Inbegrepen GRATIS producten
Het kweken van cannabis: Het lichtspectrum en manieren om de hoeveelheid THC te verhogen
Het creëren van de ideale omgeving voor cannabisplanten is alleen haalbaar als je de principes van de natuur begrijpt; het lichtspectrum is een factor die niet kan worden genegeerd.
Inhoud:
- Wat is het lichtspectrum?
- Kleurtemperatuur (kelvin) en de invloed op je planten
- Is kleurtemperatuur hetzelfde als lichtspectrum?
- Hoe zit het met kelvin bij het kiezen van een kweeklamp?
- Hoe het lichtspectrum de groei beïnvloedt
- Het thc-gehalte verhogen met uv-licht - mythe of waarheid?
- De voordelen van uv-licht voor wietplanten
- De nadelen van uv-licht voor wietplanten
- Kun je uv-licht gebruiken als je wiet binnen kweekt?
- Hoe voorzie je wietplanten binnen van uv-licht?
De meeste cannabis kwekers hebben meerdere doelen in gedachte als ze hun volgende binnenproject plannen. Als een integraal onderdeel van hun hobby, bedenken ze scenario's om grotere oogsten te bereiken, THC niveaus te verhogen, of de algemene gezondheid van hun plant te verbeteren. Dit element van strategische planning komt met de uitdaging om kennis uit diverse wetenschappelijke velden te linken en te combineren in een technische oplossing die helpt deze beoogde doelen te behalen.
Naast toewijding en passie, is het de bereidheid te leren die goede kwekers onderscheidt van toekomstige experts. Laten we dus proberen koninklijk te kweken en leren wat er nodig is om cannabis van buitengewone kwaliteit te kweken. In dit artikel kijken we naar de basisprincipes van de natuurkunde en leren hoe het lichtspectrum de groei van een cannabisplant beïnvloedt.
Wat Is Het Lichtspectrum?
De zon straalt energie uit in de vorm van zonnestraling zoals gammastralen, röntgenstralen, ultraviolet licht, zichtbaar licht en zelfs radiogolven. Leven op aarde is slechts mogelijk omdat de ozonlaag deze straling blokkeert en het meeste terug de ruimte in reflecteert. Dit proces van filtering zorgt ervoor dat uitsluitend een golflengte van 300 nm en 2500 nm onze planten kan bereiken en een nog kleiner deel van dit licht is door ons zichtbaar. Het zichtbare spectrum is onderdeel van het lichtspectrum en varieert van 380nm tot ongeveer 750nm.
- 180-280nm - UV: Extreem schadelijk en gelukkig bijna volledig geabsorbeerd door de ozonlaag.
- 280-315nm - UVB: Oorzaak van zonnebrand en vermoed wordt dat dit het THC niveau verhoogt (!)
- 315-400nm - UVA: Niet geabsorbeerd door de atmosfeer, beter bekend als black light.
- 380-750nm - Het zichtbare licht spectrum: Banden van golflengten vertegenwoordigen zichtbare kleuren.
- 700 nm-1mm - Infrarood licht: Niet zichtbaar boven de 750nm, maar merkbaar als hitte op de huid.
Kleurtemperatuur (Kelvin) En De Invloed Op Je Planten
Wanneer je op zoek bent naar een kweeklamp, kom je waarschijnlijk de term “kleurtemperatuur” tegen. Dit is een manier om de verschijning van het licht van een lamp te beschrijven. Het wordt gemeten in kelvin (K).
Kleurtemperatuur betekent niet de letterlijke temperatuur van je lamp. Het betreft hier de warmte of koelheid van een lichtbron, dus de “visuele temperatuur”. Heeft de lamp een hogere graad kelvin? Dan zie je een meer blauwachtige tint. Dit noemen we dan "koel" licht. Een lamp met een lagere graad kelvin verspreidt daarentegen een warmer, roodachtig licht.
Is Kleurtemperatuur Hetzelfde Als Lichtspectrum?
Strikt wetenschappelijk gezien niet. De kleurtemperatuur gebruikt men gewoonlijk om aan te geven hoe het licht er voor het menselijk oog uitziet. Voor bepaalde typen lampen, zoals LED lampen of fluorescentielampen, is het geen beschrijving van de spectrale verdeling van het licht.
We zullen hier niet te diep in de natuurkunde duiken. Maar het licht van een gloeilamp straalt licht uit dat het gehele zichtbare lichtspectrum bedekt. Het witte licht van de lamp is het resultaat van een combinatie van golflengten (kleuren in het spectrum) dat het licht “bevat”.
Andere lampen, zoals led of TL-verlichting, stralen mogelijk licht uit van een aantal smalle golflengten uitstralen. Er zijn soms hiaten of uitschieters binnen het spectrum. Met andere woorden kan het licht bepaalde golflengten (kleuren) missen die planten nodig hebben voor gezonde groei, zelfs als dit er op het oog hetzelfde uitziet.
Ledlampen stralen het licht meestal uit in een zeer beperkt kleurenspectrum. Daarom zijn led kweeklampen gewoonlijk uitgevoerd als “full-spectrum” configuratie. Ze bestaan uit een reeks leds in verschillende kleuren. Samen dekken ze grotendeels het benodigde spectrum voor cannabisplanten. Deze full-spectrum leds bestaan uit verschillende schakeringen van rood en blauw, vaak in combinatie met aanvullende witte leds. Andere, nieuwere LED lampen, zoals COB lampen (Chip on Board) zijn een reeks LED chips bij elkaar die een beter spectrum kunnen opleveren. Je moet het spectrum echter altijd bestuderen.
Hoe Zit Het Met Kelvin Bij Het Kiezen Van Een Kweeklamp?
Voor de vegetatieve fase van je cannabisplanten is een koel licht het meest geschikt. Kies een lamp die een “daglicht” kleur verspreidt met een hoge kelvin van 5500-6500K. Voor de bloeiperiode is een warm licht met een roodachtige tint optimaal, ongeveer 2800K. Er bestaan ook kweeklampen met een kleurtemperatuur van ongeveer 3500K, die het “beste van beide werelden” bieden. Deze kun je de gehele levenscyclus van je plant gebruiken.
Hoe Het Lichtspectrum De Groei Beïnvloedt
Elk op aarde levend organisme heeft informatie nodig over wat er om hem heen gebeurt om te reageren op veranderingen in het milieu en, in een ideale situatie, een klein voordeel te behalen ten opzichte van andere leden van hun soort als het gaat om natuurlijke selectie en evolutie. Interessant genoeg ontvangen cannabis planten veel informatie van het licht waaraan ze worden blootgesteld en reageren bijna onmiddellijk op verschillende banden van golflengten; een complex onderwerp waar boeken over geschreven kunnen worden, maar laten we ons eerst richten op de basis.
-
Vegetatieve Stage - "Blauw" licht voor gezonde bladeren (bereik: 400-500nm; ideaal: 450nm)
Tijdens de vegetatieve fase wordt het aangeraden te doelen op zoveel mogelijk bladeren en te verzekeren dat planten vrij compact blijven, niet te veel strekken en sterke stelen ontwikkelen. Binnenkwekers gebruiken de eerste paar weken vaak metaalhalidelampen, compacte fluorescentielampen (CFL) of T5/T8 armaturen met een blauwe lichtband om deze doelen te bereiken. Wanneer cannabis in de natuur groeit, zal de hoge stand van de zon in de lente en zomer ervoor zorgen dat meer blauwe golflengten door de atmosfeer heen dringen, een signaal voor cannabis planten om sterke, grote en gezonde bladeren te ontwikkelen.
-
Bloeiperiode: "Rood" licht voor enorme toppen (bereik: 620-700nm; ideaal 660nm)
Wanneer cannabis planten de bloeiperiode bereiken, kan de hoogst mogelijke oogst worden behaald door ze bloot te stellen aan een lichtspectrum die veel "rode" golflengten bevat om topontwikkeling te stimuleren. De snelheid van de fotosynthese piekt als de planten worden onderworpen aan "rode" golflengten van 660nm, hoewel nieuwe NASA bevindingen suggereren dat zelfs "groene" golflengtes, die beschouwd worden als onbelangrijk in fotosynthese, ook een impact kunnen hebben op de groei van planten. Cannabis planten beschouwen als een simpele fotosynthese fabriek is een voorbarige conclusie. Maar voor nu zal het kiezen van een lichtoplossing met een veel "rood" in het spectrum de beste manier blijven voor kwekers om de lage stand van de zon te imiteren in de late zomer en herfst.
Het THC-gehalte Verhogen met Uv-licht - Mythe of Waarheid?
Zoals eerder beschreven, wordt licht in nanometers (nm) gemeten. Het zichtbare spectrum valt daarbij tussen de 380 en 750nm. Uv behelst echter de laagste kant van het lichtspectrum en is onzichtbaar met het blote oog. Je kunt het dus niet zien, maar dat betekent niet dat het geen nut heeft. Zo kan het zeker voordelen bieden bij het kweken van wietplanten.
Onderzoek suggereert[1] zelfs dat het stimuleren van de blootstelling aan uv-licht het THC-niveau verhoogt. En dat leidt tot krachtigere toppen. Er is echter niet alleen onderzoek dat hierop wijst: kijk maar eens naar de locaties waar de sterkste wiet ter wereld vandaan komt.
Misschien wel de beste hasj ter wereld komt uit het Rifgebergte in Marokko en de Bekavallei in Libanon. Wat deze gebieden met elkaar gemeen hebben? Ze bevinden zich in de buurt van de 30°N breedtegraad (waar de zon een goed lichtspectrum voor onze planten biedt) en zijn hooggelegen. Op grotere hoogte is er sprake van meer blootstelling aan uv-licht.
Welke Verschillende Types Uv-licht zijn er?
Voor het kweken van wiet, is het belangrijk te weten dat er drie types uv-licht zijn: uv A, uv B en uv C. Deze behoren allemaal tot het uv-spectrum. Toch hebben ze niet hetzelfde effect op planten. Sommige doen zelfs meer kwaad dan goed bij onjuist gebruik.
Voordat we de beste manieren gaan beschrijven om uv-licht te gebruiken bij het kweken van cannabis, eerst iets over elk type.
-
Uv A (315–400nm)
Uv A is verantwoordelijk voor meer dan 95-99% van het uv-licht dat de aarde bereikt. Dit maakt het een integraal onderdeel van onze natuurlijke omgeving. Als je buiten wiet kweekt, hoef je je niet druk te maken over het verhogen van de hoeveelheid uv A. Je planten ontvangen al genoeg!
Langdurige blootstelling aan uv A verhoogt het risico op huidkanker bij mensen. Bescherm jezelf hier dus tegen met zonnebrandcrème. Bij onze groene vriendjes helpt uv A echter mogelijk het THC-gehalte in de toppen te verhogen. Extra blootstelling is daarbij vooral belangrijk in de bloeitijd.
-
Uv B (280–315nm)
Slechts 1-5% van de zonnestralen bestaat uit UVB (afhankelijk van het seizoen en moment van de dag). Toch kan het belangrijk zijn voor het verkrijgen van een hoger THC-gehalte. Wel is enige voorzichtigheid geboden bij het toedienen van extra uv B. Elke plant reageert namelijk anders op langdurige blootstelling hieraan. Bij wietplanten kan uv B de productie van terpenen en cannabinoïden stimuleren, maar uitsluitend in de laatste paar weken van de bloei.
Voor mensen is uv B een geweldige bron van vitamine D, wat onmisbaar voor de gezondheid is. Toch brengt het ook dezelfde risico's als uv A met zich mee: langdurige blootstelling verhoogt het risico op huidkanker. Als kweker is het belangrijk dat je je planten voldoende blootstelt aan uv B, maar dat je zelf beschermd blijft.
-
Uv C (100–280nm)
De beruchte uv C is het derde en laatste type licht van het ultraviolette lichtspectrum. De term 'berucht' is hier met opzet gekozen. Uv C is namelijk de gevaarlijkste van de drie en niet nuttig voor mensen of wietplanten. Kweeklampen zouden geen uv C moeten uitstralen (wees voorzichtig als dit wel het geval is). 0% van de uv C-stralen bereikt het aardoppervlak.
Blootstelling aan uv C moet altijd worden vermeden, door zowel mensen als planten. Onthoud: uv A is goed, maar wees voorzichtig met langdurige blootstelling. UVB is ook behoorlijk nuttig, maar wees EXTREEM voorzichtig met blootstellingstijden en hoeveelheid. UVC is zeer slecht, dus probeer dat te allen tijde te voorkomen (als je geen professional met de juiste bescherming en benodigdheden bent).
De Voordelen van Uv-licht voor Wietplanten
We hebben het al even aangestipt, maar uv-licht biedt meerdere mogelijke voordelen voor wietplanten, waaronder:
- Verhoogde productie van cannabinoïden (THC)
- Versterkte ontwikkeling van hars
- Verbeterde weerstand tegen ongedierte en bacteriën
De Nadelen van Uv-licht voor Wietplanten
Er kleven niet veel nadelen aan het gebruik van uv-licht. Maar als de blootstelling niet optimaal is, kun je met het volgende te maken krijgen:
- Bij overmatige blootstelling mogelijke belemmering van de groei
- Kans op lagere CBD-niveaus (meer onderzoek is nodig omdat het ervan afhangt of je UVB of uv A straling gebruikt en in welke hoeveelheid).
- Laag investeringsrendement
Kun Je Uv-licht Gebruiken als Je Wiet Binnen Kweekt?
Ja! Je kunt uv-licht gebruiken voor alle vormen van binnenteelt van wiet. Toch moet je wel wat huiswerk doen en goed plannen. Mogelijk heb je ook extra apparatuur nodig om zo goed mogelijk van de voordelen te kunnen profiteren.
Sommige kweeklampen geven al uv A af, maar als je de mogelijke voordelen ervan wilt maximaliseren, moet je een speciale uv-lamp kopen. Het merendeel van de wietplanten reageert heel goed op aanvulling met uv.
De reactie van de planten hangt echter wel af van hun genen. Houd daar dus rekening mee als je geen toename in de harsproductie opmerkt. Het is ook verstandig om langdurige blootstelling aan uv tot aan de bloeitijd te beperken. Dit is de periode waarin je wilt dat de plant zich op de productie van cannabinoïden, terpenen en hars richt.
Houd ook rekening met de ruimte als je een uv-lamp ophangt. Net als bij standaard kweeklampen, is er sprake van een optimale en minder optimale hoogte. En tot slot, als je speciale uv-lampen gaat gebruiken, doe dit dan veilig! Een uv-bestendige bril is daarbij onmisbaar. Trek ook een shirt aan met lange mouwen als je regelmatig met de verlichting aan in de ruimte komt.
Hoe Voorzie Je Wietplanten Binnen van Uv-licht?
De drie belangrijkste typen kweeklampen (HID, led en T5) voorzien je planten allemaal van ultraviolet licht, in variërende hoeveelheden. Wil je optimaal gebruikmaken van uv om de toppen te stimuleren? Houd dan bij elk type rekening met het volgende:
-
HID
De High-Intensity Discharge-lamp (HID) wordt het meest voor het kweken van wiet gebruikt. En deze lampen zijn ook een uitstekende bron van uv A. HID-lampen stralen echter vaak geen uv B uit. Je hebt dan twee opties: hang een extra uv B-lamp op of vervang de lamp door een T5-fluorescerende gloeilamp.
De impact van beide is vergelijkbaar. Als je echter kiest voor een aanvullende uv B-lamp, moet je deze op dezelfde hoogte hangen als je HID-lampen, om te voorkomen dat je planten verbleken.
-
Led
De technologie van ledlampen is met sprongen vooruitgegaan. Veel lampen zijn daarbij uitgerust met speciale instellingen voor de vegetatieve fase en de bloeitijd. Andere bevatten speciale uv-diodes. Wil je het simpel houden? Kies dan voor een alles in een model.
Er valt niet veel meer over ledlampen te zeggen. Deze lampen zijn een geweldige allround optie voor meer uv. Houd je simpelweg aan de richtlijnen van de fabrikant voor wat betreft de hoogte en je kunt van start!
-
T5
T5-lampen hebben we eerder al genoemd, maar het loont ook de moeite ze even kort te bespreken. Daar is een belangrijke reden voor. Standaard T5-kweeklampen verschillen namelijk van de andere opties vanwege de chemische reactie die erin plaatsvindt. Deze reactie produceert veel uv-licht, maar de lamp blokkeert het meeste daarvan, omdat deze met fosfor bedekt is. Om toch uv te benutten als je een T5-lamp gebruikt, kun je de lamp door eentje met een fluorescerende gloed of eentje met een volledig spectrum vervangen. Beide geven planten de benodigde boost.
External Resources:
- UV‐B radiation effects on photosynthesis, growth and cannabinoid production https://onlinelibrary.wiley.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.