De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Silvia Maroto


Melasse is een belangrijk hulpmiddel voor veel biologische wietkwekers. Deze zoete en kleverige substantie verrijkt namelijk het kweekmedium met een hoop suikers en gunstige voedingsstoffen die zowel de planten als nuttige bodemmicroben voeden.

Wat Is Melasse?

Melasse is een donkere, zoete en stroperige substantie die afkomstig is van de verwerking van suiker uit bijvoorbeeld suikerbiet en suikerriet[1]. Melasse is het residu dat overblijft na kristallisatie van suiker, waaruit op fysieke wijze geen suiker meer kan worden verkregen. Het wordt gemaakt door bijvoorbeeld het sap van suikerriet te koken tot er een gedeeltelijke verdamping van water optreedt, waarbij er een stroperig en semi-gekristalliseerd product ontstaat[2].

  • Waarom is Suiker Belangrijk voor Wiet?

Misschien verrast het je om te horen dat suiker cruciaal is voor een gezonde en robuuste ontwikkeling van wiet[3]. Zo is het niet alleen verantwoordelijk voor het omzetten van energie, maar fungeert het ook als een soort chemische boodschapper die de plantgezondheid gedurende de hele levenscyclus bevordert[4]. Wiet zorgt van nature al voor de productie en verdeling van suikers, maar kun je ook ondersteunen met bepaalde werkwijzen en supplementen. En daar komt melasse om de hoek kijken.

Wat Zijn de Voordelen van Melasse voor Wietplanten?

Hoewel melasse soms als zoetstof of ingrediënt in de keuken wordt gebruikt, wordt het ook wel ingezet om de gezondheid en oogst van wietplanten te verbeteren. Deze kleverige stroop bevat vele voedingsstoffen die de ontwikkeling van de planten en de bodemgezondheid kunnen bevorderen, zoals:

  • Koolhydraten: deze eenvoudige suikers dienen als energiebron voor gunstige microben in de bodem. Door zo bacteriën en schimmels in de rizosfeer te voeden, gaan ze zich vermenigvuldigen en helpen ze planten aan voedingsstoffen.
  • Calcium: dit mineraal speelt een cruciale rol bij de plantenfysiologie en draagt bij aan weefselgroei en versteviging van de celwandstructuur.
  • IJzer: deze essentiële microvoedingsstof voor planten speelt een fundamentele rol bij metabole processen, zoals DNA-synthese, respiratie en fotosynthese.
  • Selenium: selenium helpt plantenstress verminderen en activeert belangrijke antioxidanten en enzymen.
  • Koper: koper helpt planten bij het omzetten van energie en de respiratie. Daarnaast speelt het een rol bij de afbraak van koolhydraten en eiwitten.
  • Magnesium: magnesium vormt de kern van de chlorofylmolecule in plantaardig weefsel. Dit betekent dat tekorten tot een gebrek aan chlorofyl en een groeiachterstand kunnen leiden.
Wat Zijn de Voordelen van Melasse voor Wietplanten?

Soorten Melasse

Je weet nu wat de vele voordelen van melasse voor de wietkweker zijn, van essentiële plantenvoeding tot suikers die het bodemleven kunnen voeden[5]. Maar wanneer je het gaat kopen, kom je er al snel achter dat er verschillende soorten bestaan. Check hieronder de belangrijkste verschillen en ontdek wat voor wiet het beste is.

  • Lichte Melasse

Lichte melasse is minder rijk en lichter van kleur dan de andere opties. Het ontstaat na de eerste kookbeurt van bietensap of suikerriet. Lichte melasse is, je raadt het misschien al, licht van kleur en heeft een mildere of zoetere smaak die vaak lekkerder is, omdat maar een klein percentage van de suiker verwijderd is. Je treft lichte melasse vooral aan in gebak, marinades en sauzen.

Melasse
  • Donkere Melasse

Donkere melasse heeft een diepere kleur en ontstaat na de tweede kookbeurt van suikerriet of bietensap. Dit type heeft een sterkere smaak dan lichte melasse en de donkere kleur komt door de verhoogde concentratie koolhydraten. Donkere melasse is minder zoet en heeft een peperkoekachtige smaak.

Melasse
  • Blackstrap Melasse

Blackstrap melasse is nog een stuk rijker en donkerder. Dit wordt geproduceerd tijdens een derde kookbeurt en is zodoende minder zoet en bitterder dan de andere soorten. Blackstrap melasse is zeer stroperig, compact en zit in bepaalde hartige gerechten, zoals gebakken bonen.

Melasse
  • Treacle

Treacle verschilt van melasse in de zin dat het minder sucrose bevat en er veel lichter uitziet. Hoewel het zoeter is dan de andere soorten melasse, heeft het ook een licht bittere smaak. Net als melasse ontstaat ook treacle door het koken van onbewerkt sap. Alleen laten de producenten in dit geval de siroop minder lang doorkoken.

Melasse
  • Gezwavelde versus Ongezwavelde Melasse

Soms voegen producenten ook zwaveldioxide aan melasse toe. Dit dient als conserveermiddel en verbetert de houdbaarheid van het product. Het kan echter ook invloed hebben op de smaak en het ongeschikt maken voor gebruik in de tuin.

De toevoeging van zwaveldioxide zorgt er allereerst voor dat melasse een chemische smaak krijgt. Daarnaast doodt dit conserveermiddel microben. Dit betekent dat het ook gunstige levensvormen in de bodem aantast. Kies daarom altijd ongezwavelde melasse voor gebruik in de tuin.

Melasse of Honing?

Als melasse suikers bevat die microben helpen te gedijen en de groei van planten bevorderen, waarom zou je dan niet in plaats daarvan honing gebruiken? Honing bevat tenslotte ook een hoop suiker en werkt zelfs als wortelstimulator bij het nemen van stekken. Toch heeft melasse meer te bieden dan alleen maar suiker. Ook grote hoeveelheden andere essentiële voedingsstoffen maken dit een betere keuze wanneer je grotere oogsten wilt.

Hoe en Wanneer Kun je Melasse bij het Kweken van Wiet Gebruiken?

Maar hoe kun je met bovenstaande kennis in het achterhoofd melasse nu bij het kweken van wiet gebruiken? Bekijk de technieken hieronder om verschillende manieren te ontdekken waarop je het in je tuin of kweekruimte kunt inzetten.

Welk Type Melasse Is het Beste voor Wiet?

Voordat we echter ingaan op hoe je het kunt inzetten, is het belangrijk dat je weet wat het beste type melasse is om te gebruiken. Wij raden aan om voor ongezwavelde blackstrap melasse te gaan. Deze dikke en donkere versie biedt een geconcentreerdere bron van suikers, waardoor het microbiële bodemleven een enorme boost krijgt.

Melasse aan Aarde Toevoegen

Je kunt de bodem snel en eenvoudig met melasse verrijken. Er zijn twee manieren om het toe te voegen aan je kweekmedium, met water of in droge vorm.

Met Melasse Bewateren

Volg deze stappen om je planten met melasse te bewateren:

  1. Vul een gieter met lauwwarm water.
  2. Voeg 4-5ml melasse per liter water toe en roer het er goed doorheen.
  3. Houd deze concentratie aan tijdens de vegetatieve fase en geef het 1-2 keer per week.
  4. Let goed op mogelijke symptomen van 'nutrient burn' en gebruik minder voeding als je dergelijke signalen constateert.
  5. Verhoog de dosis naar 8-10ml tijdens de bloeifase om tegemoet te komen aan de toegenomen vraag naar kalium.
Met Melasse Bewateren

De Bodemgezondheid met Droge Melasse Verbeteren

Droge melasse is een mix van granen doordrenkt met melasse. Lees hieronder hoe je het kunt gebruiken.

  1. Weeg met een maatschepje 500g melasse af.
  2. Breng deze hoeveelheid meteen op elke 4–6m² aarde aan om je kweekmedium te verrijken.
  3. Breng aan het begin van de bloei dezelfde hoeveelheid vlak onder het aardoppervlak aan.
De Bodemgezondheid met Droge Melasse Verbeteren

Melasse als Bladvoeding Gebruiken

Met bladspray kunnen nutriënten direct de bladeren doordringen, namelijk via de epidermis en kleine huidmondjes. Zo kun je als kweker snel reageren als er sprake is van een tekort.

Volg deze stappen om je eigen bladvoeding met melasse te maken:

  1. Vul een plantenspuit met een liter lauwwarm water.
  2. Voeg een kwart theelepel melasse toe.
  3. Meng de oplossing grondig door te roeren en schudden.
  4. Spuit het royaal op de bladeren van je wietplanten.
  5. Gedurende de groeicyclus elke twee weken opnieuw aanbrengen.

Melasse als een Natuurlijke Insecticide Gebruiken

Je kunt bovenstaande formule ook in de strijd tegen plaagorganismen gebruiken[6]. Deze mix levert niet alleen rechtstreeks essentiële voedingsstoffen aan de bladeren, maar helpt ook bij het voorkomen en tegengaan van insecten die schade aan de blaadjes, stelen en takken aanrichten.

Deze formule werkt goed tegen plaaginsecten als bladluizen, witte vliegen en netwantsen.

Melasse als een Natuurlijke Insecticide Gebruiken

Melasse in Compostthee Verwerken

Compostthee bevat veel microbieel leven en essentiële voedingsstoffen[7]. Deze formules bieden planten belangrijke stoffen die de plantengezondheid en plantprestaties bevorderen.

Voeg een theelepel ongezwavelde blackstrap melasse toe aan je compostthee om het van meer koolhydraten en opbrengstverhogende mineralen te voorzien.

Tips voor het Gebruik van Melasse bij Wiet

Met bovenstaande recepten en methodes kun je de gezondheid van je planten en de bodem verbeteren en tegelijk de oogst vergroten. De tips hieronder helpen je om het gebruik van melasse bij het kweken van wiet nog meer aan te scherpen. Ontdek wanneer je moet stoppen met het gebruik en hoe je het combineert met andere supplementen, plus wat de beste alternatieven zijn.

  • Wanneer Moet Je Stoppen met het Gebruik van Melasse?

Het gebruik van melasse kan in sommige situaties problematisch worden[8]. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je je planten teveel van het goede geeft. Wanneer de aarde te veel voeding krijgt, kunnen de wortels en bladeren verbranden. Zie je symptomen van zo'n nutrient burn? Stop dan met het toevoegen van melasse tot het probleem is verdwenen.

  • Melasse met Rhizobacteriën Combineren

Melasse helpt om microben te voeden die al in de bodem aanwezig zijn. Maar je kunt ook voor een extra boost zorgen door rhizobacteriën toe te voegen[9]. Dit type bacterie is erg gunstig, omdat het helpt bij het vrijmaken van voedingsstoffen en het bestrijden van ziekteverwekkers.

  • Melasse versus Commerciële Supplementen

Neem eens de ingrediëntenlijst van een aantal biologische supplementen door. Valt je iets op? Veel producten bevatten melasse! Melasse behaalt vergelijkbare resultaten als veel kant-en-klare oplossingen uit de winkel. Deze producten bevatten soms ook nog aanvullende ingrediënten, waardoor sommige kwekers liever deze supplementen kiezen, in plaats van zelf iets te maken.

  • Alternatieven voor Melasse

Melasse is zonder twijfel een van de goedkoopste en beste bodemverbeteraars die je kunt vinden. Mocht je er echter niet aan kunnen komen, dan zijn er een aantal alternatieven die ook goed werken. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Honing
  • Agave
  • Glucose-fructosestroop

Waarom Melasse een Uitstekend Middel voor Wietplanten Is

Melasse bevat een enorm scala aan essentiële mineralen die wietplanten nodig hebben om te overleven en tot bloei te komen. Naast dit voordeel helpt het ook de bodem tot leven te brengen, doordat het gunstige bacteriën en schimmels voedt. Hierdoor kunnen je planten vervolgens nog beter de voedingsstoffen benutten die al in de aarde zitten. Het beste van alles? Melasse is goedkoop, maar ongelooflijk effectief!

External Resources:
  1. The effects of fulvic acid and sugar cane molasseson yield and qualities of tomato https://irjabs.com
  2. Experimental investigation of molasses as a sole nutrient for the production of an alternative metabolite biosurfactant https://www.sciencedirect.com
  3. The Effects of Sugar Beet Molasses Applications on Root Yield and Sugar Content of Sugar Beet https://www.biotechstudies.org
  4. Effect of Molasses and Organic Fertilizer in Soil fertility and Yield of Spinach in Khotang, Nepal https://www.nepjol.info
  5. Evaluation of baker's yeast strains exhibiting significant growth on Japanese beet molasses and compound analysis of the molasses types https://www.sciencedirect.com
  6. Effect of Molasses as a Spray Additive for Control of the Bollworm and Tobacco Budworm https://academic.oup.com
  7. Effect of Molasses on Regrowth of E. coli O157:H7 And Salmonella in Compost Teas https://www.tandfonline.com
  8. Efecto del uso de melaza y microorganismos eficientes sobre la tasa de descomposición de la hoja de caña (Saccharum officinarum) https://dialnet.unirioja.es
  9. Plant Associated Rhizobacteria for Biocontrol and Plant Growth Enhancement https://www.frontiersin.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37751 reviews