By Steven Voser

Een uitgebreide gids over moederplanten.


Zodra je een wietsoort hebt gevonden die je versteld doet staan, wil je die natuurlijk steeds opnieuw ervaren. De eenvoudigste manier om een favoriete vondst te behouden, is door stekjes te nemen van een moederplant. Het gebruik van moederplanten biedt meerdere voordelen: de eigenschappen zijn bekend, reproduceerbaar en je hebt gegarandeerd vrouwelijke planten, waarvan de groei min of meer uniform is. Mits je ze goed onderhoud, kun je moederplanten eindeloos in leven houden en er jarenlang plezier van hebben.

De Voordelen van Moederplanten

Wanneer je goed timet, kun je door moederplanten te klonen de ene dag oogsten en de volgende dag nieuwe planten gereed hebben. Met overlappende teeltschema's kun je altijd wietplanten in bloei hebben, terwijl de volgende lading alweer paraat staat.

Moederplanten zijn de ideale bron voor jonge plantjes als je de sea of green-techniek (SOG) wilt toepassen. Stekjes van vergelijkbaar formaat leiden namelijk tot een gelijkmatig bladerdak, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over lange of korte fenotypes. Op die manier optimaliseer je de lichtblootstelling en het opbrengstpotentieel.

Moederplanten kunnen zo groot worden als jij nodig acht. Ambitieuze kwekers met veel ruimte willen vaak grote moeders voor een hoop stekken. Kleinere ruimtes waar slechts een paar planten in kunnen, vereisen een kleinere moederplant. Je kunt cannabis gemakkelijk manipuleren om aan jouw wensen te voldoen.

Elke keer dat je stekken kweekt, ben je gegarandeerd van consistente eigenschappen. Commerciële kwekers waarderen de standaardisatie; thuistelers koesteren de betrouwbare prestaties.

Met stekken loop je geen risico op mannetjes. Dit resulteert in een efficiënte kweek van uitsluitend vrouwtjes.

De Voordelen van Moederplanten

Wat Zijn de Vereisten voor de Teelt van een Gezonde Moederplant?

Misschien lijkt het alsof het kweken van een moederplant een hoop ruimte en materiaal vereist. Toch is het eigenlijk vrij simpel. Hier is een lijst met alles wat je nodig hebt om een gezonde moederplant te kweken:

  • Kweekruimte van 80 x 80 x 150cm

Kleine kweektenten werken het best, maar je kunt je moederplant ook in een voorraad- of kledingkast kweken. Sommige kwekers gebruiken zelfs de bonsai-techniek om kleine, gezonde moederplanten in kleine ruimtes te kweken.

  • Groeilamp

De meeste kwekers gebruiken energiezuinige fluorescentielampen van grofweg 100-150W om hun planten gezond en beheersbaar te laten groeien. Wil je de groei van je wietplanten bevorderen of meerdere moeders tegelijkertijd kweken? Dan raden we je aan om over te stappen op metaalhalidelampen.

  • Afzuigventilator (optioneel)

We raden aan om een afzuigventilator van 100–200cm³ te gebruiken om de lucht in je kweekruimte te verversen. Overweeg daarnaast het gebruik van een kleine zwenkventilator om de luchtcirculatie te verbeteren.

  • Tijdschakelaar en thermo-hygrometer

Een tijdschakelaar komt enorm van pas bij het bepalen van de fotoperiode voor je planten. Met een thermo-hygrometer kun je de temperatuur en vochtigheid van je kweekruimte in de gaten houden.

Een Moederplant Selecteren

Je kunt moederplanten vanuit zaden of klonen kweken en hun hele leven in de vegetatieve fase houden. Het kiezen van een moederplant vereist wel wat voorbereiding wanneer de oorspronkelijke planten vanuit zaad geteeld zijn. Het is dan een kwestie van afwachten en observeren.

Door gedetailleerde notities en foto's van teelteigenschappen en effecten bij te houden, kun je zorgen dat je zaken niet door elkaar haalt. Kies de beste plant uit een teelt van één soort of de beste uit een teelt van meerdere planten. Tegen week 2 van de bloei kun je de mannetjes herkennen en verwijderen.

Maar hoe weet je welke plant de moeite waard is om als moeder te bewaren?

Een Moederplant Selecteren

Waarop Moet Je Letten bij het Uitkiezen van een Moederplant?

  • Groeikracht: kies een plant die snel kiemt en krachtige, gezonde groei vertoont tijdens de zaailing- en vegetatieve fase.
  • Gezondheid wortelstelsel: een gezond wortelstelsel vormt het hart van een gezonde plant. Bekijk tijdens het verpotten welke planten de gezondste wortels ontwikkelen en houd daar rekening mee bij het kiezen van je moederplant.
  • Plaagresistentie: plagen en ziektes kunnen een gehele wietteelt verwoesten. Het is dus verstandig om een moederplant te kiezen met een natuurlijke resistentie tegen veelvoorkomende plaaginsecten en pathogenen.
  • Hermafroditisme: we raden af om hermafrodieten te klonen of als moederplanten te houden. Je stekjes/moeders nemen namelijk dezelfde eigenschappen over.
  • Bloeivermogen: let op de snelheid waarmee je planten hun toppen ontwikkelen en hoe ze zich vormen. Bewaar moederplanten waarvan de stekken toppen met een homogene structuur, een goede top-tot-bladverhouding en uitstekende trichomen krijgen.
  • Rookanalyse: zodra je een cultivar hebt geoogst, is het belangrijk om de tijd te nemen voor het analyseren van de toppen nadat ze goed gedroogd en uitgehard zijn. Let hierbij op de smaak en het aroma, de sterkte, maar ook op de omvang en kwaliteit van de oogst.

Idealiter zou je een plant moeten selecteren die op alle vlakken uitzonderlijk presteert. Toch moet je niet vergeten dat planten niet perfect zijn. Waarschijnlijk moet je dus een middenweg zien te vinden als het aankomt op je keuze. De uiteindelijke beslissing hangt af van de kenmerken die jij het meest waardeert.

Hoe Selecteer Je een Moederplant vanuit Wietzaadjes?

Wanneer je een aantal wietzaadjes kiemt, vertonen de uiteindelijke planten in je tuin of kweekruimte fenotypische verschillen. Ook al worden ze als dezelfde soort verkocht, toch kunnen sommige wietplanten hoog worden met lange internodiën en andere juist kleiner en bossiger. De bladkleur kan tevens variëren, naast het formaat en de vorm van de bladeren en het aroma van de toppen.

Dit komt omdat de meeste wietzaadjes op de markt tegenwoordig F1-polyhybriden zijn. Dit betreffen de eerste generatie zaadjes die geproduceerd zijn door het kruisen van twee niet-gestabiliseerde hybrides. In tegenstelling tot maïs, tarwe of vrijwel elk ander landbouwgewas, is cannabis nog niet onderworpen aan strikte veredelingstechnieken waarmee breeders verschillende soorten kunnen stabiliseren.

Enerzijds betekent dit dat wietzaadjes soms onverwachte resultaten opleveren, maar anderzijds biedt dit ook tal van mogelijkheden voor kwekers en breeders.

Hoe Selecteer Je een Moederplant vanuit Wietzaadjes?

Kweek je vanuit zaadjes? Dan raden we aan om van elke plant stekken te nemen zodra ze ongeveer 2-3 weken in de vegetatieve fase zitten. Wacht tot de stekjes geworteld zijn en laat ze minstens twee weken groeien voordat je ze in bloei zet (ondertussen houd je de oorspronkelijke planten uit zaad in groei). Zo krijg je de kans om de vegetatieve groei, stekopties en topontwikkeling te beoordelen. Hier zijn enkele zaken om op te letten bij het kiezen van een moederplant bij kweek uit zaad:

  • Stressbestendigheid: houd in de gaten welke planten het beste of slechtst reageren op de stress van het stekken.
  • Bewortelingsvermogen: bekijk welk stekje het snelst wortelt.
  • Vegetatieve groei: controleer na 2-3 weken groei welke stekken het hardst groeien en de gezondste bladeren ontwikkelen. Als je binnen kweekt, zijn planten met korte internodale afstanden vaak het meest geschikt.
  • Bloeivermogen: wanneer je je klonen in bloei hebt gezet, kun je bekijken hoe hun toppen zich ontwikkelen, hoe goed ze zich vormen en of de harsproductie en het aroma naar wens zijn. Neem ook mee hoe geschikt hun toppen zijn voor je kweekomgeving. Heb je in je ruimte bijvoorbeeld snel last van een hoge luchtvochtigheid en veel warmte? Overweeg dan een plant met luchtigere toppen die minder schimmelgevoelig zijn.
  • Oogstkwaliteit: test elke stek na het oogsten, drogen en curen om een eindoordeel te kunnen vellen over de smaak, geur en sterkte.

Hoe Geef Je een Cannabis-moederplant Voeding?

Aangezien je je moederplanten constant in de vegetatieve fase houdt, is het belangrijk dat ze steeds toegang hebben tot stikstof en andere micronutriënten voor de groei. We raden aan om ze biologische voeding te geven (zoals vermicompost of compostthee) voor een gezond microbieel bodemleven. Dit helpt weer bij het hernieuwen van het groeimedium en voorkomt zoutafzettingen in de wortelzone.

Je kunt je moederplanten voeden zoals elke normale groeiende plant. Sommige kwekers kiezen er echter voor om ze specifieke voeding te geven met een mildere concentratie voedingsstoffen.

Het Onderhoud van Moederplanten

Het vergt wel wat werk om een plant maanden (of zelfs jaren) in de vegetatieve fase te houden. Zonder de juiste verzorging kunnen moederplanten voedingstekorten en wortelproblemen ontwikkelen of uitgroeien tot een onbeheersbaar formaat. Lees hieronder hoe je een moederplant gezond en gelukkig houdt, zodat ze de beste stekken oplevert.

  • Regelmatig Toppen

Toppen is essentieel om de hoogte van je moederplanten in toom te houden. Top je moeders al vroeg, wanneer ze ongeveer twee weken groeien. Als de nieuwe takken omhoog naar het licht groeien, kun je ze door te knijpen en met LST naar beneden richting de aarde buigen en zo een gelijkmatig bladerdak creëren. Blijf de planten regelmatig toppen zodat ze niet te groot worden voor je kweekruimte/tent.

  • Air Pruning van de Wortels

Een van de grootste uitdagingen bij het kweken van moederplanten, is dat ze voor langere tijd in een pot moeten staan. Planten die te lang in een pot staan, kunnen echter wortelrot ontwikkelen en verstrikte wortels krijgen. Dat kan weer leiden tot voedingstekorten, groeiachterstanden en problemen met ongedierte en plagen.

Om de wortels van je moederplanten gezond te houden, kun je haar het beste in een pot van textiel kweken, die haar wortels van nature snoeit. Dergelijke potten snoeien de grootste wortelscheuten met een dun laagje lucht, terwijl deze hun weg zoeken door het teeltmedium. Dit voorkomt dat wortels de rand van de pot bereiken. Daardoor is het mogelijk om planten langer in dezelfde pot te houden — in plaats van eens per maand wortelsnoei toe te passen, zoals bij normale potten.

Houd je moederplant bij wortelsnoei ondersteboven om haar wortelzone te inspecteren. Zijn de wortels rond de buitenkant van het kweekmedium gegroeid? Snoei ze dan bij met een schone (snoei)schaar. We adviseren je om de wortels tot ½ van hun oorspronkelijke formaat terug te snoeien. Verpot de plant, vul de pot bij met extra aarde indien nodig en geef voldoende water.

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar het snoeien van de wortels van een moederplant is cruciaal om haar gezond te houden en te beschermen tegen wortelproblemen wanneer ze maanden of jaren in een pot moet blijven staan.

  • Permanente Vegetatieve Fase

Moederplanten moeten voor onbepaalde tijd in de vegetatieve fase blijven. Dit betekent dat ze meer dan twaalf uur licht per 24 uur moeten krijgen. Als een moederplant in een groeikamer met andere planten staat, moet je de standaard dag/nachtcyclus van 18/6 toepassen. Staat ze in een eigen ruimte en wens je een langzamer groeitempo? Dan kun je haar met een 14/10-dag/nachtschema in groei houden, maar met een lagere groeisnelheid. Wil je zo snel mogelijk meer klonen? Houd dan het 18/6-schema aan voor snelle groei.

Een metaalhalidelamp kan met het blauwe lichtspectrum voor optimale groei zorgen. Je kunt ook full-spectrum led-verlichting overwegen.

Permanente Vegetatieve Fase

Wanneer Kun Je Stekken Nemen van een Moederplant?

Zodra een gezonde moederplant ongeveer twee weken in de vegetatieve cyclus staat, kun je beginnen met het nemen van stekken. Aangezien de plant nog jong is, raden we aan om slechts 2-3 stekjes per keer te nemen. Naarmate ze groter wordt, kun je geleidelijk aan meer stekken per keer nemen.

Hoe Vaak Kun Je Stekken Nemen van een Moederplant?

Nadat ze gesnoeid is, raden we aan om je moederplant minstens twee weken te laten herstellen voordat je meer stekjes neemt. Neem je te veel stekken of geef je een moederplant onvoldoende tijd om te herstellen? Dan kan de plant gestrest raken, wat haar groei belemmert en haar kwetsbaarder maakt voor ongedierte en plagen.

De Onophoudelijke Oogst: de Droom Van Elke Kweker

Met een gezonde moederplant en een zorgvuldig protocol voor het klonen, kun je meerdere oogsten per jaar binnenhalen. Deze methode, ook wel de onophoudelijke oogstmethode genoemd, draait allemaal om het nauwkeurig timen van je stek- en oogstproces, zodat je nieuwe stekjes klaar zijn om te bloeien zodra je andere plantjes geoogst zijn.

Vragen & Antwoorden

🌱 Hoeveel Stekken Kun Je Nemen van een Moederplant?
Dit hangt af van het formaat, de gezondheid en de leeftijd van je plant. We raden aan om slechts 2-3 stekken per keer te nemen van kleine, jonge moederplanten. Van grote, bossige moederplanten kun je daarentegen gemakkelijk 6-8 stekjes per keer nemen.
🧫 Hoeveel Klonen Kan een Moederplant Opleveren?
Moederplanten kunnen een nagenoeg onbeperkt aantal klonen opleveren. Wel is het belangrijk om een plant tussen het stekken door minstens twee weken rust te geven om stress te vermijden. Ook kiezen veel kwekers ervoor om hun moeders elke 6-12 maanden te vervangen door een nieuwe kloon.
🌲 Kun Je een Plant Te Vaak Klonen?
Het genetische profiel van een moederplant verandert niet na verloop van tijd. Er zit dus geen echte limiet aan het aantal keer dat je haar kunt klonen. Indien ze gezond is, kan een moeder zolang je maar wilt gezonde stekken opleveren.
💡 Hoeveel Watt Heeft een Moederplant Nodig?
Moederplanten hebben niet veel licht nodig. We raden aan om een lamp van ongeveer 150W te gebruiken om haar gezond te laten groeien. Sommige kwekers geven hun moeders nog minder dan dit. Zo bevorderen ze de planten om te strekken en betere stekken te produceren.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.