Een handleiding voor het lezen van wietbladeren en de behandeling van gezondheidsproblemen bij je plant.

Inhoud:

Bij het kweken van wiet kun je te maken krijgen met plantenziekten, tekorten aan voedingsstoffen, plagen en veel andere problemen. Deze kun je herkennen aan de bladeren van je wietplanten. In deze handleiding gaan we in op diverse problemen die je kunt zien aan de blaadjes van je plant. We leggen uit hoe je de signalen herkent, zodat je de meest voorkomende cannabisproblemen snel kunt aanpakken.

FUNCTIES VAN DE WIETBLAADJES

Zoals bij veel planten, zijn bladeren belangrijke componenten van het systeem dat de wietplant in leven houdt. Het groene pigment chlorofyl zorgt ervoor dat de blaadjes fungeren als een soort zonnepanelen. Deze opname van zonlicht is, zoals je waarschijnlijk wel weet, essentieel voor de fotosynthese.

De onderkant van de bladeren is bedekt met kleine bladmondjes; microscopisch kleine gaatjes die als een deur open- en dichtgaan. Koolstofdioxide gaat erin en zuurstof en water gaan eruit. De bladeren kunnen ook voedingsstoffen (bladvoeding) absorberen waarmee de wietplant zich voedt.

Gerelateerd Artikel
Gele Cannabis Bladeren

SOORTEN CANNABISBLADEREN

Cannabis kunnen we in drie subsoorten indelen. Meestal worden ze op één hoop gegooid onder de naam Cannabis sativa L., maar voor praktische doeleinden is het handig onderscheid te maken tussen sativa, indica en ruderalis.

De meeste cannabis die je tegenwoordig tegenkomt, behelst echter een kruising van twee of drie van deze soorten. Wat je dus meestal in je kweekruimte ziet, zijn wietbladeren met gemengde kenmerken. De bladeren kunnen daarbij drie, vijf, zes, negen of elf bladvingers hebben en in diverse vormen voorkomen. Dat varieert van smal en slank tot breed en rond.

Sativa Cannabis LeafSATIVA

Sativa-bladeren hebben lange en slanke vingers en sommige bladeren ontwikkelen er maar liefst dertien. Gewoonlijk hebben sativa-planten een lichtere, limoengroene kleur. Dat wijst op een relatief lage hoeveelheid chlorofyl. Men denkt dat dit geringe niveau er deels voor zorgt dat sativasoorten langer bloeien.

Indica Cannabis LeafINDICA

Indica-bladeren zijn klein en breed en hebben meestal 7–9 dikke vingers. Deze bladeren zijn nog groter als ze afstammen van een Afghaanse indica. Gezonde indica-bladeren herken je aan een donkere, diepe groentint. Dat wijst erop dat de bladeren meer chlorofyl bevatten. Men denkt dat indica-variëteiten daarom ook sneller de bloei doorlopen.

Ruderalis Cannabis LeafRUDERALIS

Ruderalis-bladeren zijn tamelijk smal en ontwikkelen slechts 3–5 slanke vingers. Volgens veel telers lijken ze qua kleur en vorm op de bladeren van jonge sativa-planten. Deze planten zijn echter bijzonder, omdat ze bloeien ongeacht de hoeveelheid licht die ze ontvangen.

WAAIER- EN SUIKERBLAADJES

Naast de bladsoorten van sativa, indica en ruderalis, is er ook nog de bladpositie. De grootste bladeren van de wietplant, met de kenmerkende vingervorm, noemen we waaierbladeren. Het andere bladtype, de kleinere blaadjes in de toppen, zijn de suikerblaadjes.

WAAIERBLADEREN

De waaierbladeren zijn de grote bladeren die zich ontwikkelen tijdens de vegetatieve groeifase. Ze fungeren als een soort zonnepanelen en absorberen licht, wat ze omzetten in energie. Deze energie gebruikt de plant om te groeien. Waaierbladeren dienen soms ook als noodopslag van bepaalde voedingsstoffen, zoals stikstof. Als de plant deze nutriënten niet uit de aarde kan halen, kan ze de reserves uit de bladeren gebruiken. Als dat gebeurt, en dat gaan we straks verder uitleggen, verkleuren de blaadjes en worden ze geel.

De waaierbladeren bevatten alleen sporen van THC, CBD en andere cannabinoïden.

WAAIERBLADEREN

SUIKERBLAADJES

De suikerblaadjes zijn genesteld in de toppen en piepen soms naar buiten. Ze zijn daarbij bedekt met een ijzig laagje van witte trichomen. Daaraan danken ze ook hun naam. In essentie zorgen de suikerblaadjes ervoor dat de toppen structuur hebben, zodat ze intact blijven.

Suikerblaadjes zitten boordevol trichomen, die op hun beurt gevuld zijn met cannabinoïden. Ze kunnen echter wel voor een wrange smaak zorgen als je ze rookt. Daarom knippen telers ze gewoonlijk van de toppen af. Suikerblaadjes zijn dus niet optimaal om te roken, maar wel supergeschikt voor het maken van hasj of wietboter.

SUIKERBLAADJES

DE SIGNALEN VAN GEZONDHEIDSPROBLEMEN BIJ WIETPLANTEN HERKENNEN

Het verschil tussen ervaren en beginnende telers, is dat de eerste groep wietplanten kan ‘lezen’. Bladeren geven sterke signalen af aan de kweker en vertellen hoe de plant zich voelt en hoe gezond ze is. Om groeiproblemen snel aan te pakken, is het belangrijk te weten waar je op moet letten.

GELE BLADEREN

Bladeren die geel verkleuren, wijzen er meestal op dat er iets mis is met je wietplant. Dit kan diverse oorzaken hebben, variërend van ziekten en plagen tot problemen met voedingsstoffen. Houd er echter rekening mee dat gele bladeren in de laatste weken van de bloei normaal zijn. Alleen in dat stadium hoef je je er geen zorgen over te maken.


OVERBEMESTING

Als je te veel bemest, zullen cannabisbladeren ook geel verkleuren. Gelukkig is dit probleem makkelijk te herkennen. De bladeren worden namelijk eerst alleen aan de randjes geel of bruin. Dat is een typisch signaal van voedingsverbranding. Pas in de latere fases van overbemesting kleurt het hele blad geel.

Hoe voorkom je het?

• Geef je planten de juiste voedingsstoffen in de juiste verhouding. Zaailingen en jonge wietplanten hebben bijna geen bemesting nodig.
• Wees voorzichtig met kant-en-klare potgrond. Deze bevat vaak nutriënten voor 3–4 weken. Begin pas met het geven van plantvoeding als de voedingsstoffen in de aarde zijn opgebruikt.
• Geef minder voeding dan wat de fabrikant adviseert. Begin met ½ of ¼ van de aanbevolen dosis en geef alleen meer als dat nodig is.

Hoe los je het op?

• Geef minder vaak en minder voeding.
• 'Spoel' je wiet om overmatige voedingsstoffen die zich in de aarde hebben opgebouwd, weg te spoelen.
• Na het spoelen geef je de juiste dosis nutriënten.


TEVEEL BEWATEREN

Als je wiet teveel water geeft, kan dat leiden tot allerlei groeiproblemen. De wortels kunnen bijvoorbeeld stikken en hebben dan geen toegang meer tot de benodigde zuurstof. Ook is het risico op schimmels en plagen groter. Vaak verkleuren de bladeren geel als je langere tijd te veel bewatert.

Hoe voorkom je het?

• Geef alleen water als dat nodig is en niet teveel.
• Laat de aarde uitdrogen tussen de keren dat je water geeft.
• Geef water op basis van de grootte van je planten. Jonge wietplanten met een klein wortelstelsel drinken niet zoveel als grote exemplaren.

Hoe los je het op?

• Stop met bewateren en laat de aarde uitdrogen.
• Pas je schema aan en geef minder vaak water.


TEKORT AAN NUTRIËNTEN

Een tekort aan voedingsstoffen, met name een gebrek aan stikstof, is een van de meest voorkomende oorzaken van gele bladeren. Als het substraat onvoldoende nutriënten bevat, haalt de plant ze uit de bladeren. Die verkleuren daardoor geel.

Een tekort aan voedingsstoffen betekent niet meteen dat je planten onvoldoende voeding krijgen. Vaak komt een dergelijk gebrek door een onjuiste pH van het water of zelfs door teveel meststoffen. Als de plant geen toegang heeft tot nutriënten, terwijl die wel in de aarde zitten, noemen we dat een ‘voedingsblokkade’.

Hoe voorkom je het?

• Geef genoeg voedingsstoffen, afhankelijk van de groeifase.
• Zorg voor een correcte pH van je water/voedingsoplossing (aarde: 6–7, hydrocultuur: 5,5–6,5).

Hoe los je het op?

• Geef de benodigde nutriënten als te weinig voeding de oorzaak is van het tekort.
• Geef voedingsstoffen via bladvoeding voor sneller herstel.
• Als een onjuiste pH of voedingsblokkade door overmatige voeding de oorzaak is van het tekort, moet je dat probleem eerst aanpakken. Spoel je planten in dat geval met pH-gebalanceerd water en geef daarna de juiste nutriënten.


PLAGEN

Veelvoorkomende plagen, zoals rouwvliegjes of mijten, kunnen er ook voor zorgen dat cannabisbladeren geel worden. Zoek wel eerst uit van welke insecten je planten last hebben. Je kunt plagen namelijk niet altijd op dezelfde manier bestrijden en ze veroorzaken verschillende problemen.

Hoe voorkom je het?

• Houd je wiet goed in de gaten om een plaag snel te herkennen. Controleer de bladeren met een vergrootglas of microscoop.
• Verminder het risico op plagen met neemolie of slakkenvallen.
• Steriliseer je aarde als je niet weet waar de plaag vandaan komt.
• Maak gebruik van nuttige insecten (roofmijten, lieveheersbeestjes, etc.) om plagen te voorkomen.

Hoe los je het op?

• Bestrijd veel voorkomende cannabisplagen op een natuurlijke manier met bladspray, zeepspiritus en neemolie.
• Rouwvliegjes wijzen erop dat het te vochtig is en je te veel bewatert. Geef minder water en laat de aarde uitdrogen. Daarna bedek je de grond met zand of perliet om te voorkomen dat de varenrouwmuggen terugkomen.


WORTELROT

Zoals de naam al doet vermoeden, is wortelrot een serieuze aandoening die de basis van je wietplant aantast. Meestal is de oorzaak een tekort aan zuurstof bij de wortelzone door overmatig bewateren. Ook een hoge luchtvochtigheid en hoge temperatuur in de kweekruimte kunnen wortelrot veroorzaken. Het kan tevens ontstaan door vervuiling van de omgeving (of het waterreservoir) door schadelijke bacteriën of schimmels.

Als de bladeren geel worden door wortelrot, duurt het meestal een tijdje voordat je dit door hebt. Het begint met grote, onregelmatige gele vlekken of alleen aangetaste randen. Tegelijkertijd kunnen de bladeren verkruimelen en verwelken.

Hoe voorkom je het?

• Geef je wietplanten niet teveel water.
• Zorg voor adequate drainage.
• Houd de temperatuur en vochtigheid in je kweekruimte onder controle.
• Zorg voor een schone en steriele omgeving.

Hoe los je het op?

• Als je in aarde kweekt, kun je de planten in verse grond zetten.
• Geef de wortels zuurstof. Je kunt hiervoor H₂O₂ aan het water toevoegen.
• Voeg nuttige wortelbacteriën aan je water toe.
• Als je in een hydrocultuur kweekt, gebruik dan een krachtigere pomp die voor meer zuurstof zorgt.


SCHOMMELINGEN IN DE PH

Zoals we al eerder aangaven, zijn gele bladeren soms het gevolg van schommelingen in de pH rondom de wortels van je wietplant. Daardoor ervaart de plant stress en dat veroorzaakt vlekken. Meestal bevinden de gelige, bruinige delen zich in het midden van lagergelegen, oudere bladeren.

Hoe voorkom je het?

• Zorg voor de juiste pH-waarde van je water/voedingsoplossing. Voor aarde is de optimale pH 6–7. Voor hydrocultuur moet de pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5 liggen.

Hoe los je het op?

• Spoel je planten met pH-gebalanceerd water.
• Zorg er na het spoelen voor dat de water/voedingsoplossing die je vervolgens geeft altijd de juiste pH heeft.


BLADVLEKKENZIEKTE

De bladvlekkenziekte herken je aan geelbruine vlekken aan de boven- en onderkant van de bladeren. Het is een schimmelziekte die wordt overgedragen door sporen en komt vooral voor onder natte en vochtige omstandigheden.

Hoe voorkom je het?

• Houd de luchtvochtigheid en temperatuur in je kweekruimte onder controle.
• Zorg voor een goede luchtcirculatie.
• Houd je kweekruimte schoon. Verwijder dode bladeren en onkruid, want dit zijn broedplaatsen voor schimmels.
• Snoei je planten voor betere luchtcirculatie.
• Hergebruik geen oud substraat, want daar kunnen schimmels en andere ziekteverwekkers in zitten.

Hoe los je het op?

• Verwijder geïnfecteerde bladeren.
• Scheid, indien mogelijk, de geïnfecteerde planten van de andere.
• Verbeter de luchtcirculatie in je kweekruimte. Laat ventilatoren een zachte bries over je planten blazen.

KRULLENDE BLADEREN

De bladeren van je wiet kunnen door diverse redenen omkrullen. Ze kunnen met opgerolde randjes naar boven of naar beneden krullen of juist onregelmatig omkrullen en verkruimelen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van krullende bladeren:


HITTESTRESS

Hitte kan de bladeren uitdrogen en er ook voor zorgen dat ze omkrullen. In een typische binnenkweek is de oorzaak van hittestress vaak planten die zich te dicht op de kweeklampen bevinden.

Hoe voorkom je het?

• Zorg voor een veilige afstand tussen je planten en lampen.
• Zet de planten niet in de buurt van kachels en andere elektrische apparaten.
• Als je buiten kweekt in een hete omgeving, bescherm je planten dan tegen de zon op het heetst van de dag.

Hoe los je het op?

• Zorg voor meer afstand tussen je lampen en planten.
• Gebruik koelere lampen, zoals led of CFL.


TEVEEL BEWATEREN

Als de bladeren omkrullen doordat ze teveel water krijgen, gaat je wietplant er ‘zwaar’ uitzien. Het lijkt erop dat iets de plant laat hangen. De bladeren krullen naar beneden en zien er een beetje uit als een klauw.

Hoe voorkom je het?

• Geef niet meer water dan nodig.
• Laat de aarde tussen het bewateren uitdrogen.
• Til de pot op en controleer het gewicht. Geef alleen water als deze licht aanvoelt.
• Zorg voor goede drainage.

Hoe los je het op?

• Geef minder water.
• Pas je bewateringsschema aan (lees: geef minder vaak water).


OVERBEMESTING

De eerste signalen van overbemesting of voedingsverbranding, zijn kruimelige puntjes aan de bladeren. Als je te lang teveel voeding geeft, wordt het hele blad kruimelig en bruin.

Hoe voorkom je het?

• Geef de plant alleen de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen.
• Geef zaailingen en jonge plantjes geen voeding alsof het volwassen planten zijn.
• Geef minder dan de aanbevolen dosis. Minder is vaak beter! Begin met ½ of minder van het advies van de fabrikant. Dat geldt met name als je autoflowers of andere kleine soorten kweekt.

Hoe los je het op?

• Spoel je planten met pH-gebalanceerd water.
• Geef de plant na het spoelen alleen de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen.


KOU

Soms kunnen cannabisbladeren ook omkrullen als gevolg van een lage temperatuur.

Hoe voorkom je het?

• Zorg voor een aangename temperatuur in je kweekruimte (het beste is rond de 21°C).
• Kies voor kou-resistente cannabissoorten.

Hoe los je het op?

• Gebruik een krachtige lamp voor een hogere temperatuur in je kweekruimte.
• Zet, indien mogelijk, de planten op een plek waar ze beter zijn beschermd tegen wind en regen.
• Installeer een verwarmingssysteem in je kweekruimte.

DROOG EN KNISPEREND

In sommige gevallen kunnen krullende bladeren droog en knisperend worden als ze niet worden behandeld. Dit is een teken dat je onmiddellijk moet ingrijpen.

HITTESTRESS

Zoals we al eerder aangaven, is dit meestal een teken dat je planten te dicht op de lampen staan. Hittestress kan echter ook ontstaan als je buiten kweekt of in een kas waar het erg warm is. De bladeren kunnen dan in de laatste fase van de stress droog en knisperend worden.

Hoe voorkom je het?

• Gebruik leds of CFL’s in plaats van HID-verlichting.
• Als je buiten kweekt, creëer dan schaduw om je planten te beschermen.
• Zorg voor goede luchtcirculatie. Als je binnen kweekt, installeer dan ventilatoren.

Hoe los je het op?

• Zet je planten wat verder van de lampen af.
• Verlaag de temperatuur in je kweekruimte.
• Installeer, indien nodig, airco in je kweekruimte.


LIGHT BURN

Voordat light burn ontstaat, zie je vaak eerst dat de bladeren verbleken en uiteindelijk wit worden. Soms is er echter al sprake van light burn als de plant begint te verbleken. Als je problemen met licht en hitte niet aanpakt, worden de bladeren kruimelig en gaan ze dood. Light burn kun je vooral herkennen aan de bladeren die zich het dichtst bij de lichtbron bevinden.

Hoe voorkom je het?

• Houd planten op een veilige afstand van je lampen.
• Raadpleeg de fabrikant voor de aanbevolen afstand.

Hoe los je het op?

• Verminder de lichtintensiteit (dimmer).
• Zorg voor een grotere afstand tussen je planten en lampen.


OVERBEMESTING

Voedingsverbranding begint met uitgedroogde uiteinden van de bladeren en manifesteert zich in de vorm van droge en knisperende blaadjes. Dit is het laatste stadium van overbemesting. De bladeren en dus ook je wietplant zitten hierbij dicht tegen hun einde aan. Toch kun je ze nog redden!

Hoe voorkom je het?

• Gebruik minder voeding, met name als je autoflowers kweekt. Geef ½ of ¼ van de aanbevolen dosis.
• Geef zaailingen geen voeding. Begin hier pas mee als je plant 4–5 echte cannabisbladeren heeft ontwikkeld of als ze een hoogte heeft bereikt van 15–20cm.
• Als je bemeste potgrond gebruikt, hoef je de eerste 3–4 weken geen voeding te geven. Daarna kun je beginnen met een lage dosis nutriënten.

Hoe los je het op?

• Spoel je planten met pH-gebalanceerd water.
• Geef voeding die past bij de grootte en leeftijd van je plant. Geef zo min mogelijk en verhoog de dosis eventueel na verloop van tijd.

VERWELKENDE BLADEREN

Verwelkende bladeren kunnen, net als verkleurde en gevlekte blaadjes, diverse oorzaken hebben. Hieronder de meest voorkomende problemen:


TE WEINIG BEWATEREN

Het belangrijkste teken van te weinig bewateren is een hangende plant met verwelkende bladeren en takken. Als de wietplant dan geen water krijgt, drogen de blaadjes uit.

Hoe voorkom je het?

• Geef je planten genoeg water.
• Bewater bij de eerste tekenen van verwelking.

Hoe los je het op?

• Geef voldoende water, zodat het hele substraat verzadigd is. Idealiter zie je 20–25% van het water weglopen.


WIND BURN

Dit probleem kom je vooral tegen als je buiten kweekt en je plant wordt blootgesteld aan de elementen. Het kan echter ook binnen voorkomen als je planten te dicht bij een krachtige ventilator staan.

Hoe voorkom je het?

• Zorg voor genoeg afstand tussen je planten en de ventilatoren in je kweekruimte.
• Zet de ventilatoren niet op de hoogste stand. Een licht briesje is het best.
• Als je buiten kweekt, kies dan een plek waar je plant niet wordt blootgesteld aan de elementen.
• Zet je planten tussen grotere gezelschapsplanten voor natuurlijke bescherming.

Hoe los je het op?

• Zet de ventilator op een lagere stand of verder van je planten.
• Als je buiten kweekt, zet dan een windscherm neer om je planten te beschermen.


VERWELKINGSZIEKTE

De verwelkingsziekte is een serieuze aandoening die wordt veroorzaakt door een schimmel die in de aarde kan zitten. Kort gezegd, valt het de wortels van je wiet aan. Deze gaan vervolgens zo goed als dood en zijn niet meer te redden. In eerste instantie zie je hierbij dat de lagergelegen bladeren vergelen en verschrompelen. Daarna verwelken opeens delen van de plant. Het beste wat je kunt doen, is preventieve maatregelen treffen. Zo voorkom je dat deze ziekte je planten vernietigt.

Hoe voorkom je het?

• Gebruik alleen verse en steriele grond.
• Pas op voor hete en vochtige omstandigheden, want die zijn ideaal voor schimmelgroei.
• Zorg voor goede drainage als je in aarde kweekt.
• Probeer eens zonder grond te kweken (kokosvezel, hydrocultuur…)

Hoe los je het op?

• Verwijder geïnfecteerde planten en aarde.
• Zet de gezonde planten apart in de hoop dat de schimmel zich niet heeft verspreid.

VERKLEURDE BLADEREN

Cannabisbladeren hebben meestal een groene tint, variërend van limoengroen tot diepere bosgroene tinten. Soms kunnen ze echter ook een andere kleur krijgen, afhankelijk van de soort en omgevingsfactoren. Meestal hoef je je daarover geen zorgen te maken. Deze kleuren maken de planten juist prachtig en zijn enorm geliefd onder liefhebbers.

Soms kan verkleuring van de bladeren echter een teken zijn van een serieus probleem.


STIKSTOFTOXICITEIT

Overbemesting kan zorgen voor diverse veranderingen, maar vooral stikstoftoxiciteit zorgt dat de bladeren donkergroen worden. Dit kan voorkomen als je voeding gebruikt met extra stikstof voor de vegetatieve fase en vergeet andere meststoffen te gebruiken tijdens de bloei.

Hoe voorkom je het?

• Geef je wiet niet teveel voeding. Let met name op het stikstofgehalte.
• Gebruik de juiste voedingsstoffen, afhankelijk van de groeifase (vegetatieve fase, bloei).

Hoe los je het op?

• Verlaag de hoeveelheid nutriënten die je aan je planten geeft.
• Gebruik andere voeding voor cannabis met minder stikstof.


PAARSE BLADEREN ZIJN OKÉ

Rode en paarse bladeren zijn meestal niet iets om je zorgen over te maken. Sommige soorten zijn zelfs gekweekt om prachtige paarse blaadjes en toppen te ontwikkelen. Er zijn daarbij strains die eerst een ongebruikelijke groene kleur hebben, maar na verloop van tijd rood of paars kleuren naarmate de nachttemperatuur daalt.


WITTE BLADEREN

De bladeren van een aantal cannabissoorten zien er sprankelend wit uit, omdat ze bedekt zijn met een laag melkachtige trichomen. In dat geval wijst dit op hoogwaardige wiet. Witte bladeren kunnen echter ook het gevolg zijn van een serieus probleem.


ECHTE MEELDAUW

Echte meeldauw behelst een laag witte, poederige schimmel op de bladeren. Het kan zich manifesteren in de vorm van witte vlekjes of bultjes en het lijkt alsof er meel op de blaadjes zit. Als je dit niet behandelt, dan kan echte meeldauw je planten ernstig beschadigen.

Hoe voorkom je het?

• Zorg voor een lage temperatuur in de kweekruimte.
• Zorg voor goede luchtcirculatie.
• Houd de luchtvochtigheid in de gaten en laat het niet te warm en vochtig worden.
• Houd de kweekruimte schoon.

Hoe los je het op?

• Verwijder geïnfecteerde planten en het besmette groeimedium.
• Maak een bladspray met twee theelepels appelazijn per liter water. Je kunt ook 60% melk met 40% water mengen en dat op je planten sprayen. Gebruik commerciële schimmelbestrijders alleen als laatste redmiddel.

GATEN EN VERKLEURING

Als je merkt dat er gaten in de bladeren zitten of onregelmatige vlekken en verkleuringen op het blad ziet, dan heb je misschien last van een plaag. Een scherp oog en een vergrootglas helpen je om de boosdoener te signaleren voordat deze meer schade aanricht.


BLADMINEERDER

Larven van bladmineerders maken een soort tunnel door de bladeren. Dat zorgt voor typische gelige of witte vlekken in de vorm van een worm.

Hoe voorkom je het?

• Als je een tunnelkas gebruikt, kun je voorkomen dat volwassen bladmineerders bij je planten kunnen komen.
• Je kunt ze ook vangen met plakvallen.

Hoe los je het op?

• Spray de aangetaste plekken van de bladeren in met neemolie en/of zeepspiritus.


RUPSEN

Net als bij andere planten, kunnen rupsen grote gaten in de toppen en bladeren van wiet maken.

Hoe voorkom je het?

• Sproei de planten in met neemolie.
• Zet sluipwespen of bidsprinkhanen in om de rupsen te bestrijden.

Hoe los je het op?

• Verwijder de rupsen met de hand.
• Gebruik Bacillus thuringiensis als natuurlijke vorm van bestrijding.

TRIPS

Trips is een klein, donker of geelachtig insect. De larven, of nimfen, zien eruit als kleine wormpjes. Ze voeden zich met chlorofyl en zorgen voor veel onregelmatige gele/witte vlekken op de cannabisbladeren.

Hoe voorkom je het?

• Spray de bladeren in met neemolie.

Hoe los je het op?

• Zeepspiritus.


BLADLUIS

Net als trips, zijn bladluizen een veel voorkomende wietplaag. Deze kleine insecten komen voor in diverse kleuren en zijn behoorlijk destructief. Je hebt vaak een vergrootglas nodig om ze te zien. Een bladluizenplaag herken je aan vergelende bladeren en vlekken en stipjes op de blaadjes.

Hoe voorkom je het?

• Spray de bladeren in met neemolie.
• Zet lieveheersbeestjes uit (die eten de larven).

Hoe los je het op?

• Spray met zeepspiritus. Herhaal dit om de 2–3 dagen, totdat de plaag weg is.


HER-VEGETATIE

Als de bloei van fotoperiode wiet verstoord of stopgezet wordt, meestal door problemen met de verlichting, dan gaat de plant terug naar het vegetatieve stadium. Deze 'her-vegetatie' zorgt voor veel stress bij de wietplant en vreemde groeipatronen met ongebruikelijke bladvormen.

Her-vegetatie kan per ongeluk voorkomen, maar ook met opzet plaatsvinden. Bij de techniek monster cropping bijvoorbeeld, breng je de planten weer in de vegetatieve fase voor een tweede oogst.

Hoe voorkom je het?

• Zorg bij bloeiende wiet voor een ononderbroken donkere periode van twaalf uur. Voorkom hierbij dat er licht van bijvoorbeeld lantaarns op de planten schijnt.

Hoe los je het op?

• Pas voor bloeiende cannabis het lichtschema aan.
• Je kunt de plant ook weer naar het vegetatieve stadium laten gaan en opnieuw laten bloeien, maar dan dus wat later.

VREEMDE PATRONEN EN VLEKKEN

Er kunnen ook diverse andere redenen zijn waarom cannabisbladeren ongebruikelijke patronen krijgen in plaats van een gelijkmatige groene kleur.


TABAKSMOZAÏEKVIRUS

De belangrijkste oorzaak daarvan is volgens sommigen het tabaksmozaïekvirus. Dit is een ziekte die je soms tegenkomt bij tomaten en andere eetbare gewassen. De meningen zijn echter verdeeld of wiet ook kan worden besmet met dit virus.

Hoe voorkom je het?

• Zorg voor een schone kweekruimte.
• Als je tabak rookt, was je handen dan voordat je de kweekruimte binnengaat. Doe ook andere kleren en schoenen aan, indien mogelijk.

Hoe los je het op?

• Haal geïnfecteerde planten en zaden weg.
• Maak je hele kweekruimte goed schoon en ook al het gereedschap (en de potten).
• Begin een nieuwe kweek in een schone en gedesinfecteerde ruimte.


MUTATIES

Wiet kan ook, net als andere planten, bladmutaties vertonen. Sommige hiervan ontstaan met opzet, om de plant beter te camoufleren of minder herkenbaar te maken als marihuana. Mutaties kunnen echter ook een klein defect zijn dat bij bepaalde soorten ontstaat.

Naast gebruikelijke, gehavend uitziende bladeren aan jonge planten, zijn bladmutaties aan de hele plant, zoals een even aantal bladvingers of lelijke vervormingen, zeldzaam. Excessieve mutaties wijzen op slechte genen en ondermaatse kweekpraktijken.


ALBINISME

Albinisme is een zeldzame wietmutatie. Met witte bladeren en witte toppen zijn deze planten bijna een bezienswaardigheid. Meer dan over de uiterlijke verschijningsvormen, zijn telers hierbij echter vooral bezorgd over de kwaliteit, smaak en kracht van de toppen.


BLADKNOPPEN

Dit is een zeldzame mutatie waarbij de toppen niet bij de knopen ontstaan, waar de stengels ontspruiten. In plaats daarvan groeien ze direct op de bladeren. Omdat deze 'bladknoppen' klein zijn, verwijderen de meeste telers ze voordat ze teveel voedingsstoffen vragen.

Hoe voorkom je het?

• Pas op voor slechte genen. Koop je wietzaadjes bij een betrouwbare aanbieder.
• Voorkom stress bij je planten (overmatige hitte en licht, her-vegetatie, plagen, slechte omstandigheden).
• Kweek in een gecontroleerde omgeving om stress bij je planten te voorkomen.

BLADSPRAY

Een aantal problemen bij wiet kun je, zoals we hebben besproken, aanpakken met bladspray. Dergelijke spray maakt direct contact met de bladeren en is dan ook de snelste manier om voedingsstoffen aan je wietplanten te geven.

WAT KUN JE DOEN MET DE WAAIERBLADEREN EN SUIKERBLAADJES VAN WIET?

Wat de functie van de bladeren is naast het feit dat ze signalen vertonen als er sprake is van een ziekte?

Hoewel de waaierbladeren slechts sporen van THC of CBD bevatten, kun je ze op diverse manieren een herbestemming geven. Allereerst kun je er sap van maken en dat mengen met andere gezonde ingrediënten. Daarmee profiteer je van diverse voedingsstoffen en cannabinoïde-zuren. Je wordt niet high van de waaierbladeren, maar ze passen wel in een gezond voedingspatroon. Voor een superlichte buzz kun je ook thee zetten van de bladeren. Doe er wat kokosolie bij, zodat de cannabinoïden zich kunnen binden aan het vet, en je hebt een lekker, rustgevend drankje.

De waaierbladeren zijn ook ideaal voor het maken van cannabiszalf. Als je genoeg bladeren hebt, kun je de cannabinoïden eruit extraheren en het overtollige plantmateriaal wegfilteren en een eigen lijn huidproducten samenstellen! Tot slot kun je waaierbladeren ook op de composthoop gooien ter ondersteuning van je volgende kweek. Wat is er nu beter dan wiet kweken met compost van cannabisbladeren?

Bovendien kun je ook suikerblaadjes goed gebruiken! De meeste mensen vinden ze te wrang om te roken, maar doordat ze veel trichomen bevatten, zijn ze perfect voor hasj of wietboter. In tegenstelling tot waaierbladeren, zitten er behoorlijk wat cannabinoïden in suikerblaadjes. Je kunt dus een behoorlijke buzz krijgen van dergelijke hasj als je genoeg blaadjes hebt.

In feite kun je alle delen van de wietplant goed gebruiken. Je hoeft dus helemaal niets te verspillen!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.