By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José


Voor iedere kweker is de bodemgezondheid superbelangrijk. Dit vitale kweekmedium bevat namelijk alle voedingsstoffen, nuttige microben en al het organisch materiaal dat planten nodig hebben om te gedijen. Veel kwekers die aarde gebruiken zeggen niet voor niets: "Voed de aarde, niet de planten". Het blijkt dat mest van verschillende diersoorten de grond op meer dan één manier ten goede komt. Misschien denk je dat het onzin is, maar een van de beste manieren om je planten te laten floreren, is door poep te gebruiken!

Hieronder lees je waarom mest zo'n belangrijke rol speelt in de tuin, hoe het je planten productiever kan maken en wat de beste mest voor wiet is.

Waarom moet je mest gebruiken bij het wiet kweken?

De herfst is een drukke tijd voor buitenkwekers. Wietplanten naderen op dat punt het einde van de bloei en veel soorten groente zijn klaar voor de oogst. Maar wanneer je als kweker letterlijk de vruchten van al je harde werk begint te plukken, raken je tuinbedden of bakken wel een beetje leeg.

Bij het zien van de kale grond weten ervaren buitenkwekers dat het tijd is om dit complexe kweekmedium te voeden. Tuinders gaan hier op verschillende manieren mee om, maar velen kiezen voor het beproefde uitstrooien van mest. Traditionele kwekers geven er daarbij de voorkeur aan om hun bedden te bewerken en de mest grondig door de bovenlaag te mengen. Degenen die echter een 'no-dig' of 'no-till' aanpak hanteren, met andere woorden cannabisteelt zonder grondbewerking, brengen de mest eenvoudigweg als mulch op het oppervlak aan. Zo blijft de structuur van de aarde intact.

Voordelen van mest voor wiet

Mest heeft diverse voordelen voor je tuin. Of je nu hoogwaardige ganja of tomaten kweekt, je zult merken dat je aarde en planten er baat bij hebben!

Het verbetert de bodemstructuur

In de eerste plaats verbetert mest de bodemstructuur aanzienlijk. Als je het als mulch gebruikt, creëer je een beschermende laag voor de kostbare aarde eronder. Deze laag vermindert de impact van regendruppels die anders de grond zouden aantasten. Op deze manier mest gebruiken werkt vooral goed als je op een helling kweekt.

Het verbetert het waterhoudend vermogen

Doordat mest de structuur van de aarde verbetert, wordt ook het waterhoudend vermogen beter. Dit betekent niet alleen dat je minder water hoeft te geven, maar helpt ook om waterstress te voorkomen. En dat kan de plantengroei erg verstoren en zelfs fataal voor je planten zijn.

Het voedt nuttige microben

De organische koolstof die in mest aanwezig is, dient als energiebron voor bodemmicroben. Het voeden van deze microscopisch kleine beestje heeft een enorm effect op de gezondheid van je planten. Veel soorten bacteriën en schimmels vormen een symbiotische relatie met plantenwortels. Sommige daarvan houden stikstof vast en stellen het beschikbaar aan planten. Andere soorten breken organisch materiaal tot beschikbare voedingsstoffen af.

Het biedt planten belangrijke voedingsstoffen

Ten slotte dient mest als een bron van belangrijke voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien en te gedijen. Voorbeelden hiervan zijn stikstof, fosfor, kalium en diverse micronutriënten. Planten hebben stikstof nodig om eiwitten en cruciale enzymen aan te maken. Mest bevat organische stikstof (een vorm van het element gekoppeld aan organische moleculen) dat langzaam vrijkomt. Het nitraat dat in commerciële meststoffen zit, lost daarentegen snel op in water en lekt snel weg.

Hoeveel mest heeft wiet nodig?

De voordelen van mest zijn eindeloos, maar hoeveel moet je dan gebruiken? Probeer ergens tussen de 9 en 13kg per 9m² aan te houden[1]. Deze hoeveelheid moet genoeg zijn voor je tuinbedden als geheel, het voeden van je planten en het op gang brengen van de microbiële activiteit. Gebruik een kleinere hoeveelheid voor compacte aarde en een grotere hoeveelheid voor losse aarde. Voor zeer losse grond kun je maximaal 2kg per 1m² gebruiken. 

Als je eenmaal een aantal tuinbedden hebt en een of twee succesvolle teeltseizoenen achter de rug hebt, kun je volgens ervaren kwekers veel meer ontspannen te werk gaan. Charles Dowding, een pionier op het gebied van tuinieren zonder grondbewerking, zegt bijvoorbeeld dat je dan eenvoudigweg elke winter 2-3cm mest of compost kunt toevoegen. En in plaats van het door de aarde te mengen, pleit hij voor het gebruik ervan als mulch. Tegen de tijd dat het lente is, zullen de elementen de klonterige mest hebben omgezet in een mooie laag die helemaal klaar is voor je planten!

Welke mest is het beste voor het kweken van wiet?

Er zijn tal van soorten mest die de aarde ten goede komen en je planten helpen hun volledige potentieel te bereiken. Elke soort heeft een iets andere samenstelling en dus zijn eigen voordelen. Er zijn echter wel een paar factoren die de kwaliteit van elke mestsoort bepalen. Dus voordat we ingaan op de verschillen, eerst iets over die cruciale factoren:

Welke mest is het beste voor het kweken van wiet?
  • Vermijd AP

Heb je weleens gehoord van aminopyralid? Deze herbicide, afgekort 'AP', komt vaak voor in mest en vernietigt jaarlijks complete gewassen. Als je enthousiaste tuinders of kwekers kent, kunnen zij je waarschijnlijk wel het een en ander over deze vervelende chemische stof vertellen.

Sommige boeren gebruiken deze selectieve herbicide om alles behalve gras te doden. Als paarden en koeien het gras vervolgens eten, krijgen ze deze chemische stof ook binnen. Het wordt echter niet door hun lichaam opgenomen en komt dus uiteindelijk in de mest terecht.

Wanneer tuinders besmette mest over hun bedden verspreiden, nodigen ze onbewust een molecuul uit dat jaren nodig heeft om af te breken. Planten die hierin groeien, vertonen vaak gekrulde, gele en dode bladeren, evenals een slechte kiemkracht.

Probeer dus mest van een vertrouwde boerderij of leverancier te krijgen. Lees reviews online of vraag kenners om de beste plek bij jou in de buurt. Sommige bedrijven delen soms ook proefzakjes uit. Zaai hierin zaden die snel ontkiemen, zoals bonen, en zoek naar tekenen van AP. Is het niet aanwezig? Dan kun je het vaak prima gebruiken om wiet in te kweken.

  • Gebruik alleen goed afgebroken mest

Je moet alleen goed afgebroken mest gebruiken, met uitzondering van mest afkomstig van konijnen en alpaca's (daarover hieronder meer). Verse of 'hete' mest bevat namelijk veel stikstof, ammonium en zouten die planten kunnen 'verbranden', vooral jonge zaailingen. Als je alleen verse mest kunt krijgen, moet je het eerst op je composthoop gooien en gelijke delen houtsnippers, hooi of ander koolstofrijk materiaal toevoegen.

In deze biomassa kunnen anaerobe bacteriën ontstaan, wat tot thermofiele vergisting leidt. Hierdoor zal de mest gedurende enkele maanden tot bruikbare compost afbreken. Dit niveau van warmte zal ook helpen alle zaden te doden die door het spijsverteringskanaal van het dier zijn gegaan. Gebruik een compostthermometer en draai de hoop om wanneer de wijzerplaat de rode zone bereikt. Houd je composthoop daarbij vochtig, maar niet drijfnat. Als je een handvol pakt en erin knijpt, mag er geen water uit lekken.

- Kippenmest

Het gebruik van kippenmest voor wiet wordt steeds populairder. Kippen zijn ongelooflijke wezens die in een permacultuursysteem een fundamentele rol kunnen spelen. Hun mest is rijk aan stikstof, fosfor en kalium. Bovendien zorgt het houden van eigen kippen voor een goede aanvoer van mest, eieren van hoge kwaliteit en een legertje dat ongedierte eet. Kippenmest heeft tussen de zes en negen maanden nodig om te composteren. Plan dus vooruit als je deze optie overweegt!

Wil je niet zo lang wachten? Dan kun je het met water verdunnen in een verhouding van 1:2 en het ongeveer vier weken laten fermenteren in een afgesloten vat. Giet het daarna over en verdun het in een verhouding van 1:10 voordat je het gebruikt, anders loop je het risico op overbemesting.

Gebruik alleen goed afgebroken mest

- Konijnenmest

Konijnenkeutels zijn een uitstekende optie als je snel voedingsstoffen nodig hebt. Konijnenmest hoeft daarbij niet te worden gecomposteerd. Je kunt het dus direct aan de bovengrond toevoegen om je planten van voedingsstoffen te voorzien. Konijnenmest zit boordevol nutriënten en bevat veel stikstof, fosfor en kalium, naast calcium, magnesium en zink.

Gebruik alleen goed afgebroken mest

- Paarden- en koeienmest

Paarden- en koeienmest bevat ongeveer 1-2% stikstof en 1-3% kalium en kan daarmee de bodemtextuur en -vruchtbaarheid verbeteren. Deze mest moet je wel eerst composteren vanwege een verhoogde kans op ziekteverwekkers. Paarden- en koeienmest wordt soms op tuinbedden gelegd en in de winter met stro bedekt zodat het kan afbreken. Een nadeel van paarden- en koeienmest is dat het meestal duurder is om te vervoeren.

Ook kom je in paarden- en koeienmest vaker AP tegen. Wees dus voorzichtig bij het zoeken naar een leverancier. Lees reviews als je bij een bulkleverancier inkoopt, of vraag een lokale boer wat zijn/haar herbicidepraktijken zijn, voordat je diens paarden- of koeienmest gaat gebruiken.

Gebruik alleen goed afgebroken mest

- Varkensmest

Vroeger mengden veel kwekers varkensmest met hun aarde en lieten ze die in de wintermaanden afbreken. Hoewel dat in het verleden geen slechte optie was, heeft de intensieve varkensfokkerij bij deze dieren tot een toename van E. coli, salmonella en parasieten geleid.

Varkensmest door je aarde mengen zal het niet aan de hogere temperaturen van compostering blootstellen. Als je dus verse varkensmest hebt, voeg deze dan eerst toe aan je composthoop om ziekteverwekkers te doden. Je kunt ook goed afgebroken varkensmest bij een gerenommeerde leverancier kopen.

Gebruik alleen goed afgebroken mest

- Schapenmest

Schapenmest bevat meer stikstof, fosfor en kalium dan koeien- en paardenmest. Het zit ook vol met organisch materiaal dat nuttige bacteriën aantrekt. Maar ook schapenmest moet je eerst composteren om eventuele zaden te vernietigen en te voorkomen dat je planten 'verbranden'.

Gebruik alleen goed afgebroken mest

- Alpacamest

Alpacamest biedt een vlug alternatief als je je bedden snel wilt bemesten. Het bevat veel stikstof en kalium, en gemiddelde niveaus fosfor. Hoewel het minder organisch materiaal bevat dan andere opties, hoef je het niet eerst te composteren. Je kunt het simpelweg rechtstreeks als mulch over je bedden verspreiden.

Gebruik alleen goed afgebroken mest

Tips voor het kweken van wiet met mest

Zo! Nu ben je klaar om je tuin een flink stuk vruchtbaarder te maken. Door mest op de juiste manier te gebruiken, kun je weelderige wiet kweken en je oogst optimaliseren. Maar voordat je eropuit gaat en begint met mest verzamelen, is het verstandig eerst het belangrijkste nog even door te nemen. Daarmee zal alles zo soepel mogelijk verlopen:

  • Verspreid in de winter 9–13kg per 9m² over je bedden, zodat ze voor de lente klaar zijn.
  • Controleer je compost altijd op AP. Doe een test als je geen duidelijk antwoord krijgt.
  • Gebruik alleen goed afgebroken mest om 'verbranding' van je planten te voorkomen, met uitzondering van konijnen- en alpacamest.
  • Composteer mest met gelijke delen koolstofrijk materiaal, zoals houtsnippers en karton. Daarmee zorg je voor een thermofiele reactie die levensvatbare compost oplevert.

Klaar is kees! Als je deze tips in gedachten houdt, zullen je wietplanten je heel dankbaar zijn. Veel kweekplezier!

External Resources:
  1. Fertilizing a Garden - How much fertilizer should you use in a garden? https://agrilifeextension.tamu.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.