By Luke Sumpter


Neemolie is het perfecte alternatief voor gevaarlijke chemische bestrijdingsmiddelen. Het gaat vele plaagsoorten en schimmelpathogenen tegen, terwijl nuttige levensvormen ongedeerd blijven. Ontdek hieronder waarom en hoe neemolie je wietkweek beschermt, hoe je het maakt, en hoe je het moet toepassen.

Nem oil

Wat is neemolie?

Neemolie is afkomstig van de neemboom, bekend onder de Latijnse naam 'Azadirachta indica'. Het is een natuurlijk pesticide, en een van de populairste plaagbestrijdingsmiddelen onder biologische telers. Neemolie wordt al eeuwenlang gebruikt om planten te beschermen; tegenwoordig zowel op kleine als industriële schaal. Als bladspray is dit biologische pesticide effectief tegen honderden plagen en ziekteverwekkers, waaronder insecten, schimmels en virussen. Een van de belangrijkste verbindingen in neemolie is azadirachtine. Deze stof werkt allereerst als een antifeedant, waardoor een insect uithongert. Daarnaast werkt azadirachtine als insecten-groeiregulator: het blokkeert de afgifte van hormonen, waardoor insecten in de larvenfase blijven en niet doorgroeien.

How is neem oil made

Hoe wordt neemolie gemaakt?

Het proces van het winnen van olie uit neemboomzaden behelst verschillende cruciale stappen. Eerst worden de zaden van volwassen neembomen geoogst, opengebroken en worden de korrels gescheiden. De korrels worden vervolgens met behulp van industriële verwerkingsapparatuur geperst. Op sommige plekken gebeurt dit echter nog met traditionele houten handpersen, bekend als 'ghanis'. Neemzaden barsten van de olie. De opbrengst bedraagt vaak wel 50% van het korrelgewicht. Neemolie in flessen bevat soms ook emulgatoren, zodat de olie goed met water kan worden gemengd.

Historisch gebruik van neemolie in de landbouw

Het gebruik van neemolie om plantenplagen en -ziekten te bestrijden, is verre van een moderne innovatie. Als biocontrolemiddel heeft het zijn wortels in traditionele Indiase landbouwpraktijken. Indiase boeren gebruiken het al eeuwenlang als pesticide en als bodemverbeteraar. Hierbij benutten ze niet alleen de olie uit de zaden, maar ook de bladeren en schors hebben zo hun nut. De laatste twee dragen namelijk bij aan de bodemvruchtbaarheid.

De voordelen van neemolie voor wietkwekers

Neemolie heeft talloze voordelen in de tuin en kweekruimte. Onderzoek toont aan dat het, in tegenstelling tot conventionele chemische bestrijdingsmiddelen, geen gevaar voor kwekers vormt. Bovendien is het milieuvriendelijk. De actieve verbinding breekt snel af en heeft geen toxisch effect op vogels, zoogdieren of andere planten. Het vormt ook geen gevaar voor bijen of andere bestuivers, omdat insecten daadwerkelijk een hapje van een plant moeten nemen, wil neemolie werken. Wel kan het een negatieve invloed op waterorganismen hebben.

Hieronder gaan we dieper in op de voordelen van neemolie als biocontrolemiddel.

  • Biologisch en biologisch afbreekbaar

Neemolie kan talloze planten helpen beschermen, waaronder wiet. Het heeft daarbij geen schadelijk effect op de ecosystemen in de omgeving. Het is een biologisch afbreekbare stof die snel wordt afgebroken, zonder dat het schadelijke resten in de bodem en in water achterlaat. Dit maakt neemolie een goede keuze voor milieubewuste telers die liever geen chemische middelen gebruiken; producten die de bodem en nuttige organismen kunnen aantasten.

  • Effectief tegen verschillende plagen

Wanneer je neemolie gebruikt, richt de stof zich niet op een specifieke categorie plagen of ziekten. In plaats daarvan kan het verschillende soorten ongedierte en ziekteverwekkers doden die plantenweefsel aantasten. Neemolie is effectief tegen ongeveer zeshonderd plantenschadelijke soorten, waaronder spintmijten, wittevlieg, bladluizen en rupsen. Dit maakt neemolie tot een onmisbaar biologisch bestrijdingsmiddel.

  • Indammen van schimmelziekten

De meeste wietkwekers focussen zich op de meest voorkomende plaaginsecten. Pathogene microben vormen echter ook een ernstige bedreiging voor de plantgezondheid en je oogst. Wortelrot, toprot en stengelrot kunnen zeer venijnig zijn, en brengen vaak hele planten en oogsten om zeep. Meeldauw, een parasitaire schimmelinfectie, veroorzaakt ook grote schade. Zo berooft het planten van de hulpbronnen die ze nodig hebben en blokkeert het zonlicht dat bladeren voor de fotosynthese vereisen. Neemolie pakt veel van deze schimmelpathogenen aan. Het bestrijdt meeldauw, roest en zwarte vlekken door een beschermende barrière op bladeren te creëren. Daarnaast belemmert het de groei van vervelende microben.

Hoe breng je neemolie op wietplanten aan?

Neemolie is dus een effectief en milieuvriendelijk biologisch bestrijdingsmiddel, maar hoe gebruik je het? Je moet het eerst verdunnen voordat je het op je planten spuit. Daarnaast zijn er ook enkele richtlijnen waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat het goed werkt en ongedierte geen voet aan de grond kan krijgen. Lees verder en ontdek hoe je neemolie op de meest effectieve manier kunt gebruiken.

How to apply neem oil

Neemolie verdunnen

Voordat je neemolie op wietplanten gaat aanbrengen, moet je het verdunnen. Pure, geconcentreerde neemolie kan planten beschadigen doordat ze hierdoor bij zonnig weer kunnen verbranden. Na aankoop, moet je het op een koele en donkere plek bewaren, maar vlak voor gebruik moet je het opwarmen tot kamertemperatuur (ongeveer 25°C), zodat het vloeibaarder wordt en gemakkelijker te mengen is. Pak er vervolgens een spuitfles bij. Meng ongeveer 1 deel neemolie met 25 delen lauw water. Zorg ervoor dat het water niet te warm is, omdat dit de neemolie kan denatureren, wat de werkzaamheid vermindert. Draai de dop weer op de spuitfles en schud deze grondig, zodat de neemolie goed oplost.

Diluting neem oil

Beste methode om neemolie aan te brengen

Nu is het tijd om je neemolie te gebruiken. Laten we beginnen bij het begin. Ten eerste is het zaak dat je het tijdens de koelste periode van de dag aanbrengt, dus vóór zonsopgang of in de late namiddag. Wanneer je neemolie op het warmste moment van de dag aanbrengt, kunnen de bladeren verbranden. Spuit het zo gelijkmatig mogelijk over de hele plant. Zorg dat je de stengels, de boven- en onderkant van de blaadjes en de bladstelen bedekt; zo vergroot je de kans dat alle bedreigende insecten aangepakt worden.

Kun je neemolie tijdens de bloeifase gebruiken?

Plaaginsecten zijn dol op wietplanten, of ze nu bloeien of niet. Maar kun je tijdens de bloeifase ook neemolie aanbrengen? Dat kan, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden!

Wanneer neemolie op volwassen toppen wordt aangebracht, kan het namelijk de smaak op verschillende manieren aantasten. Ten eerste kan het de harsproductie verstoren, en hars is de bron van cannabinoïden en aromatische terpenen. Daarnaast kunnen resten van neemolie, wanneer je het kort voor de oogst gebruikt, een bittere smaak achterlaten. Ondanks dit kun je het nog steeds tijdens de bloeifase gebruiken om ongedierte te bestrijden. Maar zorg ervoor dat je minstens drie weken vóór de oogst stopt met de neemoliebehandeling. Hiermee voorkom je ongewenste smaken.

Heeft neemolie nadelen?

Hoewel neemolie veiliger is vergeleken met conventionele chemische pesticiden, maken veel biologische telers zich nog steeds zorgen over het effect ervan op het ecosysteem van hun tuin. Biokwekers besteden veel tijd aan het behoud van het nuttige microbiële en insectenleven en doen er alles aan om de kwetsbare balans niet te verstoren. Heeft neemolie in dit opzicht ook nadelen?

Doodt neemolie nuttige insecten?
Sommige telers beweren dat neemolie niet alleen ongedierte doodt, maar ook de nuttige insecten in hun tuin schaadt. Dat is niet per se zo. Neemolie vermindert de populatie van plagen die daadwerkelijk je planten opeten; nuttige roofinsecten en bestuivers blijven ongedeerd.
Is neemolie schadelijk voor wormen?
Wormen behoren tot de nuttigste organismen in iedere tuin. Ze helpen bij het afbreken van organisch materiaal, verhogen het stikstofgehalte in de bodem en verbeteren de bodemstructuur, beluchting en drainage. Neemolie beschadigt deze ondergrondse vriendjes gelukkig niet. Door de biologisch afbreekbare aard laat het geen residu in de bodem achter.
Kan neemolie wietplanten beschadigen of verbranden?
Als je het goed gebruikt, vormt neemolie geen bedreiging voor je wietplanten. Zolang je het op de juiste manier verdunt en aanbrengt, zal het je dierbare planten niet beschadigen. Wanneer neemolie echter onverdund of tijdens de warmste uren van de dag wordt aangebracht, kan het wel het plantenweefsel aantasten!

Neemolie: een duurzame keuze voor biologische kwekers

Neemolie is niet meer weg te denken uit het arsenaal van veel wiettelers. Het is een effectief biologisch bestrijdingsmiddel, en pakt een breed scala aan plagen en ziekteverwekkers aan. Ondertussen is het grotendeels onschadelijk voor nuttige insecten, wormen en de wijdere omgeving. Nu je weet hoe je neemolie moet verdunnen en aan moet brengen, staat niets een topoogst meer in de weg!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.