Je eigen kweekruimte bouwen

Deel 1 / Lichtdicht

Om te beginnen moeten we ervoor zorgen dat de ruimte volledig verduisterd is. Om te zorgen dat de cannabisplant zijn maximum kan bereiken, heeft de plant 12 uur onafgebroken duisternis en twaalf uur onafgebroken licht nodig. Het verstoren van de 12-uur nachtperiode leidt tot een lagere opbrengst of zelfs tot een mislukte oogst. Als het mogelijk is, kun je zelf in de ruimte gaan staan met de planten om ervoor te zorgen dat er geen licht in de ruimte schijnt. Als je merkt dat er wel gaatjes of scheuren in de ruimte aanwezig zijn, kun je speciale afdichtende tape of niet transparante tape gebruiken. Een kweekruimte die niet helemaal dicht is, kan een slechte invloed hebben op de groei van je planten en de planten kunnen in de war raken. Probeer te voorkomen dat mannelijke bloemen op vrouwelijke planten ontstaan. Deze kunnen ontstaan door alle stress waaraan de vrouwelijke plant wordt blootgesteld. In korte tijd kan het gebeuren dat een paar mannelijke bloemen de hele vrouwelijke plant bevruchten en als gevolg daarvan krijg je toppen vol met zaad

Groeiruimte voor cannabis

AEen goede kweker checkt altijd zijn planten en kan eventueel alle mannelijke planten op tijd verwijderen. Het duurt een aantal weken voordat een mannelijke bloem zijn stuifmeel kan verspreiden. Het gebeurt ook vaak dat planten het moeilijk vinden om te bloeien als lichtstralen in de ruimte kunnen komen en als gevolg produceren ze een zeer magere oogst. Wij adviseren je om te controleren dat er in de kweekruimte geen verlichte elektrische apparaten bevinden. Dit zou de slaap van de planten kunnen verstoren. Plak op alle lichtbronnen een stukje niet transparante tape.

Deel 2 / Luchtdicht

Zodra de planten er goed uitzien, in volle bloei zijn en prachtige toppen produceren, begint ook de ontwikkeling van hun geur. De planten zullen beginnen met het verspreiden van een sterke geur. Het is heel belangrijk om de kweekruimte niet alleen lichtdicht, maar ook compleet luchtdicht te maken. De kweekruimte mag geen scheuren of gaten hebben waardoor de marihuanageur kan ontsnappen. Om te voorkomen dat de sterke geur van de planten zich buiten de ruimte kan verspreiden, is het van essentieel belang dat alle gaten en scheuren goed luchtdicht zijn. Als je vaak je planten bezoekt, zul jij wel aan de geur wennen, maar je buren waarschijnlijk niet. Als je het beste uit je planten wilt halen, dan moet je ervoor zorgen dat je planten een zeer goed klimaat hebben, met een goed geïsoleerde ruimte.

Op deze manier kun je voorkomen dat ongewenste geuren kunnen ontsnappen of zich in de ruimte infiltreren. Het derde zeer belangrijke punt is dat in een zeer goed geïsoleerde ruimte geen ongedierte kan binnenkomen, die de groei van de planten kunnen verstoren. Een goede kweekruimte is in feite een soort van quarantaine cel, waarin niets gebeurd zonder dat jij dat wilt.

Indoor marihuana kweken

Deel 3 / Klimaat

Nadat we er alles aan hebben gedaan om de ruimte licht- en luchtdicht te maken, moeten we ook aan het klimaat van de ruimte denken waarin we de planten willen laten groeien. Als we het ideale klimaat voor de planten creëren dan zullen we hele goede planten krijgen die goed zullen bloeien. Om een goede luchtcirculatie te krijgen, zul je één of meer ventilatoren moeten gebruiken.

Dankzij het gebruik van een ventilator zal de stam van de plant ook dikker en sterker worden en aan het eind zal de oogst ook groter zijn dan van de planten waarbij geen ventilator is gebruikt. Als je beschikt over een ruim budget, zul je misschien ook willen investeren in een thermostaat, een hygrostaat of een thermo-hygrostaat. Je kunt de thermostaat met de uitlaat van de ventilator verbinden. Hiermee kun je de gewenste maximale temperatuur instellen (ongeveer 28 graden). Als je een hogere of lagere temperatuur wenst of een bepaald luchtvochtigheidsgehalte, kun je dit door middel van een thermostaat, hygrostaat of thermo-hygrostaat regelen.

Als de kweekruimte te vochtig wordt, dan wordt de overbodige lucht weggezogen totdat het optimale luchtniveau in de kweekruimte wordt bereikt. Met een dimmer kun je de snelheid van de ventilator instellen. Op deze manier kun je de dimmer op een lage snelheid zetten zodat de kweekruimte altijd van verse lucht wordt voorzien.

Deel 4 / Luchtvochtigheid

Om het vochtgehalte van de kweekruimte te kunnen reguleren, dienen we een luchtbevochtiger gebruiken. Ze zijn niet al te duur en zijn een goede investering. Meestal worden ze geleverd met een ingebouwde hygrostaat. Het enige wat je hoeft te doen is de juiste luchtvochtigheid in te stellen en de luchtbevochtiger zorgt ervoor dat deze vochtigheid constant blijft. Vooral tijdens de groeiperiode helpt een luchtbevochtiger uitstekend.

Een plant kan twee keer zo groot groeien met de juiste luchtvochtigheid. Dit zal dus de groeifase helpen verminderen. Het is redelijk eenvoudig om tijdens de eerste weken de luchtvochtigheid te laten stijgen in een kleine groeiruimte, maar in een grotere ruimte wordt dit moeilijk. Het zou in principe ook wel in een grotere ruimte kunnen, maar dan heb je veel duurdere apparatuur nodig. Als beginner kun je je investeringen beter iets goedkoper houden. Je kunt beter je geld beter uitgeven om ervoor te zorgen dat de kweekruimte goed geïsoleerd is. We moeten ervoor zorgen dat aan de ene kant van de ruimte, op de grond, luchtgaten aanwezig zijn.

Dit om ervoor te zorgen dat CO? rijke lucht binnen kan komen. Aan de andere kant van de ruimte, helemaal bovenaan, zullen we een zuigpomp plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de warme lucht wordt weggezogen. De warme lucht stijgt, dit is de reden waarom we de pomp op het hoogste punt van de ruimte plaatsen, of op zijn minst zo hoog mogelijk. Als we een koolstoffilter op de pomp installeren, kunnen we op hetzelfde moment alle sterke geuren verwijderen. Een koolstoffilter en een afzuigpomp zijn essentieel voor een goede kweekruimte. De filter kan voor ongeveer vijf oogsten gebruikt worden; ongeveer een jaar. De pomp moet de goede capaciteit hebben voor de grootte van de kweekruimte. Om dat te kunnen doen, dien je als eerste het volume van de ruimte te berekenen, zodat je de juiste pomp kunt aanschaffen. Om het volume van je ruimte te kunnen berekenen, dien je de lengte, de breedte en de hoogte met elkaar vermenigvuldigen. Neem altijd een pomp met een iets grotere capaciteit dan het werkelijke volume van je ruimte.

Tijdens de hete zomermaanden kan dit een groot verschil maken in het behouden van een redelijke temperatuur in je kweekruimte. Vervolgens kies je een pomp met een grotere capaciteit. Bijvoorbeeld: voor een ruimte van 500 m? kun je een ventilator kiezen die geschikt is voor een ruimte van ongeveer 750 - 1000 m?

Cannabis kweektent

Het grote voordeel hiervan is dat je de ventilator tijdens de koelere wintermaanden langzamer  kunt laten draaien en minder energie hoeft te verbruiken en dat je tijdens de hete zomermaanden de gashendel uit kunt laten en de temperatuur onder de 30 graden kunt houden. Een grote ventilator die op halve snelheid draait maakt veel minder lawaai dan een kleinere ventilator die op volle toeren draait. En als je in de toekomst je kweekruimte wilt uitbreiden, heb je geen extra ventilator meer nodig.

Een ventilator kan nooit te klein zijn voor een kweekruimte. Het heeft geen zin om een kleine ventilator te hebben die op volle toeren moet draaien terwijl je met een grotere ventilator hetzelfde werk kunt verrichten met veel minder energieverbruik. Door het plaatsen van luchtgaten aan de onderkant van de ruimte en uitlaatgaten bovenin, creëren we een luchtstroom die over de plantjes blaast en ze goed zal doen. Zo kunnen de planten maximaal genieten van de frisse lucht voordat de CO? wordt weggezogen en verwijderd uit de ruimte. Om ongedierte buiten te houden kunnen we een nylon kous of speciale sokken over de luchtingang plaatsen, zodat er niets binnen kan komen. Dit kan een eventuele plaag zeker voorkomen. 

Vergeet niet dat er geen licht mag binnenkomen via de luchtgaten in de kweekruimte. PVC-buizen met een bocht erin werken goed en laten geen licht binnen. Er zijn duizenden manieren om ervoor te zorgen dat er een goede luchttoevoer naar je ruimte is, maar bij voorkeur: luchttoevoer via de onderkant en houd de ruimte lichtdicht. Als je nergens in de kweekruimte een gat kunt maken voor de pomp, dan kun je een goedkope deur kopen waar je het pompgat kunt maken om ervoor te zorgen dat de lucht naar buiten kan. Dit is een veelgebruikte methode door professionele kwekers.

Deel 5 / Vierkante meter

Om een kweekruimte te bouwen heb je ongeveer één vierkante meter nodig. Iedereen kan wel één vierkante meter vinden in zijn woning, toch? Op zolder, in de kelder of in een logeerkamer.

Wat hebben we nodig: een nietmachine voor toepassing op hout, een zaag, zwart-wit plastic, een boormachine, schroeven, een schaar, een paar houten planken  en één vierkante meter. We gaan een scherm rond de kweekruimte bouwen. Als je de kweekruimte wilt bouwen in een grote kamer, dan kun je de ruimte het beste afschermen zodat de ruimte later, als de planten bloeien, minder zal stinken en zodat je de resterende ruimte voor iets anders kunt gebruiken. Het grote voordeel van het bouwen van een scherm is dat de planten heel goed van het licht kunnen profiteren.

Licht is gewicht - dat wil zeggen, de hoeveelheid licht die een plant krijgt zal voor een groot deel bepalend zijn voor de uiteindelijke opbrengst. Door het bouwen van een scherm rond de vierkante meter die vervolgens wordt bedekt met wit reflecterend plastic, zullen de planten van het licht kunnen genieten. Als je geen scherm maakt, zal er veel licht worden verspild. De goedkoopste manier om je oogst te verhogen is door ervoor te zorgen dat je planten  worden omringd door reflecterend wit . Mylar is het beste wat er momenteel op de markt verkrijgbaar is voor het reflecteren van licht op je planten. Het is iets duurder dan zwart-wit plastic maar reflecteert ongeveer 99% van het licht op je planten. De Mylar dient zo recht mogelijk worden opgehangen voor het beste resultaat.

Indoor marihuana kweken

Het kost ongeveer een half uur om een dergelijk scherm te bouwen, mits je alle benodigde materialen ter beschikking hebt. Zaag acht stukken hout van ongeveer 1,2 m lang en zes stukken van ongeveer 1,70 m. De lengte die je kiest is afhankelijk van de hoogte van je plafond. Je kunt het beste een beetje ruimte laten tussen het scherm en het plafond. Als je kamer 2 m hoog is, snijd dan 8 stukken van ongeveer 1,97 m lang. Laat altijd een aantal centimeter ruimte tussen het scherm en het plafond. Stap 1 is vrij eenvoudig: we maken een houten lijst door twee stukken van 1,2 m aan elkaar te bevestigen met twee stukken van (in mijn geval) 1,70 m hoog. Dit is zo gebeurt als je een boormachine gebruikt waarmee je een gat maakt om de stukken samen te schroeven.

Zodra wij onze houten lijst veilig hebben samen geschroefd, kunnen we het zwart-wit plastic er strak overeen trekken. Dit kan eenvoudig gerealiseerd worden met gebruik van een nietmachine. Overtollig plastic kan makkelijk worden weggesneden. Zo hebben we ons eerste reflecterende scherm gerealiseerd. Nu moeten we nog een extra scherm bevestigen op dezelfde manier als de eerste twee. In dit geval gebruiken we een stuk hout minder. Plaats het zwart-wit plastic hierover en snijd het overtollige plastic weg. Nu hebben we twee stukken van het scherm die aan elkaar bevestigd zijn. Op deze manier maken we geen losse stukken hout maar een heel scherm. Aan de andere kant doen we hetzelfde en we bevestigen alles aan elkaar. Het resultaat: drie schermen met reflecterende oppervlakken die aan elkaar bevestigd zijn. Dit is de ruimte waarin je de planten zult plaatsen. Er blijft nog een beetje ruimte over voor de ventilator. Als laatste kun je met de resterende stukken hout nog een onafhankelijk reflecterend scherm maken.

Dit laatste losse scherm vormt de deur van je kweekruimte. We zullen dit scherm tegen de open kant van de drie schermen plaatsen. Onze ruimte is op deze manier goed afgesloten. Het enige wat je nog moet doen is de deur open of dicht doen om je planten te kunnen verzorgen. Een dergelijk reflecterend systeem maakt een groot verschil met betrekking tot de groei van de planten en de oogst. De geur van de planten blijft binnen de schermen en kan makkelijk worden verwijderd met behulp van de luchtpomp voor het filteren van de lucht en de rest van de ruimte blijft vrij voor andere doeleinden. Creatieve kwekers kunnen een mooi juweeltje maken van hun kweekruimte.

Cannabis indoor groeiende tent

Deel 6 / Verzamelbak

Om ervoor te zorgen dat de kweekruimte eenvoudig schoon te houden is, heb ik mijn planten in een verzamelbak geplaatst. Deze kun je ook zelf creëren. Je maakt een frame van 1,10 m breed. De lengte kun je zelf bepalen en de hoogte bedraagt 15 cm. Bekleed deze met hetzelfde zwart-wit plastic (zodat er geen gaten in kunnen komen). Het voordeel van een dergelijke bak is dat het ervoor zorgt dat de planten in een schonere omgeving kunnen opgroeien en dit geeft ziekten minder kans.

Al het afval zoals potgrond, dode bladeren en verspild water kunnen in deze bak blijven. Zodra je klaar bent met de oogst, is het zeer eenvoudig om alles weg te halen, schoon te maken en de ruimte klaar te maken voor de volgende planten. Wij raden je aan om deze bak te maken om te voorkomen dat je kweekruimte rommelig en vies wordt. En op het moment dat je water geeft aan je planten of je planten sproeit, dan is deze verzamelbak zeker de moeite waard. Sproeien is het verwijderen van overtollige voedingsstoffen of kunstmest uit de plantenpot. Door de planten veel te veel zuiver water te geven, worden de voedingsstoffen van de planten weggespoeld, net als de zouten die zich ophopen door overbemesting (zouten komen voor in meststof). Sommige telers kiezen ervoor om de planten simpelweg af te spoelen (te sproeien) om hun planten zo gezond mogelijk te houden.

Met een verzamelbak kun je de planten gemakkelijk water geven zonder dat je er een rommeltje van maakt. Een ander voordeel is dat je bij het kweken in potgrond de hele bak met water en voeding kunt vullen, zodat de plant kan profiteren van de voedingsstoffen. Dit is hetzelfde principe als een plantenpot met een onderbord.

Wat je in feite hebt gemaakt is een zeer grote onderbak voor de planten. Het grootste voordeel is dat de plant in een dergelijke grote bak zelf beslist hoeveel water en voedingsstoffen ze wil opnemen en dus niet overvoed zal raken. Als je bijvoorbeeld 3-4 dagen weg moet, kun je de bak vullen met water en zullen de planten genoeg "voeding" krijgen gedurende de dagen dat je weg bent. De bak dient tevens als een automatisch irrigatiesysteem. Later kun je eenvoudig overschakelen op een eb en vloed hydrosysteem. Kortom: ons doel is om een licht- en luchtdichte kweekruimte te creëren waarin de frisse, CO?-rijke lucht binnenkomt aan de onderkant van de ruimte en circuleert en er aan de bovenkant uitgaat. Een voldoende grote luchtzuigpomp zorgt ervoor dat de lucht circuleert en de ventilator mengt de verse, binnenkomende lucht met de lucht die wordt opgewarmd door de lamp, zodat de temperatuur hetzelfde blijft in de gehele ruimte. Nu nog reflecterende muren toevoegen voor een optimaal lichteffect en een verzamelbak waar je je planten in kunt plaatsen en klaar. De kweekruimte is nu klaar voor gebruik!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.