By Ryan Najjar Reviewed by: Miguel Ángel Garcia


Je zaden zijn klaar voor de ontkieming, je potten staan klaar om te worden gevuld en je kweekruimte is voorbereid op een lonend kweekseizoen. Kortom, je hebt het idee dat je helemaal klaar bent om te beginnen met je eerste wietkweek. Je mist echter nog één belangrijk onderdeel: de kweeklampen!

Misschien heb je de indruk gekregen dat het niet uitmaakt welk type lamp je neemt en dat je met alle lampen voldoende resultaat behaalt. Dit is echter niet het geval. Zo zijn er een aantal kweeklampen die alleen voor bepaalde soorten en kweekruimtes geschikt zijn. Ook geven sommige lampen niet voldoende licht, waardoor planten kunnen verwelken en zich niet goed kunnen ontwikkelen. Andere kweeklampen daarentegen geven juist te veel warmte af, waardoor ze brandplekken bij wietplanten kunnen veroorzaken. Weer andere lampen ondersteunen de plantengroei wel, maar kosten veel geld omdat ze niet energiezuinig zijn.

Met name als je nog niet veel ervaring hebt met het kweken van wiet, moet je de tijd nemen om je te verdiepen in de verschillende soorten kweeklampen. Gelukkig hebben wij het voorwerk al voor je gedaan. In dit artikel bespreken we wat de beste kweeklampen voor beginners zijn.

Waarom Is Licht Belangrijk voor het Kweken van Wiet?

Licht is een van de basiselementen voor fotosynthese en dus onmisbaar voor de groei van bijna alle planten. Bij wietplanten is echter met name de specifieke manier waarop ze licht ontvangen belangrijk.

Zo ontwikkelen fotoperiode wietplanten (niet-autoflowering wietsoorten) zich het beste wanneer ze een bepaald aantal lichturen per dag ontvangen. Tijdens de groeifase gaat het om minimaal zestien lichturen of zelfs meer. Zodra ze in de bloeifase komen, verandert hun lichtbehoefte en hebben ze ongeveer twaalf uur per dag nodig. Deze verandering komt overeen met de verandering in het aantal zonlichturen gedurende de seizoenen, vanaf de lente tot aan de herfst.

Op basis van dit externe signaal weten vrouwelijke wietplanten (mits ze niet bestoven zijn) dat ze hun energie voor de productie van met hars bedekte toppen moeten gebruiken. Als ze dit signaal niet ontvangen, dan weten ze niet hoe ze de energie die ze van de zon krijgen, moeten verdelen. Dit leidt uiteindelijk tot een lagere opbrengst.

Als je je wietplanten binnen kweekt, is het dus van belang dat je niet alleen zorgt dat je kweeklampen de energie-output van de zon nabootsen, maar dat je je planten ook aan het juiste lichtschema blootstelt.

Waarom Is Licht Belangrijk voor het Kweken van Wiet?

Welk Type Lamp Is het Beste voor Beginners?

We weten nu hoe belangrijk licht is bij het kweken van wiet. Als beginnende kweker kun je het beste kweeklampen nemen die je helpen om grote oogsten te behalen, maar waar je tegelijkertijd ook geld mee bespaart. Het opstarten van een binnenkweek kan namelijk, zelfs op kleine schaal, best duur uitvallen.

Maar welke kweeklampen voldoen aan deze eisen? Er zijn genoeg lampen die goede opbrengsten leveren of je veel geld besparen. Ledlampen zijn echter de enige die aan beide eisen voldoen.

De Voordelen van Ledlampen voor Beginnende Wietkwekers

Als beginnende kweker profiteer je van een aantal voordelen als je ledlampen neemt. Hieronder leggen we uit om welke het gaat.

  • LED-verlichting Blijft Koel Ondanks de Hoge Lichtopbrengst

Afhankelijk van het type LED is de lichtopbrengst vergelijkbaar met die van HID-lampen. Ledlampen zijn echter veel minder warm. Bij LED wordt alle energie namelijk door honderden kleine lampjes geleid (hierover later meer). Hierdoor is het systeem van een LED-lamp ontzettend efficiënt en wordt er veel minder energie verspild.

  • Minder Warmte Betekent een Lager Waterverbruik

Als je werkt met een hydroponics systeem zonder medium, moet je ook naar je bewateringsschema kijken, aangezien er bij LED lampen minder verdamping plaatsvindt. Omdat deze groeilampen veel minder hitte afgeven, is je kweekruimte ook veel minder warm. Hierdoor hoef je je planten minder vaak water te geven. Doordat het water niet meer zo snel verdampt, geef je ze niet alleen minder, maar ook efficiënter water.

Het enige waar je je druk om hoeft te maken bij ledlampen is overbewatering.

  • Een Lager Waterverbruik Betekent Minder Gebruik van Voeding

Controleer de nutriëntendichtheid met je EC-meter. Door je EC-meter op verschillende punten (afvoerbuizen, hoofdtanks, etc.) te gebruiken, kun je optimaal aan de voedingsbehoeften van je planten voldoen.

Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat een EC-waarde toeneemt wanneer er meer water verdampt, waardoor een hogere concentratie voeding in de oplossing achterblijft. Dit kun je vervolgens corrigeren door meer water toe te voegen. 

Veel kwekers voegen plantvoeding toe aan het water dat ze hun planten geven. Maar aangezien je je wietplanten minder water geeft, heb je ook minder voedingsstoffen nodig. Hier komt dat tevens doordat je planten ze veel efficiënter gebruiken.

  • Ledlampen Bieden een Hogere Lichtintensiteit

Ledlampen geven weinig hitte af, waardoor je de mogelijkheid hebt om je planten bloot te stellen aan een hogere lichtintensiteit. Brandplekken ontstaan namelijk niet zozeer door een hoge lichtintensiteit, maar door intense hitte. Met LED kun je je planten dus blootstellen aan een hogere lichtintensiteit, zonder dat ze last krijgen van warmte. Het gevolg is dat ze veel meer energie kunnen opnemen.

En meer en betere energie vertaalt zich in grotere oogst.

De lichtintensiteit voor wietplanten wordt uitgedrukt in PPFD en DLI waarden (met betrekking tot licht-parameters).

PPFD = photosynthetic photon flux density
DLI = daily light integral

  • Ledlampen Zijn Energiezuiniger

Tot slot zijn ledlampen in vergelijking met andere kweeklampen en in verhouding tot hun vermogen de energiezuinigste optie. Er gaat namelijk veel minder energie verloren aan het opwekken van hitte. Bovendien heb je met ledlampen geen krachtig ventilatie- of koelsysteem nodig om de warmte af te voeren, wat wel het geval met HID-kweeklampen is.

Welk Type Lamp Is het Beste voor Beginners?

Hoeveel Watt Heb je Nodig voor het Kweken van Wiet?

Je vraagt je misschien ook af hoeveel watt je nodig hebt voor je wietkweek. Dit hangt echter af van de kwaliteit en het daadwerkelijke energieverbruik van je ledlampen, wat nogal kan variëren. Er bestaat wel een algemene standaard die je als uitgangspunt kunt gebruiken.

Als we uitgaan van een lamp van goede kwaliteit, dan kun je het beste een kweeklamp nemen met een bereik van zo'n 538 watt per vierkante meter. Wanneer je kweekruimte bijvoorbeeld twee vierkante meter is, heb je een LED-lamp van 1250W nodig. Zoals je ziet, is de berekening niet heel precies en moet je ook rekening houden met de specifieke kenmerken van je lamp en ruimte. Bekijk daarom tevens altijd de handleiding van de fabrikant om te achterhalen wat de prestaties van een bepaalde groeilamp zijn.

Hoeveel Kost een Kweeklamp?

Hoeveel een kweeklamp kost? Als we het hebben over ledlampen, dan lopen de prijzen erg uiteen.

Je kunt ledlampen al voor een prijs van onder de € 100,- aanschaffen. Deze lampen zijn echter van slechtere kwaliteit en gaan vaak minder lang mee. Er zijn ook veel hoogwaardige leds te vinden, waarvan sommige wel tien jaar meegaan. Als je op zoek bent naar de beste optie, dan moet je ervan uitgaan dat je daarvoor wel een behoorlijke prijs betaalt. Die schommelt namelijk tussen de € 1000,- en € 2000,-.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten van een lamp als je deze eenmaal hebt geïnstalleerd. Goedkopere lampen verbruiken niet zoveel energie, maar hun lichtintensiteit is vaak ook minder krachtig. Uiteindelijk betaal je hiermee dus eigenlijk meer, doordat je opbrengsten lager uitvallen.

Lampen van hogere kwaliteit zijn weliswaar duurder, maar je bent er wel zeker van dat je planten genoeg licht ontvangen. Hierdoor kunnen ze enorme hoeveelheden toppen produceren. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de hoge energierekening van kweken met meerdere zwakkere lampen of groeilampen van lagere kwaliteit.

Krachtige verlichting verbruikt echter wel meer energie. Sommige sterke lampen produceren zoveel licht dat je een koel- en ventilatiesysteem nodig hebt. Hierdoor nemen je energiekosten toe.

Verlichtingsaccessoires voor Beginnende Kwekers

Je weet nu al meer over welke lampen je het beste voor je eerste wietkweek kunt nemen. Daarom is het nu tijd om na te denken over de accessoires die je nodig hebt om ze te installeren en ze efficiënt te laten werken.

  • Verstelbare Touwhangers

Voor het installeren van je kweeklampen kun je het beste verstelbare touwhangers aanschaffen waarmee je je lampen kunt ophangen.

Verstelbare hangers zijn vooral handig, omdat je hiermee de lichtintensiteit aan de fase en ontwikkeling van je planten kunt aanpassen. Als je wietplanten extra licht nodig hebben, kun je de hoogte van je lampen verstellen en ze dichterbij hangen. Tegelijkertijd kun je de groeilampen ook weer hoger ophangen, als het te warm wordt.

Verstelbare Touwhangers
  • Wifi-timer

Timing is een ander belangrijk aspect. Soms kun je er echter niet zelf voor zorgen dat je lampen op het juiste moment aan- en uitgaan. Als de rest van het kweekproces veel aandacht van je vraagt, overweeg dan een wifi-timer aan te schaffen. Deze zet namelijk je kweeklampen op het juiste moment aan en uit.

Zo'n timer is vooral handig als je de lichturen aan moet passen aan de groei- en bloeifase van je planten. Hierdoor hoef je je niet meer druk te maken dat je het nieuwe lichtschema vergeet. De timer onthoudt het immers voor jou! Als je geen timer met Wifi-verbinding kunt vinden, is een gewone timer ook geschikt. Dat werkt namelijk ook prima.

Wifi-timer

Hoeveel Licht Hebben Wietplanten Binnen Nodig?

Deze behoefte is afhankelijk van wat voor planten je kweekt: fotoperiodieke feminized soorten of autoflowering strains. Hieronder gaan we de lichtbehoefte van beide bespreken.

Feminized Soorten

Als je een feminized fotoperiodieke soort kweekt, moet je je lichtschema aan de ontwikkelingsfase van je planten aanpassen.

Tijdens de groeifase hebben ze tussen de zestien en twintig uur licht per dag nodig. Op basis van de korte nachten weten je planten dat ze hun energie in hun groei en de ontwikkeling van hun bladerdak moeten steken. Zo kunnen ze later op een efficiëntere manier energie opnemen.

Als het tijd is om over te gaan op de bloeifase, dan moet je het schema aanpassen en ervoor zorgen dat je planten twaalf uur licht per dag krijgen. Je wietplanten merken dat de nachten langer worden en beschouwen deze verandering als een wisseling van de seizoenen. Hierdoor krijgen ze het signaal om hun energie niet meer in de ontwikkeling van bladeren en takken te steken, maar in de groei van toppen.

Autoflowering Soorten

Als je echter met autoflowers kweekt, zijn de lichtschema's een ander (en veel eenvoudiger) verhaal.

De naam 'autoflower' is gebaseerd op het feit dat deze soorten niet afhankelijk zijn van lichtsignalen om op de bloeifase over te gaan (in tegenstelling tot fotoperiodieke strains). Dit gebeurt namelijk automatisch als de plant zich een aantal weken in de groeifase bevindt. Daarom houden veel kwekers hun autoflowers 24 uur per dag in het licht en zetten ze hun lampen nooit uit.

Anderen vinden echter dat dit te veel voor hun planten is en geven ze in plaats daarvan 18 tot 22 uur per dag licht. Deze kwekers kiezen hiervoor, omdat wietplanten een aanzienlijk deel van de groei kunnen afronden wanneer ze even geen energie ontvangen. Door de verlichting uit te zetten, krijgen de planten het signaal om zich te concentreren op de groei. Op deze manier krijgen de wietplanten genoeg licht om indrukwekkende resultaten te behalen, zonder dat je energierekening de pan uit rijst.

Vergeet niet Je Kweeklampen Aan Te Passen

Voordat we dit artikel afronden, willen we je nogmaals op het hart drukken dat fotoperiodieke planten alleen goed gedijen als ze tijdens de groei- en bloeifase aan het juiste lichtschema worden blootgesteld. Om je hierbij te helpen, hebben veel fabrikanten van ledlampen een draaiknop, schakelaar of iets anders ontwikkeld waarmee je tussen de verschillende standen voor elk fase kunt schakelen.

Zorg er daarnaast voor dat je je lampen hoger ophangt naarmate je planten groeien. Je groeilampen produceren misschien niet veel warmte, maar alsnog wil je voorkomen dat je wietplanten brandplekken oplopen.

Voor de rest, heel veel kweekplezier toegewenst!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.