdak niet goed doordringen. Met andere woorden; val niet ten prooi aan misleidende informatie en kies voor een betrouwbare leverancier.

Je cannabis van genoeg licht voorzien, kan problematisch zijn wanneer je meer dan één plant wilt kweken. Een 300W-ledlamp werkt bijvoorbeeld vaak prima voor één of twee planten. Dit kan echter onvoldoende zijn voor een grotere ruimte met meerdere exemplaren. Raadpleeg dus de verkoper en/of producent van de led, als je wilt weten hoeveel licht je nodig hebt voor je kweekruimte. Ook kun je recensies en ervaringen van gebruikers nalezen op fora, als je meer wilt weten over het gebruik van een specifieke led.

Led-kweeklampen gebruiken: 6 fouten om te vermijden

6. Een Onjuist Lichtschema Aanhouden

Bij de meeste hoogwaardige zadenshops kun je autoflowering cannabiszaden en feminized fotoperiodieke zaden krijgen. Autoflowers zijn relatief eenvoudig te kweken, zeker wat de verlichting betreft. Je kunt deze gewoon onder een dagelijks lichtschema van 18-24 uur zetten vanaf het moment dat je de zaden plant, tot de oogst. Na enkele weken groei, gaan ze automatisch bloeien. Dat maakt ze zeer gemakkelijk.

Feminized (fotoperiodieke) soorten kweek je gewoonlijk echter onder 18-24 uur licht in de vegetatieve fase en vervolgens onder 12 uur licht/12 uur duisternis om de bloei op te wekken en in stand te houden. Dit zou geen probleem moeten vormen, aangezien het mogelijk is de lichten aan een timer te verbinden. Iemand die echter pas net komt kijken, heeft wellicht moeite met de verschillende lichtcycli en spectrums. Zeker als de kweek geen full spectrum-verlichting bevat. Het is absoluut mogelijk voor beginners om de smaak snel te pakken te krijgen, wat betreft lichtschema’s. Soms leidt de nieuwe technologie van leds echter tot domme foutjes. Zo kan een plant gigantische hoogtes bereiken, maar geen toppen ontwikkelen!

Geef Ledlampen Een Kans — Maar Wees Alert

Voor meer tips voor het kweken onder leds, kun je ons artikel lezen over hoe je het meeste uit je ledlampen haalt. Houd er tot slot rekening mee dat zelfs het meest geavanceerde ledsysteem niet op magische wijze goede wiet oplevert. Zorg dus dat je je planten altijd voorziet van het benodigde water, de juiste voeding, het correcte substraat en alle andere dingen die ze vereisen. Met geduld, zorg en krachtige leds, belonen ze je vervolgens tegen de oogsttijd met vette, harsrijke toppen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.