Cannabis kwekers weten heel goed hoe belangrijk licht is als het aankomt op succesvol kweken. Een toereikende hoeveelheid van het juiste lichttype is een van de meest belangrijke factoren voor gezonde groei en een oogst met krachtige toppen.

Hoewel natuurlijk zonlicht optimaal is voor de kweek van cannabis, geven veel kwekers er de voorkeur aan om binnen te kweken, om diverse reden. Allereerst woont niet iedereen in een klimaat waar buiten kweken haalbaar is. Ten tweede zal binnen kweken, met kunstlicht op een tijdschakelaar, de kweker in staat stellen de vegetatieve en de bloeiperiode van zijn planten te beheersen.

Tegenwoordig kan je diverse kweeklampen vinden voor de binnenkweek. Niet al deze lampen zijn echter gelijk. Er kunnen grote verschillen zijn als het gaat om de effectiviteit en kosten. Laten we eens kijken naar het beschikbare aanbod kweeklampen, samen met de voor- en nadelen.

Fluorescent (Cfl) Kweeklampen

FLUORESCENT (CFL) KWEEKLAMPEN

CFL staat voor "Compact Fluorescent Lights". Deze lampen kan je op veel plaatsen kopen, waaronder doe-het-zelf winkels en zelfs de meeste supermarkten. Ze zijn met name geschikt voor kleine projecten en zijn heel betaalbaar.

Voordelen:

De beschikbaarheid en lage prijs zijn voordelen van CFL kweeklampen. De bollen hebben standaard fittingen, dus je kan ze gebruiken in elk standaard lichtpunt. Veelgebruikte CFL's voor het kweken van cannabis zijn 40W en hoger. Ze zijn verkrijgbaar in diverse kleurtemperaturen, zoals "daglicht" met 6500K of "warm wit" met een meer rood lichtspectrum op 2700K. Lampen met een "daglicht" spectrum zijn meer geschikt voor de vegetatieve groeifase, terwijl "warmere" CFL's met hun meer rode tinten beter zijn voor de bloeiperiode van je planten.

Nadelen:

De lichtuitstoot van CFL lampen is laag, vergeleken met andere kweeklampen. Je zal de CFL lampen dicht op je planten moeten hangen als je ze van voldoende licht wil voorzien. Tenzij je bereid bent een groter aantal CFL lampen te gebruiken, zijn ze beter geschikt voor kleinere projecten, bijvoorbeeld het kweken van slechts een of twee planten. Aan de andere kant kunnen "daglicht" CFL kweeklampen de ideale oplossing zijn voor klonen en zaailingen.

CFL's zijn niet erg efficiënt of krachtig, vergeleken met andere verlichtingsopties. Maar voor diegenen die net hun eerste stappen zetten in het kweken van cannabis, kunnen ze een prima startpunt zijn.

Lampen CFL Cannabis

HID Kweeklampen MH HPS

HID KWEEKLAMPEN (MH & HPS)

HID (High-intensity Discharge) kweeklampen zijn zo'n beetje de gouden standaard in de cannabis wereld. Veel kwekers zweren bij HID verlichting en geloven dat deze de beste en grootste oogsten produceren.

Er zijn twee belangrijkste types HID lampen, H (Metal Halide) lampen en HPS (High-Pressure Sodium) lampen. Het verschil tussen de twee is dat MH lampen een "koeler" blauwachtig licht uitstoten, terwijl HPS lampen zich aan de rode kant van het spectrum bevinden. Hierdoor zijn MH lampen beter geschikt voor de vegetatieve fase van je planten, terwijl HPS lampen beter geschikt zijn voor de bloei.

Meer gevorderde kwekers gebruiken daarom een combinatie van MH/HPS lampen voor de duur van hun project. Als je om de een of andere reden slechts een soort HID kan kiezen voor je gehele project, moet je altijd voor een HPS lamp gaan.

600W HPS lampen zijn de meest populaire HID lampen, omdat ze een goede balans leveren tussen de de hoeveelheid geproduceerd licht en de gebruikte elektriciteit.

Kwekers die met HID verlichting willen kweken, kunnen meestal een complete set aanschaffen die bestaat uit de lampen, ballast en een reflector.

Voordelen:

HID lampen zijn veel goedkoper, vergeleken met andere types kweeklampen. Ze zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken en ze hebben zich bewezen als gestandaardiseerde oplossing voor het behalen van uitmuntende resultaten.

Nadelen:

Krachtige HID lampen, van 600W of meer, kunnen veel hitte produceren. Dit betekent dat je voldoende ventilatie en warmte-afvoer nodig hebt in je kweekruimte. Omdat HID lampen mettertijd kwaliteit verliezen, is hun levensduur wat beperkt. Je zal de lampen dus regelmatig moeten vervangen. Sommige kwekers kopen elk jaar nieuwe lampen, terwijl andere kwekers ze iets langer gebruiken.

HID lampen kunnen niet zomaar worden aangesloten op een standaard aansluiting, omdat ze een speciale kap en ballast nodig hebben. Ze zijn absoluut niet energiezuinig kunnen de elektriciteitsrekening aanzienlijk verhogen.

HID Lampen Cultuur Cannabis

LED KWEEKLAMPEN

Slechts een paar jaar geleden, waren LEDs niet geschikt voor "serieuze" projecten, naast het leveren van licht voor zaailingen of klonen. LED technologie is de laatste paar jaar echter enorm verbeterd.

Moderne LED kweeklampen, met meer lumens per watt en moderne COB's (“Chips on Board”) technologie, kunnen nu voldoende lichtintensiteit en penetratie leveren voor zelfs de meest veeleisende planten. Tegenwoordig kunnen LEDs andere kweekverlichting evenaren of zelfs overtreffen, met inbegrip van HID lampen, hoewel je wel de juiste LEDs moet aanschaffen.

Voordelen:

LEDs zijn de meest energiezuinige kweeklampen. Dit betekent dat ze het meeste licht kunnen leveren, in verhouding tot de kosten. Een ander voordeel van LED lampen is dat ze veel koeler zijn dan HID lampen en nauwelijks hitte uitstoten. Dit betekent dat er minder risico bestaat op het "verbranden" van je planten door teveel warmte en daarnaast helpen ze de temperatuur in je kweekruimte laag te houden. LEDs hebben ook geen ballast nodig om te werken, wat wel geldt voor HID lampen; je kan ze simpelweg aansluiten op een standaard fitting.

Nadelen:

Vergeleken met andere types verlichting, kunnen de aanschafkosten voor LED kweeklampen vrij hoog zijn. Hoogwaardige LED armaturen met moderne LED modules kunnen een gat in je bankrekening slaan van duizenden euro's. Als je van plan bent veel te kweken, verdien je de investering mettertijd terug, dankzij de lagere elektriciteitskosten en de lagere temperaturen.

Ook moet opgemerkt worden dat er geen industrie standaard is, in tegenstelling tot HID of CFL lampen. Daarom wordt de huidige markt voor LED kweeklampen overspoeld met handelaren die slecht ontworpen LED lampen proberen te verkopen en vaak belachelijke en onjuiste beloftes maken. Je krijgt waar je voor betaalt bij LEDs en het is dus altijd de moeite wat onderzoek te doen en extra te betalen voor een gerenommeerd merk.

Led Kweeklampen

Dus, welk type kweeklamp is nu het beste? Dat is een beslissing die zal afhangen van diverse factoren, waaronder het formaat van je kweekruimte, de gebruikskosten van de lampen op de lange termijn en tot slot je eigen budget.

Als je zeer hoge lichteisen hebt, bijvoorbeeld als je de opbrengst wil maximaliseren tijdens de bloei, zal je niet om een krachtige lamp, zoals een 600W HID lamp of gelijkwaardige LED heen kunnen. Als je daarentegen slechts een of twee kleine planten wil kweken, of klonen en zaailingen hebt staan, zal een minder krachtige lamp de klus klaren.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.