De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Luke Sumpter Reviewed by: Gloria Payá

De Beste Gezelschapsplanten voor Je Wiettuin

De Beste Gezelschapsplanten voor Je Wiettuin

Ontdek waarom deze gezelschapsplanten geschikt zijn om naast je wiet te kweken.


Gezelschapsplanten zijn een natuurlijke manier om je kostbare wietplanten te beschermen tegen plagen en ziektes. Deze planten zijn aantrekkelijk voor roofzuchtige insecten die schadelijke soorten in je tuin in no time kunnen opruimen.

Tussen je wietplanten kunnen ze ook de verspreiding van meeldauw en andere schimmels tegengaan, die je oogst kunnen verpesten. Bovendien zorgen veel soorten voor grondverbetering. Zo verrijken ze de bodemstructuur en halen ze stikstof uit de omgeving.

Gezelschapsplanten beschermen niet alleen je planten, maar ze maken je hele tuin gezonder. Ze dragen namelijk bij aan de biodiversiteit. Zo zijn ze aantrekkelijk voor nuttige bestuivers. Bovendien kun je deze planten aan het eind van het seizoen in maaltijden verwerken of er kruidenthee mee maken.

Bekijk hieronder wat de populairste en effectiefste gezelschapsplanten zijn voor wiet.

Hoornbloem

Cerastium tomentosum, ook wel bekend als hoornbloem, is een goede bodembedekker. De snelgroeiende plant bedekt het oppervlak van de aarde en verbergt wat eronder zit. Dit helpt bij het vasthouden van vocht en beschermt het microbiële leven tegen uv-straling.

Zaai de zaden aan het begin van de lente meteen in of rond kweekbedden en bedek ze niet. Verdeel ze over een goed afwaterend medium op een plek in de volle zon. De planten floreren vooral als ze op het zuiden of westen staan. Ze tolereren een brede marge qua pH, maar wiet heeft een voorkeur voor 6-7.

De zaden kiemen na 14–21 dagen. Als de zaailingen eenmaal stevig zijn geworteld, kun je ze uitdunnen. Zorg er daarbij voor dat de planten zich circa 20cm uit elkaar bevinden. Ze bereiken hun uiteindelijke grootte al binnen veertig dagen en worden maximaal 25cm hoog. De hoornbloem krijgt kleine bloemetjes met een doorsnee van maximaal 2cm. Deze verschijnen aan het begin van de zomer en hebben een licht en zoet aroma.

Na de bloei moet je deze planten snoeien. Gebruik ze als mulchlaag of doe ze op de composthoop. De wortelmassa van deze winterharde, bladverliezende plant overleeft ondergronds bij temperaturen van -20°C en zorgt het volgende jaar weer voor nieuwe aanwas.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: als bodembedekker in kweekbedden en potten.
  • Wanneer: februari
Companion Plants for Cannabis

Zonnebloem

Deze grote planten voegen met hun lengte van soms wel 3m en prachtige gele bloemen een extra stukje schoonheid toe aan elke tuin. Bovendien beschermen ze je wietplanten tegen bladluizen, witte vliegen, naaktslakken en gewone slakken. Ze trekken de aandacht namelijk naar zichzelf toe.

Zaai de zaden meteen in de volle grond of in potten. Ze doen het vooral goed in vochtige, goed afwaterende aarde, in de volle zon en uit de wind. Zonnebloemen brengen een allelochemisch stofje in de grond dat de groei van nabijgelegen planten remt. Gebruik ze daarom alleen als randbeplanting.

Nadat de zaailingen zijn opgekomen, moet je ze uitdunnen, zodat ze 60cm uit elkaar staan. Na de ontkieming gaan ze na ongeveer 60–95 bloeien. Als de bloemen zijn gevuld met zaden, heb je twee opties. Je kunt deze heerlijke traktatie oogsten of je kunt er vogels mee lokken die de insectenpopulatie onder controle houden. Zonnebloemen hebben geen sterke geur.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: als begrenzing, windscherm en schaduwplant in borders en kweekbedden of vlakbij kweekpotten.
  • Wanneer: maart
Companion Plants for Cannabis

Goudsbloem

GoudsbloemCalendula officinalis — heeft prachtige helderoranje bloemen en geurende bladeren. Deze bloemen lokken bladluizen, zodat die niet naar je wietplanten gaan. De snelgroeiende plant kan zowel eenjarig als meerjarig zijn en bloeit het hele seizoen totdat het gaat vriezen. Goudsbloem tolereert arme aarde, maar heeft een voorkeur voor goed afwaterende grond die kalk, leem of zand bevat.

Zaai de zaden aan het eind van de lente meteen in kweekbedden of potten. Als je ze uitdunt, zorg er dan voor dat ze zich 20cm uit elkaar bevinden als je kleinere planten wilt. Mogen ze hun normale grootte bereiken, ga dan voor 30cm. De plant wordt maximaal 50cm hoog, houdt ervan om deels in de zon te staan en gedijt het beste onder de bladeren van andere planten.

Snoei de uitgebloeide bloemen tijdens het seizoen, zodat de planten zoveel mogelijk bloemen blijven aanmaken. Bewaar de bloemen voor het maken van je eigen cosmetica, zoals zalfjes en extracten.

Naast het feit dat deze plant bepaalde insecten weglokt van je wietplanten, weren ze andere beestjes af door hun sterke geur. Plagen als koolwittevliegen en kooluil, die zich anders vol eten met je wietplanten, kunnen hier niet tegen.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: zet de planten tussen je wietplanten in kweekbedden en houdt de aanbevolen onderlinge afstand aan. Zet 1–2 planten naast je wiet in grote potten.
  • Wanneer: februari–april
Companion Plants for Cannabis

Alfalfa

Alfalfa is makkelijk te kweken en een effectieve manier om de aarde te verbeteren. Bovendien is het een betrouwbare en aantrekkelijke gezelschapsplant. Als peulvrucht werkt deze soort samen met bacteriën in de grond en haalt ze stikstof uit de lucht. Dat is een essentiële voedingsstof die ervoor zorgt dat je wiet goed groeit. Inoculeer de zaden met stikstofbindende bacteriën voor het zaaien om dit effect te garanderen.

Alfalfa zorgt er ook voor dat water beter het groeimedium doordringt. Daardoor krijgen de wortels genoeg vocht en krijg je mooie, stevige planten. Deze diep wortelende plant is ook wel bekend onder de naam Medicago sativa en geeft aarde een geweldige structuur.

Alfalfa wortelt snel, dus je hoeft de zaden alleen maar uit te strooien over de grond. Woon je in een koele streek, zaai dan in de lente (april/mei). Mocht je in een warm klimaat wonen, doe dit dan in de herfst. Je ziet de eerste plantjes na tien dagen uit de aarde komen. Dun ze, indien nodig, uit om ervoor te zorgen dat de planten genoeg ruimte hebben om te groeien.

Deze soort houdt van een iets warmer klimaat en kan goed tegen droogte. De plant bloeit optimaal in de volle zon en in iets zure tot neutrale aarde. Bij het uitdunnen moet je de kiemplantjes niet weggooien. Deze zijn namelijk een geweldige bron van vitaminen en mineralen en kun je goed in een salade verwerken.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: zaai als bodembedekkende plant in kweekbedden en potten.
  • Wanneer: april–juli
Companion Plants for Cannabis

Rode klaver

Deze meerjarige, struikachtige plant werkt ook samen met bacteriën in de aarde die zuurstof vasthouden. Zo haalt ze grote hoeveelheden van dit element uit de atmosfeer. Maak je klaar voor sterke, gezonde en grote wietplanten!

Rode klaver heeft prachtige roodpaarse, bolvormige bloemen die bestuivers naar je tuin lokken. Zaai de zaadjes in een koel klimaat aan het begin van de lente en in warme streken in de herfst. Stop de zaden op 1cm diepte en 5cm uit elkaar in lemige grond met een wat lagere pH. Rode klaver heeft volle zon nodig voor de beste groei en is vooral geschikt voor randen van kweekbedden en naast wietplanten in potten.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: zaai meteen in potten en kweekbedden voor een levende mulchlaag.
  • Wanneer: april
Companion Plants for Cannabis

Kervel

Kervel is een super culinair kruid en houdt ook schadelijke insecten op afstand. Bladluizen komen af op de milde, anijsachtige geur en daardoor laten ze je wiet met rust.

Zaai begin maart direct in compostrijke aarde. De zaden kiemen na ongeveer een week en het duurt niet lang tot het zaailingen zijn. Dun de plantjes uit en laat er 30cm tussen zitten. Kervel tolereert zowel zon als gedeeltelijke schaduw, maar houdt ervan in vochtige grond te staan.

Kervel staat erom bekend zelf zaden te verspreiden en kan je hele kweekbed overwoekeren. Snoei uitgebloeide bloemen dus meteen weg om te voorkomen dat de plant je tuin overneemt. Je kunt na ongeveer negen weken een voorraad jonge blaadjes oogsten. Doe deze in salades en visschotels voor een lekkere smaak.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: plant in afzonderlijke potten naast je potten met wiet of zet de planten tussen je wietplanten in de volle grond of in een kas.
  • Wanneer: maart–augustus
Companion Plants for Cannabis

Witte klaver

Witte klaver zorgt voor een plaagresistente, levende mulchlaag die het vocht in de aarde houdt en zorgt voor stikstof in de grond. Deze kruipende meerjarige plant groeit ongebreideld.

Deze plant verbetert niet alleen de gezondheid van de bodem, maar helpt ook tegen onkruid en bespaart je veel tijd in de tuin. Inoculeer de zaden met rhizobium-bacteriën om zeker te weten dat de plant stikstof opslaat. Zaai aan het begin van de lente, het liefst in iets zure grond met veel fosfor en kalium. Geef de plant daarbij een zonnige plek.

Houd de aarde vochtig om te voorkomen dat witte klaver uitdroogt. Een simpel druppelirrigatiesysteem kan daarbij van pas komen.

De planten krijgen tussen mei en oktober zoetgeurende witte en roze bloemen. Deze lokken vlinders en bijen. Je kunt ook wat bladeren en bloemen door je salades doen of combineren met kip of een vegetarisch alternatief.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: zaai als levende mulch rond de basis van je wietplanten. Werkt vooral goed in grote textiele potten.
  • Wanneer: maart–april
Companion Plants for Cannabis

Pepermunt

Pepermunt groeit zo makkelijk dat het al snel je tuin overwoekert. Kweek deze plant daarom alleen in potten. Het krachtige aroma helpt bij de bestrijding van plagen, zoals mieren, vlooien, bladluizen en zelfs muizen. Ook helpt het om de geur van wiet te maskeren.

Nadat je deze zaadjes in de vroege lente hebt gezaaid, kun je de smaakvolle blaadjes meerdere keren in het seizoen oogsten. Kweek de planten in rijke en goed afwaterende aarde op een zonnige of deels zonnige plek. De zaadjes kiemen 10–16 dagen na het zaaien en de plant gaat aan het eind van de zomer bloeien.

Snoei deze planten na de bloei. Deze meerjarige soort blijft je voorzien van smakelijke bladeren die ideaal zijn voor kruidenthee.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: kweek in afzonderlijke potten om te voorkomen dat de planten je tuin overwoekeren.
  • Wanneer: februari–juni
Companion Plants for Cannabis

Lavendel

Lavendel heeft aromatische bloemen en prachtige paarstinten. Dit is dan ook een mooie plant voor je kweekbedden. Deze schitterende struiken fungeren bovendien als botanische verkeerslichten die schadelijke insecten weghouden bij je wiet. Ook lokken ze talrijke vriendelijke bestuivers.

Lavendel houdt van een warme en Mediterrane omgeving, maar groeit ook in koelere noordelijke streken. Vul kiembakjes met rijke compost en zaai daarin je zaden. Bedek ze daarbij met een klein laagje vermiculiet. Zorg voor een constante temperatuur van 21–25°C en je ziet de plantjes na ongeveer 21 dagen uit de aarde komen. Verplant ze naar kweekbedden of -potten met goed afwaterende grond. Zorg er daarbij voor dat ze zoveel mogelijk zon krijgen en 30cm uit elkaar staan.

Je kunt het hele seizoen van een heerlijke plantengeur genieten. Snoei de planten aan het eind van het seizoen en verzamel de bloemen. Laat deze drogen en maak er een rustgevende en smakelijke thee van.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: zet in borders of kweekbedden of in potten naast je wiet.
  • Wanneer: februari–juli
Companion Plants for Cannabis

Koriander

Deze snelgroeiende, veelzijdige plant heeft een heerlijke smaak. Daarnaast verspreidt koriander een sterk aroma dat schadelijke insecten afweert en nuttige aantrekt.

Schadelijke spintmijten, coloradokevers en bladluizen slaan je cannabistuin graag over als ze deze plant hebben geroken. Sluipwespen zijn echter dol op de geur en helpen bij het bestrijden van ongedierte.

Omdat het een kwetsbare plant is, houdt koriander er niet van om te worden verplant. Zaai de zaden direct op de gewenste locatie in de tuin op een diepte van 1cm. Doe dit tussen april en juli in de volle zon en na 12–21 dagen zie je de plantjes verschijnen. Dun de planten zodanig uit dat ze 25cm uit elkaar staan.

Je kunt de smaakvolle blaadjes ongeveer 60–75 dagen na het zaaien oogsten. Doe ze in soep met wat zelfgemaakte wietboter voor een ontspannen middagje.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: zet de planten tussen je wietplanten in kweekbedden of in grote textiele potten. Kweek in afzonderlijke potten als je kleine potten gebruikt.
  • Wanneer: maart
Companion Plants for Cannabis

Kamille

Mooi, aromatisch en functioneel. Waarom zou je deze prachtige plant niet naast je wietplanten kweken? Kamille is een makkelijk te telen plant en komt elk jaar terug op de plek waar je haar hebt gezaaid. Daar vervult ze elke keer weer haar plichten als gezelschapsplant.

Zaai kamille langs de randen van kweekbedden en in grote potten naast je wietplanten. De plant stimuleert de productie van essentiële oliën en de stevigheid van omringende planten. Daarnaast beschermt ze je wietplanten tegen vliegen en muggen.

Zaai de zaden vanaf april direct in goed afwaterende aarde in de volle zon. Na 20–30 dagen moet je de planten uitdunnen, zodat ze 15cm uit elkaar staan.

Laat de bloemen van kamille niet achter na het oogsten van je wiet. De bladeren en bloemen zijn namelijk heerlijk in thee en geweldig voor het maken van reinigingsmiddeltjes voor je huid.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: kweek als borderplant/buffer van insecten aan de rand van kweekbedden en bij de ingang van je kas.
  • Wanneer: begin zes weken voor de laatste datum waarop het kan vriezen met binnenplanten
Companion Plants for Cannabis

Duizendblad

Duizendblad heeft een ongelooflijk bladerdak van dicht opeen groeiende witte bloemen. Het is een geweldige gezelschapsplant, maar dankzij haar prachtige uiterlijk is ze het sowieso al waard om te worden gekweekt.

Sommige tuinders beweren dat duizendblad de productie van essentiële oliën van naburige planten stimuleert. Of dit klopt, weten we niet, maar als het zo is, kan de plant je wiet helpen haar volledige potentieel te benutten. Duizendblad lokt ook diverse roofzuchtige insecten die graag bladluizen eten, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen.

Zaai de zaden in goed afwaterende aarde op een relatief droge plek in de warme zon. Duizendblad houdt niet van natte grond en doet het niet goed als ze steeds met haar voeten in het water staat. Zorg voor een onderlinge afstand van 60cm als de zaailingen ongeveer 21 dagen na de kieming verschijnen. Maak aan het eind van het kweekseizoen heerlijke thee met duizendblad.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: kweek direct naast wietplanten — de twee vullen elkaar aan.
  • Wanneer: zaai acht weken voor de laatste datum waarop het kan vriezen
Companion Plants for Cannabis

Dille

Dille staat gelijk aan heerlijk. Echt waar. Je kent de anijsachtige smaak vast van kipgerechten, soep, salades of augurken. Of je nu wel of niet wiet kweekt, je moet gewoon dille in je leven hebben!

Dit lid van de schermbloemenfamilie ziet er prachtig uit als je haar tussen wietplanten zet. Daar beschermt ze je planten het hele kweekseizoen tegen bepaalde rupsen en spintmijten.

Zaai de zaden direct in de aarde na de laatste vorst. In koelere streken stop je de zaadjes op 1cm diepte in de grond en dun je de zaailingen uit tot ze 30cm uit elkaar staan. In een warmer klimaat zaai je de zaden direct in goed afwaterende compostgrond. Zet dille in de volle zon, maar houd de aarde wel vochtig. De plant kan zich namelijk uit gaan strekken als de grond te droog is. Oogst het grillige blad zeven weken na het zaaien en doe het door salades en soep.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: direct tussen of naast je wietplanten.
  • Wanneer: maart–juli
Companion Plants for Cannabis

Citroenmelisse

Citroenmelisse (Melissa officinalis) komt ieder jaar weer op in je tuin. Deze winterharde en veelzijdige plant overleeft ondergronds tijdens de wintervorst en komt in de lente met volle kracht terug.

Deze plantaardige krachtcentrale is lid van de lipbloemenfamilie en lokt bestuivers naar je tuin. Die zorgen ervoor dat je groenten het goed doen. De plant houdt ook muggen op afstand en dat maakt het tuinieren een stuk leuker.

Citroenmelisse groeit bijna te krachtig en neemt met plezier een heel kweekbed over. Zaai de zaden daarom in potten om ongewenste groei te voorkomen. Verdeel ze over de potgrond en bedek ze met een dun laagje compostgrond. Dun de planten uit tot ze 30cm van elkaar staan en zet ze in de volle zon of half in de schaduw.

Oogst de bladeren gedurende het kweekseizoen en gebruik ze voor heerlijke en verfrissende thee. Pluk de bloemen af om de vegetatieve groei te stimuleren.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: citroenmelisse moet je in afzonderlijke potten zetten in de buurt van je wietplanten om te voorkomen dat het je tuin overwoekert.
  • Wanneer: maart–mei
Companion Plants for Cannabis

Basilicum

Basilicum is misschien wel het beste aromatische kruid dat er is (met uitzondering van wiet natuurlijk). Deze plant geeft salades, pizza’s en pastagerechten een heerlijke smaak.

Net zoals bij wiet, ruiken mensen basilicum vaak eerder dan dat ze het zien. De plant vult de lucht met een krachtig aroma dat plagen, zoals bladluizen en aspergehaantjes, bestrijdt. Het is bovendien een lokker van bestuivers die de biodiversiteit in je tuin stimuleren.

Verdeel de zaden over grote potten met goed afwaterende aarde. Zet ze in de volle zon en na zo’n twintig dagen zie je de zaailingen verschijnen. Ze houden van enigszins zure grond en droge omstandigheden. Top de planten en oogst de bladeren het hele seizoen door om snelle en krachtige vegetatieve groei te stimuleren.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: in potten en kweekbedden naast wietplanten. Basilicum is vooral effectief in combinatie met dille, omdat het hiermee de productie van terpenen kan stimuleren.
  • Wanneer: februari–juni
Companion Plants for Cannabis

Komkommerkruid

Komkommerkruid is een rijke bron van voedingsstoffen voor mensen en planten. De prachtige blauwe en nectarrijke bloemen zijn bovendien goed voor het plaatselijke bijenvolk. Aan het eind van het seizoen kun je de afgeknipte planten als mulch gebruik of op de composthoop doen. Dankzij het hoge gehalte calcium en kalium is het goed voor je wietplanten.

Komkommerkruid groeit het best in de volle zon en houdt van ruimte. Zaai de zaden vanaf maart in grote potten en zorg ervoor dat elke plant ongeveer 30cm de ruimte heeft. Geef de planten regelmatig water als het droog is, zodat ze stevig en sterk blijven. Oogst de blaadjes die naar komkommer smaken regelmatig gedurende het seizoen. Deze zijn een verfrissende aanvulling op zomerdrankjes.

Hoe gebruik je de plant in je cannabistuin?

  • Waar: naast wietplanten om nuttige insecten aan te trekken.
  • Wanneer: maart–mei
Companion Plants for Cannabis

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

Categorieën
eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37751 reviews