Voor mensen in de cannabiscommunity lijkt de discussie indica versus sativa nooit op te houden. Maar wat vertelt genetica ons nu echt over de fysieke kenmerken van een cannabisplant? En wat zegt het over de effecten en de smaak?

Inhoud:

INZICHT IN DE TAXONOMIE VAN CANNABIS

Voor meer inzicht in de verschillen tussen indica en sativa, helpt het om je eerst te verdiepen in de taxonomie van cannabis.

De eerste persoon die cannabis rond 1750 onderbracht in een categorie, was Carl Linnaeus. Volgens hem was het genus een monotype (slechts een soort bevattend). Hij gaf dit monotype de naam _Cannabis sativa_ L. Linnaeus, een Zweedse botanicus, maakte deze categorisering op basis van Europese hennepplanten. In zijn tijd kweekte men die overal in Europa.

In 1785 publiceerde de Franse plantkundige Jean-Baptiste de Lamarck een beschrijving van een andere soort cannabis. Deze was anders dan de variëteit van Linnaeus. Lamarck noemde de soort _Cannabis indica_ Lam. Deze plant bracht daarbij minder goede vezels op. Als middel om dronken te worden, werkte ze echter wel. Hij baseerde zijn beschrijving op planten die hij in India had verzameld.

In de 20e eeuw identificeerde de Russische botanicus D.E. Janichevsky een derde cannabisvariëteit. Die plant kwam van oorsprong voor in Rusland en kennen we nu als Cannabis ruderalis. In de jaren ’70 onderzochten taxonomen en botanisten opnieuw de beste categorisering voor de cannabisplant.

Ook nu is er nog discussie gaande over de juiste taxonomie van indica, sativa en ruderalis. Volgens wetenschappers zijn er echter genoeg waarneembare verschillen tussen de cannabisvariëteiten om ze als drie afzonderlijke soorten te erkennen. Voor dit artikel richten we ons alleen op indica- en sativa-variëteiten.

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN TUSSEN INDICA EN SATIVA?

De duidelijkste verschillen tussen indica en sativa betreft fysieke kenmerken. De Amerikaanse botanicus Richard E. Schultes en een team van wetenschappers omschrijven sativa en indica als volgt:

 • Sativa: Lang en nonchalant vertakt met smalle bladeren
 • Indica: Korter met een conische vorm en bredere bladeren

De verschillen tussen indica en sativa kun je verklaren door te kijken naar hun geografische herkomst. Hieronder verdiepen we ons in de diverse verschillen tussen beide.

CANNABIS SATIVA

Cannabis sativa komt oorspronkelijk uit warmere, tropische klimaten. De plant groeit van nature in Thailand, Vietnam, Colombia, Mexico en zelfs in delen van Afrika.

Om de lange, hete en vochtige zomers te kunnen doorstaan, hebben sativa-planten zich aangepast. Ze ontwikkelden lange, slordige toppen met meer ruimte tussen de knopen en smallere bladeren. Hierdoor beschermt de plant zich van nature tegen de hoge luchtvochtigheid in deze streken en tegen bedreigingen als schimmels en plagen.

Omdat sativa-planten vaak langer zijn, zijn ze over het algemeen beter om buiten te kweken. Ze doen het met name goed in warme, tropische klimaten met lange zomers.

CANNABIS INDICA

Indica-planten anderzijds, komen van nature voor in koudere, drogere, bergachtige streken. De plant komt bijvoorbeeld voor in Nepal, India en andere gebieden op het Indiase subcontinent. De zomers zijn daar kouder en minder lang. Om met deze omstandigheden om te gaan, ontwikkelde Cannabis indica een kortere bloeitijd en een compacter bladerdak en compactere toppen.

Dankzij hun kleinere postuur en kortere bloeifase zijn indica-planten perfect om binnen te kweken. Je kunt ze daarbij makkelijk manipuleren met trainingstechnieken. Bovendien hebben ze vaak mooie, dikke toppen die er stevig en vol uitzien. Omdat ze zo snel bloeien, halen sommige kwekers met indica-planten in korte tijd meerdere oogsten binnen.

 • Indica leaf INDICA / characteristics
 • Couch-lock
 • Chilling
 • Appetite
 • Body High
 • Deep relaxation
 • Sleep Aid
 • Pain + Nausea Relief
 • Stress + Anxiety Relief
 • Some of our most famous Indica strains
  ICE, Northern Light, Blue Mystic, O.G. Kush

ZIJN DE EFFECTEN VAN INDICA EN SATIVA ANDERS?

Naast morfologische verschillen maakt de cannabiscommunity ook onderscheid tussen sativa- en indicastrains op basis van hun effecten. Cannabis-mediabedrijf Herb bijvoorbeeld, omschrijft[1] het effect van sativa-wiet als “net zo versterkend als een kop koffie”. Indica-wiet zou echter werken “als een slaappil”. Vrijwel de gehele cannabiscommunity is het erover eens dat sativa-strains stimulerend zijn en energie geven en indica’s vooral verdovend zijn.

Maar waar komt deze consensus vandaan? Zijn de effecten van sativa- en indica-wiet echt zo anders? Volgens sommige experts is er geen reden voor het gebruik van de termen indica en sativa als omschrijving van het effect van cannabis.

In 2016 publiceerde het tijdschrift Cannabis and Cannabinoid Research een interview met dr. Ethan Russo. Hij is Director Research & Development bij het International Cannabis and Cannabinoids Institute (ICCI). In dit interview[2] zegt Russo: “het is onmogelijk dat termen als indica en sativa ons een goed beeld geven van de chemische stoffen in een specifieke plant. In het verlengde daarvan geven ze geen goed beeld van de effecten van een plant”.

In een geprinte editie van High Times deed dr. Kymron deCesare, Chief Research Officer bij Steep Hill Laboratory in Californië, een vergelijkbare uitspraak. Hij beweert dat indica en sativa niet veel meer zeggen over een plant dan de fysieke kenmerken.

INDICA EN SATIVA

Sativa and Indica Cannabis Plants

MEESTAL EEN COMBINATIE VAN INDICA EN SATIVA

De meeste cannabisvariëteiten die je op de huidige markt tegenkomt, zijn hybriden. Deze bevatten genetica van zowel sativa als indica. De deskundige kwekers van Royal Queen Seeds bijvoorbeeld, gebruiken daarbij gespecialiseerde kweektechnieken. Daarmee brengen ze strains voort met unieke kenmerken, zoals een kortere bloeitijd, specifieke geuren, etc.

Naast de fysieke verschillen tussen indica en sativa, blijkt uit onderzoek ook dat de twee variëteiten mogelijk verschillende concentraties terpenen hebben. Dat is wellicht tevens een reden waarom de effecten anders zijn. Sommige bronnen bedelen de kenmerkende verdovende kwaliteiten van "zware indica"-cannabis bijvoorbeeld toe aan veel myrceen.

Myrceen is een terpeen dat in veel planten voorkomt. Je vindt het in onder andere hop, tijm, citroengras, mango, kardemom en natuurlijk cannabis. Dit terpeen geeft een aardachtig, licht peperachtige geur. Men denkt daarbij dat een hoge concentratie bij bepaalde cannabisstrains zorgt voor dat unieke slaperige effect.

Naast de stofjes op zich, zoals terpenen en cannabinoïden, is het ook belangrijk te overwegen hoe deze met elkaar samenwerken. Deze samenwerking verandert namelijk mogelijk onze ervaring met cannabis. De potentiële interactie van de chemische stofjes in wiet, kreeg van ’s werelds meest vooraanstaande onderzoekers de benaming “het entourage effect”.

INDICA VERSUS SATIVA: VEEL MEER DAN JE IN EERSTE INSTANTIE DENKT

We hopen dat dit artikel je wat duidelijkheid heeft gegeven omtrent de mythes over de verschillen tussen indica en sativa. Er zijn dus duidelijke morfologische verschillen tussen pure indica- en pure sativa-strains. De overige verschillen zijn echter minder makkelijk aan te wijzen en behelzen meer dan alleen genetica. Dankzij de onderverdeling in indica en sativa, heeft de cannabiscommunity echter een vocabulaire ontwikkeld waarmee we deze fascinerende plant toch kunnen classificeren en onderscheiden.

External Resources:
 1. Indica vs Sativa: What’s The Difference https://herb.co
 2. The Cannabis sativa Versus Cannabis indica Debate: An Interview with Ethan Russo, MD https://www.liebertpub.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.