De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Max Sargent


Je hebt misschien al de eigenaardigheid van wietplanten ontdekt, dat ze na de groei op een gegeven moment overschakelen op de bloei. Die overgang is belangrijk en het is goed om er meer over te weten. Het bepalen van het juiste tijdstip voor de overgang van groei naar bloei heeft namelijk grote gevolgen voor de gezondheid en opbrengst van wiet.

Je stelt je als kweker soms de volgende vragen: wat is de ideale duur van de groei, hoe ontwikkel je de nodige knopen, is er een standaard methode voor de bloei? Op al deze vragen geeft dit artikel een antwoord. Bovendien krijg je een uitgebreid overzicht van de factoren die voor de overgang van groei naar bloei bepalend zijn.

Veg vs flowering

Kennis van de overgang van groei naar bloei

Alle wietplanten gaan op een gegeven moment over van groei naar bloei en worden daarmee volwassen. Dat gebeurt onder invloed van de zon, hun genetische klok of, als je ze binnen kweekt, met jouw hulp.

Wetenschappelijke resultaten

De overgang van groei naar bloei wordt meestal door de fotoperiode (aantal uren licht en donker per dag) bepaald, met uitzondering van autoflowers want die bevatten ruderalis genen.

In de gecontroleerde omgeving van binnen kweken wordt de lichtcyclus gemanipuleerd naar 12 uur licht en 12 uur donker en zo de fotoperiode op gang gebracht. Zodra een wietplant in de natuur minder dan 12 uur licht krijgt, gaat ze toppen produceren. Afname van licht betekent dat de zomer voorbij is en de winter begint. Dan ontstaat het moment waarop de plant gaat afsterven maar tegelijk ook het moment waarop ze gaat bloeien. Een vrouwelijke plant produceert vervolgens toppen (en zaden) en een mannelijke plant stuifmeelzakjes, en uiteindelijk ontstaat uit beide wiet.

Als de vrouwelijke wietplant afsterft, drogen haar toppen uit en vallen de zaden op de grond. De zaden kunnen het volgend voorjaar gaan ontkiemen.

Welk effect hebben genen van indica, sativa en ruderalis op de overgang?

De reactie van een wietplant op verandering in de lichtcyclus hangt af van het soort genen dat ze heeft. Een autoflower, afgeleid van Cannabis ruderalis, bloeit uit zichzelf wel. Oorspronkelijk komen autoflowers namelijk uit het noorden van Siberië, waar er in de zomer veel licht is en de winter plotseling invalt. Ze zijn gewend om spontaan in bloei te komen. Deze eigenschap heeft in hedendaagse cultivars geleid tot robuuste strains met een korte levensduur, die zonder manipulatie vanzelf bloeien.

Als je indica en sativa fotoperiode strains binnen kweekt, moet de lichtcyclus gemanipuleerd worden, terwijl ze buitenshuis de seizoenen volgen. Tussen indica en sativa genen bestaan echter wel verschillen.

Een indica heeft sneller de neiging om te gaan bloeien en een kortere groeiperiode nodig om tot de juiste vorm en grootte te komen. Dat komt omdat indica's afkomstig zijn uit koude streken, terwijl sativa's vooral van een tropisch klimaat houden en de tijd nemen om te bloeien. Als er weinig kweekruimte is of de wiet een snelle levenscyclus nodig heeft, dan kan de groeiperiode kort zijn. Dit gaat echter wel ten koste van de opbrengst.

Switch ve to flowering

Wanneer schakel je om naar een 12/12 lichtcyclus?

De omschakeling naar een 12/12 lichtcyclus is belangrijk in verband met de bloei in fotoperiode strains. Hieronder wordt uitgelegd wanneer je dat het beste kunt doen. Uiteindelijk hangt het samen met de strain, de kweekruimte en de middelen die je ter beschikking hebt.

Genen en stretchen tijdens de bloei
Kennis van genen is belangrijk, want een strain kan zich na het omschakelen naar een 12/12 lichtcyclus soms stretchen. Dit "bloei stretchen" kan zowel nuttig als vervelend zijn, al naar gelang je ruimte en bedoelingen. Wil je geen trainingsmethoden gebruiken, dan moet je je planten minder kans geven om te groeien en ervoor zorgen dat ze na het overschakelen niet te hoog worden.
Trainingsmethoden
Zoals gezegd hebben trainingsmethoden ook invloed op de duur van de groei. Een low-stress methode (LST) of screen of green (SrOG) kan zorgen voor een eerdere bloei, terwijl je de plant kort houdt en zoveel mogelijk licht geeft. Aan de andere kant zorgt een stimulerende methode, bijvoorbeeld toppen of supercroppen, voor een langere groeiperiode en herstel van de plant voor ze gaat bloeien.
Snelheid en stealth
Vind je snelheid of discretie heel belangrijk, kies dan een strain die snel tot bloei komt. Die strain heeft een snelle groei en verliest geen opbrengst.

Je kunt dit op twee manieren doen. Kweek een snel groeiende indica en schakel in een vroeg stadium over naar bloei, of: kweek een autoflower die in zeven tot acht weken haar hele levenscyclus doorloopt. Voor snelheid en stealth is een autoflower waarschijnlijk het beste.
Optimale opbrengst
Voor een zo groot mogelijke opbrengst, met name als de kweekruimte beperkt is, moet de hoogte en structuur van de plant optimaal zijn. Hoe meer licht de toppen krijgen, des te groter de opbrengst. Dit kun je bereiken door de groeiperiode te verlengen. Hoe langer de plant groeit, des te groter ze wordt. Kijk maar naar de enorme planten, die maanden buiten kunnen groeien en bijna bomen worden, en die buitengewoon veel toppen opleveren.
Beschikbare ruimte
Voor de bloei is de beschikbare kweekruimte vaak bepalend, want een plant moet de ruimte krijgen om zich gezond en vrij te ontwikkelen en veel op te brengen.

In dit verband is goed luchten van groot belang want daarmee voorkom je een hoge luchtvochtigheid en verklein je de kans op schimmels en bacteriën. Bovendien kan het licht in een kleine ruimte veel minder goed doordringen tot het bladerdak en kunnen de planten te weinig fotonen krijgen. Houd er rekening mee dat de meeste strains vlak na de bloei een groeispurt doormaken, dus wacht niet te lang met overschakelen!
Cannabis training techniques

Voorbereiding voor het overschakelen van groei naar bloei

Met een goede voorbereiding gaat het overschakelen van groei naar bloei makkelijker en het is goed voor de plant. Het is niet zoveel werk en betaalt zich later uit, dus houd je niet in.

 • Keuze verlichting

Een andere verlichting betekent voor de bloei niet alleen verandering van de lichtcyclus, maar ook van de intensiteit en het lichtspectrum. Die moeten een robuuste bloei aan kunnen jagen.

Bij gebruik van LED-lampen voor het kweken is het makkelijk. LED-lampen van goede kwaliteit hebben vaak een instelling voor "groei" en "bloei". De "groei" instelling geeft vooral blauw licht, die de lente en zomer nabootst en de "bloei" instelling geeft rood licht voor nabootsing van de nazomer en herfst. Daarnaast bestaan er ook andere soorten lampen, bijvoorbeeld HID, die voor de groei (metaal halide) en de bloei (hoge druk natrium) bestemd zijn.

 • Omschakelen naar voedingsstoffen voor de bloei

Wanneer de plant overgaat van groei naar bloei, heeft het andere voedingsstoffen nodig. Fosfor en kalium zorgen voor sterke, gezonde toppen, terwijl de plant minder behoefte heeft aan stikstof. Voedingsstoffen voor de bloei hebben meestal de juiste verhouding tussen deze drie elementen, volg daarom de bijgeleverde instructies.

Om je een idee te geven, volgen hier de verhoudingen tussen stikstof, fosfor en kalium voor elke fase van een wietplant:

 • groei: 3:1:1
 • vroege bloei: 1:3:2
 • late bloei: 0:3:3
NPK ratio in cannabis
 • Beheersing van stretchen

Het beheersen van stretchen door middel van ontbladeren (bladeren eraf halen) of aanpassing van de lichtintensiteit, kan helpen om de plant compact te houden. Een andere mogelijkheid is het gebruik van training.

Je kunt het stretchen het beste aanpakken voordat de plant ermee begonnen is. Als je het er na doet, heeft het niet zoveel zin meer. Bij stress moet je de plant voor het overschakelen naar de bloei veel tijd geven om te groeien.

 • Controle van de vochtigheid

De bloei vergt meestal een lagere vochtigheid in verband met het voorkomen van schimmels en het bevorderen van transpiratie, hetgeen essentieel is voor voeding opname en groei. Je kunt de vochtigheid laag houden met behulp van een ventilator en/of een compleet ventilatiesysteem. Stilstaande lucht wordt vochtig en zorgt meestal voor ziektekiemen. Met een goede setup zal het aanpakken van vochtigheid nauwelijks problemen opleveren.

 • Ontbladeren

Ontbladeren zorgt voor meer licht en lucht voor de lager gelegen takken, waardoor de toppen zich gelijkmatiger ontwikkelen en er geen vochtschade optreedt. Niet alleen ter voorbereiding maar ook tijdens de bloei zelf is deze methode heel nuttig, want het zorgt voor een betere productie van toppen.

Cannabis defolation

Mogelijke fouten bij het overschakelen van groei naar bloei

Hieronder staat een aantal veel gemaakte fouten die je als kweker kunt maken bij het overschakelen van groei naar bloei.

 • Te veel of te weinig licht

De juiste hoeveelheid licht is van groot belang en bijna vanzelfsprekend. Te weinig licht levert schaarse, luchtige toppen op, terwijl te veel licht zorgt voor stress en uiteindelijk voor problemen als verbleken of hittestress.

Het creëren van de juiste verlichting vergt twee stappen. De eerste is dat je zorgt voor de juiste lampen, dat wil zeggen dat ze sterk genoeg zijn en het juiste lichtspectrum hebben. Alle lampen van goede kwaliteit zijn hier geschikt voor. De tweede, en die komt vooral op jezelf aan, is de juiste plaatsing van de lampen. Te dichtbij zijn ze te sterk en te ver af zullen ze te zwak zijn.

LED-lampen kun je vlak bij de planten plaatsen want ze zullen ze nauwelijks kunnen verbranden of verbleken. Toch moet je ze ver genoeg er vanaf moeten staan, voor een goede spreiding van het licht. De afstanden variëren enigszins per model, dus check bijgevoegde instructies om te bepalen waar je ze kunt plaatsen.

HID lampen vormen een groter risico op verbleken en verbranden. Plaats ze daarom, afhankelijk van wattage, tussen 25 en 55 cm van de planten.

 • Overtollige stikstof

Het terugdringen van stikstof ten gunste van fosfor en kalium is essentieel voor de overgang van groei naar bloei. Als je dit niet doet, zal de plant tegelijk teveel en te weinig voedingstoffen krijgen. Dan loop je het risico op verbranding of lockout als gevolg van overtollige stikstof, en bovendien zullen de toppen door een tekort aan kalium en fosfor niet volgroeid zijn.

 • Te vroeg of te laat overschakelen

Een goede timing van overschakelen is belangrijk voor een optimale opbrengst en efficiëntie Ben je er te vroeg mee, dan is de wiet misschien nog niet volwassen genoeg. Ben je er te laat mee, dan hebben de planten de kweekruimte misschien al overwoekerd of hun energie verloren aan onnodige groei.

Wanneer je moet overschakelen hangt af van je ruimte, de tijd die het kweken mag kosten, de kenmerken van je strain(s) en de gewenste opbrengst.

Wat te doen als de planten niet reageren?

Het kan voorkomen dat ondanks al je inspanningen een plant niet vanzelf gaat bloeien. Als dat zo is, kijk dan eens naar de omstandigheden waarin je kweekt en raadpleeg de volgende artikelen:

Wiet kweken: beheers het overschakelen

Met deze uitgebreide info over het overschakelen van groei naar bloei haal je het maximale uit je wiet. Door kennis te nemen van het soort genen, de kenmerken van een kweekruimte en behoeften van wietplanten, houd je de wiet gezond en krijg je een optimale opbrengst. Sta open voor nieuwe ontwikkelingen, observeer je planten en wees bereid om kweekmethoden aan te passen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews