Of je je kostbare cannabis gewas nu buiten of binnen kweekt, de mogelijkheid is er altijd dat je op een gegeven moment te maken krijgt met een of andere plaag.

Een van deze plagen is cochenille. De cochenilleluis richt zeer veel schade aan en haalt het vocht uit je cannabis planten, dat je planten nodig hebben om te overleven, te groeien en gezonde en grote oogsten te produceren.

WAT IS EEN COCHENILLELUIS?

Een cochenilleluis is een klein soort insect dat leeft in warme omgevingen met weinig water. Vrouwelijke cochenilleluizen zijn zacht en vormloos met een zijdeachtig en wit laagje, en zijn ongeveer zo groot als het uiteinde van een lucifer.

Zodra een vrouwtje op een plant terechtkomt, verliest ze haar pootjes, waardoor ze de plant niet meer kan verlaten en ze erop blijft zitten. De mannetjes hebben echter vleugels en zijn mobieler.

Cochenilleluizen kunnen zich extreem snel voortplanten, wat geen goed nieuws is voor kwekers die de diertjes hebben ontdekt op hun wiet gewas. De vrouwtjes kunnen maar liefst voor 2000 nakomelingen zorgen onder optimale omstandigheden. Deze wezentjes gedijen in droge en warme omgevingen, waarbij een populatie zich iedere vijf dagen kan verdubbelen.

cochenille pest mannelijke en vrouwtje verschillen

HOE VERSPREIDEN COCHENILLELUIZEN ZICH?

Cochenilleluizen kunnen over relatief gemakkelijk terrein kruipen en planten aantasten die zich binnen 10 meter van de oorspronkelijke locatie bevinden. De beestjes houden niet van een ruwe bodem, waardoor grind en grove aarde lastig voor ze te betreden is.

Wind speelt ook een belangrijke rol in de manier waarop cochenilleluizen zich verplaatsen van plant naar plant. Ze kunnen lange afstanden overbruggen met behulp van de wind, waarbij hun haren werken als een soort zeilen van een boot.

HOE JE COCHENILLELUIZEN VOORKOMT

Een methode om je bloeiende wiet planten te beschermen tegen een mogelijke cochenille plaag is door een buffer zone te creëren. Deze optie is vooral praktisch in het geval van een buitensetting. Door bijvoorbeeld rozenstruiken te planten, creëer je als kweker een groene barrière rondom je wiet planten, die de eerste klap opvangt voordat de beestjes hun weg vinden naar het ware goud.

Naast het feit dat de bufferplanten een sierlijke aanvulling zijn op je tuin, moet je ze als kweker regelmatig controleren om te kijken of er cochenilleluizen aanwezig zijn, voordat de diertjes daadwerkelijk de cannabisplanten bereiken.

Zoals eerder genoemd, houden cochenilleluizen van droge en warme klimaten. Zorg er dan ook voor dat deze omstandigheden niet optreden, om te voorkomen dat het ongedierte je gewas aantast. Een te natte omgeving trekt echter veel andere bedreigingen aan, zoals schimmel. Het vinden van een middenweg is mogelijk de beste oplossing, waarbij je de luchtvochtigheid in balans houdt.

Een andere preventiemethode is het loslaten van lieveheersbeestjes in je kweekruimte. Deze fantastische wezentjes werken als lijfwachten voor je cannabisplanten, aangezien ze natuurlijke vijanden zijn van de cochenilleluis. Ze beschermen je gewas ook tegen ander ongedierte zoals spintmijt.

cochenille lieveheersbeestjes warm klimaat preventie geïnfecteerde planten cannabis

HOE JE EEN PLAAG TEGENGAAT

Als cochenilleluizen eenmaal zijn neergestreken op je gewas, halen ze het vocht uit je planten en tasten de diertjes de gezondheid en prestaties van de planten aan. Zodra je ziet dat de beestjes je gewas zijn binnengedrongen, is het belangrijk om de besmette planten te scheiden van de rest van het gewas om verdere verspreiding te voorkomen. Controleer vervolgens grondig de overige planten om er zeker van te zijn dat ze niet zijn besmet.

Sommige kwekers gebruiken hierbij insecticiden om de plaag uit te roeien. De beestjes hebben echter een beschermende buitenkant die ze voor deze middelen behoedt. Andere kwekers kiezen voor een natuurlijke bestrijdingsmethode en kennen de gevaren van insecticiden.

Een mengsel van alcohol en vocht kan als bestrijdingsmiddel werken. Doe een lepel zeep in een liter warm water. Je kunt er vervolgens methanol aan toevoegen. Verspreid het mengsel daarna over je besmette planten.

Het loslaten van natuurlijke vijanden is een andere goede optie. Zoals eerder genoemd, is het lieveheersbeestje een goede keuze. Ook kun je sluipwespen loslaten, als je ze tenminste in je tuin wilt hebben.

Een ander mengsel om de cochenilleluis mee te bestrijden, is een mix bestaande uit tabak en zeep. Met opgeloste tabak in zeepwater kun je de plaag tegengaan.

Oregano gemengd met water, of varenbladeren met water, kunnen ook als mengsels worden gebruikt om cochenilleluizen mee te bestrijden.
BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.