Alles Wat Je Moet Weten over Feminized Wietzaadjes

Everything You Need To Know About Feminized Cannabis Seeds

Tijdens het winkelen voor wietzaadjes, zie je wellicht allerlei rare zinnen en uitdrukkingen voorbijkomen. Je komt termen tegen als feminized cannabiszaden, fotoperiode planten, autoflowers, mannetjes, vrouwtjes, hybrides, hermafrodieten en nog veel meer. Als je net begint met het kweken van wiet, kan dit allemaal behoorlijk verwarrend zijn.

Maak je echter geen zorgen! Deze concepten lijken dan wel intimiderend, maar dat valt best mee zodra je wat uitleg krijgt. Hoewel we graag alles willen uitleggen, kunnen we de termen beter één voor één behandelen. Vandaag gaan we het hebben over feminized zaden.


Wat Zijn Feminized Zaden?

Tot niet zo lang geleden, bestond er bij het kweken van wiet uit zaad altijd een kans van 50% dat een plant een mannetje zou worden. Echter, alleen vrouwelijke planten ontwikkelen de toppen die rijk zijn aan cannabinoïden, zoals THC en CBD.

Mannelijke planten krijgen helmknoppen die, als ze lang genoeg blijven zitten, de vrouwtjes bestuiven en zo hun oogsten drastisch verlagen. Mensen die reguliere zaden kweekten, moesten daarom zo snel mogelijk het geslacht bepalen en de mannetjes verwijderen.

De creatie van feminized wietzaadjes in de jaren ’90 bracht een revolutie teweeg in de cannabisteelt. Gefeminiseerde cannabiszaden zijn genetisch aangepast om alleen vrouwelijke planten te worden en dat doen ze ook vrijwel altijd (99,9%). Door de speling van het lot te elimineren, werd het kweken van wiet hiermee veel makkelijker en voordeliger.

Feminized zaden behelzen vaak fotoperiode planten. Deze fotoperiodieke cannabis bloeit afhankelijk van het aantal uren daglicht/duisternis. In de natuur begint wiet te bloeien aan het eind van de zomer, wanneer de dagen korter worden. Binnen blijft fotoperiode cannabis in het vegetatieve stadium tot de kweker de bloei opwekt door verlaging van het aantal lichturen.

Feminized Wietzaadjes in Het Kort

• Bevatten veel cannabinoïden vergeleken met mannelijke wiet. De soorten worden vaak veredeld voor maximale kracht en een uitstekend aroma.
• De zaden zijn 99,9% gefeminiseerd, zodat de planten bijna altijd vrouwtjes zijn.
• Geen noodzaak om het geslacht van de planten te controleren of mannetjes te verwijderen.
• Feminized soorten zijn meestal fotoperiode strains, oftewel afhankelijk van een lichtcyclus.

Bij Royal Queen Seeds worden alle feminized zaden als zodanig gelabeld en ingedeeld. Zo raak je niet in de war tijdens het winkelen.

Wie Gebruikt Feminized Soorten en Waarom?

Hoogwaardige gefeminiseerde zaden die momenteel verkrijgbaar zijn, leveren in de meeste gevallen planten op met veel THC. Dit is het voornaamste psychotrope stofje in wiet. Allerlei soorten cannabisgebruikers waarderen deze cannabinoïde om haar sterke high.

  1. Recreatieve gebruikers genieten vooral van de bedwelmende, rustgevende, euforische of opbeurende high van feminized soorten. Met de vele opties kun je ’s avonds ontspannen of overdag juist een energieke buzz ervaren, afhankelijk van wat je wilt. Bovendien bevatten soorten uiteenlopende verhoudingen van cannabinoïden, terpenen en sativa/indicagenetica. Zodoende kun je experimenteren met verschillende feminized strains om de sweet spot te vinden wat het effect betreft.
  2. Mensen die wiet therapeutisch gebruiken, kiezen ook vaak feminized soorten vanwege het uitgesproken effect ervan. Het kan zijn dat THC de stemming verbetert en helpt te ontspannen in gespannen situaties of simpelweg een uitweg biedt bij bepaalde symptomen. Gebruikers melden tevens dat THC helpt bij een goede nachtrust, naast andere voordelen.

WHO USES FEMINIZED STRAINS AND WHY?

Sativa, Indica, Hybride en Ruderalis-soorten

Er bestaan enkele afzonderlijke typen of ondersoorten van cannabis. De twee belangrijkste zijn sativa en indica, maar er zijn ook hybride- en ruderalis-soorten.

In het verleden veronderstelde men dat het effect van wiet afhing van de familie waar een soort toe behoorde — zij het meer indica of sativa. Aangenomen werd dat indica’s een “stoned” gevoel opleverden, terwijl sativa’s een stimulerende high opwekten, geschikter voor overdag. De afgelopen tijd stapelen de bewijzen zich echter op dat het effect van een plant meer te maken heeft met het terpeen-profiel ervan, in plaats van met de ondersoort.

Met andere woorden, sommige indica’s kunnen een opbeurend effect hebben en bepaalde sativa’s werken juist weer rustgevend. Het is dus niet zo rechttoe rechtaan als ooit werd geloofd. Om de specifieke effecten van een soort te achterhalen, adviseren we om beschrijvingen te lezen voordat je een aankoop doet.

Als het aankomt op de groei en morfologie, bestaan er echter wel duidelijke verschillen tussen de ondersoorten.

Indica’s groeien uit tot kleine, bossige planten met brede bladeren. Ze zijn vaak behoorlijk robuust en gedijen in veel omgevingen.

Sativa’s worden hoger, slanker en krijgen dunne, langwerpige bladeren. Deze zonaanbiddende planten gedijen het best in een warm klimaat. De bloei duurt meestal langer dan bij indica’s.

Tegenwoordig zijn de meeste cannabissoorten geen pure indica’s of sativa’s. In plaats daarvan zijn het hybrides die karakteristieken van indica en sativa combineren, met als gevolg dat ook de kweekkenmerken variëren.

Er bestaat nog een ander, vaak genegeerde ondersoort, die Cannabis ruderalis wordt genoemd. Ruderalis-soorten zijn “onkruidachtig” en groeien in het wild in noordelijke regio’s, zoals Siberië. Wat ruderalis interessant maakt, is dat deze soort van nature autoflowering is. Zodoende kunnen breeders ruderalis-genetica gebruiken om autoflowering versies van klassieke fotoperiodieke soorten te maken.

Snelbloeiende Wiet

De meeste cannabissoorten hebben minstens 60-70 dagen nodig om zich volledig te ontwikkelen. Bij sommige soorten duurt dit zelfs nog langer. Voor telers in regio’s met een korte zomer en regenachtige herfst kan dit problematisch zijn. Als planten dan eind oktober nog buiten staan, worden de toppen vaak nat en schimmelig.

Snelbloeiende soorten zijn veredeld om dit probleem te verhelpen. Deze kunnen al na een korte 6-7 weken bloeien klaar zijn voor de oogst. Zodoende kunnen telers de opbrengst medio/eind september al binnenhalen, met weinig risico op regen.

In de meeste gevallen worden snelbloeiende soorten veredeld door een fotoperiode soort te kruisen met een ruderalis-/autoflowering exemplaar. Snelbloeiende strains zijn echter niet hetzelfde als autoflowers. Laatstgenoemde bloeit namelijk op basis van leeftijd en niet op basis van een lichtcyclus.

Het Belang Van Terpenen in Wiet

Zoals gezegd, suggereert recent onderzoek dat het specifieke effect van cannabis niet alleen door cannabinoïden veroorzaakt wordt, maar waarschijnlijk ook door aromatische stofjes, genaamd terpenen. Er zijn meer studies nodig om dit te bevestigen, maar het verklaart mogelijk wel waarom soorten met een identieke THC:CBD-verhouding verschillende effecten hebben.

Wat we wel zeker weten, is dat terpenen (limoneen, myrceen, pineen etc.) cannabissoorten hun kenmerkende smaak en aroma geven. Terpenen zijn de reden waarom de ene cannabissoort fruitig ruikt en een andere weer citrusachtig, bloemig, zuur of houtachtig.

THE IMPORTANCE OF TERPENES IN CANNABIS

Zo Kweek Je Feminized Zaden

We gaven eerder al aan dat feminized zaden simpeler te kweken zijn dan reguliere zaadjes. Misschien word je daar gemakzuchtig van, maar let op: het kweken van feminized zaad heeft ook zijn uitdagingen.

1. Binnen Versus Buiten

Bij binnenteelt is het noodzakelijk het licht-donkerschema handmatig aan te passen. Normaal gesproken doen telers dit wanneer de planten een geschikt formaat hebben (ongeveer ½ van de gewenste uiteindelijke hoogte). Omdat wietplanten aan het begin van de bloei vaak gaan strekken, hebben ze genoeg ruimte nodig.

Om binnen de bloei van feminized wiet op te wekken, schakel je de lampen over op een 12/12-schema. De langere donkere periode bootst herfstomstandigheden na en stimuleert de planten om te gaan bloeien.

Buiten is het cruciaal dat je feminized zaden in een optimaal klimaat en tijdens het juiste seizoen zaait. Waarom? Omdat het aantal zonlichturen verandert, afhankelijk van het seizoen, en je planten een specifiek schema nodig hebben om tot bloei te komen. Om aan deze behoefte te voldoen, kun je ze het beste in de lente zaaien (wanneer er geen vorst meer is) en in de herfst oogsten.

2. Hoeveel Tijd Kost Het Om Feminized Wiet Te Kweken?

Of je nu binnen of buiten kweekt, de tijdsduur hangt altijd af van de soort. Sommige soorten, zoals indica’s, groeien relatief snel, met een korte bloei van 6-7 weken. Andere strains, zoals Haze, doen er wel tweemaal zo lang over om te bloeien.

Wil je zo snel mogelijk oogsten? Kies dan voor snelbloeiende variëteiten of feminized autoflowers. Sommige hiervan zijn al na zestig dagen vanaf de kieming klaar.

3. Kun Je Diverse Feminized Strains in Dezelfde Ruimte Kweken?

Het is zeker mogelijk om verschillende soorten in één kweekruimte te kweken, maar dit vereist wel wat oefening.

Hier zijn meerdere redenen voor. Verschillende soorten kunnen namelijk uiteenlopende hoogtes bereiken, diverse voedingsbehoeften hebben en op verschillende momenten klaar zijn. Mogelijk moet je ook trainingstechnieken gebruiken (snoeien, croppen, etc.) om een gelijkmatig bladerdak onder de lampen te behouden.

4. Beste Temperatuur en Vochtigheid Voor Feminized Wiet

Over het algemeen groeit feminized wiet het beste bij gematigde temperaturen (rond de 21°C). Een extreme temperatuur kan leiden tot een groeiachterstand en andere problemen. Woon je niet in een ideaal klimaat? Kweek dan in een omgeving waar je de temperatuur kunt beheersen. Gebruik, indien nodig, een kachel en/of koelsysteem.

De optimale vochtigheidsgraad voor wietplanten hangt af van het stadium van hun levenscyclus. Doorgaans hebben zaailingen en planten in de vegetatieve fase een vochtigere omgeving nodig. Verlaag de relatieve luchtvochtigheid naar 40-50% wanneer de wietplanten bloeien om zo het risico op schimmel te beperken.

WAT VOOR AARDE MOET IK GEBRUIKEN VOOR FEMINIZED WIET?

5. Wat Voor Aarde Moet Ik Gebruiken Voor Feminized Wiet?

Cannabis gedijt het beste in voedingsrijke, luchtige en waterdoorlatende aarde. De meeste potgrond is al optimaal voor de kweek van cannabis. Als je natuurlijke aarde gebruikt, kun je die verrijken met perliet, kokos, vermiculiet, compost of wormenmest, zodat deze geschikter is voor wiet.

6. Wat Voor Nutriënten Moet Je Gebruiken Voor Feminized Wietplanten?

Voor een gezonde groei heeft een feminized wietplant verschillende voedingsstoffen nodig. Om te beginnen, vereist ze stikstof, fosfor en kalium. Dit zijn de drie voornaamste “macronutriënten”. Daarnaast heeft ze micronutriënten nodig, waaronder calcium, ijzer, magnesium en koper.

Commerciële voeding voor wiet bevat gewoonlijk alle vereiste macro- en micronutriënten. Zorg wel dat je de aanbevolen doses hanteert (of iets minder).

Houd er rekening mee dat cannabis verschillende voedingsstoffen vereist tijdens de groei- en bloeistadia. Om die reden wordt cannabisvoeding vaak geleverd in twee varianten: voeding voor de groei en voeding voor de bloei.

7. Wat Voor Water Hebben Feminized Wietplanten Nodig?

Wanneer je wiet in aarde water geeft, is het belangrijk dat de water/voedingsoplossing een pH van ongeveer 6-7 heeft. Anders zijn de planten niet in staat om voedingsstoffen op te nemen, ook als deze wel aanwezig zijn. In het geval van kraanwater kun je de juiste pH-waarde bereiken met “pH down”- of “pH up”-producten.

8. Plantentraining — Wat is Het en Waarom is Het Nodig?

Met plantentraining houden telers hun wiet op de gewenste hoogte en in de gewenste vorm. Dit behelst diverse technieken, waaronder toppen, snoeien, supercroppen, knijpen en/of ontbladeren. Het doel hiervan is om, op de een of andere manier, de kweekruimte en de lichtblootstelling beter te benutten en zo betere oogsten te behalen.

Wietplanten kunnen stress ervaren door plantentraining en tijdelijk een groeistilstand vertonen. Om die reden zijn de meeste trainingstechnieken niet geschikt voor feminized autoflowers, met hun beperkte levensduur. Voor feminized fotoperiode wiet geldt deze beperking niet en deze planten herstellen bovendien makkelijk.

Plant Training

Andere Essentiële Termen en Concepten

We weten dat er een hoop verschillende termen bestaan, gerelateerd aan wiet. Deze kun je dan ook makkelijk door elkaar halen. Om helderheid te verschaffen, sluiten we dit artikel af met een overzicht van essentiële cannabistermen en concepten.

Hoe Cannabinoïden in Wiet Ontstaan

Cannabinoïden, zoals THC en CBD, verschijnen niet zomaar terwijl de plant groeit. Voor de creatie ervan is heel wat inwendige chemie vereist.

Een van de eerste stappen in dit proces is de productie van een stof genaamd geranylpyrofosfaat. Dit stofje interageert vervolgens met olivetolzuur, waardoor cannabigerolzuur, of CBGA, ontstaat.

Dit stofje is de bouwsteen van de voornaamste cannabinoïden, maar daarvoor zijn we er nog niet. Eerst moet CBGA zich verbinden met specifieke enzymen en via biosynthese omgezet worden in de zuurvormen van de bekendere cannabinoïden. Met de resulterende THCA, CBDA en CBCA zijn we bijna aan het einde van het proces.

Een laatste stap is nodig om deze cannabinoïde-zuren om te zetten in THC, CBD en CBC, namelijk: decarboxylering. Deze term refereert aan het proces waarbij verhitting van cannabinoïde-zuren ervoor zorgt dat ze “actieve” cannabinoïden worden. Dat gebeurt automatisch tijdens het roken of vapen.

HOE CANNABINOÏDEN IN WIET ONTSTAAN

Hoe Beïnvloedt Thc Het Endocannabinoïdesysteem (ECS)?

Maar hoe werken cannabinoïden nu, zodra ze jouw systeem binnendringen?

De twee bekendste cannabinoïden zijn THC en CBD. THC is verantwoordelijk voor de karakteristieke high. CBD wekt echter, ondanks een aantal mogelijk gunstige effecten, geen high op.

Deze cannabinoïden, naast de meer dan honderd andere in wiet, interageren direct of indirect met het ECS in het menselijk lichaam. Dit endocannabinoïdesysteem, dat hoofdzakelijk bestaat uit cannabinoïdereceptoren, reguleert diverse fysiologische functies, zoals de stemming, slaap en immuunreactie. Endocannabinoïden (die ons lichaam zelf aanmaakt) en cannabinoïden uit planten kunnen aan deze receptoren binden en zo effect hebben.

Een van de belangrijkste endocannabinoïden is anandamide, ook wel de “geluksmolecule” genoemd. Deze functioneert als een neurotransmitter die berichten tussen zenuwcellen uitwisselt. Dergelijke interacties beïnvloeden het genot, geheugen, denken, de concentratie, zintuiglijke input, tijdswaarneming en meer.

THC blijkt een vergelijkbare chemische structuur te hebben als anandamide en eveneens te binden aan cannabinoïdereceptoren, met name CB1-receptoren. Hierdoor kan wiet op meerdere manieren effect op ons hebben.

Waarom Maakt Cannabis Terpenen Aan?

Net als andere planten en vruchten, maakt wiet deze aromatische verbindingen aan als een natuurlijke vorm van bescherming tegen plagen en om bestuivers aan te trekken. Dit blijkt ook uit het feit dat cannabis de neiging heeft om meer intense aromatische stofjes te produceren als er sprake is van een plaag.

Wat is Sinsemilla?

Sinsemilla” is Spaans voor “zaadloos”. Dit woord is lang geleden ontstaan, toen veel wiet op de zwarte markt slecht was en vol zaden zat. In die tijd was “sinsemilla” cannabis iets bijzonders en stond het voor een product van de hoogste kwaliteit.

Met moderne genen en de komst van feminized wietzaden zijn zaadrijke toppen tegenwoordig zeldzaam. Vrijwel alle fatsoenlijke wiet is inmiddels sinsemilla. Het woord heeft daardoor zijn aanvankelijke betekenis verloren. Toch kan het geen kwaad om de term te kennen, aangezien het soms nog gebruikt wordt voor hoogwaardige cannabis.

Wat Zijn Hermafrodieten?

Behalve de twee gebruikelijke geslachten van wiet kan een wietplant ook een hermafrodiet zijn. Als dit het geval is, vertoont de plant zowel vrouwelijke als mannelijke karakteristieken. Wanneer ze tot bloei komt, ontwikkelt ze toppen, maar ook stuifmeelzakjes. Het resultaat is vaak een magere oogst van lage kwaliteit, vol met zaden.

De voornaamste reden hiervoor is plantenstress. Dit kan bijvoorbeeld komen door een onderbreking in de donkere periode tijdens de bloei, wat “re-vegging” triggert. Er kunnen echter ook andere stressfactoren uit de omgeving meespelen. Denk dan aan plagen, een extreme temperatuur en schommelingen in de vochtigheidsgraad.

Wiet kweken in een gecontroleerde omgeving is de beste manier om dit te voorkomen. Beperk de stress tot een minimum om het risico op hermafroditisme te verlagen.

Wat Zijn Landrassen?

Landrassen zijn soorten wiet die zich hebben ontwikkeld in hun natuurlijke omgeving. Je zou ook kunnen zeggen dat dit pure, oorspronkelijke cannabissoorten zijn. Sommige landrassen komen oorspronkelijk uit de Hindoekoesj-regio van Afghanistan en Pakistan, andere uit Afrika, Jamaica, Azië, Zuid-Amerika en Rusland.

WAT ZIJN HERMAFRODIETEN?

Bekende Feminized Cannabissoorten

Er bestaan honderden feminized hybrides, maar ze stammen vrijwel allemaal af van een handvol hoofdgroepen. Net als menselijke families heeft elke groep bepaalde eigenschappen waaraan je kunt zien waar ze vandaan komen.

🍁 Kush

Cannabissoorten met Kush-genen hebben een prettig aroma en — aangezien ze meestal indica zijn — vaak een rustgevend couch-lock effect. Afhankelijk van de variëteit bevat Kush dikwijls terpenen die aardachtige, houtachtige, dennen- en citrusaroma's verspreiden.

🌫️ Haze

Haze-soorten zijn geschikt voor sativa-liefhebbers die houden van een bedwelmende cerebrale roes en graag overdag blowen. De terpeen-profielen omvatten veel smaken, van zoet en citroenachtig tot koffie- en chocolade-achtig.

🔮 Afghan

Wiet met Afghaanse genen heeft meestal een pittige, aardachtige en frisse smaak. De meeste van deze soorten zijn indica-dominant. Daardoor geven ze je vaak een rustgevende, vrolijke, couch-locking high die perfect is voor ’s avonds.

🍦 Gelato

Soorten gemaakt met Gelato, een uitstekend voorbeeld van de beste Californische wiet, vallen meestal op door een fruitig, dessertachtig aroma. Meestal zijn dit hybrides of voelen ze in elk geval zo. Je kunt dus een euforische cerebrale high en rustgevende sensaties verwachten.

🍪 Cookies

Cookies-strains combineren een euforisch en sociaal effect met een snufje fysieke ontspanning. Verwacht een aardachtig en zoet aroma, plus een kenmerkende koekjessmaak: een overheerlijke combi.

🍇 Blueberry

Soorten op basis van Blueberry bevatten vaak een terpeen-profiel met rijke, zoete en fruitige bessentoetsen. Genen hiervan zijn afkomstig van de Amerikaanse westkust. Blueberry-strains staan daarbij bekend om hun ontspannende en rustgevende effecten.

💜 Purple

Cannabissoorten gemaakt met de genen van Purple vertonen roodachtige/paarse kleuren. Deze worden levendiger bij koelere nachttemperaturen aan het eind van de bloei. Het terpeen-profiel combineert pikante hasjaroma’s met een aardachtige, citroenige en dennenachtige geur. De meeste paarse soorten zijn indica’s en daarom is het effect gewoonlijk narcotisch en ontspannend.

🍌 Banana

De originele Banana is indica-dominant (70% indica) en beroemd om haar rijke terpeen-profiel, dat zich kenmerkt door een zoet aroma en een smaak van banaan. De soort is zeer krachtig (25% THC) en heeft een sterk rustgevend effect. Haar nakomelingen delen deze eigenschappen.

🦨 Skunk

Veel cannabis-connaisseurs koesteren Skunk vanwege haar “skunky” aroma. Deze soort is tevens veel als basis gebruikt voor een groot aantal soorten op de hedendaagse markt. Strains die Skunk-genen bevatten, hebben normaliter een slaperig effect, met een vrolijke, opbeurende noot.

🧀 Cheese

De originele Cheese is een indica-dominante hybride, gemaakt op basis van de bovengenoemde Skunk en Afghan. De soort is beroemd om haar penetrante, rijpe kaasgeur. Soorten afgeleid van Cheese onderscheiden zich met een kenmerkend kazig aroma en een evenwichtig effect dat euforische highs met een verzachtende stone combineert.
Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.