De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

Hoe kweek je wiet in de vegetatieve fase?

Hoe kweek je wiet in de vegetatieve fase?

Hoe ondersteun je cannabis tijdens de vegetatieve fase voor de beste resultaten?

Inhoud:

WAT IS DE VEGETATIEVE FASE? 

De vegetatieve fase is een bepaalde periode van de kweekcyclus. Deze vindt plaats na ontkieming en voor de bloeiperiode. Je cannabisplant ontkiemt eerst. Hierna verschijnt een zaailing uit de aarde. Deze kleine plantjes hebben een korte steel en twee ronde zaadlobben. Uiteindelijk ontwikkelen de eerste "echte" bladeren. Gedurende 2-3 weken zullen zaailingen rijpen en een aantal fan leaves ontwikkelen. Dit is nodig voor de fotosynthese en markeert het begin van de vegetatieve fase.

De vegetatieve fase duurt ongeveer 3-16 weken (of langer). Dit is afhankelijk van de genetica en het doel van de kweker. In deze periode vindt explosieve groei plaats. Aan het begin van de vegetatieve fase zul je planten vaak verpotten naar grotere containers. Zo gun je het wortelsysteem meer ruimte. De hoofdsteel wordt groter en ruimte tussen de noden neemt dramatisch toe. Indica soorten blijven klein en groeien meer zijwaarts. Sativa's worden groter met veel minder vertakkingen. Bij fotoperiode soorten eindigt de vegetatieve fase wanneer de lichtcyclus korter wordt.

  • Buiten gebeurt dit door de overgang van de zomer naar de herfst.
  • Binnen verkort de kweker de lichtcyclus handmatig om de bloei op te wekken. Planten gaan bloeien als ze een lichtcyclus ontvangen van 12/12Autoflowering soorten bloeien daarentegen op een interne klok. Een lichtcyclus is hier niet van toepassing. 

 

Groeifase (Week 1)
Groeifase (Week 2)
Groeifase (Week 3)
Groeifase (Week 4)
Groeifase (Week 5)
Groeifase (Week 6)
Groeifase (Week 7)
Groeifase (Week 8)

HET BELANG VAN DE VEGETATIEVE FASE

De vegetatieve fase is een belangrijke periode in de levenscyclus van de cannabisplant. Als kweker dien je optimale omgevingsomstandigheden te creëren. Alleen zo zie je gezonde, grote planten. Het formaat van de plant heeft veel te maken met de opbrengst. Hoe groter de planten, hoe meer noden of "toppenlocaties" ze ontwikkelen. Dit leidt uiteraard tot een zwaardere oogst.

Maar het formaat is niet de enige factor. Sommige kwekers houden hun planten liever klein, terwijl ze toch uitmuntende opbrengsten produceren. Dit doe je door planten te trainen. Deze technieken pas je toe in de vegetatieve fase, voordat de eerste toppen verschijnen. Veel belangrijke fysiologische functies vinden plaats in de vegetatieve fase. Fan leaves werken hard om licht en CO₂ om te zetten in energie. Het wortelsysteem breidt zich uit. Dit fungeert als stevig anker en voorkomt omvallen. De wortels nemen ook onmisbare voedingsstoffen en water op.

Om op dit moment aan de behoeften van de planten te voldoen, moet je de juiste hoeveelheid licht, water en voedingsstoffen verschaffen. Je moet ook goed letten op ongedierte en ziekten. Voorkom dat deze dreigingen je gewas beschadigen of doden.

Uiteindelijk is de vegetatieve fase de springplank naar de bloeiperiode. Hoe gezonder de planten zijn, hoe beter de voorbereiding op de bloei en een rijkelijke oogst.

Video id: 484383048

HOE BEREIK JE DE IDEALE VEGETATIEVE GROEI?

De bovengenoemde factoren zijn van belang bij elk kweekproject. Als je de perfecte balans creëert tussen al deze variabelen, zie je opmerkelijke groei in de vegetatieve fase. De eerste behoeften van de planten blijven gelijk, maar toch moet je op de hoogte zijn van de verschillen tussen een binnen- en buitenproject. Dit zijn twee verschillende omgevingen met uiteenlopende problemen. 

BINNEN

Als je binnen kweekt, staan je planten meestal in een tent of speciale kweekruimte. Hier kleven voor- en nadelen aan. Binnenkwekers hebben bijna volledige controle over de omgeving tijdens de gehele groeicyclus. In de vegetatieve fase kun je de lampen 18-24 uur per dag aan houden. Hoe meer licht planten ontvangen, hoe meer fotosynthese plaatsvindt. Dit resulteert in meer explosieve vegetatieve groei.

Meer controle betekent ook dat je meer werk verzet. Meet regelmatig de CO₂ niveaus, luchtvochtigheid en temperatuur. Houd deze factoren tussen specifieke parameters om de plantengroei te optimaliseren. Soms moet je ook investeren in ventilatoren, hygrometers, luchtontvochtigers/luchtbevochtigers, afzuigers en andere apparaten om soepel te draaien. Je kunt deze systemen automatiseren met timers en sensors, maar voor amateurs en hobbyisten is dit vaak niet haalbaar. 

INDOOR

BUITEN 

Buitenkwekers hebben veel minder controle over hun planten tijdens de vegetatieve fase, of eigenlijk tijdens de gehele groeicyclus. De elementen nemen het over en soms werkt dit in je voordeel. Je hoeft geen lichtbron te regelen en een regelmatige regenbui of irrigatiesysteem voorziet je planten van water.

Het bereiken van de ideale vegetatieve groei zit hem voornamelijk in het stimuleren van het verdedigingsmechanisme van je planten. Veel zoogdieren lusten wel pap van je plantjes. Kleine beestjes, zoals insecten, wurmen zich graag in de bladeren en wortels. Vogels en herten kunnen schade aanrichten aan bladeren en stelen. Een vochtige omgeving vergroot het risico op schimmels. Je kunt ongedierte bestrijden met biologische middelen, zoals roofinsecten. Ook gezelschapsplanten verjagen ongewenste bezoekers. Netten en hekken zijn effectief tegen grotere dieren.

Met een bladspray bestrijd je schimmels. Zet je planten ook ergens neer waar een lekker briesje staat en vermijd stilstaande gebieden. 

OUTDOOR

DE BESTE START VOOR JE CANNABISZADEN 

Zoals hierboven al aangestipt, valt de zaailingfase net voor de vegetatieve fase. Het is een belangrijke stap in het leven van de cannabisplant en soms allesbepalend. De vegetatieve groei draagt bij aan een optimale bloeiperiode. Een gezonde zaailingfase doet hetzelfde voor de gehele groeicyclus. Laten we de belangrijkste factoren in deze periode eens bespreken. 

GROEIMEDIUM 

Je kunt diverse mediums kiezen voor je planten, waaronder aarde en water (hydroponics). Het groeimedium geeft wortels de ruimte om te groeien. Als je aarde kiest, bevat het ook organisch materiaal en voedingsstoffen. Je kunt ook micro-organismen toevoegen aan je planten, zoals mycorrhizaschimmels. Deze vormen een gunstige relatie met je planten. Ze breken biologisch materiaal af en verbeteren de opname van voedingsstoffen.

In een hydro-setup, begin je uiteraard met hoogwaardig, gefilterd water. Kraanwater bevat chloor en andere schadelijke stoffen.

GROWING MEDIUM

VERLICHTING 

Bij het kweken van cannabis is licht onmisbaar. Naast water en CO₂ is het essentieel bij de fotosynthese. Je hebt dus goede verlichting nodig om gezonde en sterke planten te kweken. LED-lampen zijn handig. Ze zijn zuinig en stralen weinig warmte uit.

Zoals vermeld, vragen fotoperiode soorten in een binnentuin 18-24 uur licht per dag in de vegetatieve fase. Hoe meer licht de planten ontvangen, hoe sneller ze groeien. De meeste kwekers laten hun planten 4-8 weken vegeteren. Na deze periode schakel je over op 12 uur licht per dag om de bloei op te wekken.

Autoflowering planten bloeien daarentegen helemaal vanzelf. Geef ze 18-24 uur licht per dag in de vegetatieve fase en de bloeiperiode en aanschouw de magie. 

LIGHTING

VOEDING

Cannabisplanten hebben speciale voedingsbehoeften. Deze behoeften verschillen in de vegetatieve fase en bloeiperiode. Tijdens de vegetatieve fase vragen planten meer stikstof. Dit draagt namelijk bij aan de groei van stelen en bladeren. Daarnaast vereisen ze genoeg kalium om het openen en sluiten van huidmondjes te reguleren en energie te produceren. Ook magnesium is belangrijk voor vegetatieve planten. Dit stimuleert de fotosynthese. Calcium is nodig voor gezonde celwanden.

Kwekers kunnen voedingsstoffen aanschaffen voor de vegetatieve periode om de boel te vereenvoudigen. Producten als Easy Grow groeiversterkers leveren alle voedingsstoffen die planten nodig hebben in deze periode.

Kweek je op hydro? Koop dan specifieke voedingsstoffen voor de vegetatieve fase en volg de instructies op de verpakking. 

NUTRITION

BEWATERING 

Water is leven. Cannabisplanten vertrouwen op water om voedingstoffen op te nemen. Dit geldt voor planten in aarde en op hydro. Tijdens het transpiratieproces komt water via de steel in de bladeren terecht. Zo komen voedingsstoffen op de juiste locaties. Maar een teveel aan water is foute boel. Overbewatering verstikt de wortels en leidt tot wortelrot. Als je planten bewatert in de vegetatieve periode, wacht dan tot de bovenste 3cm van de aarde is uitgedroogd voordat je opnieuw water geeft. Hydroponische planten ontvangen al hun benodigde water uit hun groeimedium. 

WATERING

TEMPERATUUR 

Vegetatieve cannabisplanten floreren bij temperaturen tussen 20–30°C. Gelukkig is dit een vrij ruim spectrum, wat voordelig is voor zowel binnen- als buitenkwekers. Vegetatieve planten kunnen een redelijk hoge luchtvochtigheid behappen. Laat het niveau echter niet dalen onder de 40%. Zowel de temperatuur als de luchtvochtigheid meet je met een thermometer/hygrometer. Binnenkwekers manipuleren deze omstandigheden met kachels, airconditioning, luchtbevochtigers en ontvochtigers. Buiten kun je planten beschermen tegen de zon met overkappingen of andere vormen van schaduw, mocht je strijden tegen een heftige hittegolf. 

TEMPERATURE

LUCHTSTROOM 

Luchtstroom is ongelooflijk belangrijk voor een goede gezondheid van je wietplanten. In een kweektent houd je de lucht fris met aanzuiging en afzuigers. Deze trekken CO₂ aan, terwijl ze overtollige zuurstof verwijderen. De luchtstroom helpt ook de formatie van schimmel voorkomen. Als je buiten kweekt in een polytunnel, is het verstandig deze op te zetten in de richting van de wind. Het installeren van ventilatoren is ook een optie om de lucht in beweging te houden. 

AIRFLOW

TRAINING

Met training kun je planten vormgeven naar je eigen wens. Je opent het bladerdak, wat de lichtpenetratie verbetert. Met training stimuleer je ook de opbrengst, terwijl je planten een beheersbare hoogte houden. Met bepaalde methoden, zoals low stress training, verander je de vorm van de planten door de stelen en takken te buigen en vast te binden.

TRAINING

DE EERSTE TWEE WEKEN VAN DE VEGETATIEVE FASE 

In deze periode groeien de planten razendsnel. Je moet ze continu in de gaten houden en de parameters aanpassen. Als je Easy Booster tabletten gebruikt, is voeding geen probleem. Je moet ook correct bewateren. Wacht tot de bovenste 3cm van de bodem droog is. Je planten hebben haast en dit heeft gevolgen voor de hoogte van je verlichting. Als de top van een plant te dicht op de lichtbron staat, loop je het risico op verbranding. Hang de lichtbron ongeveer 30cm boven de top van de plant. Als je vergeling ziet, hang je ze nog wat hoger op.

Een hoge luchtvochtigheid is belangrijk tijdens de eerste twee weken van de vegetatieve fase. De hoeveelheid vocht in de lucht stimuleert gezonde planten. Indien nodig, kun je tijdelijk de ventilatoren uitzetten. 

ANDERE BELANGRIJKE FACTOREN TIJDENS DE VEGETATIEVE FASE 

In aanvulling op al het bovenstaande, zijn er nog een aantal andere belangrijke factoren om rekening mee te houden in de vegetatieve fase. Hoe of waar je kweekt, is niet relevant. 

GESLACHT BEPALEN

Het geslacht bepalen van cannabisplanten is heel belangrijk. Je voorkomt zo namelijk dat mannetjes de vrouwtjes in de kweekruimte bestuiven. Als je harsachtige toppen wilt kweken, dien je de mannen zo vroeg mogelijk te verwijderen. Zodra het pollen een vrouwelijke top bestuift, begint ze met de productie van zaden. Dit stopt de productie van hars.  Ongeveer vier weken na ontkieming, kun je het geslacht bepalen. Zowel mannelijke als vrouwelijke planten produceren dan pre-bloemen. Deze kleine stukjes weefsel geven het geslacht aan. Mannelijke planten produceren meer bolvormige pre-bloemen. De vrouwelijke pre-bloemen zijn druppelvormig. Je kunt een vergrootglas of juweliers-loupe gebruiken om de noden van dichtbij te bekijken. Verwijder de mannelijke planten zo snel mogelijk uit de kweekruimte. Je kunt deze apart zetten om mee te veredelen, maar vernietigen kan ook.

RUIMTE

Elke plant heeft genoeg ruimte nodig. Zet je ze te dicht op elkaar, zullen ze elkaar overschaduwen en het licht blokkeren. Er spelen wel veel variabelen mee. Het genotype van een soort bepaalt de grootte, maar je kunt planten temmen met trainingsmethoden.

Je kunt je kweekruimte vooraf plannen. Bepaal hier hoeveel planten je wilt kweken per vierkante meter.

  • Als je de SOG techniek gebruikt, zet je meestal 4-16 planten op 1m². Je zet dan veel kleine planten bij elkaar om een gelijkmatig, horizontaal bladerdak te creëren.
  • Zoals reeds vermeld, is low stress training (LST) ook een techniek waarmee je planten kunt temmen. Gemiddeld passen dan 4 planten op 1m².
  • Tot slot is er nog de ScrOG methode. Hiermee stimuleer je de eindopbrengst, maar je kunt slechts een enkele plant kwijt op 1m².

TOPPEN

Toppen is een beproefde methode om de hoogte van een cannabisplant te controleren, terwijl je mogelijk ook de oogst vergroot. Door de top van de hoofdsteel te knippen, stimuleer je zijwaartse groei. Hiermee creëer je meer hoofdtoppen. Je kunt toppen zodra een wietplant 3-5 noden heeft.

Deze techniek gebruik je in de vegetatieve fase. Je hebt een gesteriliseerde schaar nodig om het topje van de hoofdsteel af te knippen. Deze verdeelt zich dan. Je kunt dit proces blijven herhalen om de groei van meer toppen aan te moedigen. Weet wel dat planten na elke knip moeten "herstellen". Hiermee verleng je onvermijdelijk de duur van de vegetatieve fase.


Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Zoekmachine

Categorieën
eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37803 reviews