Terwijl je op weg bent om een groot meesterkweker te worden, loop je snel aan tegen beperkende factoren. En deze kunnen de schitterende oogsten die we graag zien op foto’s en video’s in de weg staan.

Verlichting is zonder twijfel een van de grootste en duidelijkste beperkende factoren. Over het algemeen geldt dat hoe meer licht je je planten geeft, des te meer ze opbrengen.

Andere waardevolle aspecten van het kweken omvatten andere omgevingsfactoren. Denk aan CO₂ waarden, de maximale en minimale dag/nacht temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Voeding is ook van groot belang. De voedingsstoffen moeten aangepast worden aan de behoeften van de plant, op basis van de fase van de groeicyclus. Sommige kwekers gaan zelfs zo ver dat ze klassieke muziek of bio golven afspelen om de huidmondjes te stimuleren voor extra groei. Er is nog geen consensus bereikt of dit enige merkbare resultaten oplevert. Maar het kan zeker geen kwaad!

Licht is, op zichzelf, eigenlijk ook een soort “voedsel” voor planten. Dit in je achterhoofd houden, helpt je bepalen wat voor jou geschikt is. Net zoals een sporter een specifiek voedingsregime aanhoudt, moet ook jij vaststellen wat het ideale licht type is voor jouw kweekomstandigheden.

Het heeft weinig zin om je cannabisplanten onder 2000W/m² te knallen als je pas net begint. Ook hoef je niet te gaan voor de nieuwste en beste LED armatuur als je niet de juiste omgevingstemperatuur kunt instellen. De hoogte van een plant en ruimtelijke beperkingen spelen ook een zeer belangrijke rol, afhankelijk van het type lamp dat je kiest.

In dit artikel geven we je een overzicht van wat de “beste” verlichting voor het kweken van cannabis inhoudt. Er zitten diverse voor- en nadelen aan elk type en met een beetje informatie ben je al een eind op weg.

Binnen Kweken Van Cannabis Aansteken

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN DE KWEEKLAMP

In den beginne, was er licht... van de zon! Toen werd cannabis illegaal en kreeg iemand het lumineuze idee om een krachtige straatlantaarn naar binnen te halen. Hiermee werd de zon gesimuleerd om wiet te laten groeien.

Niet alleen werkte dit, maar het creëerde ook een gigantische industrie die zich richt op indoor/kweekkas operaties. Deze lichttechniek kennen we in de vorm van hogedrukgasontladingslampen, of HID. Van deze lampen zijn er twee variëteiten, natrium en metal halide. Deze lichten zijn zeer krachtig, vrij inefficiënt en produceren aanzienlijk veel warmte. Maar als je de hitte weet te beperken, dan kunnen ze prima werk leveren.

Hoofdzakelijk wegens ruimtegebrek begonnen sommige kwekers te experimenteren met minder verbruikende en efficiëntere lampen. Efficiënter wil zeggen dat minder elektriciteit verloren gaat aan warmte en meer ervan in daadwerkelijk licht wordt omgezet. Zo zijn CFL’s - compacte fluorescentielampen - vrij efficiënt, klein en compact. Ook zijn ze goedkoop en verkrijgbaar in bijna elke bouwmarkt of supermarkt. Ideaal voor zaailingen en stekken, maar ze presteren onvoldoende voor de bloei. Dit komt door het beperkte lichtspectrum dat ze produceren. Anderzijds kun je er wel een aantal van kwijt in een verborgen microkweek van computerformaat.

De afgelopen jaren zijn we getuige geweest van het begin van een nieuw tijdperk met kunstmatige verlichting specifiek voor landbouw. Moderne LED armaturen zijn ongekend efficiënt. Ook produceren ze een geweldige PAR. Dat staat voor fotosynthetische actieve straling. Dit is de maatstaf voor de kwaliteit en intensiteit van het lichtspectrum dat planten feitelijk gebruiken voor fotosynthese. Dit betekent op zichzelf niet direct dat LED beter is dan HID of CFL. Het houdt alleen in dat het een enorm gat opvult.

Een speciale vermelding voor plasma armaturen. Deze werken volgens dezelfde principes als HID. Toch hebben ze een beter spectrum dan natrium of metal halide lampen.

Lichtspectrum Cannabis

LICHTEN AAN, LICHTEN UIT

Het lichtschema wordt vaak over het hoofd gezien. Sommige kwekers doen er jaren over om tot het besef te komen dat ze het gedrag van hun planten in hun voordeel kunnen manipuleren. Dit, met eenvoudige aanpassingen van het lichtschema.

Het gebruikelijke schema is achttien uur licht aan en zes uur licht uit tijdens de vegetatieve fase en een gelijkmatige 12–12 tijdens de bloei.

Maar wist je dat je nog veel meer kunt doen? Je kunt significant veel elektriciteit besparen als je de gaslantaarn routine volgt tijdens de vegetatieve periode. Hierbij behoud je een hoge mate van productiviteit.

Cannabisplanten 24 uur in het donker zetten voordat je overschakelt op de bloei staat erom bekend de geslachtsbepaling aanmerkelijk te versnellen bij veel soorten.

Als je tijdens de bloei de licht-aan periode geleidelijk beperkt, trigger je de plant om de productie te versnellen. Dit kun je doen door je timer zo in te stellen dat de lampen wekelijks tien minuten eerder uitschakelen, tot aan de oogst. Dit simuleert de natuurlijke kortere dagen van de beginnende herfst terwijl je ook wat extra bespaart aan energie.

Deze techniek wordt soms ook wel lichtdeprivatie of verduistering genoemd.

Sommige kwekers zweren bij een 10–10 bloeischema. Het idee is dat je de cannabisplant manipuleert tot kortere dagcycli. Je kunt 8,4 “korte dagen” in elke week stoppen. Dat betekent dat een soort die normaal gesproken negen weken bloeit (63 dagen) binnen 7,5 week (52,3 dagen) klaar kan zijn.

Zelfs autoflowers kunnen baat hebben bij experimentatie. Wees dus niet bang om het zelf uit te proberen.

Lichtcyclus Cannabis

BESPARINGEN, BESPARINGEN EN NOG MEER BESPARINGEN

Zelfs als elektriciteit gratis zou zijn, is de gewoonte van elektriciteitsbesparing niet alleen een milieubewuste keuze. Het verbetert namelijk ook je vaardigheden. Het begrijpen en controleren van je omgeving bespaart je tijd en geld. En dat, terwijl je de potentie van je planten verhoogt.

Investeren in een geautomatiseerd uitlaatsysteem doet wonderen voor de warmtebesparing. In de winter werken uitlaatventilatoren langzamer, zodat ze de warmte op peil houden. Halverwege de zomer kunnen ze op volle kracht draaien om de zaken onder controle te houden. Veel moderne uitlaatventilatoren zijn zelfs voorzien van ingebouwde warmtesensoren voor dit specifieke doel.

Dit kan goedkoper gedaan worden door handmatig een variac transformator te gebruiken. Deze vertragen je ventilatoren terwijl ze hun levensduur vergroten. Verwar variacs niet met gebruikelijke dimmers. Deze hebben namelijk een merkbare bromtoon en vormen een zware belasting op je apparatuur.

Gebruik je butaan/propaan verwarmingssystemen om je huis op te warmen? Dan helpt het vertragen van je ventilatoren niet alleen warmte vast te houden. Ook heeft het een groot effect op de beschikbare CO₂, wat de productiepotentie fors verhoogt. Hogere CO₂ levels betekenen daarnaast dat je de kweekruimte op hogere temperaturen kunt draaien. Er is dus sprake van een win-win situatie.

Bij gebruik van LED’s kun je de lampen dichter op het bladerdak hangen zonder de bladeren of toppen te verbranden. Je merkt daarbij dat je minder voeding en water nodig hebt terwijl je dames aanzienlijk beter gedijen.

LAATSTE AFWEGINGEN

Er zijn talloze trucjes om opbrengsten te verhogen en productiekosten te besparen. Van training, het opleggen van stress, omgevingsmanipulatie tot, uiteraard, verlichting. Maar er bestaat geen wondermiddel.

Ervaren kwekers zweren niet voor niets bij de ene methode in plaats van bij de andere, of bij het ene type lamp en niet bij het andere. Zelfs de grootste commerciële operaties hebben zeer verschillende benaderingen.

Verschillende genetica, verschillende kweekmedia, verschillende kwekers - het is een eindeloos debat. En gelukkig maar, aangezien het ons scherp houdt en we alles geven voor het streven naar toppen van topkwaliteit.

Onthoud dat wat voor de ene persoon werkt een totale flop voor de ander kan zijn. Experimenteer rustig en introduceer nieuwe toevoegingen geleidelijk - maak nooit overhaaste beslissingen. Op deze manier kun je beoordelen wat wel en niet werkt voor jouw operatie. Vergeet ook niet om een verslag bij te houden en foto’s te maken. Zo kun je je voortgang volgen.

Naarmate je jezelf verbetert en een hechte band met je geheime tuin krijgt, pluk je zeker de vruchten van de moeite die je erin steekt.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.