By Luke Sumpter Reviewed by: Miguel Ángel Garcia

Hoe voorkom je algen in je kweekoperatie?


Algen behoren tot de allerbelangrijkste organismen op aarde. Deze aquatische levensvormen produceren ongeveer 50% van alle zuurstof op onze planeet. Ze dienen als voedsel voor de meeste levende beestjes in het water. Ondanks hun belangrijke rol zijn algen snel problematisch als je wiet kweekt.

Vochtminnende algen vestigen zich maar al te graag in hydrocultuuropstellingen. Toch kom je ze ook tegen in andere kweekopstellingen. Als ze er eenmaal zijn, vormen ze in meerdere opzichten een bedreiging voor wietplanten.

Ze belemmeren de opname van zuurstof en vormen een broedplaats voor ziekteverwekkers. Daarnaast bieden ze plagen een gezellig onderkomen. Hieronder ontdek je hoe algen groeien. Ook bespreken we waarom je ze uit je kweekruimte moet houden en hoe je ze bestrijdt.

Hoe Groeien Algen?

Algen hebben drie primaire factoren nodig om te kunnen groeien en bloeien:

  • Vocht
  • Licht
  • Essentiële voedingsstoffen

Deze omgevingsomstandigheden zijn ook de fundering van elke kweekopstelling met hydro- of aquacultuur. Als algen veel licht en voedingsstoffen ontvangen en wortelsystemen kunnen bereiken, worden ze al snel problematisch in dergelijke systemen.

Maar je vindt ze ook in andere groeimediums, zoals kokosvezel en aarde. Als het medium echter compacter is, zoals aarde, overleven algen uitsluitend op het oppervlak.

Als je in hydrocultuur kweekt, is het bijna onmogelijk om algen te voorkomen. Dat geldt met name als je biologische voedingsstoffen gebruikt en levend water met nuttige bacteriën. Hoge niveaus stikstof, kalium en fosfor zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van cannabisplanten. Helaas fungeren deze stoffen ook als brandstof voor de groei van algen.

Algen zijn fascinerend en spelen een fundamentele rol in het ecosysteem. Toch zijn ze verrassend eenvoudige levensvormen. Net als cannabisplanten, vereisen deze fotosynthetische organismen licht. Hiermee genereren ze energie om te overleven. Ze bezitten echter geen bladeren, stelen en wortels.

Algen betreden hydrocultuursystemen via microscopische sporen die door de lucht worden meegevoerd. Als deze kleine pakketjes DNA in een geschikte omgeving landen, dan ontwikkelen ze zich tot volledig gevormde cellen. Algen reproduceren zich door een proces van celdeling (mitose). Daarbij splitst de celkern en produceert ze identieke dochtercellen.

Als de mitose goed op gang is, gaan algen de hydrocultuuropstelling overnemen. Na wat flinke verspreiding, kunnen algen diverse problemen veroorzaken. Deze vormen een risico voor je kweekoperatie en opbrengst.

Hoe Groeien Algen?

Doden Algen Mijn Wietplanten?

Onbehandeld, kunnen algen je cannabisplanten behoorlijk beschadigen. Ze vallen je planten echter niet direct aan. Ze verstikken je planten en verstoppen je apparatuur. Daarnaast faciliteren ze de komst van plagen en ziekteverwekkers die funest zijn voor je planten.

Algen Verstikken Planten en Verstoppen Apparatuur

Naarmate de celdeling van algen op het wateroppervlak verdergaat, vormen zich grote clusters rond de wortelsystemen van hydrocultuuropstellingen. Voor de organismen vormen de wortels een ondersteunende structuur. Zo klimmen ze snel naar boven. Dit geldt vooral als je organische materialen gebruikt, zoals steenwol. Als de algen onverstoord hun gang kunnen gaan, verstoren ze de wortelfunctie. Je planten kunnen daardoor minder voedingstoffen en zuurstof opnemen. Maar algen voorkomen niet alleen de opname van zuurstof; ze houden dit essentiële molecuul voor zichzelf.

Tijdens de fotosynthese nemen algen koolstofdioxide op en geven ze zuurstof af. Maar deze rol is ’s nachts precies omgekeerd. Zonder licht gaan algen transpireren en nemen zuurstof op. Voor je planten resteert een geminimaliseerde voorraad waardoor de wortels stikken. Doordat algen zuurstof opnemen en koolstofdioxide uitstoten, hoopt koolzuur zich op in het water. Dat veroorzaakt een aanzienlijke daling van de pH. Hevige pH-schommelingen treden op als algen schakelen tussen deze gassen. Dit verstoort de optimale pH-balans.

Algengroei beperkt zich niet tot het wortelsysteem van wietplanten. Voordat je er erg in hebt, groeit het op de pijpen, filters en externe waterreservoirs. Algen kunnen ook luchtpompen blokkeren en eb- en vloedsystemen belemmeren. Als je dit niet beheert, leidt dit tot overstromingen in geautomatiseerde systemen.

Algen Trekken Plagen aan die Zich Tegoed Doen aan Wietplanten

Gelukkig hebben algencellen geen mondjes die zich door stelen, bladeren en wortels knagen. Maar ze bieden wel een ideale omgeving voor andere knagers die dol zijn op wiet. Dat zijn onder andere:

  • Muggen
  • Bladluizen
  • Nematoden (aaltjes)
  • Schildluizen
  • Varenrouwmuggen

Al deze plagen doen zich tegoed aan verschillende delen van wietplanten, waaronder de wortels en bladeren. Als deze beestjes die structuren teveel aanvreten, kan de plant belangrijke fysiologische functies niet meer goed uitvoeren. Fotosynthese is lastig als de bladeren beschadigd zijn. Met beschadigde wortels ontvangt de plant onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen.

Algen: Een Broeinest voor Ziekteverwekkers

Als de diefstal van zuurstof en het uitnodigen van plagen nog niet genoeg reden is om algen te weren uit je kweekruimte, dan zijn ziekteverwekkers dat wel. Diverse schimmelsoorten floreren onder vochtige en stagnerende omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Fusarium
  • Pythium
  • Alternaria
  • Verticillium
  • Septoria

Deze schimmels zijn de oorzaak van diverse ziekten. Voorbeelden zijn wortelrot en bladvlekkenziekte. Algen helpen een aantal van deze ziekteverwekkers om voet aan de grond te krijgen. Ze schaden ook planten die boven het oppervlak groeien.

Algen: Een Broeinest voor Ziekteverwekkers

Symptomen van Algen bij je Wietplanten

De symptomen van algen zijn heel divers. Afhankelijk van de manier waarop de algen je planten hebben aangetast, ontstaan er verschillende directe of indirecte problemen. De primaire symptomen van een algeninvasie zijn:

  • Zuurstofgebrek (verwelken, verstoorde groei, gele bladeren, afvallende bladeren).
  • pH-schommelingen (geremde groei, vlekken op bladeren, verwelken, voedingstekorten).
  • Plagen (zichtbare insecten op de bladeren, gaten in de bladeren, vergelende bladeren).
  • Schimmelinfecties (verwelken, bruin worden, zwarte/bruine rottende wortels, rotte plekken, sijpelend sap).

Hoe Herken Je Algen?

Wil je weten hoe je algen voorkomt en bestrijdt? Dan moet je natuurlijk eerst weten hoe je ze herkent.

Vaak verschijnt er een groene laag op het oppervlak van je reservoir en op de binnenkant van je pompen, buizen en pijpen. Algen zijn soms ook bruin, goud, rood of zwart van kleur.

Algen zijn goed zichtbaar. Maar als kweker ruik je algen vaak eerst voordat je ze ziet. Bemerk je een schimmelige of aardse geur als je langs je kweekoperatie loopt? Zoek dan naar de vorming van algen.

Hoe Voorkom en Bestrijd Je Algen?

Als je op hydrocultuur kweekt, zijn algen onvermijdelijk. Je kunt algen slechts beperkt voorkomen. Waarschijnlijk duiken algen mettertijd op. Dat geldt met name in kweekoperaties met organische levensvormen waarbij micro-organismen zich verzamelen. Gelukkig heeft een kleine algeninvasie niet veel invloed op de gezondheid van je planten. Neem onderstaande stappen om de groei van algen te beperken.

Houd Je Apparatuur Schoon

Volgens een oud gezegde is voorkomen beter dan genezen. Neem stappen om de groei van algen te verminderen. Daarmee bespaar je op lange termijn veel werk.

Algen vereisen licht om te groeien, zich te vestigen en voort te planten. Als je de toegang tot licht voorkomt, beperk je hun aanwas enorm. Daarvoor kun je het volgende doen:

  • Kies voor dik, zwart plastic als je een reservoir en pijpen maakt of koopt
  • Kies zwarte buizen (en dus geen transparante)
  • Gebruik spuitverf om buizen en potten zwart te maken als je de Kratky-methode gebruikt

Maak al je apparatuur en andere onderdelen die contact maken met water en licht zwart. Dan heb je meteen een grote voorsprong op de vorming van algen.

Zorg voor een Optimale Temperatuur

Naast het feit dat algen licht en voedingsstoffen nodig hebben, houden ze ook enorm van warmte. Het organisme vermenigvuldigt zich sneller en efficiënter in warmer water. Maar als de temperatuur teveel daalt, lijden ook je planten.

Probeer je watertemperatuur rond 21-23°C te houden om algen te bestrijden en je planten blij te houden. Je kunt de watertemperatuur controleren en consistent houden met een thermometer. Er bestaan ook verwarmingen en koelers voor hydrocultuur.

Zorg voor een Optimale Temperatuur

Hoe Behandel je Algen?

Je weet nu wat de meest effectieve methodes zijn om algen te voorkomen. Maar wat kun je doen om reeds aanwezige algen te bestrijden?

Kwekers hebben meerdere opties bij de bestrijding van algen. Sommige daarvan zijn ideaal voor steriel kweken, maar andere zijn vriendelijk voor kweekmethodes met levende organismen.

Waterstofperoxide schrikt algen af.

Meng 3ml H₂O₂ (3%) met 1 liter water en schrob alle oppervlakken goed schoon. H₂O₂ is zeer vluchtig en in water oplosbaar. Het vernietigt de celwanden van algen en verwijdert ze uit je kweekruimte.

Gebruik druivenpitextract.

Gebruik het als een natuurlijk alternatief bij het reinigen van reservoirs, buizen, pijpen en oppervlakken. Dankzij de fytochemicaliën in dit extract kom je snel van algen af.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.