De meeste cannabis kwekers hebben meerdere doelen in gedachte als ze hun volgende binnenproject plannen. Als een integraal onderdeel van hun hobby, bedenken ze scenario's om grotere oogsten te bereiken, THC niveaus te verhogen, of de algemene gezondheid van hun plant te verbeteren. Dit element van strategische planning komt met de uitdaging om kennis uit diverse wetenschappelijke velden te linken en te combineren in een technische oplossing die helpt deze beoogde doelen te behalen. Naast toewijding en passie, is het de bereidheid te leren die goede kwekers onderscheidt van toekomstige experts. Laten we dus proberen koninklijk te kweken en leren wat er nodig is om cannabis van buitengewone kwaliteit te kweken. In dit artikel kijken we naar de basisprincipes van de natuurkunde en leren hoe het lichtspectrum de groei van een cannabisplant beïnvloedt.

WAT IS HET LICHTSPECTRUM?

De zon straalt energie uit in de vorm van zonnestraling zoals gammastralen, röntgenstralen, ultraviolet licht, zichtbaar licht en zelfs radiogolven. Leven op aarde is slechts mogelijk omdat de ozonlaag deze straling blokkeert en het meeste terug de ruimte in reflecteert. Dit proces van filtering zorgt ervoor dat uitsluitend een golflengte van 300 nm en 1100 nm onze planten kan bereiken en een nog kleiner deel van dit licht is door ons zichtbaar. Dit wordt vaak aangeduid als het lichtspectrum, kleurenspectrum of zichtbare spectrum en varieert van 380 nm tot ongeveer 750 nm.

  • 180-280nm - UV: Extreem schadelijk en gelukkig bijna volledig geabsorbeerd door de ozonlaag.
  • 280-315nm - UVB: Oorzaak van zonnebrand en vermoed wordt dat dit het THC niveau verhoogt (!)
  • 315-400nm - UVA: Niet geabsorbeerd door de atmosfeer, beter bekend als black light.
  • 380-750nm - Het zichtbare licht spectrum: Banden van golflengten vertegenwoordigen zichtbare kleuren.
  • 700 nm-1mm - Infrarood licht: Niet zichtbaar boven de 750nm, maar merkbaar als hitte op de huid.

Lichtspectrum Cannabis

KLEURTEMPERATUUR (KELVIN) EN DE INVLOED OP JE PLANTEN

Wanneer je op zoek bent naar een kweeklamp, kom je waarschijnlijk de term “kleurtemperatuur” tegen. Dit is een manier om de verschijning van het licht van een lamp te beschrijven. Het wordt gemeten in kelvin (K).

Kleurtemperatuur betekent niet de letterlijke temperatuur van je lamp. Het betreft hier de warmte of koelheid van een lichtbron, dus de “visuele temperatuur”. Heeft de lamp een hogere graad kelvin? Dan zie je een meer blauwachtige tint. Dit noemen we dan "koel" licht. Een lamp met een lagere graad kelvin verspreidt daarentegen een warmer, roodachtig licht.

IS KLEURTEMPERATUUR HETZELFDE ALS LICHTSPECTRUM?

Strikt wetenschappelijk gezien niet. De kleurtemperatuur gebruikt men gewoonlijk om aan te geven hoe het licht er voor het menselijk oog uitziet. Voor bepaalde typen lampen, zoals leds of fluorescentielampen, is het geen beschrijving van de spectrale verdeling of golflengte van het licht.

We zullen hier niet te diep in de natuurkunde duiken. Maar het licht van een gloeilamp straalt licht uit dat het gehele zichtbare lichtspectrum bedekt. Het witte licht van de lamp is het resultaat van een combinatie van golflengten (kleuren in het spectrum) dat het licht “bevat”.

Andere lampen, zoals led of TL-verlichting, stralen mogelijk licht uit van een aantal smalle golflengten uitstralen. Er zijn soms hiaten of uitschieters binnen het spectrum. Met andere woorden kan het licht bepaalde golflengten (kleuren) missen die planten nodig hebben voor gezonde groei, zelfs als dit er op het oog hetzelfde uitziet.

Ledlampen stralen het licht meestal uit in een zeer beperkt kleurenspectrum. Daarom zijn led kweeklampen gewoonlijk uitgevoerd als “full-spectrum” configuratie. Ze bestaan uit een reeks leds in verschillende kleuren. Samen dekken ze grotendeels het benodigde spectrum voor cannabisplanten. Deze full-spectrum leds bestaan uit verschillende schakeringen van rood en blauw, vaak in combinatie met aanvullende witte leds. Er zijn inmiddels ook andere, nieuwere leds, zoals COB leds. Het lichtspectrum van deze lampen benadert natuurlijk zonlicht. Hierbij is geen “hiaat” in het kleurenspectrum.

HOE ZIT HET MET KELVIN BIJ HET KIEZEN VAN EEN KWEEKLAMP?

Voor de vegetatieve fase van je cannabisplanten is een koel licht het meest geschikt. Kies een lamp die een “daglicht” kleur verspreidt met een hoge kelvin van 6000-6500K. Voor de bloeiperiode is een warm licht met een roodachtige tint optimaal, ongeveer 2800K. Er bestaan ook kweeklampen met een kleurtemperatuur van ongeveer 3500K, die het “beste van beide werelden” bieden. Deze kun je de gehele levenscyclus van je plant gebruiken.

HOE HET LICHTSPECTRUM DE GROEI BEÏNVLOEDT

Elk op aarde levend organisme heeft informatie nodig over wat er om hem heen gebeurt om te reageren op veranderingen in het milieu en, in een ideale situatie, een klein voordeel te behalen ten opzichte van andere leden van hun soort als het gaat om natuurlijke selectie en evolutie. Interessant genoeg ontvangen cannabis planten veel informatie van het licht waaraan ze worden blootgesteld en reageren bijna onmiddellijk op verschillende banden van golflengten; een complex onderwerp waar boeken over geschreven kunnen worden, maar laten we ons eerst richten op de basis.

bHOE HET LICHTSPECTRUM DE GROEI BEÏNVLOEDT

1. Vegetatieve Stage - "Blauw" licht voor gezonde bladeren (bereik: 400-500nm; ideaal: 460nm)

Tijdens de vegetatieve fase wordt het aangeraden te doelen op zoveel mogelijk bladeren en te verzekeren dat planten vrij compact blijven, niet te veel strekken en sterke stelen ontwikkelen. Binnenkwekers gebruiken de eerste paar weken vaak metaalhalidelampen, compacte fluorescentielampen (CFL) of T5/T8 armaturen met een blauwe lichtband om deze doelen te bereiken. Wanneer cannabis in de natuur groeit, zal de hoge stand van de zon in de lente en zomer ervoor zorgen dat meer blauwe golflengten door de atmosfeer heen dringen, een signaal voor cannabis planten om sterke, grote en gezonde bladeren te ontwikkelen.

2. Bloeiperiode: "Rood" licht voor enorme toppen (bereik: 620-780nm; ideaal 660nm)

Wanneer cannabis planten de bloeiperiode bereiken, kan de hoogst mogelijke oogst worden behaald door ze bloot te stellen aan een lichtspectrum die veel "rode" golflengten bevat om topontwikkeling te stimuleren. De snelheid van de fotosynthese piekt als de planten worden onderworpen aan "rode" golflengten van 660nm, hoewel nieuwe NASA bevindingen suggereren dat zelfs "groene" golflengtes, die beschouwd worden als onbelangrijk in fotosynthese, ook een impact kunnen hebben op de groei van planten. Cannabis planten beschouwen als een simpele fotosynthese fabriek is een voorbarige conclusie. Maar voor nu zal het kiezen van een lichtoplossing met een veel "rood" in het spectrum de beste manier blijven voor kwekers om de lage stand van de zon te imiteren in de late zomer en herfst.

HET VERHOGEN VAN THC NIVEAUS MET UVB LICHT - MYTHE OF REALITEIT?

Heb je je ooit afgevraagd waarom krachtige cannabis soorten vaak afkomstig zijn van landrassen die natuurlijk groeien in hooggelegen gebieden? Er zijn experts die denken dat ultraviolet licht, zeker een hoge blootstelling aan UVB-golflengten (280-315 nm), verantwoordelijk zijn voor een verhoogde THC productie. De theorie is gebaseerd op het feit dat een grote hoogte betekent dat er minder atmosfeer is tussen cannabis planten en de zon, wat leidt tot een hogere blootstelling aan UV-straling. We weten dat deze ultraviolet golflengtes onze huid beschadigen en het menselijk lichaam reageert door melanine als bescherming te produceren en aangenomen wordt dat een cannabis plant iets soortgelijks doet: Ze produceert meer hars en THC als een vorm van natuurlijke zonnebrand. Het is te vroeg om te zeggen of we te maken hebben met een theorie of een kosteneffectieve methode om betere cannabis te kweken, maar het concept klinkt aannemelijk genoeg om mee te experimenteren. UVB lampen voor reptielen kosten slechts een paar euro, misschien moeten we een poging wagen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.