Inbegrepen GRATIS producten
Hoe bescherm je je cannabisplanten tegen hongerige dieren?
Veel leden uit het dierenrijk hebben wel trek in cannabisplanten; van vogels tot aan kleine zoogdieren. Deze diertjes knagen soms aan van alles. Niet alleen aan de toppen en bladeren, maar ook aan de wortels. Pas deze methodes toe om je planten tot aan de oogsttijd veilig te houden.
Buiten cannabis kweken is een bevredigend proces. Het geeft je als kweker de kans meer tijd in de natuur door te brengen. En zo raak je er meer mee verbonden. De extra beschikbare ruimte buiten maakt het mogelijk grotere planten te telen. Zodoende behaal je vaak ook een grotere opbrengst. Buiten kweken gaat echter tevens gepaard met uitdagingen. De natuur is een thuis voor talloze dieren die van planten houden en met alle plezier je cannabisplanten verorberen.
BESCHERM JE CANNABISPLANTEN TEGEN HONGERIGE DIEREN
Veelvoorkomende dieren die dol zijn op cannabis, zijn onder andere herten, muizen, ratten en insecten. Huisdieren als honden en katten eten het ook wel. Ze staan er tevens om bekend rond planten te graven en doen er soms hun behoefte. Er is veel geschreven over hoe je deze dieren uit de buurt van je cannabisplanten houdt. Dit artikel behandelt echter de diertjes waar je minder snel aan denkt bij het beschermen van je buitenteelt. Dieren als eekhoorns, vossen, wasberen en mollen vormen soms ook een bedreiging voor buitenplanten. Lees verder om te leren aan welke sporen je ze herkent. Ook leggen we je uit hoe je voorkomt dat ze ernstige schade aanrichten.
MOLLEN
Mollen zijn bij uitstek de gravers onder de zoogdieren. De ondergrondse beestjes hebben sterke voorpoten met grote klauwen ontwikkeld. Daarmee graven ze gemakkelijk ondergrondse tunnels. Mollen zijn niet bewust op zoek naar cannabisplanten en eten er ook niet van. Hun voorkeur gaat uit naar wormen en andere kleine ongewervelde dieren. De aanwezigheid van mollen heeft soms zelfs een aantal voordelen. Denk aan een verbeterde grondstructuur. Mollen beschadigen planten soms echter door te dicht bij het wortelstelsel te graven. Teveel schade aan deze zone maakt het lastig voor je planten om voedingsstoffen en water op te nemen uit de rhizosfeer.
SPOREN VAN MOLLEN
Hoewel je mollen niet vaak ziet, is hun aanwezigheid niet te missen. Dat scheelt, want het is vrijwel onmogelijk om wortels te controleren. Molshopen zijn de belangrijkste tekenen dat er mollen in je tuin zitten. Deze bergjes aarde duwen ze omhoog wanneer ze hun tunnels bouwen.
MOLLEN TEGENGAAN
Een effectieve manier die voorkomt dat mollen wortels verwoesten, is het ondergronds plaatsen van mollengaas. Steek een cilindervormige of rechthoekige kooi van metaalgaas een paar meter in de grond. Houd daarbij zowel de onderkant als de bovenkant open. Dit beschermt je wortels tegen gravende mollen. Ondertussen blijft er genoeg ruimte over voor het wortelstelsel van je planten.
Mollenvallen zijn een andere handige preventiemethode. Deze vallen plaats je simpelweg in de tunnels zodra je deze gelokaliseerd hebt. Controleer ze eens per dag en zet eventuele vangst ver weg van je tuin uit.
Gezelschapsplanten zijn een andere optie om mollenplagen tegen te gaan. Kruisbladwolfsmelk, oftewel Euphorbia lathyris, is een tweejarige plant die via de wortels stoffen afscheidt die mollen mogelijk afweren. Ook mollenverjagers op zonne-energie werken goed. Deze paalvormige apparaten steek je in de grond. Ze verspreiden daarbij een laagfrequente trilling, waardoor mollen zich bedreigd voelen.
GRONDEEKHOORNS
Net als mollen hebben ook grondeekhoorns zich goed aangepast om ondergronds te graven. Deze gravende knaagdieren behoren tot het eekhoorngeslacht Xerinae. Ze creëren ondergrondse holen om voedsel te verzamelen en te hamsteren. De dieren leven hoofdzakelijk van wortels, struiken en groente. Ze zijn er ook niet vies van om op de wortels en bladeren van cannabis te kauwen. Door hun territoriale aard verblijven ze daarbij vaak in afzonderlijke tunnelsystemen.
SPOREN VAN GRONDEEKHOORNS
Er zijn diverse sporen waarmee je grondeekhoorns in je cannabistuin kunt detecteren en bestrijden. In tegenstelling tot mollen, komen ze enthousiast uit hun hollen om je planten op te eten. Als je ziet dat er delen zijn aangevreten, is de dader misschien wel een grondeekhoorn. Wanneer je planten nog klein zijn, zijn er soms ineens zelfs een of twee plantjes volledig verdwenen. Grondeekhoorns maken ook hoopjes grond als ze hun tunnels graven. Je onderscheidt deze van een molshoop door het kleine kuiltje in het midden of aan de zijkant van de hoop.
GRONDEEKHOORNS TEGENGAAN
Aangezien het flinke gravers zijn, zijn grondeekhoorns deels te bestrijden met hetzelfde ondergrondse gaas dat je gebruikt tegen mollen. Plaats hierbij een kooi ongeveer 60cm onder de grond. Omdat ze vaak bovengronds komen en aan bladeren kauwen, is het ook niet onverstandig een vergelijkbare kooi om je planten te zetten.
Grondeekhoorns vinden de geur van wonderolie en knoflook niet fijn. Deze plantaardige middelen zijn daarom te gebruiken om ze uit hun tunnel te verjagen. Giet een oplossing met knoflook of wonderolie in de holen. Zo laat je grondeekhoorns duidelijk weten dat ze niet welkom zijn.
VOSSEN
De strijd tussen boeren en vossen duurt al eeuwen voort. Deze kleine tot middelgrote omnivoren behoren tot de hondachtigen (Canidae). Ze leven vaak in kleine familiegroepen en wonen in ondergrondse holen. Het zijn aaseters en roofdieren die dol zijn op vee en vegetatie. Vossen hebben een groot aanpassingsvermogen en gedijen goed in zowel landelijke als voorstedelijke gebieden. Daardoor vormen ze in beide omgevingen een bedreiging voor cannabiskwekers.
SPOREN VAN VOSSEN
Vossen richten soms forse schade aan in tuinen doordat ze planten vertrappen en irrigatie- en tuinslangen kapot knagen. Daarnaast markeren ze hun territorium vaak, zowel met urine als met uitwerpselen. Ook staan vossen erom bekend nieuwe planten op te graven. Ze zijn met name aangetrokken tot met mest, bloed- en beendermeel bemeste planten.
VOSSEN TEGENGAAN
Het is bijzonder lastig om vossen uit je tuin te weren. Hekken en gaas zijn meestal minder effectief. Vossen zijn namelijk zo behendig dat ze daar gewoon overheen springen. Met deze dieren is het meestal een kwestie van hun aanwezigheid accepteren en waar mogelijk aanpassingen doen. Zie je dat vossen een kuil hebben gemaakt in je tuin, vul deze dan voordat hij dieper wordt en in een burcht verandert. Door alternatieve plantaardige voeding te gebruiken in plaats van bloed- en beendermeel, verlaag je de kans dat ze rond je planten gaan graven. Tot slot zijn er apparaten die een ultrasoon geluid verspreiden. Dit houdt vossen soms ook op afstand. Omdat de beestjes zo intelligent zijn, raken ze af en toe echter gewend aan het geluid. Na een tijdje gaan ze het dan als ongevaarlijk beschouwen.
WASBEREN
Wasberen zijn intelligente zoogdieren die van oorsprong voorkomen in Noord-Amerika. Ze zijn echter ook in delen van Europa en Azië geïntroduceerd en veroveren eveneens langzaamaan Nederland. Ze eten voornamelijk dieren en ongeveer 30% van hun dieet bestaat uit planten. Deze middelgrote beestjes staan erom bekend in tuinen te zoeken naar hun favoriete maaltijd: aardwormen.
SPOREN VAN WASBEREN
Wasberen gebruiken hun voorpoten om in de aarde te wroeten, als ze zoeken naar deze smakelijke traktatie. Daarbij maken ze grote en diepe gaten in de grond. Wanneer dit rond de steel van een cannabisplant gebeurt, pakt dat soms fataal uit.
WASBEREN TEGENGAAN
Gelukkig is deze schade te voorkomen, door wasberen te ontmoedigen op bepaalde plaatsen te graven. Een lichte besproeiing met wonderolie is genoeg om een gebied te beschermen. Zorg dat je regelmatig sprayt wanneer je sporen van wasberen ziet. Het afweermiddel spoelt uiteindelijk namelijk weer weg.
KONIJNEN
Hoewel ze ongelofelijk schattig zijn, richten konijnen soms serieuze schade aan als ze de kans krijgen. Deze kleine zoogdieren uit de familie van haasachtigen (Leporidae) komen op elk continent voor (behalve Antarctica). Elke cannabiskweker zou dus goed moeten letten op signalen van hun aanwezigheid.
SPOREN VAN KONIJNEN
Ook konijnen zijn een gravende diersoort. Ze knagen daarbij zowel van de wortels als van de bladeren van cannabisplanten. Om te zien of ze in je tuin zitten, let je op ronde keutels op de grond. Ook grove knaagsporen in grotere bladeren of het geheel ontbreken van blaadjes zijn signalen. Als je bomen in je tuin hebt, zie je bovendien vaak dat er bast onderaan de stam is weggehaald.
KONIJNEN TEGENGAAN
Hekken en gaaswerk zijn vaak simpele en effectieve oplossingen. Er zijn zelfs specifieke konijnbestendige hekken om konijnen op afstand te houden. Als ze hardnekkig in je tuin blijven, plaats dan een elektrisch hekwerk. Ook is het mogelijk kooivallen te plaatsen als tweede verdedigingslinie. Deze laten de konijnen in leven, zodat je in staat bent de dieren elders uit te zetten.
EEKHOORNS
Eekhoorns zijn wendbare en acrobatische knaagdieren die van nature voorkomen in de Amerika’s, Eurazië en Afrika. Er bestaan verschillende eekhoorngeslachten. Sommige daarvan verblijven hoog in de toppen van bomen, andere graven juist tunnels.
SPOREN VAN EEKHOORNS
Boomeekhoorns hebben een dieet dat voornamelijk bestaat uit noten en zaden. Ze eten dan ook zelden van wietplanten. De dieren hebben echter wel de gewoonte om in tuinen te graven, waar ze voedsel opslaan dat ze later eten. Dit beschadigt uiteindelijk soms de wortels en hoofdsteel van een cannabisplant. Grondeekhoorns (zoals besproken), zijn vaak problematischer. Deze beestjes graven tunnels onder planten en knagen aan wortelstelsels.
EEKHOORNS TEGENGAAN
Het plaatsen van gaas werkt vaak goed genoeg om te voorkomen dat eekhoorns te dichtbij graven. Mocht je vogelvoederhuisjes in je tuin hebben staan, dan helpt het om eekhoornbestendige varianten te kiezen. Ook is het mogelijk eekhoorns levend te vangen met kooivallen. Voor grondeekhoorns is het, zoals besproken, een idee om een kooi ongeveer 60cm onder de grond te plaatsen. Dit om te voorkomen dat ze het wortelstelsel slopen.
VOGELS
Vogels zijn een tweesnijdend zwaard in de cannabistuin. Ze zijn enerzijds welkom als vorm van biologische plaagbeheersing. Vogels eten namelijk veel insecten die schade aan planten veroorzaken. Tegelijkertijd houden ze van cannabiszaden. De meeste kwekers focussen zich echter op vrouwelijke toppen in plaats van zaden; voor deze telers zijn vogels dus geen probleem. Degene die zaden wil produceren om te veredelen, heeft wel baat bij methodes om de diertjes te verjagen.
SPOREN VAN VOGELS
Een duidelijk teken dat op de aanwezigheid van vogels duidt, is het ontbreken van cannabiszaden bij bevruchte vrouwelijke planten. Daarnaast staan vogels erom bekend kleine kuiltjes te graven. Daarin bewaren ze hun voedsel van de lente tot de herfst.
VOGELS TEGENGAAN
Een manier om te voorkomen dat vogels je planten bereiken, is door ze af te leiden. Hang voederhuisjes aan bomen in de buurt, om ze een duidelijker doelwit te geven. Dit werkt soms helaas ook averechts en trekt dan juist meer vogels aan. Deze tactiek in combinatie met gaas zou voldoende moeten werken om je zaadproducerende planten veilig te houden.