De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter

Tenzij je stekken gebruikt, begint het kweken van wiet met het ontkiemen van zaden. Als deze om wat voor reden dan ook niet kiemen, is je kweek al voorbij voordat die is begonnen. Maar als je weet waarom het ontkiemen niet goed verloopt, is de kans op succes de volgende keer groter!


Waarom Ontkiemen Je Wietzaden Niet?

Er zijn veel dingen die ertoe kunnen leiden dat wietzaden niet ontkiemen. Hieronder noemen we de meestvoorkomende redenen waarom zaden niet ‘ontspruiten’:

1. Je gebruikt niet de juiste kiemmethode

Je kunt wietzaadjes op meerdere manieren kiemen en iedere teler heeft zo zijn voorkeur. Over het algemeen raden we niet aan om zomaar op een andere methode over te stappen, aangezien je met delicate levensvormen te maken hebt. Zeker niet als je er succes mee hebt behaald!

Heb je echter moeite met het kiemen van je wietzaadjes, dan kan het wel zinvol zijn om je techniek eens onder de loep te nemen. Zelf raden we de volgende twee manieren aan:

  • Tussen vochtig keukenpapier op een donkere plaats.
  • Direct in gesteriliseerde, vochtige aarde, zoals de natuur het bedoeld heeft.

Er bestaan echter ook andere manieren om je wietzaadjes te kiemen. Het weken van zaadjes in water is bijvoorbeeld erg populair. Toch biedt dit niet de beste kiemkracht.

Germination

2. Je gebruikt niet de juiste hulpmiddelen

Goed gereedschap is het halve werk! Het kiemen van wietzaadjes is best een uitdaging, zeker als je net begint met kweken. Daarom hebben we diverse producten uitgebracht die dit zo eenvoudig mogelijk maken. Als je het kiemen lastig vindt, overweeg dan de volgende artikelen:

  • Soil Plugs: RQS Soil Plugs zijn gemaakt van turf en kokos van de hoogste kwaliteit. Daarmee houden ze vocht vast, terwijl ze tegelijkertijd je wietzaadjes ruimte en lucht geven om goed te kiemen. Bovendien maken ze het verpotten heel eenvoudig. Ze zijn daarbij ook geschikt voor autoflowers, omdat je ze direct in de uiteindelijke pot kunt planten.
  • Easy Start: onze Easy Start-zaadkiemkit bevat potjes met gesteriliseerde aarde, rijk aan gunstige bacteriën. Je wietzaadjes voelen zich hierin helemaal thuis, wat de kiemkracht bevordert. Los simpelweg het bijgeleverde zakje Bacto (met gunstige microben) op in water, week de potjes 10 seconden in de oplossing en zaai je zaden!
  • Starter Kit: onze starter kit bevat een tray met Easy Start-potjes, autoflowering of feminized wietzaadjes en een Propagator Pro, compleet met perliet en LED verlichting met een laag wattage. De Easy Start-potjes bevatten de beste aarde om je zaden in te kiemen en met de Propagator Pro creëer je de optimale kiemomgeving.

3. Slechte Zaden

Heb je een zakje met "mysterieuze zaden" gekregen van je plaatselijke verkoper’? Of misschien van een onbekende op het internet? Dan bestaat de kans dat ze niet ontkiemen. Erkende zadenbanken, zoals Royal Queen Seeds, controleren hun zaden altijd op kwaliteit en ontkiemingskracht.

Om een goede start te garanderen, is het essentieel hoogwaardige wietzaden te gebruiken. Daardoor ontkiemen er in verhouding meer zaden. Bovendien zijn je planten daarbij gezonder en leveren ze meer op.

Video id: 484382081

4. Niet Goed Bewaard

Net zoals voedsel zijn zaden levende organismen die je goed moet bewaren. Anders vermindert de kwaliteit, gaan ze dood of zullen ze niet ontkiemen. Als je zaden bewaart, voorkom dan blootstelling aan licht, een extreme temperatuur en vocht. Een donkere kast waarin de temperaturen stabiel zijn, is bijvoorbeeld prima. Wil je zaden langere tijd bewaren? Doe ze dan in een afsluitbare bak en bewaar ze in de koelkast.

Wil je meer informatie over het bewaren van wietzaden? Lees dan onze blog "Hoe je cannabiszaden deskundig bewaart".

Video id: 747962506

5. E Zaden Met Blote Handen Aanraken

Als je wietzaden met blote handen aanraakt, kunnen ze besmet raken met allerlei soorten verontreinigingen, zoals bacteriën en schimmels. Helaas zijn met name zaden en zaailingen kwetsbaar voor dit soort schadelijke ziekteverwekkers.

Om te voorkomen dat je zaden bederven, moet je ze niet onnodig aanraken. Gebruik schone handschoenen en een gedesinfecteerd pincet of iets dergelijks. Daarmee beperk je het risico op verontreinigingen.

E ZADEN MET BLOTE HANDEN AANRAKEN

6. Je Zaden Zitten Te Ondiep of Te Diep in De Aarde

Als je zaden direct in aarde plant, stop ze dan niet te diep in de grond. Dan kan er namelijk onvoldoende zuurstof bij. En door het vocht in de aarde zullen ze uiteindelijk gaan rotten.

Plant je de zaden echter niet diep genoeg, dan drogen ze soms uit, nog voordat ze hebben kunnen ontkiemen. Of ze komen wel uit, maar kunnen hun schil niet kwijt. Je kunt je zaden het beste op een diepte van ongeveer 0,5-1cm planten. Bedek ze vervolgens met een klein laagje aarde.

Not Too Shallow Nor Too Deep

7. Geen Nieuwe of Gesteriliseerde Aarde en Potten Gebruiken

Een van de belangrijkste factoren waardoor zaden niet ontkiemen, is schimmel. Oude, hergebruikte aarde die niet is gesteriliseerd, kan schimmels en andere schadelijke organismen bevatten. Denk aan bacteriën of insecten.

Je zaden ontspruiten hierdoor soms helemaal niet of komen wel boven de aarde uit, maar gaan enkele dagen later dood. Zaailingen laten in dat geval opeens hun kopje hangen en kleuren bruin door “damping off”. Ook overbewatering, slechte afwatering en een tekort aan beluchting vergroten de kans hierop.

Oplossing: Plant je zaden alleen in gesteriliseerde (ofwel nieuwe) potgrond. Hierin zitten deze schadelijke organismen namelijk niet. Het substraat is echter niet het enige waar je rekening mee moet houden. Zo moet je ook schone potten gebruiken. In gebruikte exemplaren kunnen namelijk ook schimmels en andere schadelijke ziekteverwekkers zitten. Krijg je tijdens het ontkiemen problemen met schimmel? Gooi het zaad en het besmette groeimedium dan weg en begin opnieuw.

8. Te Vochtig

Als het substraat slecht afwatert, krijgen je zaden onvoldoende zuurstof door het overmatige water in de aarde. Ook stimuleert dit de groei van schimmels. Je kunt zorgen voor betere afwatering door perliet toe te voegen. Zorg ook dat er gaten in de onderkant van je potten zitten. Daardoor kan het water weglopen.

Als je een kap gebruikt om vocht te behouden, maak daar dan ook gaten in. Til de kap bovendien regelmatig op, zodat er frisse lucht bij kan. Haal de kap weg zodra je zaailingen hun schil hebben losgelaten.

9. Niet Vochtig Genoeg

Met bovenstaande in gedachten, hebben zaden wel vocht nodig om te kunnen ontkiemen. Houd de aarde dus vochtig, maar niet te nat. Het is het beste om een plantenspuit te gebruiken op de fijnste stand. Gebruik daarbij een transparante kap of plastic folie om te voorkomen dat de grond uitdroogt.

10. Je Zaden Verdrinken

Sommige telers ontkiemen hun zaden in een glas water. Deze methode werkt goed, maar je zaadjes kunnen wel verdrinken als ze te lang in het water blijven. Zaden hebben tenslotte ook voldoende zuurstof nodig om te groeien.

Je kunt er beter voor kiezen je zaden direct in de aarde te laten ontkiemen. Of nog beter, gebruik de Royal Queen Seeds Starter Kit.

Video id: 356438330

11. Je Zaden Te Lang Laten Ontkiemen

Als je zaden teveel tijd geeft voor het ontkiemen, maak je het jezelf moeilijk bij het verplanten. Hoe langer de wortels namelijk zijn blootgesteld aan lucht en licht, hoe groter de kans dat ze beschadigd raken. Bovendien geldt, hoe langer de spilwortel, hoe hoger het risico op onvoorziene beschadiging bij het verplanten. Houd je zaden dus goed in de gaten en verplant ze als de wortel maximaal 1–2cm lang is.

12. Slechte Waterkwaliteit

Kraanwater is vaak prima voor grotere wietplanten, maar kan problematisch zijn voor zaden en zaailingen. Het bevat soms namelijk chloor, fluoride en zouten die de groei kunnen remmen. Ook kan het de ontkieming helemaal verhinderen.

Gebruik daarom flessenwater voor het ontkiemen. Als je wel kraanwater wilt gebruiken, vul dan een emmer met heet water en laat het een dag buiten staan. Hierdoor zal de eventuele chloor verdampen, zodat het water geschikter is voor het ontkiemen.

13. Temperatuur Te Hoog

Als de temperatuur in de omgeving waarin je ontkiemt te hoog is, kan dat de groei remmen. Ook kan dit ertoe leiden dat de aarde uitdroogt. De optimale temperatuur voor het ontkiemen van zaden is 20–25°C.

Ontkiem je binnen en is de temperatuur te hoog, probeer de ruimte dan te koelen met ventilatoren. Of zet wat ramen open. Als dat niet werkt, overweeg dan airconditioning.

-15 °C ⚠️ Extreme Temperatuur
17 °C Ideale Temperatuur 's Nachts
23 °C Ideale Temperatuur Vor De Dag
+25 °C ⚠️ Extreme Temperatuur

14.  Temperatuur Te Laag

Ook als de temperatuur te laag is, kan dat leiden tot de nodige problemen. Zo kan het verhinderen dat zaden ontkiemen. Een lagere temperatuur verhoogt ook het risico op andere plantziekten. Wat je daaraan kunt doen? Als je buiten wilt kweken, zet de planten dan niet te snel buitenshuis. Laat ze binnen ontkiemen en laat de zaailingen hier eerst een paar weken goed groeien.

Houd de plaatselijke temperatuur in de gaten en zet je planten pas buiten als het warm genoeg is. Meestal is een aantal weken wachten op hogere lentetemperaturen echt de moeite waard!

TEMPERATUUR TE LAAG

15. Teveel Licht

Zaden hebben geen licht nodig om te ontkiemen. Teveel licht kan zelfs verhinderen dat ze kiemen. Je hoeft je pas zorgen te maken over verlichting als je zaailingen ziet verschijnen. Houd er echter rekening mee dat je met een lage lichtintensiteit begint. Na verloop van tijd voer je de intensiteit geleidelijk op.

16. Plagen, Vogels, Insecten…

Geloof het of niet, hennepzaden zijn een belangrijke component in veel soorten vogelzaad! Inderdaad; vogels houden er net zoveel van als jij. Dit zijn echter niet de enige kapers op de kust.

Ook mieren vinden het heerlijk om de spilwortel van pas ontsproten zaden te eten. Om je zaadjes te beschermen, is het handig om vogelnetten te gebruiken en mierenvallen. Neem ook andere preventieve maatregelen, zoals neemolie of slakkenvallen. Controleer je zaden regelmatig, zodat je snel merkt wanneer er sprake is van ongedierte. Dan kun je er nog wat aan doen voordat het probleem te groot wordt.

17. Je Grond is Te Compact

Als de aarde te compact is, kan dat ertoe leiden dat je zaden niet ontkiemen. Dichte grond zorgt ervoor dat de zaadjes onvoldoende zuurstof krijgen. En door een slechte afwatering loop je meer risico op ziekten en schimmels. Bedek (met schone handen) je zaden met een klein laagje aarde.

18. Je Grond is Te Mul

Als de aarde te mul is, is er sprake van teveel lucht rondom de zaadjes. Daardoor kunnen ze niet goed vocht opnemen. Als je de zaden in de grond hebt gedaan, duw de aarde dan licht aan met je vingers. Voeg je perliet toe om de grond luchtiger te maken? Gebruik dan niet meer dan 10–20%.

Soil

19. Je Grond is Te "Heet"

Als we aarde “te heet” noemen, bedoelen we dat de grond teveel voedingsstoffen bevat. Met name bij zaden en zaailingen is het belangrijk hier rekening mee te houden. Die hebben namelijk nog geen voedingsstoffen nodig. Daarom kun je ze tijdens de eerste weken van de groei beter geen voeding geven.

Veel commerciële potgrond is “te heet” voor ontkieming. Deze aarde bevat namelijk een gehalte voedingsstoffen dat beter is voor volwassen wiet. Gebruik dus "lichte" of onbemeste zaaigrond voor het ontkiemen.

20. Overvolle Potten

Na het ontkiemen van je zaden, hebben de wortels van je wietplanten ruimte nodig om te groeien. Zorg er dus voor dat je potten groot genoeg zijn. Daarnaast moet je slechts één zaadje per pot kweken. Dan hoeven je planten later niet te strijden om het licht en de voedingsstoffen in de aarde.

Heb je weinig ruimte of middelen tot je beschikking? Kweek dan liever minder planten onder goede omstandigheden dan teveel bij elkaar.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37751 reviews