Een van de allerbelangrijkste zaken bij het binnen kweken van cannabis is het reguleren van alle aspecten van de omgeving van je planten. Als je de kweekruimte niet netjes houdt, verlies je die controle. Laten we eens bekijken waarom dit zo belangrijk is.

WAAROM MOET JE ALLES SCHOON HOUDEN?

Het mag duidelijk zijn dat als je de hygiëne verwaarloost het risico op ziektes en schadelijke beestjes in je kweekruimte enorm toeneemt. Houd je de boel netjes? Dan is de omgeving niet uitnodigend voor insecten, spinnen, of mijt. En die kunnen je planten totaal verwoesten. Daarbij is de kans groot dat ze ook je volgende kweek aantasten. Ze kunnen in de moeilijkste omstandigheden overleven als ze zich eenmaal thuis voelen. Zelfs als je tussen je planten schoonmaakt, wil dat nog niet zeggen dat je ervan af bent.

Ook is het zo dat als je niet netjes schoonmaakt je kweekoperatie meer onderhoud vereist. Als je stof laat ophopen en er plasjes water op de vloer staan, is dat vragen om problemen. Zo kunnen je ventilatorsystemen in verval raken. Het materiaal dat je op de vloer hebt liggen, gaat bovendien rotten. Schoonmaken is zeker de moeite waard, denk maar eens aan het geld dat je ermee bespaart. En het is onnodig te vermelden dat je planten je eeuwig dankbaar zijn.

EEN GROTE SCHOONMAAK VOOR JE NIEUWE KWEEK

Het is erg belangrijk dat alles schoon en steriel is voordat je planten in de kweekruimte plaatst. Zelfs als je nieuwe producten direct uit de verpakking haalt. Dat kun je met bleekmiddel doen, maar gebruik niet te veel. Een theelepel per drie liter water is meer dan genoeg. Er is ook biologisch bleekmiddel verkrijgbaar; de keus is aan jou. Reinig hiermee alle oppervlakten van je kweektent of kweekruimte en de ventilatoren. Ventilatiesystemen kunnen namelijk verontreinigingen op je planten terecht laten komen en dat moet je echt zien te vermijden. Laat de boel eerst goed opdrogen voordat je de planten neerzet.

Als je de overgang maakt van de ene kweek naar de volgende moet je al je potten en materialen goed reinigen. Blijft er organisch materiaal achter? Dan kan dat nieuwe schimmels bij je volgende kweek veroorzaken.

Als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je met een gerust hart je planten in de kweekruimte zetten. Zorg er ook voor dat je zelf schoon bent als je naar binnen gaat. Je hoeft niet elke keer eerst onder de douche te springen, maar het kan geen kwaad. Trek in ieder geval schone kleren aan en bedek je schoenen. Je kunt ook de ruimte met frisse sokken betreden.

Dit waren de eerste stappen om je kweekruimte zo schoon mogelijk te houden. En daarmee zijn we bij ons volgende punt aangekomen.

Ventilatiesysteem Voor Ventilatoren Reinigen

HOE HOUD JE EEN KWEEKRUIMTE SCHOON?

Om te beginnen, moet je op jacht gaan naar afgestorven plantaardig materiaal. Of het nu op de vloer ligt of nog aan de plant hangt, als je dood gebladerte ziet, verwijder het dan direct en gooi het weg. Alles wat composteert, trekt ongewenste gasten aan. Je kunt dit ook voorkomen door te snoeien. Dit helpt de planten niet alleen om de voedingsstoffen op de juiste plek te brengen. Snoeien zorgt er namelijk ook voor dat je eventuele problemen voorkomt voordat er schade optreedt.

Bewaar ook geen afgestorven plantaardig materiaal in de kweekruimte. Haal het altijd uit de ruimte en gooi het weg. Als je het in de kweekruimte achterlaat, doe je in feite niets aan het voorkomen van problemen. Maak ook regelmatig de plantenschotels schoon. Als je die nog niet gebruikt, koop ze dan. Zo blijft de boel schoon en droog.

Zorg ook dat je watervoorraad schoon is. Daar wordt vaak niet aan gedacht. Veel mensen denken onterecht dat water niet verontreinigd kan raken. Wel dus. Net zoals je af en toe je badkuip een goede schrobbeurt moet geven, dien je dat ook te doen met de watertank en de buizen. Maak alle oppervlakten waar het water mee in contact komt grondig schoon. Het water geef je immers direct aan je planten. Je moet er dan ook goed op letten wat erin zit.

Koop filters voor de inkomende lucht. Die zorgen ervoor dat de lucht die in de ruimte komt, gefilterd wordt. Dit is een zeer goede voorzorgsmaatregel. Zo voorkom je namelijk dat er ongewenste kwelgeesten via het ventilatiesysteem in de kweekruimte komen. En dat gebeurt maar al te vaak.

Een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het schoon houden van de lampen en reflectoren. Deze objecten zijn tijdens de hele kweekoperatie aanwezig. Het zijn echte stofverzamelaars. Zorg ervoor dat je ze ten minste een keer per maand afstoft en grondig schoonmaakt.

Schoonmaakbollen En Reflectoren Kweekkamer Cannabis

VERDER DAN SCHOONMAKEN: STERILISATIE

Een grondige schoonmaak door te vegen en te stofzuigen, zorgt voor een goed opgeruimde kweekruimte. Daarbij is het belangrijk dat je alle afval, bladeren en zichtbare restanten op de vloer, wanden en apparaten in de ruimte zorgvuldig verwijdert. Op die manier verdwijnen de meeste insecteneitjes, micro-organismen en andere pathogenen. Echter, niet allemaal. Een volledige verwijdering van al het microbieel leven, inclusief schimmels, bacteriën, sporen, virussen en andere ziekteverwekkers, vereist een sterilisatieproces. Hiervoor zijn meestal chemische schoonmaakmiddelen vereist. Een regelmatig sterilisatieproces is met name aan te bevelen voor hydroponische systemen, plantenbakken en stekruimtes.

Twee gangbare chemische sterilisatoren die mensen veel gebruiken in de tuinbouw, zijn bleek en waterstofperoxide. Beide zijn door de gehele kweekruimte te sproeien met een handmatige verstuiver. Zorg dat je alles behandelt en veeg de overgebleven vloeistof na een tijdje weg.

  • BLEEK

Bleek laat residu achter dat je zorgvuldig met water moet afspoelen, om contact met planten of aarde te voorkomen. Het is vaak schadelijk voor tere materialen en de dampen irriteren soms de luchtwegen en ogen. Neem dus voorzorgsmaatregelen wanneer je deze sterilisator gebruikt.

  • WATERSTOFPEROXIDE

Waterstofperoxide werkt goed tegen bepaalde pathogenen. En nadat het zijn steriliserende werking heeft gedaan, wordt het chemisch omgezet in water en zuurstof. Dat is voor de kweker erg handig. Zo blijven namelijk geen giftige stoffen achter die mogelijk de planten of het kweekmedium besmetten. Het is daarbij door de hele kweekruimte te spuiten. Ook is het op een doek te sprayen om bakken, stekmateriaal, ventilatoren, lampen en onderdelen van hydroponische systemen en andere potentieel besmette plaatsen of apparaten te steriliseren.

Een sterilisatieproces met bleek of waterstofperoxide na een grondige reiniging aan het eind van elke oogst, verzekert dat er zich geen pathogenen gaan verspreiden voor je volgende kweek. Onthoud wel dat beide chemische brandwonden kunnen veroorzaken. Bij gebruik is het daarom altijd verstandig je huid, longen en ogen te beschermen met handschoenen, een masker en een veiligheidsbril.

ORGANISATIE

Het laatste aspect dat je helpt je kweekruimte smetteloos te houden, is de manier waarop je te werk gaat. Organiseer je alles netjes en goed? Dan is het een fluitje van een cent om alles schoon te maken.

Houd je potten netjes bij elkaar en zorg dat je er makkelijk bij kunt. Alles moet binnen handbereik zijn. Zo kun je gemorste vloeistoffen en dood plantaardig materiaal makkelijk opruimen. We raden je ook aan om zoveel mogelijk uitrusting aan de muur op te hangen. Doe dit in ieder geval met de ventilatoren en ventilatiesystemen. Je kunt het echter ook met gereedschap doen. Overzichtelijke oppervlakten zijn eenvoudiger te reinigen en je materieel hangt altijd binnen handbereik.

Het enige wat je verder nog nodig hebt, is de juiste instelling en motivatie. Zie je eenmaal in dat de kwaliteit van je oogst zienderogen verbetert met de juiste zorg? Dan is het niet moeilijk om net even een stapje meer te zetten. Wij wensen je in ieder geval heel veel succes.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.