Soms vindt een trage of belemmerde groei van je cannabisplant plaats zonder duidelijke reden. Eerder liet je prille plantje geen tekenen van problemen zien, maar nu zie je dat de groei stagneert en je hebt geen idee waarom. Hier zijn wat mogelijke factoren die de groei van je cannabisplant of zaailing kunnen beïnvloeden.

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN LANGZAME EN STAGNERENDE GROEI?

1. DE ZADEN ZIJN OUD OF VAN INFERIEURE KWALITEIT

Oudere zaden doen er een stuk langer over om te ontkiemen (als ze al ontkiemen). En planten die uit oudere zaadjes worden gekweekt, groeien soms langzamer. Bovendien is goede genetica essentieel voor een gezonde en energieke ontwikkeling van zaad tot oogst. Een willekeurig zaadje uit je stash zal lang niet zo goed presteren als een zaadje van een gerenommeerde zadenbank.

2. DE PLANTEN KRIJGEN NIET GENOEG LICHT

Hoewel de behoefte per soort varieert, is licht toch een bepalende factor voor de ontwikkeling van cannabisplanten. Een gebrek aan "goed" licht kan absoluut tot vertraagde groei leiden. Kweek je binnen en vermoed je dat je planten niet voldoende licht ontvangen? Verminder dan de afstand tussen je lampen en het bladerdak. Als je buiten in potten kweekt, verplaats je de planten naar een zonniger plekje.

Cannabisplant Groeit Trager Dan De Anderen

3. PLANTEN ONTVANGEN TEVEEL LICHT

Elke vorm van stress voor je cannabisplanten, inclusief het aantal uren dat ze ononderbroken in de zon staan, kan de groei stoppen of vertragen. Binnenkwekers die vermoeden dat de blootstelling aan licht de oorzaak is van stress, verlagen de intensiteit of hangen de lampen hoger op. Onthoud dat met name zaailingen bijzonder gevoelig zijn voor intens licht! Kweek je buiten? Verplaats de planten dan naar een locatie met meer diffuus licht, bijvoorbeeld onder een schaduwboom.

4. INCORRECT LICHTSPECTRUM

Het lichtspectrum heeft invloed op de groeisnelheid en -kracht van je planten. Verzeker dat je de juiste soort lampen gebruikt in elke fase van de ontwikkeling. Voor een gezonde vegetatieve fase gebruik je koelere lampen met meer blauw in het spectrum; een zogenaamde "groeilamp". Tijdens de bloeiperiode gebruik je lampen met een warmer, roder spectrum.

Lichtspectrum Cannabis

5. OVERBEWATERING

Overbewatering is een van de meest voorkomende fouten van beginnende cannabiskwekers. Het is alsof je je planten verstikt. Het is ook een van de belangrijkste oorzaken van verstoorde groei, voedingstekorten, wortelrot, schimmel en tal van andere problemen. Geef niet te vaak water en bewater niet volgens een vast schema. Geef liever minder vaak water, zodat de aarde tussen de waterbeurten kan uitdrogen. Weet je wat een goede test is om te bepalen of je water moet geven? Til de pot even op. Als die licht aanvoelt, is het tijd om water te geven.

6. TE WEINIG VOEDINGSTOFFEN

Dit komt niet zo vaak voor als overbemesting van cannabisplanten. Toch kan een tekort aan voedingsstoffen de oorzaak zijn voor een vertraagde groei. Onthoud dat de voedingsstoffen uit de meeste commerciële potgrond mixen slechts 3-4 weken meegaan. Na die tijd moet je zelf goede voedingsstoffen toedienen. Lees het etiket op jouw product voor de aanbevolen dosering voor een gezonde groei. Vergeet ook niet dat de voedingsbehoefte van je planten nauw verwant is aan de lichtintensiteit. Planten onder felle lampen groeien bijvoorbeeld sneller en vereisen meer voeding dan planten onder CFL lampen.

Cannabisplanten Groeien Langzaam

7. CALCIUMGEBREK

Calcium behoort tot de vitale elementen die je plant nodig heeft voor een gezonde ontwikkeling. Calciumgebrek herken je aan de volgende symptomen:

  • Nieuwe groei is traag, verwrongen en omgekruld
  • Nieuwe scheuten zijn verkleurd en worden paars of geel
  • De algehele groei van de plant is sloom en kracht en levenslust ontbreekt

Een calciumtekort voorkom je door wat dolomietkalk aan je aarde of kweekmedium toe te voegen.

Pak een calciumtekort onmiddellijk aan met een commercieel Cal/Mag product met vloeibare calcium. Deze producten kun je toevoegen aan je voedingsoplossing of maak er een bladspray van.

Er bestaan kweekmediums, zoals kokosvezels, die het risico op een calciumtekort verhogen. Als je op kokosvezel kweekt, gebruik dan speciale voedingsstoffen voor kokos of voeg regelmatig CalMag toe.

8. VERKEERDE PH-WAARDE

Een onjuiste pH-waarde van je voedingsoplossing is een van de meestvoorkomende oorzaken van groeiproblemen bij je cannabisplanten. Cannabis presteert namelijk alleen goed als de pH-waarde correct is. Bij een onjuiste pH kunnen de planten geen voedingstoffen opnemen, ook al zijn deze wel aanwezig.

Zorg ervoor dat je de pH-waarde goed afstelt op jouw kweekmethode. Als je op aarde kweekt, houd dan een pH aan van 6,5-7. Voor hydrokwekers is een pH-waarde 5,6-5,8 optimaal. Gebruik je geen potgrond maar bijvoorbeeld kokos, kies dan voor een pH-waarde van 6,0-6,3.

PH Tester

Dit makkelijk te gebruiken apparaat is ontworpen voor niet-technische gebruikers. Het helpt daarbij zowel beginnelingen als ervaren kwekers bij het meten van de pH-waarde van het water.

Buy PH-Tester

9. TE HOGE OF TE LAGE TEMPERATUREN

De cannabisplant houdt van warmte voor een gezonde groei. Ze floreert bij een dagtemperatuur tussen de 25-30°C. Bij een lagere temperatuur, vertraagt de stofwisseling van de plant, wat resulteert in een trage groei. Maar te hoge temperaturen zijn ook niet gunstig. Hittestress kan ook de ontwikkeling vertragen of zelfs stoppen. Binnenkwekers dienen dus te zorgen voor een aangename temperatuur. Zorg voor wat verkoeling met ventilatoren die zachtjes over je planten zwenken. Dit helpt ook voorkomen dat warme lucht zich ophoopt in de kweekruimte.

10. TE GROTE POTTEN

Veel cannabis kwekers starten hun zaailingen op in een klein plastic bekertje. Als de zaailingen een bepaalde hoogte hebben bereikt, worden ze verpot in grotere containers.

Als je cannabisplanten opstart in een te grote pot loop je het risico op overbewatering. De zaailingen kunnen onmogelijk al het vocht absorberen uit een grotere pot. Dit in tegenstelling tot de volwassen cannabisplant, die veel meer kan "drinken". Bovendien drogen grote potten veel langzamer uit.

Om problemen met teveel aarde en vocht te vermijden, start je zaailingen op in kleinere potten totdat ze krachtiger groeien. Zodra ze 5-6 sets echte bladeren hebben (de zaadlobben niet meegeteld), transplanteer je ze naar een container die tenminste tweemaal groter is.

Heb je jouw zaailingen al in een grote pot staan en is verpotten geen optie? Bewater dan uitsluitend een klein gebied rond de plantjes.

De Juiste Potmaat Voor Jouw Cannabisplant

Hou deze leidraad aan om te bepalen welke potmaat het meest geschikt is voor je cannabisplanten:

  • Hoogte van de plant 30cm: 7,5-11l container
  • Hoogte van de plant 60cm: 11-19l container
  • Hoogte van de plant 90cm: 18-26l container
  • Hoogte van de plant 120cm: 22-37l container
  • Hoogte van de plant 150cm: 30-37l+ container

Met behulp van deze gids kun je zelf beoordelen wat de oorzaak is voor de vertraagde groei van je kostbare planten.

Veel kweekplezier!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.