DE FUNCTIES VAN HET CANNABIS BLAD

Cannabis bladeren zijn belangrijke componenten van het levensondersteunend systeem van de cannabisplant. Het groene pigment chlorofyl zorgt ervoor dat de bladeren fungeren als zonnepanelen voor de plant. De bladeren zijn essentieel voor de fotosynthese en de onderkanten zijn bedekt met kleine huidmondjes. Deze microscopische gaatjes openen en sluiten als een deur. Kooldioxide gaat erin en zuurstof en water gaan eruit. Daarnaast kunnen bladeren voedingsstoffen absorberen om de cannabisplant te voeden. Dit staat bekend als bladvoeding.

Huidmondjes Cannabis

VERSCHILLENDE TYPES CANNABIS BLADEREN

Over het algemeen is men van mening dat er drie verschillende soorten cannabis bestaan. De drie worden echter vaak op een hoop gegooid, onder de officiële classificatie van cannabis sativa L. Voor praktische doeleinden is het echter verstandig om het onderscheid te maken tussen sativa, indica en ruderalis. Dat gezegd hebbende, kom je tegenwoordig veel vaker een hybride tegen. Wat je dus meestal in de kweekruimte ziet, zijn cannabis bladeren die gemengde genetische eigenschappen vertonen.

Sativa BladerenSATIVA

Sativa bladeren zijn lang en hebben slanke vingers. Sommige bladeren kunnen wel dertien bladvingers ontwikkelen. Meestal hebben sativa planten een lichte, limoen-groene kleur. Het wordt aangenomen dat de verminderde hoeveelheid chlorofyl deels verantwoordelijk is voor de langere bloeiperiode van sativa soorten.

Indica BladerenINDICA

Indica bladeren zijn kort en breed en ontwikkelen meestal zeven tot negen dikke vingers. De zwaarste indica soorten van Afghaanse oorsprong kunnen oversized, extra brede waaierbladeren ontwikkelen. Indica bladeren hebben een donkere, diepgroene kleur. Het wordt aangenomen dat de verhoogde hoeveelheid chlorofyl de bloeiperiode van indica soorten versnelt.

Ruderalis BladerenRUDERALIS

Ruderalis bladeren zijn vrij smal en ontwikkelen slechts drie tot vijf slanke vingers. De meeste kwekers vergelijken de bladeren met die van een jonge sativa plant. Beschouw ze als miniatuur sativa bladeren met minder vingers. Deze bladeren zijn vrij speciaal. Ze zijn namelijk zo geëvolueerd dat ze autoflowering cannabis het vermogen geven om vanzelf te gaan bloeien, ongeacht het aantal ontvangen lichturen.

BLADMUTATIES

Cannabisplanten kunnen bladmutaties ontwikkelen. Een aantal van deze mutaties wordt door breeders opgewekt om de plant beter te camoufleren en minder herkenbaar te maken als marihuana. Soms zijn mutaties een klein defect, die onafscheidelijk verbonden is met bepaalde soorten. Naast de standaard, knoestig uitziende sets bladeren die op jonge planten verschijnen, zijn wijdverspreide bladmutaties met een even aantal vingers en lelijke misvormingen zeldzaam. Buitensporige mutaties zijn een aanwijzing voor slechte genetica en foute breeding praktijken.

HET HERKENNEN VAN DE TEKENEN

Je hoeft geen sjamaan of boomknuffelaar te zijn om met je cannabisplanten te communiceren. Je dient alleen geïnformeerd te zijn. De bladeren van je cannabisplanten kunnen je een SOS sturen, maar je moet wel de kennis bezitten dit te ontcijferen en gepaste maatregelen nemen om het probleem op te lossen.

Cannabis Sativa en Indica

HET IDENTIFICEREN VAN PLAGEN

Met het blote oog je planten bekijken, kan onvoldoende zijn om een mogelijke plaag te herkennen. Ook verkleuring van de bladeren is niet genoeg bewijs om overhaaste conclusies te trekken. Maar als je goed kijkt, kun je de aanwezigheid van een plaag soms spotten. Mineervliegen laten duidelijke tunnels achter als ze zich een weg eten door de bladeren. Als je witte nerven in je bladeren ziet, is het tijd om neem olie aan te schaffen.

Een inspectie met een zakmicroscoop verraadt de aanwezigheid van andere microbiële ellende. Let goed op eitjes, larven, schimmelsporen en schimmels. Bladvlekkenziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Septoria lycopersici. Deze specifieke indringer wordt vaak onjuist gediagnosticeerd als een van de vele mogelijke voedingstekorten. Gele vlekken, die vroeg in de bloei plotseling op de bladeren verschijnen, gevolgd door het snel geel en bruin verkleuren van het bladerdak, kunnen een geheel gewas in snel tempo verwoesten. Je kunt geen tijd verspillen aan een foute diagnose.

GELE BLADEREN

Gele bladeren zijn een waarschuwingsteken en een roep om hulp van de cannabisplant. Helaas kunnen vergeling en verwelking ontstaan door verschillende voedingstekorten, overbemesting en hittestress. Het is dus belangrijk je planten nauwkeurig in de gaten te houden, zowel binnen als buiten. Als je goed oplet, ben je beter in staat een diagnose te stellen en actie te ondernemen.

Schommelingen in de pH zijn verantwoordelijk voor het overgrote deel van de gele bladeren. Valt de pH waarde van het water buiten het optimale bereik voor je groeimedium? Dan krijgen de wortels geen toegang tot de voedingsstoffen die ze nodig hebben. Voedingsblokkade is misschien wel de meest voorkomende oorzaak van gele bladeren bij cannabis.

HOE JE HET CANNABIS BLAD GEBRUIKT

Waaierbladeren bevatten maar weinig cannabinoïden en kunnen het beste worden toegevoegd aan de composthoop om de superaarde mix voor het komende seizoen te maken. Suikerbladeren, of de harsachtige knipresten die een kweker verzamelt tijdens de oogst, zijn uitmuntend rauw materiaal. Je kunt er namelijk zelf cannabis concentraten mee maken.

Droog de ijzige knipresten in een bruine papieren zak, net als je met popcorn toppen zou doen. Na een paar weken kun je ze in een bakje doen en in de vriezer bewaren. Besluit welk extract je wenst te maken. Shakers kunnen worden gevuld met suikerbladeren om het pollen te onttrekken. Je kunt ook filterzakken gebruiken om bubble hash te maken; de keuze is aan jou. Met een beetje stoner vernuftigheid, kunnen knipresten gemakkelijk worden omgetoverd tot hasj van topkwaliteit.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.