Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Gebruik Je Koolstoffilters In Je Cannabis Kweekruimte?
Zelf wiet kweken kan een geurige bezigheid zijn. Cannabis ruikt natuurlijk geweldig, maar de skunky terpenen kunnen je hobby ook verraden aan bemoeizuchtige buren. Ontdek hoe je koolstoffilters gebruikt, verdachte geurtjes uit de lucht haalt en je kweek verborgen houdt. Volg daarbij onze handleiding en maak je eigen koolstoffilter.
Inhoud:
Het binnen kweken van wiet heeft diverse voordelen. Je hebt namelijk volledige controle over de temperatuur, luchtvochtigheid, bewatering en verlichting. Doordat je alles in de gaten kunt houden, kun je gezonde planten kweken, een grote oogst binnenhalen en plagen en ziekten op afstand houden.
Maar binnen kweken heeft ook een aantal nadelen. Het kan namelijk heel erg sterk gaan ruiken. Je raakt zelf misschien gewend aan de prettige en bloemige geur, maar als mensen op bezoek komen, ruiken ze de intense geur van de terpenen wel degelijk. Dat je vrienden en familie de typische geur van wiet ruiken, vind je misschien niet problematisch. Maar verhuurders en bemoeizuchtige buren zijn vaak een heel ander verhaal.
Je kunt je binnenkweek geheim houden, door ervoor te zorgen dat niemand de skunky geur kan ruiken. Er is jarenlang gezocht naar een oplossing voor dit probleem en kwekers hebben hier uiteindelijk iets op gevonden: koolstoffilters. Ontdek hoe deze onopvallende apparaten de geur van wiet maskeren, waardoor je kweek geheim blijft.
Wat Zijn Koolstoffilters?
Koolstoffilters spelen een belangrijke rol bij elke indoor kweekomgeving. Je vindt deze apparaten niet alleen in kweektenten, maar ook in airco en fornuizen. Daar vangen ze verontreinigingen op en laten ze verse lucht door. Bij het kweken van wiet, zijn de ‘verontreinigingen’ die je wilt opvangen, de aromatische terpenen. Deze prettige moleculen bepalen dan wel de smaak en effecten van wiet, maar ruiken ook enorm sterk!
In deze filters zit een laag actieve kool. Dat is een koolstofsoort die behandeld is, zodat er kleine poriën in zitten. Deze kleine openingen maken het oppervlak van het filter veel groter. Dat creëert meer ruimte voor chemische reacties en filtering.
Hoe Werken Koolstoffilters?
Koolstoffilters maken gebruik van het principe van adsorptie — de hechting van moleculen aan een oppervlak — waardoor ze de lucht vol terpenen in kweektenten kunnen zuiveren. Omdat actieve kool een groter oppervlak beslaat, is het perfect voor wietkweek. Om het in perspectief te plaatsen; een grammetje actieve kool behelst een oppervlakte van 3000m²!
Om ervoor te zorgen dat de terpenen door het filter gaan, moeten kwekers een vacuüm creëren in de kweekruimte. Afzuigventilatoren die aansluiten bij het koolstoffilter, zuigen de lucht via het apparaat uit de kweektent. Als er voldoende zuiging is, wordt alle lucht met terpenen door het filter geduwd. Daardoor kan er geen lucht meer aan de zijkanten van de kweektent 'lekken'.
Als de geurige lucht het filter met de juiste snelheid passeert, vangt de actieve kool de terpenen uit de lucht en laat het andere moleculen passeren. Zo voorkom je dat de duidelijke geur van wiet uit de kweekruimte ontsnapt. Als je daarbij een buis bevestigt aan de externe uitlaat van de afzuigventilator, kun je de geurloze lucht via het dichtstbijzijnde raam of een ventilatieschacht afvoeren.
Waar in de Kweekruimte Plaats Je een Koolstoffilter?
Een koolstoffilter hangt meestal net onder het dak van de kweektent. Volg deze stappen om een filter op de juiste plek te bevestigen:
- Bevestig je filter aan een afzuigventilator met een geschikte m3/h (kubieke meter per uur per) en buismaat.
- Bevestig de apparaten stevig aan elkaar met een afdichtring of ducttape.
- Hang de installatie zo hoog mogelijk aan de dakspanten van de kweektent.
- Bevestig met ducttape een buis aan de uitlaat van de afzuigventilator.
- Schuif het andere eind van de buis door de daarvoor bedoelde opening aan de zijkant van je kweektent.
- Plaats het uiteinde van de buis vlakbij een raam of ventilatieschacht.
Hoe Maak Je Zelf een Koolstoffilter?
Hydrocultuurwinkels, bouwmarkten en e-commerce websites bieden stuk voor stuk effectieve koolstoffilters. Maar door je eigen koolstoffilter te maken, bespaar je geld en doe je vaardigheden op die ook van pas kunnen komen bij toekomstige kweekprojecten. Volg de onderstaande stappen en haal de benodigde materialen in huis om je eigen koolstoffilter in elkaar te zetten.
Materialen
Deze stap is relatief eenvoudig. De materialen voor het maken van je eigen koolstoffilter kun je namelijk gewoon bij de bouwmarkt en in huis vinden. Controleer hieronder wat je allemaal nodig hebt:
A) Rol aluminiumgaas of kippengaas
B) PVC-afsluitkap en PVC-adapter met dezelfde diameter
C) Ontluchtingsslang voor drogers
D) Rol ducttape
E) Rol quilt
F) Wasmand (liefst met een deksel)
G) Actieve kool
Stapsgewijze Handleiding
Nu je alle materialen hebt verzameld, leg je alles op een grote, schone werkbank om ze in elkaar te zetten. Volg onderstaande stappen en maak je eigen werkende koolstoffilter.
- Maak met het kippengaas of aluminiumgaas een buis die aansluit op de diameter van de PVC-afsluitkap.
- Bevestig de kap aan één kant met ducttape.
- Zet de buis in de mand met het open einde naar boven. Knip de buis af totdat die dezelfde hoogte heeft als de rand van de wasmand.
- Haal de buis uit de wasmand. Doe de PVC-adapter in het open uiteinde en bevestig de onderdelen stevig aan elkaar met ducttape.
- Vouw een stuk quilt in tweeën, zodat dit twee keer zo dik is en wikkel daarna twee lagen om de buis. Bevestig alles stevig aan elkaar met ducttape.
- Vouw nog meer quilt op dezelfde manier, waarmee je een dubbele laag vormt langs de zijkanten van de wasmand. Bevestig dit met ducttape.
- Zet de buis in het midden van de wasmand met de PVC-adapter naar boven gericht. Doe meer quilt om de randen totdat er nog 3cm ruimte zit tussen de buis en de zijkanten van de wasmand.
- Vul die ruimte op met actieve kool.
- Bedek de bovenkant van de mand met nog meer dubbele lagen quilt en maak een opening voor de PVC-adapter.
- Bevestig een uiteinde van de drogerslang aan de afsluitkap en het andere uiteinde aan de afzuigventilator.
Wanneer Moet Je een Koolstoffilter Vervangen?
Gefeliciteerd! Je hebt je eigen koolstoffilter gemaakt. Hiermee bespaar je niet alleen geld, maar kun je ook medekwekers helpen om centen te besparen en onafhankelijk te worden. Hang je zelfgemaakte filter net zo op als een kant-en-klaar exemplaar en het filteren van terpenen kan beginnen!
Alle koolstoffilters hebben een beperkte levensduur. Als het oppervlak van de actieve kool zich ophoopt en uiteindelijk verstopt raakt, kan het geen moleculen meer absorberen. Hoelang dat duurt? Gemiddeld kun je ongeveer twee jaar vooruit met een zelfgemaakt filter.
Als er echter opeens meer aromatische terpenen uit je kweekruimte ontsnappen, is het ook tijd om het filter te vervangen. Haal daarvoor het deksel van de mand en vervang de koolstof door een verse lading. Veel kweekplezier!