De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

By Max Sargent

Wiet oogsten: het juiste moment bepalen

Harvest Time


Om het meeste uit je wietplanten te halen, is het cruciaal om te weten hoe je ze op de juiste manier oogst. Na maanden van zorgvuldig en aandachtig kweken, wil je het proces zo goed mogelijk afronden. Daar hebben zowel jij als je planten hard voor gewerkt! Zo tegen de oogsttijd lijkt het misschien alsof alles achter de rug is. Niets is echter minder waar; er kan nog steeds heel veel misgaan!

Video id: 540076385

Wanneer moet je wiet oogsten?

Het eerste dat we onder de knie moeten krijgen als het gaat om het oogsten van wiet, is het inschatten van het juiste oogstmoment. Als je te vroeg oogst, zal de THC niet volledig ontwikkeld zijn. Maar als je het te laat doet, begint de THC tot CBN af te breken. Voor de maximale hoeveelheid THC en de sterkste high moet je dus weten wanneer je moet oogsten!

In de volgende paragrafen vind je verschillende trucs waarmee je kunt bepalen of je toppen oogstklaar zijn.

Verpakking

Wanneer je een zakje wietzaadjes koopt, staat er als het goed is op de verpakking wanneer de planten klaar zijn om geoogst te worden. Voor binnenkweek wordt dit uitgedrukt in dagen of weken (bijvoorbeeld 55 tot 60 dagen, of 8 tot 9 weken), en voor buitenkweek staat dit meestal als een specifieke maand of tijd van de maand aangegeven (bijvoorbeeld eind september).

Deze informatie geeft echter slechts een indicatie. Je moet het dan ook vooral als leidraad beschouwen. Oogst niet zomaar negen weken na het begin van de bloei alleen maar omdat dat op de verpakking staat. Sommige planten doen er wat langer over, terwijl andere sneller zijn. Toch kan deze informatie je wel helpen te bepalen of alles naar behoren verloopt.

Bladeren worden geel

Yellow Leaf

Waaierbladeren worden van nature geel tijdens de kweek. Wanneer een plant echter haar einde nadert, zullen steeds meer bladeren geel worden. Dit komt omdat ze stopt met het produceren van chlorofyl en ze zich in feite voorbereidt op de dood.

Ook deze eigenschap vertelt je niet precies wanneer je moet oogsten, maar moet je eerder interpreteren als een teken dat het bijna oogsttijd is of, in sommige gevallen, dat het ideale oogstmoment is verstreken.

Stampers

Pistils

De stampers zijn een betrouwbaardere graadmeter om in te schatten of je plant volgroeid is. Deze kleine stuifmeel vangende haartjes zijn in eerste instantie wit en transparant. Maar naarmate ze ouder worden, worden ze ondoorzichtig en krijgen ze een donkere, roodbruine kleur. Zodra ongeveer 90% van de stampers roodbruin is, is de plant in principe klaar voor de oogst.

Dit is een prima manier om erachter te komen wanneer je moet oogsten. Toch is het niet 100% waterdicht. Bepaalde factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat planten onrijpe stampers blijven produceren, ook al zijn ze al lang klaar voor de oogst.

Trichomen

Trichomes

De trichomen geven het beste aan wanneer je wiet moet oogsten. THC wordt tenslotte in deze harsklieren geproduceerd. Om ze goed te kunnen zien, heb je een zakmicroscoop nodig; dit zijn kleine microscopen die vaak heel betaalbaar zijn.

De ideale kleurverhouding voor de oogst, is:

 • 70% wit
 • 15% roodbruin
 • 15% helder

Deze methode is heel betrouwbaar: trichomen liegen niet!

Lees voor meer informatie ons speciale artikel over het bepalen van het juiste moment om wiet te oogsten.

Bereid de oogst voor

Het is het beste om je kweekruimte zo goed mogelijk in te richten, zodat je deze ook na het oogsten optimaal kunt gebruiken. Streef daarbij naar een temperatuur van zo'n 20°C en een luchtvochtigheid van circa 50%.

Je kunt het beste vroeg op de dag met het oogstproces beginnen. Ook is het verstandig om dit op een droge dag te doen. Als je buiten kweekt, heb je minder controle over omgevingsvariabelen. Dus check de weersvoorspelling en kies het meest geschikte moment!

Controleer of je alles in huis hebt

Om wiet te oogsten, heb je niet veel nodig. Maar er zijn wel een paar essentiële spullen om alles soepel te laten verlopen:

 • Vergrootglas: een zakmicroscoop, vergrootglas of smartphonecamera is superhandig. Hiermee kun je de trichomen inspecteren.
 • Snoeischaar: met een scherpe en robuuste snoeischaar kun je de plant of takken afknippen. Volwassen planten zijn taai en houtachtig, dus je hebt echt wel een goede snoeischaar nodig.
 • Handschoenen: tuinhandschoenen kunnen helpen bij het hanteren van de harsachtige takken.
 • Opvangbak: je hebt iets nodig om je takken in te doen tijdens het oogsten. Een grote bak of doos zou voldoende moeten zijn.
 • Werkoppervlak: een ruim en schoon werkoppervlak helpt bij het doorlopen van de verschillende oogststadia.
 • Ventilator: een simpele ventilator helpt om lucht te laten circuleren tijdens het drogen van wiet.
 • Hangers: hier kun je de wiettakken aan ophangen om ze goed te laten drogen.
 • Kruidendroger (optioneel): hiermee kun je eventueel ook je wiet drogen, in plaats van het op te hangen.
 • Potten: het beste kun je glazen, luchtdichte potten gebruiken, zoals weckpotten, om je oogst te laten uitharden.

Wiet oogsten: stap voor stap

Hieronder leggen we precies uit hoe je je wiet moet oogsten. Afhankelijk van de plantgrootte en het aantal planten dat je hebt, kan het best lastig zijn. Dus bereid je voor om je handen vuil te maken.

1. Knip de takken af

Cut the branches

Knip elke tak af in de buurt van de knoop (waar de tak en de hoofdstengel samenkomen). Het is niet nodig om takken af te knippen die geen toppen hebben. Leg de afgeknipte takken voorzichtig in de opvangbak, zodat je de toppen niet beschadigt.

Of knip de hele plant af

Vaak knip je gewoon alle relevante takken van de planten. Toch hangt dit een beetje van de grootte van de wietplanten af. Als ze vrij klein zijn, kan het handiger zijn om ze in hun geheel af te knippen en daarna de takken.

Als je echter een hele grote plant hebt, is het veel gemakkelijker om de takken er gewoon af te halen.

Om een gehele plant af te knippen, knip je deze ongeveer 12cm boven de grondlijn af, in een hoek van 45 graden.

2. Knip de waaierbladeren weg

Trim Fan Leaves

De waaierbladeren zijn de grote bladeren van de plant. Knip ze af en bewaar ze met al het andere overgebleven plantenmateriaal om er thee of wietboter van te maken!

3. Knip de suikerblaadjes weg

Trim Sugar Leaves

Voordat je de takken ophangt, moet je de suikerblaadjes eraf knippen. Zo voorkom je dat toprot je oogst bederft. Suikerblaadjes danken hun naam aan hun dichte laag trichomen, dus gooi ze zeker niet weg! Je kunt er bijvoorbeeld edibles mee maken.

Knip de suikerblaadjes dicht bij de top af, maar pas op dat je niet in de top zelf knipt. Wiet knippen is in zekere zin een kunst. Het beïnvloedt de manier waarop de toppen drogen en uitharden, wat uiteindelijk de kwaliteit bepaalt. Bovendien kan een goede knipbeurt er ook voor zorgen dat de toppen er supermooi uit gaan zien. Sommige kwekers geven hier niet zoveel om, maar anderen hebben dit 'esthetisch knippen' tot een kunst verheven.

4. Hang de takken op

Hang your branches

Ten slotte moet je de takken ophangen. Hang ze ondersteboven en zorg voor voldoende ruimte tussen elke tak. De omgeving moet een temperatuur hebben van 20°C, een relatieve luchtvochtigheid van 50% en donker zijn, aangezien licht THC kan aantasten. Laat met de ventilator lucht door de kamer stromen; dit verkleint de kans op toprot.

Zorg ervoor dat je er alles aan doet om de ruimte schoon en vrij van ongedierte te houden.

5. Verzamel de restjes

Wanneer je de takken in een bak of op een werktafel legt, vallen er altijd trichomen af. Verzamel deze en maak er cannaboter van, of meng ze met een bestaande voorraad kief. Je kunt alle restjes prima gebruiken, dus verspil niets!

Verschillende wietsoorten oogsten

Als je wiet kweekt, moet je een beetje leren bepalen wanneer je moet oogsten. Elke wietsoort vraagt een bepaalde kweektijd, dus aan natte vingerwerk heb je niks. De snelste autoflowers kunnen bijvoorbeeld binnen zeven weken na de ontkieming al klaar zijn, terwijl de langzaamste sativa strains wel vijftien weken nodig hebben. Leer je planten dus kennen, probeer hun signalen te lezen en bepaal aan de hand daarvan het juiste moment. Een must voor elke kweker!

Geleidelijk Oogsten Als Lagere Toppen Nog Niet Rijp Zijn

Bevatten de toppen bovenaan een groot aantal troebele en amberkleurige trichomen, die aanduiden dat ze rijp en klaar voor de oogst zijn, maar zijn de kristallen op lager gelegen toppen nog helder en verre van gereed? Oogst dan geleidelijk, om te verzekeren dat elk stukje wiet perfect gerijpt is.

Dit noemen we ook wel een gedeeltelijke of gespreide oogst. Het is daarbij supersimpel. Knip simpelweg de toppen eraf die klaar zijn en snoei resterende takken en bladeren weg, zodat je minder rijpe toppen aan meer licht blootstelt. Houd daarbij in de gaten wanneer ze klaar zijn voor de oogst.

De meeste binnenplanten vereisen slechts 2 rondes van geleidelijk oogsten met zo’n 14 dagen ertussen. Grotere planten hebben echter soms meer tijd nodig.

Houd er rekening mee dat de meeste planten neerwaarts rijpen, omdat het bladerdak het meeste licht ontvangt. Meer lumen betekent gewoonlijk een snellere rijping. Elke plant is echter uniek en wellicht kom je een specifiek fenotype tegen dat van onderaf rijpt. Daarnaast volgroeien sommige planten gelijkmatig vanonder en -boven, waardoor ze niet geschikt zijn voor geleidelijk oogsten.

Wiet oogsten!

Tijd Om Je Toppen Bij Te Knippen

Bijknippen is de volgende stap. Het is een noodzakelijke handeling; je toppen krijgen model en je voorkomt dat je voorraadpot vol komt te zitten met suikerblaadjes. Voor deze klus heb je alleen een werkblad, een snijplank, latex handschoenen en een trimschaartje nodig. Het is op twee manieren mogelijk om je toppen bij te knippen: nat of droog.

Nat bijknippen wil zeggen dat je je toppen direct na de oogst in model knipt, als ze nog vocht bevatten. Dat verlaagt het risico op schimmelvorming, want je verwijdert alle suikerblaadjes voor het droogproces en dat voorkomt dat er vocht ingesloten raakt. Het nadeel is dat het een kleverig werkje is. Daar heb je dus echt latex handschoentjes bij nodig. Elk nadeel heeft echter zijn voordeel; het is mogelijk 'scissor hash' te maken met de hars die aan je trimschaartje blijft plakken.

Droog bijknippen wil zeggen dat je je toppen na het droogproces in model knipt. Deze methode is geschikter als je te maken hebt met een lage luchtvochtigheid, waarbij je minder risico loopt op schimmelvorming. Als je droog bijknipt, zien je toppen er ook steviger en compacter uit; dat vinden kwekers vaak aantrekkelijker.

Voor welke methode je ook kiest, de handeling is precies hetzelfde. Het is mogelijk de suikerblaadjes af te knippen terwijl de toppen nog aan de takken zitten, maar je kunt de toppen ook eerst verwijderen en ze stuk voor stuk in model knippen. Zorg ervoor dat je de suikerblaadjes niet weggooit, want deze zijn te gebruiken voor het maken van hasj en andere extracten.

Wiet oogsten!

Je Toppen Drogen

De volgende stap is het verhuizen van je cannabis naar de droogruimte. Het drogen van wiet is van levensbelang om het vocht uit de buitenkant van je toppen te laten vervliegen en aldus schimmelvorming te voorkomen. Bovendien is het roken van natte cannabis onaangenaam. Voordat je met drogen begint, richt je een droogruimte in. Dat kan de logeerkamer zijn of zelfs de kweektent waarin je planten zijn opgegroeid. Als je je toppen aan de takken hebt laten zitten, span dan een waslijntje om ze aan op te hangen. In het andere geval leg je ze gewoon op een droogrek.

Voor het beste resultaat laat je je cannabis langzaam drogen. Het lijkt makkelijker om je toppen in de oven te doen, maar op die manier verpest je de smaak. Terpenen, de verbindingen die verantwoordelijk zijn voor het smaakprofiel van wiet, zijn vluchtig en breken af bij hoge temperaturen. Voor het droogproces zou je ervoor moeten zorgen dat de temperatuur in de droogruimte ongeveer 21°C bedraagt en de relatieve luchtvochtigheid 50%. Gebruik een hygrometer en thermometer, zodat je beide waardes in de smiezen kunt houden. Als de waarden te hoog zijn, gebruik dan een ventilator, airco en een vochtonttrekker. Zijn ze te laag, zet dan een verwarmingstoestel neer en een luchtbevochtiger.

Het droogproces neemt doorgaans 2-7 dagen in beslag. Controleer je toppen dagelijks en bevoel ze om de vochtigheidsgraad in te schatten. Aan het einde van de rit zouden de takjes en toppen moeten knakken als je ze buigt. Als ze gewoon doorbuigen, moet je nog wat geduld hebben. Knakken ze, ga dan verder met de volgende stap.

Video id: 484380359

Je Wiet Curen Voor Een Zachtere Smaak

Heb je ooit fantastisch uitziende wiet gerookt die een aanslag op je keel bleek te zijn? Dat komt ervan als je cannabis niet laat curen. Dit neemt aardig wat tijd in beslag na je kweek, maar je stash verbetert er aanzienlijk door. Het is een soort van verlengd droogproces waarbij het vocht uit de kern van je toppen vervliegt; daarvoor is het droogproces niet toereikend.

Door te curen verbetert de smaak van je stash en krijg je een zijdezacht, aangenaam rokertje. Dat komt omdat het stoffen als chlorofyl afbreekt die een aanslag zijn op je luchtwegen.

Curen maakt je oogst ook sterker. Voordat je de toppen tijdens het roken, vapen of koken verhit, heeft THC nog de vorm van THCA. Dit cannabinoïde-zuur decarboxyleert bij hoge temperaturen tot THC of na verloop van tijd. Curen stimuleert dit proces en verhoogt langzaamaan het THC-gehalte.

Video id: 510271390

Het is een proces waar je vrijwel geen omkijken naar hebt. Je hebt alleen wat weckpotten nodig - voldoende voor je hele oogst.

Doe zoveel toppen in een pot dat deze voor driekwart vol zit, sluit hem af en zet hem weg op een koele donkere plek. Aanvankelijk komt het overtollige vocht uit de kern van je toppen, waardoor het lijkt alsof ze weer nat zijn. Door de potten echter elke dag een paar keer te openen - dat noemen ze 'burpen' - is het vocht in staat te ontsnappen en krijgt de wiet weer verse lucht. Verricht die handeling de volledige eerste week.

In de tweede en derde week hoef je je potten nog maar één keer per dag een paar minuten te laten burpen; de vochtigheid is dan inmiddels aardig teruggelopen. Na drie weken zijn je toppen vakkundig gecured en staan ze garant voor een zijdezachte rookervaring. Super geduldige kwekers laten ze echter wel acht weken curen om de smaak en werkingskracht te optimaliseren. Wil je je toppen voor langere tijd bewaren, weet dan dat je cannabis gerust zes maanden kunt laten uitharden; dat heeft geen nadelige invloed.

Over and under-watering

Wiet oogsten!
Wiet oogsten!
Wiet oogsten!
Wiet oogsten!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

Categorieën
eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37823 reviews