Inbegrepen GRATIS producten
Ontdek alles over de verschillende soorten vloei
Ben je overweldigd door de enorme hoeveelheid vloei die te koop is? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten vloei en onderzoeken we hoe deze je rookervaring kunnen beïnvloeden. Op deze manier kun je een weloverwogen beslissing nemen wanneer het tijd is om je volgende pakje vloeitjes te kopen.
Goede lange vloei verbetert aanzienlijk de kwaliteit van je joint en je rookervaring. Voor het draaien van perfecte joints is echter meer nodig dan hoogwaardige vloeitjes. Je moet leren draaien en het duurt soms jaren voor je het in je vingers hebt. Ondanks de explosieve groei van de vaporizer is het bouwen van een joint nog steeds de meest favoriete manier om van de cannabinoïden en alle heerlijke aroma's van cannabis te genieten.
Van oudsher worden vloeitjes van houtpulp gemaakt en dat heeft wat roken betreft zo z'n voor- en nadelen. De afgelopen 20 jaar zijn producenten zich gaan focussen op speciale cannabis- en gezondheidsbewuste lange vloei. Deze vervaardigen ze onder meer van rijst of hennep. Er zijn zelfs transparante vloeitjes van cellulose voor de bewuste rokers. Elk type lange vloei heeft unieke eigenschappen om verschillende soorten rokers te plezieren. Zo zijn er verschillen in smaak, dikte en brandsnelheid die een kwestie zijn van persoonlijke voorkeur. Om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen als je weer een pakje vloei nodig hebt, volgt hier een lijst van de meest gebruikte materialen en bijbehorende specificaties.
Inhoud:
Algemene kenmerken van vloei
Als je ooit een tabakswinkel bent binnengestapt, weet je dat er honderden (zo niet duizenden) soorten vloei op de markt zijn en ze beweren allemaal iets unieks te bieden. Hoewel ze er meestal hetzelfde uitzien, kunnen vloeitjes behoorlijk verschillen. Enkele noemenswaardige kenmerken die van invloed kunnen zijn op je beslissing zijn onder meer formaat, smaak, stijl, vormgeving, kleur en design.
📏 Maat
Vloei kun je over het algemeen in de volgende maten kopen:
Standard size vloeipapier (ook bekend als single wide) |
68–70mm long × 34–36mm wide |
1¼" vloeipapier |
76–78mm × 45–48mm |
1½" vloeipapier |
76–78mm × 60–62mm |
Double wide vloeipapier |
76–78mm × 63-88mm |
King size vloeipapiers |
100–110mm × 55–60mm |
King slim vloeipapier |
105–110mm × 42–46mm |
🍓 Smaak
Je kunt ook voor een smaakje kiezen, zoals verse menthol of pure chocolade. De keuze is enorm. Denk aan:
• Mint of menthol • Groene appel • Watermeloen |
• Banaan • Kers • Bessen (aardbei, framboos of bosbes) |
Natuurlijk zijn lang niet alle vloeitjes gearomatiseerd. Dan proef je uitsluitend de smaak van het papier zelf.
📕 Vorm
Een joint draaien, kan lastig zijn. De techniek onder de knie krijgen, kost tijd en geduld. Als je het draaien nog niet in de vingers hebt, of als je het liever aan de experts over laat, dan zijn voorgerolde cones of wraps een goede keuze. Stop ze gewoon vol met je favoriete strain, draai de punt dicht en geniet binnen enkele minuten van een perfecte rookervaring! Als je liever met plat vloeipapier rolt, kun je ook boekjes kopen. Deze zijn betrouwbaar en gemakkelijk mee te nemen.
🎨 Kleur en design
Vloei is verkrijgbaar in verschillende kleuren, van effen wit of bruin (ongebleekt) tot uitgebreid gedecoreerde vloeitjes met unieke ontwerpen. Bovendien kun je zelfs voorgerolde cones van maar liefst 60cm vinden om op een feestje te delen. Er bestaat zelfs vloei van bladgoud om eens te ervaren hoe het is om wat bling aan je high toe te voegen.
Wit versus bruin vloeipapier: wat is het verschil?
Vloeitjes hebben een verschillende poreusheid met het oog op de luchtdoorvoer en brandsnelheid. Daarbij bevatten ze soms toegevoegde substanties die het branden vertragen, het papier zelf stabiliseren, maar ook de rook en de as. Witte vloeitjes zijn doorgaans meer chemisch vanwege de aanwezigheid van chloor of calciumcarbonaat, wat helpt de brandsnelheid af te remmen. Lange vloei met een smaakje of een kleurtje bevat ook chemicaliën of zelfs natuurlijke substanties die niet geschikt zijn om te inhaleren. Tegenwoordig maken veel respectabele merken hun vloeitjes zonder chemische behandeling of additieven om de verbranding te verbeteren. Daarmee reduceren ze de mogelijke schade en nasmaak van je rokertje.
Waar wordt vloei van gemaakt
Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen om vloeipapier te maken. Sommige materialen zijn populairder dan andere. In bepaalde gevallen ondergaat het materiaal een aanzienlijke chemische behandeling, terwijl andere types relatief onbewerkt zijn. Bovendien heeft elke papiersoort een iets andere brandsnelheid en porositeit.
1. Traditionele vloei van houtpulp |
Vloeitjes van houtpulp waren ooit het meest populair en worden tot op de dag van vandaag gebruikt. Vaak wordt het materiaal met andere vezels gemengd, zodat het een textuur krijgt die makkelijker met de hand te manipuleren is. Dit type vloei is over het algemeen dikker dan andere, nieuwere soorten. Toch kun je uit verschillende diktes kiezen en er zijn gebleekte of ongebleekte versies verkrijgbaar. Witte houtpulp vloei is gebleekt, bruine niet. Houtpulp is stevig en vanwege de handige textuur is deze vloei geschikt voor beginners. Het blijft namelijk goed in vorm, zelfs onder vochtige omstandigheden of in trillende zweethanden. Vloei van houtpulp heeft een gemiddelde tot hoge brandsnelheid. Tegenwoordig vinden de meeste blowers het minder geschikt in vergelijking met andere materialen.
2. Vliesdun rijstpapier |
De beste rijstpapier vloeitjes zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Eigenlijk betekent dit niets anders dan bewerkte en geperste rijst. Dit soort vloeitjes zijn doorgaans dunner dan andere. Dat is een goede zaak voor je longen, maar het kan wat meer inspanning vergen tijdens het draaien. Het is best lastig om grip te krijgen op dit gladde papier en het is behoorlijk kwetsbaar onder bepaalde omstandigheden, vooral als het vochtig is. Je rokertje buiten in de regen kun je wel vergeten met dit type lange vloei. Rijstpapier is dun maar het brandt langzaam. Om dit vloeipapier te maken, is heel weinig materiaal nodig. Daarom is het mogelijk een betere keuze voor je gezondheid. Bovendien is het redelijk smaakloos, zodat je echt van je wiet kunt genieten.
3. Zijdezacht vlaspapier |
Een vergelijkbaar resultaat kan worden bereikt met vlas, wat meestal in combinatie met andere materialen wordt gebruikt. Toch bestaan er ook vloeitjes van 100% vlas die je als een mooi alternatief voor rijstpapier kunt beschouwen. De vlasplant is geliefd omdat het lijnzaad produceert. Lijnzaad is ongelooflijk voedzaam en wordt tot een rijke olie verwerkt met talloze mogelijke gezondheidsvoordelen. Vlasvezel wordt gemaakt van de natuurlijke lange stelen van de plant. Deze vezels kunnen worden verwerkt tot een stevig, lichtgewicht en ultra-fijn papier. De populariteit laat nog te wensen over, maar vloeitjes van vlaspapier hebben een unieke, zijdeachtige textuur. Ze liggen heerlijk in de hand en laten zich gemakkelijk draaien. Vlaspapier brandt prettig en traag, waardoor je lekker lang met je joint doet. Bovendien is het smaakloos, zodat het geen impact heeft op de smaak en geur van je wiet.
4. Hennep, de vriend van iedere blower |
De afgelopen 20 jaar heeft industriële hennep een geweldige rentree gemaakt en wietgebruikers hebben vloei van henneppapier direct in hun hart gesloten. Ten eerste helpen deze vloeitjes om bomen te redden, omdat ze van hennepvezel en niet van houtpulp zijn gemaakt. De kleur is meestal lichtbruin, omdat het bleekproces door de community vaak niet wordt gewaardeerd. Vloei van henneppapier is dikker en ruwer dan rijstpapier en biedt een goede grip tijdens het draaien. Toch heeft deze vloei ook de neiging om vocht op te nemen (en af te geven). De brandsnelheid is gemiddeld en het dooft minder vaak dan rijstpapier. Joints gemaakt met hennepvloei hebben soms een verfijnde nasmaak, maar dat bederft het aroma van de smeulende wiet niet.
5. Oldschool esparto vloei |
Esparto, ook bekend als halfagras, is een lang meerjarig gras dat als gewas wordt gekweekt in Noord-Afrika, Spanje en Portugal. Esparto wordt meestal gebruikt om manden, karton en zelfs kleding te maken, maar het kan ook worden verwerkt tot papier. Hierbij wordt esparto meestal gemengd met ongeveer 5-10% houtpulp om de fabricage te vergemakkelijken. De productie van esparto papier heeft een lange historie, maar esparto vloei is zeldzaam. Daar is een goede reden voor: van esparto is aangetoond dat het bij verbranding zeer kankerverwekkende rook produceert. Daarom raden we het gebruik van esparto vloei af!
Hoe wordt vloeipapier gemaakt?
Zoals je hebt gelezen, kunnen vloeitjes van diverse verschillende vezels worden gemaakt. Veel fabrikanten van vloeipapier kiezen er zelfs voor om combinaties van verschillende vezels te gebruiken. Zo produceren ze een eindproduct met precies de juiste textuur en verbrandingssnelheid om heerlijk te roken. Sommige vezels (vooral houtpulp) branden erg snel, terwijl andere vezels (zoals hennep) veel trager branden. Voor een prettige rookervaring, wil je vloei gebruiken met een langzame en gelijkmatige verbranding. Zo geniet je namelijk van de lekkerste smaken.
Voor de daadwerkelijke productie van het vloei, maken fabrikanten eerst pulp van de geselecteerde vezels. Deze pulp wordt gedroogd en tot een flinterdun papier geperst. Veel vloeipapier wordt ook behandeld met chemicaliën om de verbranding, kleur en smaak van het eindproduct aan te passen. Dit geldt overigens niet voor alle vloei.
Welke giftige ingrediënten in vloei kun je beter vermijden?
Houd er rekening mee dat roken altijd giftig is, ongeacht wat je rookt en welk materiaal je gebruikt. Wanneer je plantaardig materiaal verbrandt, zorgt de extreme hitte van je aansteker of lucifer voor een heleboel reacties. Deze veranderen in wezen de chemicaliën die in je rookwaar aanwezig zijn. Deze resulterende rook bevat dus niet alleen terpenen, flavonoïden en, in het geval van wiet, cannabinoïden, maar ook een verscheidenheid aan giftige stoffen, waarvan er velen kankerverwekkend zijn gebleken.
Als je ervoor kiest om te roken, hoef je natuurlijk geen olie op het vuur te gooien en het nog ongezonder te maken dan het al is. Door voor natuurlijke rookmaterialen van hoge kwaliteit te kiezen, kun je genieten van een beter smakende en ruikende rook. Tegelijkertijd minimaliseer je enige blootstelling aan giftige chemicaliën. Enkele chemische stoffen die je beter in vloei kunt vermijden, zijn:
- Zware metalen: zware metalen zoals arseen, kwik, lood en cadmium (die allemaal[1] in vloei zijn aangetroffen) staan bekend als extreem giftig voor mensen en ook voor vele andere levensvormen.
- Ggo-vezels: over de impact op je gezondheid als je genetisch gemodificeerde producten consumeert, wordt nog altijd gediscussieerd. Toch houden wij bij RQS het leven het liefst zo natuurlijk mogelijk. Daarom moedigen we je aan om waar mogelijk ggo-vrije producten te kiezen.
- Kunstmatige kleurstoffen: soms wordt gekleurde vloei met natuurlijke kleurstoffen gemaakt (zoals bijvoorbeeld kleurstoffen voor levensmiddelen). Andere vloeitjes worden echter gemaakt met agressieve chemische kleurstoffen die nauwelijks voor menselijke consumptie geschikt zijn. Gebruik je graag gekleurde vloei? Zoek dan naar producten die gemaakt zijn met natuurlijke kleurstoffen.
- Bleekmiddel en calciumcarbonaat: veel commercieel vloeipapier wordt gebleekt om het een zuivere, witte kleur te geven. De meest bekende chemische stof die wordt gebruikt om vloeipapier te bleken, is chloor. Dit bleekmiddel is toxisch en produceert giftige dampen. Overweeg daarom om ongebleekt papier te gebruiken om je blootstelling aan overtollige chemicaliën tijdens het roken te beperken. Ook calciumcarbonaat is populair om vloeipapier te bleken, omdat het ook voor een trage, gelijkmatige verbranding zorgt. Papier dat is behandeld met calciumcarbonaat wordt met de tijd steeds poreuzer, wat de uitwisseling van gassen beïnvloedt als de joint verbrandt. Helaas irriteert calciumcarbonaat de huid en ogen bij direct contact en ook de luchtwegen bij inademing. Tijdens het verbranden, produceert calciumcarbonaat irriterende rook.
- Kaliumnitraat: gearomatiseerde vloeitjes (vooral blunt wraps) bevatten vaak het giftige kaliumnitraat. In natuurlijke vorm irriteert deze stof de huid en ogen bij direct contact. Je neus, keel en longen raken geïrriteerd bij inademing. In hoge concentraties kan kaliumnitraat het zuurstoftransport door het lichaam beïnvloeden. Het kan bloedarmoede veroorzaken en is soms zelfs dodelijk.
Opgerold staat netjes!
Aan variatie geen gebrek als het om vloei gaat! Vaak komt de keuze voor een merk of type neer op je persoonlijke voorkeur. Denk aan het formaat, de smaak of de kleur van het vloei, maar ook hoe het brandt en natuurlijk de prijs. We raden je wel aan om waar mogelijk gebleekt of zwaar bewerkt vloeipapier te vermijden. Zo geniet je van de allerbeste ervaring en voorkom je onnodige blootstelling aan chemische stoffen.
External Resources:
- Lab Analysis: Some Rolling Papers Contain Unwanted Contaminants - NORML https://norml.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.