Dit is een probleem dat alleen bij planten binnenshuis voorkomt. Kweek je buiten en denk je dat een plant brandplekken door het zonlicht heeft?
Maak je dan geen zorgen! Je kunt beter aan andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen denken. De zon is veel te ver weg om schade aan je planten buitenshuis aan te kunnen richten. Cannabis bestaat al langer dan de mens. Ze heeft zich zodanig ontwikkeld dat ze de hitte en het licht van de zon aankan.

Brandplekken bij planten kunnen buiten alleen in specifieke situaties voorkomen. Bijvoorbeeld, als je een plant in de schaduw gekweekt hebt en ineens in het zonlicht zet. In dat geval is ze niet gewend aan de hitte en het licht en gaat ze dood.

WAT IS HET EN HOE HERKEN JE HET?

• Gebleekte toppen

Een zeker symptoom van lichtverbranding zijn gebleekte toppen. Dit doet zich voor wanneer toppen zich te dicht bij krachtige lampen bevinden. Je hebt misschien online wel afbeeldingen gezien van witte "albino"-cannabis. Dit lijkt misschien op de opzettelijke ontwikkeling van zeldzame genetica, maar vaak is dit meestal gewoon verbleking. Gelukkig is het makkelijk te zien wanneer je toppen helderwit zijn.

Hoewel witte toppen misschien interessant lijken, zijn ze meestal nutteloos. De hitte heeft een negatieve invloed op de cannabinoïden in de hars, waardoor de toppen aan kracht verliezen. De geur en smaak is hierbij ook minder. De terpenen die voor deze eigenschappen zorgen, zijn vluchtige aromatische koolwaterstoffen. Door overmatige hitte vervliegen deze.

Gebleekte toppen

• Gele bladeren

Gele bladeren zijn nog een teken dat je plant kampt met lichtverbranding. Ze wijzen soms echter ook op een gebrek aan stikstof. Het verschil is dat gele bladeren door dit voedingsgebrek vanaf de onderkant van de plant ontstaan. Ze vertonen daarbij verwelking en vallen ofwel af of zijn makkelijk te verwijderen. Vergeling door lichtverbranding treedt echter op aan de bovenkant van de plant. Deze bladeren zijn daarbij steviger en moeilijker te verwijderen.

Gele bladeren

HOE LOS JE HET OP?

Het eerste wat je zou moeten doen, is de plant iets verder van het licht zetten. Dit kun je doen door planten te verplaatsen of door het licht te verhangen, indien je daarvoor de ruimte hebt. Houd met name rekening met de meest aangetaste plekken als je een plant verplaatst. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal lampen te verwijderen. Heb je verder alles goed georganiseerd? Dan zou het verwijderen van een paar peertjes geen nadelige gevolgen voor je planten moeten hebben.

Als het verminderen van het licht of het verplaatsen van de plant geen optie is, dan kun je ervoor kiezen om LST toe te passen. Dit is een techniek waarmee je een hogere opbrengst genereert en waarbij je alle takken op dezelfde lengte houdt. Wordt een stengel langer? Dan buig je deze om en houd je hem op zijn plaats met een bevestigingsmiddel.

Probeer ook de temperatuur in de kamer te laten dalen. Doe dit geleidelijk en houd de temperatuur altijd consistent. De planten hebben namelijk tijd nodig om zich aan te passen. Iedere verandering in de omgeving of het medium van een plant, moet voorzichtig en geduldig gedaan worden. Het maakt niet uit hoe goed je planten water en voeding geeft, als je niet goed voor de omgeving zorgt. Dan gaan ze namelijk dood.

HOE HET TE VOORKOMEN

Telers kunnen ook een luxmeter gebruiken om te meten aan hoeveel licht de verschillende delen van hun planten worden blootgesteld. Deze apparaten meten lux, de eenheid van verlichtingssterkte, per vierkante meter. Ze zijn handig, omdat ze meetwaarden bieden met betrekking tot de intensiteit van het licht van een bepaald gebied. Luxmeters zijn ideaal voor hobby- en kleinschalige telers. Ze zijn namelijk goedkoper dan andere lichtmeetapparatuur. Telers kunnen ze gebruiken om te bepalen of hun planten genoeg licht krijgen voor een optimale opbrengst of ermee zien of de cannabis teveel licht krijgt en risico loopt op lichtverbranding.

Een algemeen gezond bereik voor cannabisplanten bedraagt 35.000-70.000 lux in de vegetatieve fase en 55.000-85.000 tijdens de bloeifase. Als je een van de bovenstaande symptomen opmerkt en de luxmeter hogere waarden aangeeft, plaats je lichtbron dan verder van je planten om de intensiteit te verminderen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.