De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds

Complete handleiding voor de bloeifase van cannabis

Flowering

We begeleiden je bij de bloeifase van cannabis, van de eerste week tot aan de oogst.


Ah, de bloeifase. Je hebt inmiddels vele weken voor je dames gezorgd, ze gesnoeid en getraind om de vegetatieve fase zo goed mogelijk door te komen. Nu is het tijd om je te richten op de bloei. In dit artikel laten we je zien hoe je dat aanpakt.

HET BEGIN VAN DE BLOEIFASE

Wanneer je planten klaar zijn voor de bloei, is afhankelijk van diverse factoren. Als je buiten kweekt, beginnen je dames pas aan het einde van de zomer te bloeien, als de dagen korter worden. Kweek je binnen, dan heb je meer invloed op de bloeifase. De meeste kwekers zetten hun planten in bloei na een periode van zo’n 4 weken vegetatieve groei. Technisch gezien kun je ze echter eeuwig in die fase houden.

Als je planten eenmaal minder licht krijgen, gaan ze hun energie automatisch richten op het aanmaken van toppen in plaats van bladeren. Voor een optimale oogst, is het verstandig ze te helpen met de juiste voedingsstoffen, verlichting en omgevingsomstandigheden.

Hieronder vind je een gedetailleerd overzicht van een doorsnee bloeiperiode van 8 weken. Bij sommige strains is de bloeifase korter en/of langer, maar deze handleiding geeft in alle gevallen inzicht in wat je kunt verwachten naarmate de oogst nadert. Ook leggen we uit wat je kunt doen om de kwaliteit van de toppen te verbeteren in deze essentiële fase.

 

Bloeifase (Week 1)
Bloeifase (Week 2)
Bloeifase (Week 3)
Bloeifase (Week 4)
Bloeifase (Week 5)
Bloeifase (Week 6)
Bloeifase (Week 7)
Bloeifase (Week 8)

WEEK 1-3

Wat kun je verwachten? De plant groeit aanzienlijk en ze ontwikkelt witte haren (stampers) en opvallende aroma’s.

Veel kwekers denken dat hun planten, zodra ze in de bloeifase komen, niet meer groeien en alleen nog toppen ontwikkelen. Dat is echter niet waar.

Tijdens de eerste week van de bloei, gaan de planten juist sneller groeien en breiden ze zich volop uit. Deze “flowering stretch” is volledig normaal. De planten proberen namelijk om groter te worden dan de omliggende vegetatie om zoveel mogelijk zonlicht te ontvangen. Daardoor neemt de kans op reproductie namelijk toe. Bovendien zorgt een grotere afstand tussen de knopen ervoor dat er meer plaats is voor toppen-clusters. Ook kan het licht daardoor beter doordringen. Hoeveel groei je tijdens deze eerste week zult zien, is afhankelijk van de strain. Er zijn daarbij strains die qua hoogte bijna verdubbelen in deze periode.

Week 2 van de bloei is de week waarin je het geslacht van je planten kunt achterhalen. Vrouwelijke cannabisplanten krijgen lange, witte stampers bij de knopen (waar de toppen groeien). Mannelijke planten ontwikkelen echter ronde pollenzakjes. Als je met reguliere zaden kweekt, zorg er dan voor dat je het geslacht op tijd herkent. Scheid vervolgens de mannelijke en vrouwelijke planten van elkaar om te voorkomen dat er bestuiving plaatsvindt (tenzij je een nieuwe soort wilt veredelen).

In week 3 groeien je planten niet meer zo snel en richten ze zich op het ontwikkelen van toppen. Hoewel de toppen in dit stadium nog klein zijn, zie je al wel grotere kelken en enkele trichomen.

Video id: 484384420

WAAR MOET JE AAN DENKEN?

Voedingsstoffen: De nutriëntenbehoefte van een cannabisplant verandert drastisch als de bloei begint. In deze vroege fase reageren je planten vooral goed op voedingsoplossingen met hogere concentraties fosfor en kalium. Welke NPK-formule je kiest, is aan jou. Let er in ieder geval op dat je niet teveel voedingsstoffen geeft in deze prille fase, zodat je planten niet verbranden. Het is ook aan jou om te bepalen wanneer je meer nutriënten gaat geven. We adviseren je echter om dit in week 2 te doen.

Teveel/te weinig voeding: Het is best lastig om op de juiste manier over te gaan van voedingsstoffen voor de groei op bloeivoeding. Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt. Let dus goed op je planten en kijk of je tekenen ziet die wijzen op een tekort of teveel voeding (dode, bruine of gele bladeren).

LST: Low-stresstraining kan een geweldige manier zijn om je planten te sturen en de extra groei van de prille bloeifase te beperken. LST helpt ook bij het ontwikkelen van een gelijkmatig bladerdak. Hierbij zorg je ervoor dat de lagergelegen toppen tevens voldoende licht krijgen.

Temperatuur: Cannabis reageert goed op lagere temperaturen tijdens de bloeifase. Elke plant is daarin echter anders. Bovendien heeft elke kweker zijn eigen ideeën over de perfecte temperatuur voor de bloei. We adviseren in ieder geval de temperaturen overdag rond de 26°C te houden en ’s nachts rond de 16–18°C. Een relatief lage temperatuur ’s nachts is superbelangrijk voor de ontwikkeling van de toppen.

VOEDINGSSTOFFEN, VERLICHTING, TEMPERATUUR EN VOCHT

NPK

Circa 5-7-10

EC
1,2–1,5
RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID
50–60%
TEMPERATUUR (Dag/Nacht)
26°C / 16–18°C

WEEK 3-4

Wat kun je verwachten? Grotere toppen en intensere aroma’s.

In week 3 en 4 groeien je cannabisplanten niet meer en richten ze zich volledig op het ontwikkelen van toppen. Als het goed is, zie je dat de toppen elke dag wat groter worden en dikke kelken krijgen. Ook verschijnen er meer witte stampers en fraaie trichomen. Je planten ontwikkelen daarnaast merkbaardere, complexere aroma’s.

WAAR MOET JE AAN DENKEN?

Voeding: Naarmate de toppen groter worden, hebben de cannabisplanten meer voedingsstoffen nodig. Nogmaals, welke voeding je in deze fase gebruikt, moet je zelf bepalen, maar let goed op hoe je cannabis reageert op voedingsveranderingen. Een veelgebruikte NPK-formule halverwege de bloei is 6-10-15.

Vocht en luchtstroom: Het is nu echt belangrijk dat je goed let op de relatieve luchtvochtigheid en luchtstroom. Stagnerende, vochtige lucht is een broedplaats voor schimmels en bacteriën en trekt plagen aan. Voor de zekerheid adviseren we een relatieve luchtvochtigheid van 40–50%. Gebruik ook ventilatoren of andere vormen van ventilatie om de luchtstroom op gang te houden.

VOEDINGSSTOFFEN, VERLICHTING, TEMPERATUUR EN VOCHT

NPK

Circa 6-10-15 

EC
Circa 1,5 
RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID
50% 
TEMPERATUUR (Dag/Nacht)
24–26°C/16–17°C

WEEK 4–6

Wat kun je verwachten? Uitbundige bloei en grote, dikke toppen. Het aroma bereikt bijna zijn piek.

In week 5 en 6 staan je planten volop in bloei. De toppen zijn nu als het goed is groot, dik en zitten boordevol witte stampers. Ze krijgen ook een dikke laag trichomen, die een prettig, stevig aroma afgeven. Heb je nog geen afzuiginstallatie en luchtfilter? Dan is dit een goed moment om die aan te schaffen.

Als je goed naar de toppen kijkt, dan zie je als het goed is drastische veranderingen ten opzichte van een paar weken terug. De kelken zouden aanzienlijk groter moeten zijn en de toppen steviger en zwaarder. Snelgroeiende strains kunnen nu al bijna klaar zijn voor de oogst. In dat geval zien de toppen er nog rijper uit (met meer trichomen en donkerder gekleurde stampers).

WAAR MOET JE AAN DENKEN?

Voeding: Deze periode (week 5 en 6) geldt als de piek van de bloei voor de meeste cannabisstrains. Let goed op je planten en kijk of ze tekenen vertonen van een tekort of teveel aan voedingsstoffen. Afhankelijk van de omvang van de toppen, kun je de hoeveelheid voeding nog wat opvoeren. Daarmee zorg je ervoor dat de planten de best mogelijke opbrengst opleveren. Houd er rekening mee dat ze in deze fase niet veel stikstof meer nodig hebben. Dat is met name belangrijk voor de vegetatieve groei en niet zozeer voor de bloei. Naast fosfor en kalium hebben bloeiende planten met name behoefte aan calcium.

Stress: Wat je ook doet, probeer te voorkomen dat je planten stress ervaren in deze fase. Daarmee voorkom je namelijk dat de groei van de toppen stagneert of erger nog, dat de plant hermafroditisme ontwikkelt. Stress kan ertoe leiden dat vrouwelijke planten pollen aan gaan maken en zichzelf gaan bestuiven in een laatste poging tot reproductie voordat ze doodgaan.

Ondersteuning: Het zal je verbazen hoe zwaar verse cannabistoppen kunnen zijn. Hebben je planten er moeite mee het gewicht van de toppen te dragen? Gebruik dan bamboestokken en touw of plantenclips om ze rechtop te houden en te voorkomen dat ze omvallen.

Vocht en temperatuur: Houd de relatieve luchtvochtigheid vanaf dit moment rond de 30–40%. Daarmee voorkom je dat je last krijgt van schimmels of plagen. Houd daarbij overdag een maximale temperatuur aan van 25°C en zorg ’s nachts voor een temperatuur van rond de 16–17°C.

VOEDINGSSTOFFEN, VERLICHTING, TEMPERATUUR EN VOCHT

NPK

 Circa 5-9-12 

EC
1,5–1,6
RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID
 30–40% 
TEMPERATUUR (Dag/Nacht)
24–26°C/16–17°C

WEEK 6-8

Wat kun je verwachten? De laatste fase van de bloei en de oogst.

Week 6, 7 en 8 zijn de laatste fasen van de bloei voor de meeste strains. In deze fase zijn de toppen van je planten als het goed is stevig, dik en bedekt met een dikke laag trichomen. De trichomen veranderen daarbij van volledig helder naar melkachtig wit en sommige krijgen al een amberkleur. Daaraan kun je zien dat het tijd is voor de oogst. Je kunt dit verifiëren door de planten met een vergrootglas te bekijken. De stampers worden ook steeds donkerder tijdens deze laatste weken. Dat wijst er tevens op dat je planten bijna klaar zijn voor de oogst.

In deze laatste weken zijn fosfor, kalium en calcium nog steeds de belangrijkste voedingsstoffen. 2 weken voor de oogst moet je de planten echter doorspoelen met schoon, pH-gebalanceerd water. Dat stimuleert ze om de resterende voedingsstoffen op te nemen en helpt bij het behoud van de natuurlijke smaak van de toppen.

In deze spoelfase krijgen je planten ook gele bladeren. Ze nemen namelijk de resterende voedingsstoffen op die hier nog in zitten.

Nogmaals, de toppen zijn klaar voor de oogst als de meeste trichomen melkachtig wit zijn. Als je wiet aan de vroege kant binnenhaalt, dan is het effect vaak stimulerender en euforischer. Wanneer je dit aan de late kant doet, dan geeft de cannabis een roes die ontspannender en rustgevend is. Hoewel dit nog niet uitgebreid is onderzocht, gaat men ervan uit dat cannabisplanten meer CBN (gedegradeerde vorm van THC) en myrceen aanmaken tegen het einde van de levenscyclus.

WAAR MOET JE AAN DENKEN?

Voedingsstoffen doorspoelen: Vergeet niet om je planten 2 weken voor de oogst door te spoelen met pH-gebalanceerd water.

Vocht: Houd de relatieve luchtvochtigheid tussen de 30 en 40% om problemen met schimmels en plagen te voorkomen.

Rijpheid van de toppen: Let goed op je planten tijdens het tweewekelijkse doorspoelen. Je weet dat de toppen klaar zijn voor de oogst aan de hand van de hierboven genoemde trichomen-methode.

48–72 uur duisternis: Om de kracht van je wiet te vergroten, kun je de planten 48–72 uur in volledige duisternis zetten voordat je gaat oogsten. Er zijn kwekers die hierbij zweren. Ze beweren dat het de planten helpt meer trichomen te genereren, waardoor de wiet krachtiger wordt.

VOEDINGSSTOFFEN, VERLICHTING, TEMPERATUUR EN VOCHT

NPK

Circa 4-7-10

EC
 1,7–1,8
RELATIEVE LUCHTVOCHTIGHEID
30–40% 
TEMPERATUUR (Dag/Nacht)
 24–26°C/16–17°C

NEEM DE TIJD VOOR JE GAAT OOGSTEN

Kwekers zijn soms een beetje gespannen in de laatste weken van de bloei. Probeer je echter in te houden en oogst je planten niet te vroeg. Een week meer of minder lijkt misschien onbelangrijk, maar kan veel verschil maken qua smaak, kwaliteit en kracht. Let goed op je planten tijdens de bloeifase en heb geduld. Dan krijg je als beloning eersteklas toppen. Wil je graag meer leren over de laatste weken van de bloei? En wil je weten hoe je bloeistimulanten toevoegt, geen aandacht trekt en je bloeifase berekent op basis van de potgrootte? Lees dan ons volgende artikel van deze serie!


Deel. 1: Ontkiemen. De complete gids voor het ontkiemen van cannabis zaden.

Deel. 2: De groei of veg fase. The germinated seeds peak out above ground and immediately spring up.

Deel. 4: Laatste weken van de bloe. Na weken van stijgende spanning en enthousiasme is het langverwachte moment van de oogst nu eindelijk bijna aangebroken.

Deel. 5: wiet oogsten! Leer stapsgewijs je cannabis te oogsten en te verwerken.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.

Grow Guide Topic Finder

Categorieën
eKomi silver seal
4.7 van 5
van 37832 reviews