USA DAYS — Tot 50% korting op USA strains Koop Nu

By Luke Sumpter Reviewed by: Mr José

Handleiding voor thuiskwekers: de beste aarde voor wiet.


Bij het kweken van wiet is het gebruiken van goede aarde van groot belang. Helaas is het niet altijd simpel om aan hoogwaardige grond te komen. Van cannabis-specifieke potgrond tot goedkope universele substraten en bemeste tuinaarde; alle opties maken de keus vaak lastig voor beginners. En wat als je zelf aarde wilt samenstellen? We gaan het hieronder hebben over de beste grond voor het kweken van cannabis.

WAT IS DE BESTE AARDE VOOR HET KWEKEN VAN WIET?

Niet alle grondsoorten zijn geschikt voor het kweken van wiet en niet alle wiet heeft hetzelfde type aarde nodig. Het kiezen van de optimale grondsoort is afhankelijk van diverse factoren. Namelijk het soort cannabis, het klimaat, of je thuis kweekt of in het wild, etc.

Naast deze factoren geldt dat cannabisgrond een aantal algemene eigenschappen moet hebben. Denk hierbij aan:

 • Textuur

Wiet geeft de voorkeur aan een lichte en losse grondtextuur. Een lichte textuur zorgt ervoor dat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Er kan daarbij voldoende zuurstof bij de wortels komen. Dit leidt tot een optimale groei en gezondheid.

Textuur
 • Afwatering

Cannabisgrond moet uitstekend kunnen afwateren. Als je de planten water geeft, moet het vocht niet bovenin de pot blijven staan. Watert de aarde niet goed af? Dan worden je planten ziek en blijft de opbrengst beperkt of gaat je wiet zelfs dood.

 • Waterretentie

Net zo belangrijk als goede afwatering is waterretentie. Dit betekent dat de aarde goed water vasthoudt. Goede cannabisgrond biedt een optimale balans van waterretentie en afwatering.

Waterretentie
 • pH-waarde

pH is een chemische maatstaf die aangeeft hoe zuur of alkaline iets is. Dit is belangrijk, omdat wiet het alleen bij bepaalde pH-waarden goed doet. Goede teelaarde heeft een pH van ongeveer 6. Een pH-waarde van 5,8–6,3 is ook nog prima. Als de waarde echter ver daarbuiten valt, beperkt dat de opbrengst. En als de pH echt afwijkt, gaan de planten dood.

pH-waarde
 • Voedingsstoffen

Cannabisgrond moet voedingsstoffen bevatten, zodat je planten kunnen groeien. Gelukkig bevatten bijna alle grondsoorten die te koop zijn voldoende nutriënten. Deze voedingsstoffen zijn echter vaak bedoeld voor een periode van 3–4 weken. Rond de tijd dat je planten gaan bloeien, is de voorraad nutriënten in commerciële aarde meestal op. Vanaf dat punt moet je zelf voedingsstoffen toevoegen.

Kweek je zonder extra voedingsstoffen? Doe dan biologische substraten, zoals humus, compost, wormenmest en guano, bij de aarde. Micro-organismen in de grond veranderen deze substanties in voedingsstoffen. Je planten kunnen deze daarbij opnemen wanneer ze die nodig hebben.

Voedingsstoffen

KENMERKEN VAN HOOGWAARDIGE CANNABISGROND

Als je een potgrondmengsel uit de winkel gebruikt, dan is dat al optimaal ‘afgestemd’ op het kweken. Dat is echter niet het geval als je biologisch kweekt. Natuurlijke aarde is onder te verdelen in vier varianten: zand, zilt, leemhoudend en klei. De meeste grondsoorten bevatten echter diverse verhoudingen van deze soorten aarde. Een grondsoort kan bijvoorbeeld kleiachtig en leemhoudend zijn of een combinatie zijn van zand en zilt.

ZAND

Zandgrond is grof en biedt een goede afwatering, maar de waterretentie is slecht. Als je water geeft, spoelen voedingsstoffen, zoals stikstof, snel weg. Zandgrond is makkelijk om mee te werken en een goede keus voor wietkwekers.

 • Grove structuur
 • Lage pH
 • Voordelen: goede afwatering, houd de aarde luchtig, hoog zuurstofgehalte, makkelijk mee te werken
 • Nadelen: slechte waterretentie, vereist regelmatig watergeven

ZAND

ZILT

Zilte aarde is gemiddeld grof en bevat veel mineralen en organische stoffen. De waterretentie is goed en ook de afwatering is redelijk. Zilte grond is makkelijk om mee te werken. De mineralen en organische stoffen maken het een van de vruchtbaarste grondsoorten.

 • Gemiddeld grof
 • Voordelen: bevat mineralen en voedingsstoffen, houdt water goed vast
 • Nadelen: redelijke afwatering

ZILT

LEEMHOUDEND

Leemhoudende aarde is een combinatie van zand, zilt en klei, aangevuld met organische stoffen. Het is daarbij een van de beste grondsoorten voor het kweken van wiet. Het biedt namelijk optimale waterretentie en afwatering, maar zit ook boordevol voedingsstoffen en zuurstof. Nadeel: Deze grondsoort kan behoorlijk prijzig zijn.

 • Mengsel van zand, zilt en klei 
 • Voordelen: uitstekende waterretentie en afwatering, bevat voedingsstoffen, hoog zuurstofgehalte
 • Nadelen: prijzig

LEEMHOUDEND

KLEI

Kleigrond bestaat uit fijne minerale deeltjes. Dit type aarde is zwaar en niet makkelijk om mee te werken. Het bevat veel voedingsstoffen en mineralen, waardoor het een goede optie is voor biologische kweek. Kleigrond houdt goed water vast, maar biedt een slechte afwatering.

 • Kleine deeltjes
 • Hoge pH
 • Voordelen: rijk aan voedingsstoffen, houdt water goed vast
 • Nadelen: slechte afwatering, zwaar en compact, moeilijk om mee te werken

KLEI

AANPASSINGEN OM DE KWALITEIT VAN DE AARDE TE VERBETEREN

Als je met natuurlijke aarde werkt, is de kans groot dat het niet perfect is voor het kweken van wiet — tenminste, niet meteen. De textuur is wellicht niet optimaal en de afwatering is misschien niet goed. Je kunt echter elke grondsoort verbeteren door het aan te vullen met andere middelen. De meeste aanvullingen vind je daarbij gewoon in het tuincentrum.

KOKOSVEZEL

Kokosvezel is gemaakt van de schil van kokosnoten. Deze lichte vezels zorgen voor uitstekende waterretentie en kunnen compacte aarde lichter maken. Sommige telers gebruiken een puur kokossubstraat met speciale voedingsstoffen voor de kweek van wiet. Om echter bestaande grond aan te vullen, adviseren we om maximaal 30% kokosvezel toe te voegen. De hoeveelheid is daarbij afhankelijk van de samenstelling van de basisaarde.

KOKOSVEZEL

PERLIET

Perliet is het meestgebruikte middel voor grondverbetering. Het bestaat uit lichte, helderwitte steentjes die de afwatering en luchtigheid verbeteren. Perliet biedt ook goede waterretentie. Om aarde hiermee te verrijken, doe je er 10–15% perliet bij. Je kunt er meer bij doen, maar dat kan de grond te licht maken. Daardoor spoelen mogelijk voedingsstoffen weg. Goede commerciële aarde bevat vaak al perliet.

PERLIET

KLEIKORRELS

De meeste wietkwekers zijn wel bekend met het gebruik van kleikorrels als onderdeel van een hydrocultuur-opstelling. Maar wist je dat je kleikorrels ook kunt gebruiken om de structuur van de grond te verrijken? Door onder in je verhoogde bedden en potten een laag kleikorrels aan te brengen, zorg je voor betere afwatering en voorkom je dat water bij de wortelbasis blijft staan—een grote risicofactor bij wortelrot.

Kwekers kunnen ook een laag kleikorrels aanbrengen boven op de grond in potten en kweekbedden, als een soort mulch. Op die manier kun je vocht vasthouden in het groeimedium doordat je overmatige verdamping voorkomt. Mulch van kleikorrels zorgt ook voor een beschermlaag over de bovenste grondlaag, waardoor er minder onkruid kan groeien en nuttige microben zijn beschermd tegen de hete zonnestralen.

Clay pebbles

VERMICULIET

Vermiculiet is net als perliet een hittebestendig mineraal dat je kunt gebruiken om aarde lichter te maken. Het is ook heel geschikt om water vast te houden. Vermiculiet lijkt in zekere zin op perliet, maar je gebruikt het voor andere doeleinden. Perliet gebruik je namelijk voor betere afwatering en luchtigheid en vermiculiet om de waterretentie te verbeteren. Gelukkig kun je beide gebruiken, want de middelen gaan goed samen. Rond de 10% vermiculiet is het beste.

VERMICULIET

WORMENMEST

Wormenmest geldt normaliter als een voedselrijke aanvulling op aarde. Het bevat namelijk talrijke nuttige microben die goed zijn voor de groei. Wormenpoep verbetert echter ook de textuur, afwatering en waterretentie van aarde. Als je grond verbetert met wormenmest, gebruik dan ongeveer 25–30%.

WORMENMEST

VOEDINGSSTOFFEN

Bevat je zelfgemaakte cannabisgrond veel organisch materiaal? Dan hoef je waarschijnlijk geen extra voedingsstoffen toe te voegen. Sommige kwekers maken de fout om mest en groente- en fruitafval bij hun aarde te doen als vorm van ‘bemesting’. Dat maakt de grond echter 'te heet’ voor de planten en schaadt hun ontwikkeling juist. Als je groente- en fruitafval goed wilt toepassen in je tuin, moet je het eerst laten composteren.

Denk je dat je cannabisgrond extra voedingsstoffen nodig heeft? Koop dan een kant en klaar middel dat is afgestemd op de specifieke groeifase van je planten.

FOTOPERIODE PLANTEN VERSUS AUTOFLOWERS

Iets om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste aarde voor wiet, is of je fotoperiode planten of autoflowers kweekt. Autoflowering soorten hebben een voorkeur voor een lichter mengsel met minder toegevoegde voedingsstoffen. Een goed substraat voor autoflowers is een 50:50-mengsel van kokosvezel en lichte aarde op basis van turf met wat extra perliet voor de afwatering.

Als je autoflowers kweekt, gebruik dan geen zwaar bemeste grondsoorten en bepaalde toevoegingen, zoals vleermuizenpoep. Dit is namelijk te heet en zorgt voor teveel voedingsstoffen. Datzelfde geldt voor zaailingen, die ook niet veel nutriënten nodig hebben.

Plant een autoflower in haar uiteindelijke pot in het midden van de aarde. Vul het gat met zaailing/startgrond zonder voedingsstoffen en leg het zaadje erin. Zo kan je zaailing groeien zonder dat ze omgeven is door hete grond. Dat zou haar namelijk verbranden.

In het geval van fotoperiode planten begin je met kleine kweekpotjes gevuld met aarde met weinig voedingsstoffen. Verplant ze na een paar weken. Planten die volwassener zijn, zijn beter bestand tegen een hoger voedingsstoffengehalte dan zaailingen.

UIT DE WINKEL VERSUS ZELFGEMAAKT

Als je voor het eerst wiet kweekt, kun je het beste kiezen voor kant en klare aarde uit het tuincentrum. Hoogwaardige cannabisgrond bevat normaliter namelijk alles wat je planten nodig hebben voor een gezonde groei. En ook nog in de optimale verhouding. Als je wilt, kun je de grond verder verbeteren met een handjevol perliet voor een betere afwatering. Dat is echter niet per se nodig.

FOTOPERIODE PLANTEN VERSUS AUTOFLOWERS

BASISRECEPT VOOR CANNABISGROND

Ooit komt er echter een dag waarop je besluit je eigen aarde samen te stellen. Waarom zou je immers geld uitgeven aan grond als je het zelf beter kunt? Hieronder een basisrecept voor zelfgemaakte cannabisgrond.

INGREDIËNTEN

 • 1 deel vermiculiet
 • 1 deel kokosvezel
 • 2 delen compost
 • 125-250 gram wormenmest (of humus)

INSTRUCTIES

 1. Zeef de compost om grotere stukken eruit te halen.
 2. Dompel de kokosvezel onder in warm water. Bekijk de instructies op het product om te zien wat voor volume je kunt verwachten.
 3. Meng in een emmer de kokosvezel met het vermiculiet.
 4. Doe de compost erbij.

Klaar is kees! Controleer de pH van je zelfgemaakte aarde goed. De pH-waarde moet tussen de 5,8 en 6,3 liggen.

Bovenstaand recept is een basisrecept voor aarde en geschikt voor de meeste soorten kweek, zowel binnen als buiten. Je kunt je grondmengsel echter nog verder verbeteren met biologische meststoffen.

Bat guano is bijvoorbeeld een uitstekende en goedkope biologische vorm van bemesting voor bloeiende marihuana. Je kunt het aan je grondmengsel toevoegen of verspreiden over de bovenste grondlaag. Het zakt vervolgens in de aarde als je water geeft. Je kunt ook middelen gebruiken die geleidelijk voedingsstoffen afgeven, zoals Easy Boost Organic Nutrition. Doe hiervan 250 gram bij de grond om je planten gedurende hun hele levenscyclus te voeden — 100g is genoeg voor 2–3 wietplanten. Je hoeft dan alleen nog maar water te geven!

NO-TILL FARMING

No-till farming is een teeltmethode waarbij je de aarde niet verstoort (geen graven, ploegen, schoffelen, etc.). Hierdoor kunnen microben in de grond een florerend ecosysteem creëren. Dat zorgt ervoor dat de aarde boordevol goede bacteriën, nuttige schimmels en andere levende organismen komt te zitten. No-till farming biedt al met al een betere retentie van organisch materiaal en betere waterabsorptie. De voedingsstoffen worden namelijk voortdurend in de aarde hergebruikt.

Wil je meer te weten komen over no-till farming en de voordelen daarvan? Lees dan dit artikel!

AANPASSINGEN BIJ DROOGTE

Kweek je buiten in een heet klimaat, zoals in Zuid-Spanje? Dan moet je oppassen dat de wortelzone van je planten niet te heet wordt. Als je potten gebruikt, kies dan witte plastic exemplaren. Die helpen namelijk om de temperatuur van de aarde redelijk te houden in de verzengende zon. Je kunt ook airpotten of smartpotten gebruiken om de wortels van je wietplanten koel te houden. Ter bescherming van de aarde tegen schommelende temperaturen is het tevens mogelijk droog stro op de bovenste laag te leggen.

Kweek je onder droge omstandigheden, waarbij je planten soms weken geen regen krijgen? Of kun je niet dagelijks naar je guerrillakweek? Gebruik dan waterabsorberende polymeren om de planten voldoende vocht te blijven bieden. Je koopt deze bij winkels waar ze zaken voor hydrocultuur verkopen, maar je kunt ze ook zelf uit luiers knippen.

Voor een guerrillakweek onder droge omstandigheden graaf je een gat van ongeveer 60cm diep en 30cm in diameter. Doe wat polymeren onderin het potgrondmengsel en vul het gat op met de resterende aarde. Doe de plant daarbij in de grond en geef voldoende water. Naarmate je wiet groeit, bereiken de wortels al gauw de polymeren. Zo kan ze zelfs bij droogte drinken. Tip: Verzadig de polymeren met een lichte voedingsoplossing voor extra voedingsstoffen!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.