By Marguerite Arnold

Het kweken van cannabis kan een opwindende en lonende hobby zijn. Maar wat gebeurt er als anderen besluiten van je geliefde gewas te genieten voordat jij dit doet?

Tripsen Cannabis Cultuur

WAT ZIJN TRIPSEN?

Veel cannabis kwekers krijgen te maken met tripsen. Dit irritante ongedierte zuigt letterlijk het sap uit je planten. Er bestaan verschillende soorten tripsen. Ze kunnen verschijnen als kleine, gevleugelde insecten (enkele millimeters groot), of als kleine, bleke wormpjes.

Ongeacht de soort zijn tripsen een vloek voor boeren. Ze kunnen zich wel twaalf keer per jaar voortplanten. Als ze volwassen zijn, kunnen ze overleven door van de ene plant naar de andere te vliegen. Naast cannabis, hebben tripsen een voorkeur voor katoen, maar ze kunnen net zo goed schade aanrichten bij andere gewassen. Ze lijken echter een voorliefde te hebben voor cannabis! Helaas richten ze vooral schade aan als ze vroeg in het groeiproces verschijnen.

De meest verwoestende dreiging komt van een soort die bekend staat als de Frankliniella occidentalis. Deze tripsen zijn geelwitte, vliegende insecten. Ze leggen hun eitjes op de plant zelf. De eerste tekenen van hun aanwezigheid zijn kleine, zilveren plekjes of stippen op de onderkant van de bladeren. Zo leggen tripsen hun eitjes. Je ziet ze trouwens ook gemakkelijk over het hoofd.

Nog erger? Voor buitenkwekers zijn ze niet zozeer een bedreiging, maar ze zijn dol op een binnenomgeving. Ze vertoeven maar wat graag in een kas of kweekruimte, want ze zijn dol op hoge temperaturen. Tripsen kunnen ook vrij hardnekkig zijn als ze niet correct worden aangepakt. Als ze niet vroeg worden uitgeroeid, kunnen ze je opbrengst aanzienlijk verminderen.

Het Voorkomen En Behandelen Van Tripsen

HET VOORKOMEN EN BEHANDELEN VAN TRIPSEN

Uiteraard is het beter als je nooit te maken krijgt met een tripsen plaag. Zorg ervoor dat je je kweekruimte grondig schoonmaakt voordat je begint. Dit betekent dat je de ruimte echt brandschoon houdt en ook al het dode plantenmateriaal verwijdert.

Zodra de kweekruimte is ingericht, hang je kleefstrips op. Dit zijn insectenvallen, net als vliegenpapier, waarmee je de meeste vrij rondvliegende beestjes kunt vangen. De insecten kleven vast aan de strips. Probleem opgelost.

Als de tripsen zich eenmaal hebben gevestigd, is verdelgen de enige oplossing om je gewas te redden en een nieuwe besmetting te voorkomen. De beste methode (zonder het gebruik van zware chemicaliën) is het gebruik van kalium zeep of neem olie. Pyrethrinen en rotenon zijn ook goede opties, maar wees spaarzaam met pyrethrine, omdat de stof zeer giftig is voor bijen.

Spinosad producten zijn ook organisch en veilig voor huisdieren, kinderen en planten. Spinosad is een organische pesticide dat gemaakt wordt door bepaalde soorten aardebacteriën te fermenteren. Deze insecticide kan als bladspray worden gebruikt, maar je kunt het ook toedienen aan de wortels. Wanneer het wordt toegevoegd aan water, is het pesticide slechts 24 uur houdbaar. Dus mix alleen wat je op dat moment nodig hebt.

Als je chemicaliën inzet om je ruimte en gewas te reinigen, kies dan voor de minst giftige opties. Onthoud dat je een masker en handschoenen draagt bij het verwerken van giftige chemicaliën.

Het introduceren van natuurlijke roofdieren, zoals de Orius laevigatus (de gewone bedwants), is een andere manier om je oogst vrij te houden van tripsen.
BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.