Hoe verpot je wiet? Tips en advies.

Inhoud:

Gezonde wortels betekenen sterke wietplanten met vette, glinsterende toppen. Alles moet groot zijn; hoe groter, hoe beter!

Ongeacht hoe je kweekt, je zult je wietplanten ten minste twee keer moeten verpotten naar een grotere pot. Dit geldt dus voor SOG en ScrOG, maar ook voor een super simpele kweek. Toch zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Hier komen we later op terug. Allereerst willen we een belangrijke vraag beantwoorden:

WAAROM IS HET VERPOTTEN VAN WIETPLANTEN BELANGRIJK?

In tegenstelling tot hydroponics, is het verpotten van planten naar grotere potten noodzakelijk als je planten in een vast medium groeien, zoals aarde of kokos. Maar hoe zit dat?

De wortels breiden zich uit door het substraat in een zoektocht naar voedingsstoffen. Het wortelnetwerk groeit daarbij om zoveel mogelijk ruimte te benutten. Wanneer de wortels de pot hebben opgevuld, gaan ze cirkelvormig aan de binnenkant van de pot groeien en raken ze verstrikt. De vegetatieve groei vertraagt hierdoor en dit beperkt uiteindelijk je opbrengst.

Door planten vroeg te verpotten naar een grotere pot is het mogelijk dit te voorkomen. Als je verpot, verzeker je dat de wortels altijd de ruimte hebben om zich vrij en krachtig te ontwikkelen.

HOE VAAK MOET JE VERPOTTEN?

In tegenstelling tot wat we aan het begin van dit artikel hebben gezegd, hoef je technisch gezien je wietplanten niet te verpotten. Toch zou je het wel moeten doen, vooral als je de opbrengst wil vergroten.

Planten groeien sneller in kleinere potten, maar zijn dan wel gevoeliger voor overbemesting en -bewatering. Wanneer je kleine potjes of bekertjes voor zaailingen gebruikt, dan is het risico op schimmel en andere problemen beperkt, maar er kunnen wel problemen ontstaan als de ontluikende vegetatieve planten een sterk wortelsysteem willen ontwikkelen.

Wanneer je de planten voor de eerste keer moet verpotten? Als je groene vriendjes minimaal drie knopen hebben ontwikkeld. Zet ze daarbij in grotere potten totdat ze in formaat verdubbeld zijn. Uiteindelijk verhuis je je planten naar de laatste, grootste potten. Hierin kunnen ze pas echt floreren.

Over het algemeen verpot je een (fotoperiodieke) plant 2-3 keer. Vaker verpotten is niet verstandig, omdat deze handeling veel stress veroorzaakt.

WANNEER MOET JE JE WIET VERPOTTEN?

Hieronder een lijst met visuele indicaties die je helpt bepalen of het moment van verpotten is aangebroken:

Formaat van de plant: Als een wietplant zichtbaar te groot is geworden voor de pot, is het tijd te verpotten. Houd het aantal knopen als richtlijn aan.

Groeisnelheid: Als de plant uitbundiger groeit dan de pot aankan, verpot dan voordat er een groeistilstand optreedt. Een hint: hoe meer fan leaves je wietplant heeft, hoe beter de fotosynthese, wat leidt tot een sterkere groei.

Wortelontwikkeling: Als de wortels van de planten verstrikt raken of als er wortels uit de onderkant van de pot steken, moet je verpotten.

Problemen met bewatering: Je groeiende planten zijn dorstig! Als de aarde snel uitdroogt, is het aannemelijk dat je wietplanten een grotere pot vereisen.

Groeiproblemen: Groeien je planten traag of zien ze er ziekelijk uit? Dan kan dit te maken hebben met de potmaat.

WANNEER MOET JE JE WIET VERPOTTEN?

HOEVEEL RUIMTE HEBBEN CANNABISPLANTEN NODIG?

In de natuur bepaalt de beschikbare ruimte hoe planten groeien. Wanneer cannabis voor industriële doeleinden wordt gekweekt, staan ze erg dicht op elkaar. De resulterende verstrikking van de wortels geeft daarbij bepaalde hormonen vrij. Deze stimuleren de planten vrij groot te worden, zonder veel vertakkingen. Mensen benutten dit kenmerk al heel lang om perfecte vezels te verkrijgen die niet onderbroken zijn door sterke vertakkingen.

Als je wiet kweekt voor persoonlijk gebruik, is het echter zinvoller de plant meer ruimte te geven. Je stimuleert hiermee niet alleen vertakkingen en robuuste groei, maar ook de gezondheid. Maar hoe groot moeten je potten dan zijn in elk stadium van de groei?

Om je tijd en ruimte effectief te benutten, vind je hieronder een lijst met standaard potmaten in een specifiek groeistadium van de plant. Je kunt een heel fatsoenlijke wietplant kweken in een uiteindelijke pot van 30cm; voor een uitzonderlijke plant geldt eentje van ~60cm. Alle standaard potten zijn zo gemaakt dat de diameter aan de rand gelijk is aan die van de onderkant. Een gezonde wietplant ontwikkelt met gemak een bladerdak met een diameter van driemaal de pot.

Voor zaailingen en jonge vegetatieve planten

Voor robuuste vegetatieve planten

Beginmaten van de uiteindelijke pot
10cm = 0.5l  25cm = 11l  46cm = 57l 
13–15cm = 1l 30cm = 19l  61cm = 95l
18–20cm = 4l 36cm = 26l  76cm = 114l
22cm = 7.5l 41cm = 38l -


WAAROM NIET DIRECT IN DE GROOTSTE POT PLANTEN?

Dit mag je zelf bepalen, maar weet wel dat beginnende wortels niet alle ruimte opvullen in een grote pot. Je vergroot hiermee het risico op waterverzadiging. Dit betekent dat je voorzichtig water moet geven. Anders stimuleer je optimale omstandigheden voor schimmel, rot en andere ziektes en infecties.

Wietplanten houden graag droge voeten, dus ga zorgvuldig te werk. Plant je direct in de grootste pot? Wees dan de eerste week heel zuinig met water. Kleinere potten zijn echter makkelijker te onderhouden. Vooral in de vroege vegetatieve fase. Je kunt ze ook gemakkelijker verplaatsen of roteren voor een lichtdekking van 360°.

WELK TYPE POTTEN MOET IK GEBRUIKEN?

De meeste wietkwekers kiezen voor standaard witte potten met gaten in de onderkant. Waarom witte potten? Zwarte of donkergekleurde potten genereren hitte in de zon, terwijl witte helpen bij het koel houden van de aarde. Sommige telers kiezen ook voor air-potten of textiele potten. Deze "luchtsnoeien" de wortels op natuurlijke wijze en zorgen voor een optimale gezondheid en ontwikkeling. Voor zaailingen gebruiken kwekers meestal plastic bekers of speciale potjes voor zaailingen.

HOE VERPOT JE WIETPLANTEN?

Het belangrijkste om rekening mee te houden, is dat verpotten veel stress veroorzaakt bij je wietplanten. Wees dus heel voorzichtig. Hoe minder wortelschade, hoe beter! Overhaast dit werkje niet.

Hygiëne is ook belangrijk. Zorg dus voor een schone werkruimte en was je handen voordat je je planten aanraakt. Het is nog beter om handschoenen te dragen.

Verpot niet overdag onder de warme zon of een intense kweeklamp. Probeer je wortels niet onnodig bloot te stellen aan overmatig licht. Verpot dus liever in de avond.

VERPOTTEN: STAPSGEWIJZE HANDLEIDING

1. Bij het verpotten van zaailingen, geef je ze 1-2 dagen voor je werkje wat water. De aarde moet vochtig zijn, maar niet nat. Als je planten wat groter zijn, helpt drogere grond juist de wortelbal samen te houden.

2. Bereid een nieuwe pot voor door deze te vullen met aarde van goede kwaliteit. Doe niet teveel in de pot en druk de grond niet aan. Geef de aarde water. Graaf een gaatje in het midden, groot genoeg voor de te verpotten plant.

3. Met één hand bedek je de aarde van de oude pot (met je plant). Keer de pot vervolgens voorzichtig om. Het steeltje moet tussen je vingers zitten.

4. Verwijder met grote zorg de wortelkluwen uit de oude pot. Als de wortels niet direct loslaten, knijp dan voorzichtig in de zijkant van de pot. Dit helpt de aarde los te maken. Zit de plant nog steeds vast? Leg de pot dan horizontaal op de grond en probeer de wortelbal eruit te schuiven. Als ook dit mislukt, snijd dan met een mes de aarde los aan de zijkant van de pot (doe dit alleen als laatste redmiddel). Probeer de plant niet met geweld uit de pot te rukken!

5. Als de plant eenmaal bevrijd is, houd dan één hand onder de wortels. Zet de wietplant vervolgens in het gat van de nieuwe pot. Met wat extra aarde vul je de grond bij. Druk de aarde lichtjes aan, zodat de plant op haar plekje blijft.

6. Geef de plant nu een klein beetje water om haar in haar nieuwe huis te verwelkomen. Dit is ook een goed moment om wortelstimulator te gebruiken. Hiermee verminder je de shock van het verpotten en stimuleer je de ontwikkeling van de wortels.

VERPOTTEN: STAPSGEWIJZE HANDLEIDING

Tips van pro's:

• We adviseren je de nieuwe aarde voor te bereiden met Easy Boost biologische plantenvoeding. Voeg hierbij ongeveer 50-100g Easy Boost toe aan twintig liter grond. Easy Boost is biologische mest die je planten tien tot twaalf weken van voedsel voorziet.

• Hoelang de shock van het verpotten duurt? Dat hangt ervan af, maar een paar dagen trage groei of stilstand na het verplanten is normaal. Laat de planten minimaal twee weken herstellen voordat je de bloei opwekt of een high-stress trainingsmethode toepast.

• Zien je planten er zwak uit na het verpotten? Ondersteun ze dan met stokken.

• Steriliseer de oude potten om ze in de toekomst opnieuw te gebruiken.

Fabric pot

The environmentally friendly RQS fabric pot, complete with proprietary “Aqua Breathe” geotextile layer, lets your plant’s roots breathe for optimal growth.

Buy Fabric pot

POTMATEN VOOR BINNEN EN BUITEN

Wat betreft de aanbevolen potmaten: dit varieert, afhankelijk van het feit of je binnen of buiten kweekt. Binnenshuis kamp je met beperkingen vanwege het formaat van je kweekruimte en het aantal planten dat je kwijt kunt, evenals hun verwachte formaat. Als je buiten kweekt, heb je vaak minder te maken met beperkingen.

Buiten kun je in principe de grootst mogelijke planten kweken. Dit betekent ook dat de wortels zich verder kunnen uitbreiden, wat zich vertaalt naar een grotere oogst. Aan de andere kant zijn te grote potten ook niet optimaal; als de wortels een oversized pot niet kunnen opvullen, verspil je veel voedingsstoffen.

Grote en zware potten kunnen buiten ook problematisch blijken als je ze moet verplaatsen. Als je echter in het wild kweekt, is het tevens mogelijk je planten gewoon direct in de grond te zetten. Op deze manier worden ze niet gehinderd door de potmaat en zijn ze in staat hun volledige potentieel te benutten.

POTMATEN VOOR BINNEN EN BUITEN

HOE ZIT HET MET HET VERPOTTEN VAN AUTOFLOWERS?

Kort gezegd: breek je hoofd er niet over! De dingen liggen iets anders als je autoflowers kweekt. Autoflowering planten hebben een vastgestelde levenscyclus. Het vegetatieve stadium duurt daarbij slechts 3-4 weken, waarna de bloei aanbreekt. Vanwege deze beperking in de doorlooptijd, zijn autoflowers niet in staat goed te herstellen van een shock na het verpotten. En als je dagen groei verliest door stress, vermindert dit ook de eindopbrengst. Om die reden moet je autoflowering zaden direct in de uiteindelijke potten zaaien.

Een goede potmaat voor autoflowers heeft over het algemeen een inhoud van 11-12 liter. Soms kun je ook toe met iets kleinere potten (7-8 liter), maar houd er wel rekening mee dat dit de opbrengst beïnvloedt.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.