Er zijn veel voedingsstoffen en additieven op de markt voor kwekers van cannabis. Melasse is een van de beste supplementen, die we toch vaak vergeten. Het is niet alleen rijk aan waardevolle voedingsstoffen, maar is ook in staat de aarde te verbeteren, wat toch de basis van je project is. Bovendien biedt het vele voordelen voor de groei van je planten. Melasse helpt veelvoorkomende problemen bij het kweken van cannabis voorkomen. Het minimaliseert bijvoorbeeld het risico op opbouw van zouten en verjaagt insecten. Laten we de voordelen van melasse voor het kweken van cannabis eens uitgebreid bespreken.

WAT IS MELASSE?

Melasse, of suikerstroop, is een zeer kleverig, vaak donker goedje. Het ontstaat tijdens het raffineren van suiker. Je maakt het door suikerriet of het sap van suikerbieten in te koken tot een dikke siroop. Zodra de suikerkristallen zijn onttrokken, blijft er een stroop achter. Dit is melasse. Er bestaan diverse types, die variëren in zoetheid en de extractiemethode. Melasse van suikerriet is vaak verwerkt tot andere zoetstoffen of een smaakmaker in voedingsmiddelen. Melasse van suikerbieten ruikt en smaakt echter niet lekker. Meestal gebruikt men het in dierenvoeding. Niet alle vormen van melasse zijn geschikt voor het kweken van cannabis. Melasse van slechte kwaliteit bevat soms ongewenste additieven, zoals conserveringsmiddelen en chemicaliën. Uiteraard wil je die niet in je tuin. Zoek dus liever naar biologische melasse die geschikt is voor tuinieren.

MELASSE MET EN ZONDER ZWAVEL

Elk type melasse bevat meestal wel wat zwavel. In melasse van suikerriet zit soms echter extra zwaveldioxide, waardoor dit bekendstaat als gezwavelde melasse. Zwaveldioxide werkt conserverend en als antibacterieel middel om het rauwe suikerriet vers te houden tot aan de verwerking. Zwaveldioxide heeft echter een neveneffect dat het ongeschikt maakt voor ons doel. Het doodt namelijk ook de nuttige micro-organismen in de aarde. Als je melasse wilt gebruiken om cannabis te kweken, zoek dan naar de biologische variant zonder zwavel.

Er bestaan ook verschillende types of "klassen" melasse. Denk aan de lichtgekleurde variant, wat eigenlijk zuivere siroop van suikerriet is. Je vindt ook donkere melasse en de blackstrap soort, die dichter en dikker is dan de andere types. Blackstrap melasse heeft diverse extractie- en kookprocessen doorgemaakt. Deze variant bevat dan ook de hoogste concentratie vitaminen en micro- en macro-elementen. Het is rijk aan calcium, ijzer, magnesium, kalium en andere waardevolle elementen.

MELASSE MET EN ZONDER ZWAVEL

WAAROM MELASSE GEWELDIG IS VOOR DE PLANTENGROEI

De aarde voor het kweken van cannabis is ongetwijfeld een van de belangrijkste factoren voor een sterke en gezonde plantengroei. Goede grond bevat voedingsstoffen als zuurstof en fosfor. Daarnaast zitten er mineralen, zoals kalium, ijzer en calcium in, plus vele andere verbindingen en nutriënten. Al deze stofjes zijn onmisbaar voor de ontwikkeling van je cannabisplanten.

Maar een goede omgeving voor je planten maak je niet alleen met voedingsstoffen, chemicaliën, mineralen en anorganische stoffen. Aarde bevat ook nuttige, levende micro-organismen. Deze spelen eveneens een belangrijke rol bij de groei van je planten.

Melasse is de ideale voedingsstof voor deze micro-organismen. Het zorgt namelijk voor de perfecte omgeving. Als je de aarde aanvult met melasse, voed je niet zozeer je planten, maar eerder de grond en de micro-organismen die daarin wonen. Je voorziet de microben van koolhydraten en suikers, waar ze dol op zijn. Daarnaast heeft melasse nog andere voordelen voor de aarde.

DE VOORDELEN VAN MELASSE BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS

  • Voedt de nuttige micro-organismen in de aarde;
  • Verbetert de structuur en de waterretentie van de aarde;
  • Verrijkt de aarde met essentiële mineralen en vitamines;
  • Helpt ziektekiemen voorkomen die je planten mogelijk beschadigen;
  • Helpt het risico op zoutophoping in de aarde te minimaliseren, wat soms problemen met voedingsstoffen veroorzaakt;
  • Werkt als een natuurlijk insecticide tegen veelvoorkomende plagen.

DE VOORDELEN VAN MELASSE BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS

HOE GEBRUIK JE MELASSE BIJ HET KWEKEN VAN CANNABIS?

Melasse is van onschatbare waarde bij het kweken van cannabis. Dit komt niet alleen vanwege de voordelen voor de plantenontwikkeling, maar ook vanwege de veelzijdigheid. Voeg het bijvoorbeeld net als andere voedingsstoffen toe aan je voedingsschema. Het is echter ook mogelijk er compost of compostthee van te maken, er rijke aarde mee te bereiden of te gebruiken als bladspray.

Hoeveel melasse je gebruikt, hangt af van de gekweekte soort en haar voedingsbehoefte. De dosering is ook afhankelijk van de leeftijd van de plant. Er zijn daarnaast verschillen als het gaat om omgevingsfactoren, zoals de temperatuur en de lichtintensiteit.

Als je net begint met melasse, is het verstandig met een lage dosis te beginnen. Een goed startpunt is 4-5ml per liter water. Later, als je planten bloeien, verhoog je de dosis, omdat ze dan meer kalium nodig hebben. Melasse is in alle groeifases te gebruiken, inclusief de vegetatieve fase. De meeste voordelen zie je waarschijnlijk echter vooral tijdens de bloei.

Het risico op overbemesting ligt met melasse een stuk lager dan met andere minerale voedingsstoffen. Maar het is uiteraard verstandig je planten te controleren op voedingsverbranding, vooral als je het toevoegt aan een bestaand voedingsschema. Ziet alles er goed uit? Dan is het mogelijk, indien nodig, geleidelijk de dosis te verhogen. Voeg het bijvoorbeeld toe aan biologische, vloeibare voeding, zoals compostthee. Als je melasse toevoegt aan een bestaand voedingsschema, zou je ook de pH van de aarde in de gaten moeten houden. Elke extra stof heeft hier namelijk invloed op. Controleer ook de pH van het afvoerwater regelmatig.

Kweek je buiten? Onthoud dan dat melasse wilde dieren aantrekt. Dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden.

DROGE MELASSE TER VOORBEREIDING EN VERBETERING VAN JE AARDE

Het is mogelijk vloeibare melasse te gebruiken, zoals hierboven beschreven, maar er is ook droge melasse om de aarde te verrijken, voordat je begint met kweken. Ondanks de naam is dit niet echt droog. Het is gemaakt met biologische ingrediënten (meestal graan) die in melasse zijn gedrenkt. Droge melasse is een uitstekend supplement om te mengen met je aarde. Je hebt ongeveer 500g nodig om 4,5–6m² grond te verrijken.

MELASSE ALS NATUURLIJKE INSECTICIDE

Er is geen wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van melasse als insecticide. Het blijkt echter effectief te zijn tegen zuigende insecten, zoals bladluizen, witte vliegen en kevers, die tot de meestvoorkomende plagen behoren.

Hiervoor is het mogelijk een effectieve bladspray te maken. Mix ongeveer 1,3ml melasse (een kwart theelepel) met een liter lauwwarm water. Roer goed om het op te lossen. Met een plantenspuit spuit je je planten rijkelijk in met de mix.

MELASSE OM ZOUTOPHOPING EN VOEDINGSTEKORTEN TE VOORKOMEN

De ophoping van zouten uit minerale, niet-biologische voedingsstoffen in de aarde is een veelvoorkomend probleem bij het kweken van cannabis. Het opgehoopte zout verstoort soms de pH van de grond. Daardoor zijn planten niet meer in staat voedingsstoffen op te nemen, wat leidt tot de gevreesde voedingsblokkade. Melasse werkt op een meer indirecte manier, vergeleken met minerale voedingsstoffen die je bij elke waterbeurt toevoegt. Het gebruik gaat dus niet zozeer gepaard met een risico op zoutophoping.

MELASSE OM ZOUTOPHOPING EN VOEDINGSTEKORTEN TE VOORKOMEN

MELASSE VERSUS COMMERCIËLE CANNABISSUPPLEMENTEN

Als je commerciële cannabissupplementen en voedingsstoffen koopt, vind je vaak melasse op de lijst met ingrediënten. Dit geldt vooral voor biologische voeding. Sommige "speciale" groeisupplementen bevatten soms niets anders, verpakt in een mooi flesje.

Dit betekent niet dat deze supplementen de klus niet klaren. Standaard melasse is echter goedkoper dan chique cannabissupplementen, terwijl je planten op dezelfde wijze profiteren. Daarnaast is het vrij eenvoudig te verkrijgen. Je vindt biologische, blackstrap melasse in bijna elke supermarkt. Sommige tuincentra verkopen het ook.

WAAROM MELASSE GEWELDIG IS VOOR PLANTEN - CONCLUSIE

Als je biologisch cannabis wilt kweken van goede kwaliteit, heb je geen dure voedingsstoffen en supplementen nodig. Je kunt prima uit de voeten met goede aarde en melasse. Verander de grond in een rijke omgeving met behulp van melasse en je planten zullen floreren. En als het oogstmoment is aangebroken, geniet je van een grote voorraad aromatische toppen!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.