By Adam Parsons

Kom alles te weten over het kweken van wiet in een kas.

Het kweken van wiet in een kas is ideaal, aangezien het de voordelen van zowel een buitenkweek als een binnenkweek biedt. In deze handleiding laten we je zien hoe je dit doet en geven we je tips en adviezen. Heb je nog geen kas en ben je van plan om er zelf eentje te maken? Ook daarover kun je meer informatie vinden op onze blog.


Waarom Wiet in Een Kas Kweken

Misschien vraag je je af waarom je wietplanten überhaupt in een kas zou willen kweken. Je kunt je planten immers ook binnenshuis in een tent of buitenshuis in je tuin laten groeien. Laten we daarom eens kijken naar de voordelen van het kweken in een kas ten opzichte van andere kweekmethoden.

1. De Croeicyclus Verlengen

Je kunt de kweekperiode verlengen tot aan de herfst en de winter door simpelweg kweeklampen te gebruiken op dagen dat het bewolkt is. Daarnaast kun je de kortere daglichturen compenseren door je lampen geleidelijk aan steeds langer aan te houden. Hetzelfde geldt als je voor het einde van de winter met een nieuwe kweek wilt beginnen. Je kunt dan een lamp met een laag vermogen gebruiken als aanvulling op het natuurlijke daglicht.

2. Het Ideale Microklimaat Voor Het Kwekem Van Wiet

De gemiddelde temperatuur in een kas is over het algemeen hoger dan die in een open veld of tuin. Daarnaast kun je in de zomer of winter de kas verwarmen of koelen als dat nodig is. Zelfs zonder verwarming of koeling zijn de maximum- en minimumtemperaturen in een kas constanter. Bovendien heb je geen last van de extreem droge en warme omstandigheden die kenmerkend zijn voor kweekruimtes binnenshuis. Een consistenter microklimaat zorgt uiteindelijk voor gezondere planten en grotere oogsten.

3. Het Hele Jaar Doos Kweken

Het klimaat in een kas kun je eenvoudig regelen door bijvoorbeeld een raam te openen of ventilatoren te plaatsen. Bovendien houden de wanden vocht en warmte vast, waardoor het mogelijk is om het hele jaar door te kweken. Deze controle over het klimaat en het licht heb je niet bij planten die je op reguliere wijze buiten kweekt.

4. Consistenstere Oogsten

De oogsten van planten uit kassen zijn over het algemeen zowel kwantitatief als kwalitatief consistenter. Dit is ook de reden waarom tegenwoordig het merendeel van de commerciële therapeutische wiet in kassen wordt gekweekt.

5. Energiezuiniger Dan Binnenkweek

Aangezien je kunt profiteren van natuurlijk zonlicht, is het kweken in een kas veel energiezuiniger. Je energiekosten zijn dan ook veel lager in vergelijking met telen in een kweekkamer of tent.

6. Bescherming Tegen Potentiële Gevaren

In tegenstelling tot buitenkweek beschermt een kas je planten tegen verschillende potentiële gevaren. Zo hoef je niet bang te zijn dat een flinke regenbui of een storm je dierbare wietplanten beschadigt. Ook heb je in een kas geen last van dieren die zich graag tegoed doen aan je planten.

7. Discreet Kweken

Je kunt je planten in een kas discreter kweken, waarbij de kans kleiner is dat je kweek ontdekt wordt. In een kas staan je wietplanten veilig en beschermd. Je kunt dus rustig gaan slapen en hoeft niet bang te zijn voor dieven en vandalen.

8. Het is Niet Duur

Een kas hoeft niet veel geld te kosten. Al met een eenvoudige en betaalbare inloopkas kun je je planten prima huisvesting bieden. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een kas te maken om geld te besparen. Daarnaast heb je geen dure kweekapparatuur nodig voor een eenvoudige kweek met natuurlijk licht waarbij je je planten handmatig water geeft.

HET IDEALE MICROKLIMAAT VOOR HET KWEKEM VAN WIET

Hoe Je Wiet in Een Kas Kweekt

Als je wiet kweekt, moet je over het algemeen veel variabelen onder controle houden. Telen in een kas is hierop geen uitzondering. Bovendien moet je rekening houden met de verschillen in methodiek tussen binnen- en buitenkweek. Hieronder vind je een lijst met stappen om je planten succesvol in een kas te kweken.

  • Kies Een Geschikte Soort

Wietsoorten verschillen onderling van elkaar wat betreft hun eisen en de manier waarop ze groeien. De beste soort voor jouw kas hangt van meerdere factoren af, zoals het klimaat, de beschikbare ruimte en of je kunstmatig kweeklicht gebruikt. Laten we hier eens dieper op ingaan:

Autoflowering Zaadjes

Autoflowering wietsoorten zijn ideaal als je uitsluitend wilt kweken op basis van natuurlijk zonlicht. Autoflowers hebben namelijk geen bepaald lichtschema nodig om te groeien en te bloeien. Veranderingen in de blootstelling aan het zonlicht zijn hierdoor, in tegenstelling tot feminized fotoperiode planten, minder schadelijk. Dit houdt ook in dat je in elke periode van het jaar autoflowers kunt planten en oogsten, zolang je maar zorgt voor een optimale omgeving.

Bovendien zijn de meeste autoflowering soorten klein van stuk. Dit is ideaal als je maar weinig ruimte hebt, wat vaak het geval is bij een kleine kas. Om de lagere opbrengst van deze kleinere planten te compenseren, kun je meer wietplanten neerzetten, aka de "sea of green"-methode.

Feminized Zaadjes

Je kunt ook feminized fotoperiode wietsoorten kweken in een kas, al zijn je mogelijkheden wat beperkt als je uitsluitend gebruik wilt maken van natuurlijk licht. Deze soorten gaan namelijk bloeien op basis van het aantal uren licht waar je ze aan blootstelt. Je bent hierbij dus afhankelijk van de jaargetijden voor de groei en bloei.

Je kunt echter meer controle houden over de ontwikkeling van je planten door kunstmatige kweeklampen met een timer in je kas te plaatsen. Daarvoor moet je de kas wel lichtdicht maken, anders verstoort het natuurlijke daglicht je kunstlichtschema, met alle gevolgen van dien.

Iets anders om rekening mee te houden bij het kweken van foto-feminized planten in een kas is dat je ze mogelijk moet trainen en snoeien om te voorkomen dat ze te groot worden. Met name als je alleen gebruikmaakt van zonlicht, kunnen ze hoog en spichtig worden. Om ze op een redelijke hoogte te houden, moet je technieken toepassen als topping en scrogging.

HOW TO GROW WEED IN A GREENHOUSE?

  • Bepaal Je Kweekschema

Met natuurlijk licht als de belangrijkste energiebron, moet je je kweekschema dienovereenkomstig plannen. Idealiter ga je van start zodra de daglichturen (en temperaturen) in het voorjaar weer toenemen.

Ook al is de temperatuur in je kas hoger dan buiten, alsnog moet je wachten tot er geen kans meer is op vorst voordat je je planten erin zet. Afhankelijk van waar je je bevindt en het lokale klimaat kan dit vrij vroeg of vrij laat in het voorjaar zijn.

  • Ontkiem Je Zaadjes Binnenshuis

Aansluitend hierop is het altijd een optie om je zaden alvast in huis te laten ontkiemen en ze op te kweken onder een CFL-kweeklamp met een laag vermogen. Zo krijgen ze alvast een voorsprong. Je hebt hier niet veel ruimte voor nodig en bovendien zijn CFL-lampen niet heel duur. Zo kun je optimaal profiteren van het buitenkweekseizoen, ook als je voor de rest van je kweek natuurlijk zonlicht gebruikt.

  • Verplaats Zaailingen Geleidelijk Naar De Kas

Zodra je planten groter en sterker worden, kun je ze na ongeveer een week of twee geleidelijk aan hun nieuwe kweekomgeving laten wennen. Doe het rustig aan en verplaats ze niet abrupt van binnenshuis naar je kas. Zet ze in eerste instantie slechts een paar uur per dag in de kas. Vervolgens kun je dit in de eerste paar weken die volgen geleidelijk opschroeven.

Op deze manier hebben je planten minder last van stress en kunnen ze zonder problemen doorgroeien. Ze zijn namelijk vooral in dit stadium heel gevoelig. Een kaskweek betekent niet dat je nalatig kunt zijn!

  • Extra Verlichting Op Basis Van Het Weer

Een van de fijnste dingen aan een kas is dat je de mogelijkheid hebt om naast het natuurlijke licht ook kweeklampen te gebruiken. Lange perioden van slecht of bewolkt weer kun je hiermee overbruggen, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over een lagere opbrengst. Ook is je energierekening waarschijnlijk een stuk lager dan wanneer je je planten binnenshuis zou kweken.

Als je je planten echter kweekt in een optimaal klimaat met veel zon, dan hoef je waarschijnlijk helemaal geen kunstverlichting te gebruiken. Toch is het nooit verkeerd om voorbereid te zijn en lampen achter de hand te hebben.

  • Gebruik Gordijnen of Dekzeilen Om Planten Te Laten Bloeien

Als je kweekt in een kas is het mogelijk om je wietplanten te laten bloeien met behulp van lichtonthouding. Zo kun je luiken met een timer gebruiken die je planten op geplande tijden in het donker zetten. Je kunt echter ook eenvoudige verduisterende dekzeilen of gordijnen gebruiken. Deze zijn makkelijker te monteren en goedkoper.

Met verduisterende dekzeilen kun je je wietplanten echter niet alleen op elk gewenst moment in bloei zetten. Zo kunnen ze ook voorkomen dat foto-feminized planten last krijgen van lichtvervuiling, bijvoorbeeld door straatverlichting. Op die manier wordt de bloei van deze planten niet verstoord.

MOVE SEEDLINGS TO THE GREENHOUSE GRADUALLY

Tips Van Professionals Voor Het Kweken Van Wiet in Een Kas

Met bovenstaande informatie ben je al een eind op weg wat betreft het kweken van gelukkige en productieve planten in een kas. Maar wat moet je nog meer weten voor een goede oogst? Bekijk hieronder de tips van professionals.

?️ Houd De Temperatuur in De Gaten

Vergeleken met kweken in een tent of kweekkamer kan de temperatuur in een kas behoorlijk schommelen. Zo kan de temperatuur in een kas die in direct zonlicht staat al snel oplopen tot ongewenste waarden. Monteer daarom een eenvoudige thermometer, zodat je altijd precies weet hoe warm het is. Vervolgens kun je op basis hiervan besluiten of het nodig is om de kas extra te verwarmen of te koelen.

? Plaats Een Ventilator

Een kas is een afgesloten omgeving, waardoor de luchtvochtigheid enorm kan toenemen. Dit kan leiden tot schimmels die een gevaar vormen voor je oogst. Zorg er daarom voor dat je kas openingen heeft, zodat de lucht zich voldoende kan verplaatsen. Zet daarnaast een staande ventilator neer die een zacht briesje verspreidt, om de luchtvochtigheid in toom te houden en hitte en vocht te voorkomen.

? Richt Je Ruimte Goed in

De ruimte in je kas is beperkt, dus bekijk van tevoren goed hoeveel planten je kwijt kunt. Lees ook de omschrijving van de soort, zodat je weet hoe groot een volwassen exemplaar uiteindelijk wordt. Vermijd in ieder geval enorm slungelige soorten, zoals pure Haze-soorten. Ook kun je, in tegenstelling tot een paar grote planten, met een SOG-opstelling (sea of green) veel kleine planten dicht bij elkaar kweken. Deze methode is erg geschikt voor kleinere kassen.

? Hoe Geef Je Water?

Met een kas ben je flexibel in de manier waarop je kweekt. Zo kun je je planten in een traditionele opstelling kweken, in een aantal potten die je handmatig water geeft. Je kunt echter ook gebruikmaken van verschillende bewateringssystemen, zoals druppelirrigatie of verneveling. Met deze methoden kun je je kweek volledig automatiseren.

? Beveilig Je Kas

Je kas kan nieuwsgierigheid opwekken, waardoor je ongewenste aandacht krijgt. Als je de kas niet uit het zicht van nieuwsgierige buren kunt plaatsen, kun je ondoorzichtige ramen gebruiken. Deze laten wel het zonlicht door, maar aan de buitenkant zie je niet wat er in de kas staat. Een inbraakalarm en camera's of op z'n minst een slot op je kasdeuren, zijn het minimale wat je kunt doen om je planten te beschermen. In ieder geval zijn je wietplanten in een afgesloten kas beter beschermd tegen mogelijke dieven dan wiet die in de open lucht staat!

? Houd Je Kas Schoon

Vuil trekt ongedierte en ziektekiemen aan. Daarom is het belangrijk dat je de kas altijd goed schoonmaakt. Maak er een gewoonte van om afval op te ruimen, zoals afgevallen bladeren. Dit kan namelijk schimmels, plagen en ander ongedierte bevatten. Gebruik ook steriele aarde en potten om te voorkomen dat ziekten en plagen voet aan de grond krijgen in je kas. Daarnaast is het verstandig om de hele kas, inclusief alle potten en hulpmiddelen, één keer per jaar grondig schoon te maken. Dit kun je het beste doen voordat je aan een nieuw kweekseizoen begint.

INSTAL A FAN

Wiet Kweken in Een Kas: Conclusie

Het kweken van wiet in een kas biedt het beste van twee werelden. Zo kun je rekenen op goede oogsten op basis van natuurlijk zonlicht en ben je verzekerd van een lagere energierekening, maar heb je ook controle over je omgeving en kun je je planten beschermen tegen slecht weer. Kortom, allemaal overtuigende argumenten die voor zich spreken. Twijfel dus niet langer en begin vandaag nog met het kweken van je wiet in een kas!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.