Wiet oogsten!

Wiet oogsten!

Leer stapsgewijs je cannabis te oogsten en te verwerken.


Met de oogst lijkt het alsof je tijdrovende kweek erop zit. Je toppen zijn afgerijpt en nu kun je er eentje opsteken, toch? Jammer genoeg moet je toch nog wat geduld zien op te brengen. Er valt nog best veel te doen. Je moet je toppen nog bijknippen, drogen en laten curen om een zijdezachte rookervaring te garanderen. Al het werk dat je nu verricht, verzekert dat je wiet niet scherp smaakt en dat je het voor langere tijd kunt bewaren.

De oogsttijd wil niet zeggen dat je simpelweg je toppen kunt plukken om ze daarna op een droogrek te leggen. Er is sprake van wat meer nuance en als je goed timet, behaal je een optimaal resultaat. Als je je toppen niet allemaal op hetzelfde moment oogst, verschillen de THC-gehaltes en als je ze bij de juiste vochtigheidsgraad laat curen, heeft dat veel invloed op het weerstandsvermogen tegen schimmels. Onze handleiding loodst je stapsgewijs door het oogstproces. Hiermee weet je zeker dat je stash gezond en sterk blijft.

Video id: 540076385

Wat Is Het Juiste Moment Om Te Oogsten?

In de eerste fase van het oogstproces verwijder je de toppen en zijtakken van je planten. Maar wat is nu het juiste moment om dat te doen? Dat hangt er een beetje vanaf. Als je op verschillende momenten oogst, verschillen de karakteristieken van je toppen nogal. Alles, van het smaakprofiel tot de psychoactieve effecten, kan daarbij variëren, afhankelijk van hoe vroeg of laat je ervoor kiest om te oogsten.

Over het algemeen heeft elke cannabisvariëteit een geraamde bloeiperiode. Deze gegevens kunnen nuttig zijn bij het voorbereiden van je oogst, maar zijn niet altijd even accuraat. Zo kunnen kweekomstandigheden de bloeiperiode verlengen of verkorten. Indica-strains rijpen sneller af en hebben een bloeifase van 6-8 weken. Sativa's hebben echter doorgaans 8-12 weken nodig.

Er is nog een andere manier om vast te stellen dat het bijna oogsttijd is. Zo kunnen kwekers veranderingen ook met behulp van plantkundige, anatomische basiskennis waarnemen. Bepaalde delen van de cannabisplant beginnen te veranderen terwijl ze afrijpen. In plaats van alleen op giswerk af te gaan, kun je deze botanische oriëntatiepunten gebruiken als indicatoren. Om te beginnen, dien je jezelf te informeren over bepaalde weefsels, klieren en organen, zodat je weet waar je naar zou moeten kijken.

De Fan Leaves Vergelen

Vergeelde bladeren zijn doorgaans een teken van een voedingsstoffentekort of de aanwezigheid van een ziekteverwekker. Aan het einde van de bloeiperiode zijn gele blaadjes echter volkomen normaal. De fan leaves zijn de grote, gewaaierde bladeren die tijdens de groeiperiode verschijnen. Deze biologische zonnepanelen zetten licht om in suikers die de plant als energie gebruikt. De fan leaves vergelen en kunnen er zelfs af vallen als de oogsttijd nadert. Maak je echter geen zorgen. Dit gebeurt doordat de planten zoveel mogelijk energie naar de toppen proberen te leiden.

Wiet oogsten!

De Trichomen Beginnen Er Anders Uit Te Zien

Trichomen zijn de champignonvormige klierharen die je ziet glinsteren op de suikerblaadjes en de toppen. Deze kleine chemische fabriekjes maken cannabinoïden en terpenen aan in de vorm van een dikvloeibare hars. In de natuur beschermen deze stofjes planten tegen warmte, roofdieren en pestbeestjes. Voor kwekers zijn ze echter de voornaamste reden om wiet te kweken.

Het controleren van de trichomen is een accurate manier om te ontdekken of je toppen al afrijpen. Door dat te doen, ben je bovendien in staat te oogsten op het moment dat de cannabis je het beste resultaat geeft.

De trichomen zijn met het blote oog te zien, maar je hebt een vergroottool nodig om ze naar behoren te analyseren. Dat is al mogelijk met een goedkoop vergrootglas en dat is dan ook het favoriete instrument van veel budgetkwekers. Fotografen met groene vingers kunnen ook een snapshot maken met een macrolens. Daarmee ben je bovendien in staat bij te houden hoe de kleur na verloop van tijd verandert. Broodkwekers en mensen die goed bij kas zitten, kunnen vaak ook een microscoop betalen. Deze instrumenten bieden een gedetailleerde blik op de structuur en kleur van de trichomen.

De trichomen zijn aan het begin van de bloeiperiode helder en doorschijnend. Dat wijst erop dat ze nog jong zijn en slechts kleine hoeveelheden cannabinoïden aanmaken. Ook de toppen zien er daarbij nog klein uit en dat betekent dat je nog even zou moeten wachten met oogsten.

Later in de bloeiperiode veranderen de trichomen van kleur en worden ze troebel of melkachtig wit. Deze kleurverandering duidt op een verhoogde aanmaak van cannabinoïden. Houd de structuren goed in de gaten wanneer deze melkwitte kleuren de overhand krijgen. De trichomen bereiken de maximale THC-aanmaak als meer dan 50% melkachtig wit is. Toppen die je op dat moment oogst, induceren een intense spirituele high met als kenmerken een euforisch effect en verhoogde energie.

Als je meer van een zweverige en verlammende ervaring houdt als je rookt, wacht dan tot de trichomen amberkleurig zijn. Dat duidt op een afname van de concentratie THC en een verhoging van de hoeveelheid CBN, een cannabinoïde die de plant aanmaakt als THC afbreekt.

Wiet oogsten!

De Kelken Worden Molliger

De kelk is het eerste deel van een top dat uit een knoop groeit. Deze structuur begint als een bundel kleine blaadjes en ontvouwt zich uiteindelijk als een volledig gevormde top. Kelken blijven aan de onderkant van de toppen zitten en huisvesten de voortplantingsorganen. Ze vormen de harsrijkste delen van cannabistoppen en hun rol is het bieden van structurele steun, zodat toppen niet wegwaaien tijdens sterke wind of opgesnoept worden door gevleugelde roofdieren.

Naarmate de toppen rijpen, beginnen de kelken op te zwellen. Dat komt doordat ze zich voorbereiden op het vasthouden van zaden als de plant succesvol door een mannetjesplant wordt bevrucht. Maak er dus een gewoonte van regelmatig de kelken met een vergrootglas te inspecteren.

Wiet oogsten!

De Stampers Worden Donkerder

De stampers of stigma's zijn de antenne-achtige geslachtsorganen die uit de kelken piepen. Deze structuren hebben als taak het stuifmeel op te vangen van mannetjesplanten. Ze zijn de toegangspoort tot bevruchting en vrouwtjesplanten gaan zaden aanmaken als deze taak erop zit.

De meeste kwekers streven ernaar bevruchting te voorkomen om ervoor te zorgen dat de plant kwalitatief hoogwaardige toppen aanmaakt. De stampers zijn echter ook handig om op te letten voor de rijpheid. Jonge planten hebben witte stigma's die na verloop van tijd donkerder worden, tot deze er uiteindelijk oranjebruin uitzien. De THC-productie piekt doorgaans als 70% van de stampers van kleur veranderd is. Als ongeveer 90% donker is, keldert het THC-gehalte en gaat het CBN-gehalte omhoog. Vergeet echter niet dat deze cijfertjes slechts schattingen zijn.

Wiet oogsten!

Geleidelijk Oogsten Als Lagere Toppen Nog Niet Rijp Zijn

Bevatten de toppen bovenaan een groot aantal troebele en amberkleurige trichomen, die aanduiden dat ze rijp en klaar voor de oogst zijn, maar zijn de kristallen op lager gelegen toppen nog helder en verre van gereed? Oogst dan geleidelijk, om te verzekeren dat elk stukje wiet perfect gerijpt is.

Dit noemen we ook wel een gedeeltelijke of gespreide oogst. Het is daarbij supersimpel. Knip simpelweg de toppen eraf die klaar zijn en snoei resterende takken en bladeren weg, zodat je minder rijpe toppen aan meer licht blootstelt. Houd daarbij in de gaten wanneer ze klaar zijn voor de oogst.

De meeste binnenplanten vereisen slechts 2 rondes van geleidelijk oogsten met zo’n 14 dagen ertussen. Grotere planten hebben echter soms meer tijd nodig.

Houd er rekening mee dat de meeste planten neerwaarts rijpen, omdat het bladerdak het meeste licht ontvangt. Meer lumen betekent gewoonlijk een snellere rijping. Elke plant is echter uniek en wellicht kom je een specifiek fenotype tegen dat van onderaf rijpt. Daarnaast volgroeien sommige planten gelijkmatig vanonder en -boven, waardoor ze niet geschikt zijn voor geleidelijk oogsten.

Wiet oogsten!

Tijd Om Je Toppen Bij Te Knippen

Bijknippen is de volgende stap. Het is een noodzakelijke handeling; je toppen krijgen model en je voorkomt dat je voorraadpot vol komt te zitten met suikerblaadjes. Voor deze klus heb je alleen een werkblad, een snijplank, latex handschoenen en een trimschaartje nodig. Het is op twee manieren mogelijk om je toppen bij te knippen: nat of droog.

Nat bijknippen wil zeggen dat je je toppen direct na de oogst in model knipt, als ze nog vocht bevatten. Dat verlaagt het risico op schimmelvorming, want je verwijdert alle suikerblaadjes voor het droogproces en dat voorkomt dat er vocht ingesloten raakt. Het nadeel is dat het een kleverig werkje is. Daar heb je dus echt latex handschoentjes bij nodig. Elk nadeel heeft echter zijn voordeel; het is mogelijk 'scissor hash' te maken met de hars die aan je trimschaartje blijft plakken.

Droog bijknippen wil zeggen dat je je toppen na het droogproces in model knipt. Deze methode is geschikter als je te maken hebt met een lage luchtvochtigheid, waarbij je minder risico loopt op schimmelvorming. Als je droog bijknipt, zien je toppen er ook steviger en compacter uit; dat vinden kwekers vaak aantrekkelijker.

Voor welke methode je ook kiest, de handeling is precies hetzelfde. Het is mogelijk de suikerblaadjes af te knippen terwijl de toppen nog aan de takken zitten, maar je kunt de toppen ook eerst verwijderen en ze stuk voor stuk in model knippen. Zorg ervoor dat je de suikerblaadjes niet weggooit, want deze zijn te gebruiken voor het maken van hasj en andere extracten.

Wiet oogsten!

Je Toppen Drogen

De volgende stap is het verhuizen van je cannabis naar de droogruimte. Het drogen van wiet is van levensbelang om het vocht uit de buitenkant van je toppen te laten vervliegen en aldus schimmelvorming te voorkomen. Bovendien is het roken van natte cannabis onaangenaam. Voordat je met drogen begint, richt je een droogruimte in. Dat kan de logeerkamer zijn of zelfs de kweektent waarin je planten zijn opgegroeid. Als je je toppen aan de takken hebt laten zitten, span dan een waslijntje om ze aan op te hangen. In het andere geval leg je ze gewoon op een droogrek.

Voor het beste resultaat laat je je cannabis langzaam drogen. Het lijkt makkelijker om je toppen in de oven te doen, maar op die manier verpest je de smaak. Terpenen, de verbindingen die verantwoordelijk zijn voor het smaakprofiel van wiet, zijn vluchtig en breken af bij hoge temperaturen. Voor het droogproces zou je ervoor moeten zorgen dat de temperatuur in de droogruimte ongeveer 21°C bedraagt en de relatieve luchtvochtigheid 50%. Gebruik een hygrometer en thermometer, zodat je beide waardes in de smiezen kunt houden. Als de waarden te hoog zijn, gebruik dan een ventilator, airco en een vochtonttrekker. Zijn ze te laag, zet dan een verwarmingstoestel neer en een luchtbevochtiger.

Het droogproces neemt doorgaans 2-7 dagen in beslag. Controleer je toppen dagelijks en bevoel ze om de vochtigheidsgraad in te schatten. Aan het einde van de rit zouden de takjes en toppen moeten knakken als je ze buigt. Als ze gewoon doorbuigen, moet je nog wat geduld hebben. Knakken ze, ga dan verder met de volgende stap.

Video id: 484380359

Je Wiet Curen Voor Een Zachtere Smaak

Heb je ooit fantastisch uitziende wiet gerookt die een aanslag op je keel bleek te zijn? Dat komt ervan als je cannabis niet laat curen. Dit neemt aardig wat tijd in beslag na je kweek, maar je stash verbetert er aanzienlijk door. Het is een soort van verlengd droogproces waarbij het vocht uit de kern van je toppen vervliegt; daarvoor is het droogproces niet toereikend.

Door te curen verbetert de smaak van je stash en krijg je een zijdezacht, aangenaam rokertje. Dat komt omdat het stoffen als chlorofyl afbreekt die een aanslag zijn op je luchtwegen.

Curen maakt je oogst ook sterker. Voordat je de toppen tijdens het roken, vapen of koken verhit, heeft THC nog de vorm van THCA. Dit cannabinoïde-zuur decarboxyleert bij hoge temperaturen tot THC of na verloop van tijd. Curen stimuleert dit proces en verhoogt langzaamaan het THC-gehalte.

Video id: 510271390

Het is een proces waar je vrijwel geen omkijken naar hebt. Je hebt alleen wat weckpotten nodig - voldoende voor je hele oogst.

Doe zoveel toppen in een pot dat deze voor driekwart vol zit, sluit hem af en zet hem weg op een koele donkere plek. Aanvankelijk komt het overtollige vocht uit de kern van je toppen, waardoor het lijkt alsof ze weer nat zijn. Door de potten echter elke dag een paar keer te openen - dat noemen ze 'burpen' - is het vocht in staat te ontsnappen en krijgt de wiet weer verse lucht. Verricht die handeling de volledige eerste week.

In de tweede en derde week hoef je je potten nog maar één keer per dag een paar minuten te laten burpen; de vochtigheid is dan inmiddels aardig teruggelopen. Na drie weken zijn je toppen vakkundig gecured en staan ze garant voor een zijdezachte rookervaring. Super geduldige kwekers laten ze echter wel acht weken curen om de smaak en werkingskracht te optimaliseren. Wil je je toppen voor langere tijd bewaren, weet dan dat je cannabis gerust zes maanden kunt laten uitharden; dat heeft geen nadelige invloed.

Over and under-watering

Wiet oogsten!
Wiet oogsten!
Wiet oogsten!
Wiet oogsten!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.