By Luke Sholl

Wat is verantwoord wietgebruik?

Wat is verantwoord wietgebruik?


Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken wiet. Velen gebruiken het op een recreatieve manier: om tot rust te komen, te ontspannen, de creativiteit te stimuleren of om contact met anderen te maken. Het is geen geheim dat cannabis euforie veroorzaakt en ons gelukkig kan maken. Zelfs de meest alledaagse taken worden plotseling een beetje leuker na een joint. Maar dit positieve effect kan ook averechts werken. Na een tijdje kunnen gebruikers namelijk afhankelijk worden van wiet, waarbij het de enige manier wordt om ook maar enige prettige emoties te voelen.

Bij Royal Queen Seeds pleiten we voor verantwoord wietgebruik. Wij vinden dat wiet iemands leven moet verbeteren, niet belemmeren. Verantwoord wietgebruik kan een mens helpen. In plaats van je dagelijks functioneren te koppelen aan wiet en vice versa, pleiten wij voor cannabisgebruik op speciale momenten, waarbij men echt kan waarderen wat de plant te bieden heeft.

In dit artikel ontdek je diverse belangrijke punten van verantwoord cannabisgebruik. We beginnen echter met de basis en leggen uit hoe cannabis in het lichaam werkt en wat de mogelijke negatieve effecten ervan zijn.

Hoe werkt cannabis in het lichaam?

Wellicht heb je weleens van het endocannabinoïdesysteem (ECS) gehoord. Dit netwerk zorgt ervoor dat wiet op een zeer unieke manier in het lichaam kan functioneren. Het ECS, ook wel onze 'universele regelaar' genoemd, helpt om elk ander systeem in ons lichaam soepel te laten werken. Het bestaat uit drie hoofdonderdelen: receptoren, signaalmoleculen die 'endocannabinoïden' worden genoemd ('endo' betekent 'binnen') en enzymen.

Bijna elke cel in het lichaam bezit cannabinoïde-receptoren en onze endocannabinoïden binden zich hieraan om fysiologische veranderingen te bewerkstelligen. Ze zijn betrokken bij het reguleren van vrijwel alles, inclusief het afvuren van neurotransmitters, de gezondheid van de huid en de botdichtheid.

Wiet bevat ook cannabinoïden, maar deze chemicaliën staan bekend als 'fytocannabinoïden' ('fyto' betekent 'plant'). De ontdekking van fytocannabinoïden leidde in feite tot de ontdekking van het ECS. Fytocannabinoïden kunnen ook binden aan cannabinoïde-receptoren in het lichaam, omdat ze een vergelijkbare structuur als endocannabinoïden hebben.

Grote kans dat je ook weleens van THC gehoord hebt. Dit molecuul is het belangrijkste psychotrope stofje in cannabis. Het bindt zich daarbij aan CB1-cannabinoïdereceptoren in de hersenen, en veroorzaakt zo een high. Elke keer dat je een joint rookt of een edible eet, krijg je moleculen binnen die de werking van een van de belangrijkste systemen in het lichaam beïnvloeden.

Verschillende manieren om cannabis te consumeren

Er zijn tal van manieren om cannabis te consumeren. De mensheid geniet al millennialang van wiet, hoewel onze voorouders tot roken, eten en drinken beperkt waren. Velen van ons genieten nog steeds op deze manier van cannabis, maar moderne technologie stelt ons in staat om het ook op nieuwe manieren te consumeren.

Roken

De populairste rookbare cannabisproducten zijn toppen, hasj, kief en dabs. Wietrokers hebben bovendien diverse rookmethoden tot hun beschikking. Veelgebruikte rookwaren zijn joints, blunts, waterpijpen en pijpjes.

Blowen zorgt voor snelle effecten. Bij inademing komen de cannabinoïden door de longblaasjes in het bloed terecht, waarna ze de hersenen bereiken. Hoewel het een efficiënte manier is om high te worden, heeft het roken van wiet ook negatieve effecten. Blootstelling van cannabis aan hoge temperaturen veroorzaakt namelijk verbranding, waarbij kankerverwekkende en giftige stoffen vrijkomen.

Roken

Vapen

Vapen maakt gebruik van lagere temperaturen dan roken. Het zorgt voor genoeg hitte om cannabinoïden, terpenen en andere chemicaliën te verdampen, maar verbrandt het plantmateriaal niet. Hierdoor stelt het gebruikers aan minder schadelijke stoffen bloot, maar voel je nog wel net zo snel het effect opkomen.

Er bestaat een scala aan vaporizers, waaronder grote desktopmodellen voor thuisgebruik en draagbare pennen die ideaal voor onderweg zijn. Vapes kunnen daarbij compatibel met verschillende producten zijn, waaronder toppen, hasj en concentraten.

Vapen

Edibles

Als je weleens een edible hebt gegeten, weet je dat edibles een heel ander effect veroorzaken dan gerookte of gevapete cannabis. Brownies, cakes en drankjes met wiet bieden een sterkere high die langer aanhoudt.

Maar hoe kan het dat edibles zo sterk zijn? Dit heeft te maken met de manier waarop het lichaam de THC verwerkt. Door de wiet op te eten, gaat de THC door het spijsverteringsstelsel en vervolgens door de lever, die het als een vreemde stof aanmerkt. De lever gebruikt enzymen om het af te breken, waardoor het wordt omgezet in de metaboliet 11-hydroxy-THC, een veel krachtiger molecuul.

How To Use Cannabis Responsibly

Sublinguaal

Sublinguaal gebruik verwijst naar het plaatsen van een middel onder de tong. In het geval van cannabisoliën en -tincturen geeft dit THC en andere cannabinoïden vrijwel onmiddellijk toegang tot de bloedbaan. Ze doordringen hierbij een dunne laag weefsel in het capillaire bed, waarna ze naar de hersenen gaan.

Sublinguaal

Topical

Het ECS zit door het hele lichaam. Het komt dus ook voor in de huid, waar het celproliferatie, differentiatie en de algemene gezondheid reguleert.

Cannabis topicals, zoals balsems, crèmes en lotions, richten zich op de cannabinoïde-receptoren in de huid. Slechts een kleine hoeveelheid cannabinoïden op de huid komt echter in de bloedbaan terecht, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je high wordt nadat je je armen met THC-rijke crème hebt ingesmeerd. Wel hebben sommige bedrijven transdermale pleisters en andere toedieningssystemen ontwikkeld die de huidopname van THC en andere cannabinoïden bevordert.

Topical

De negatieve effecten van wietgebruik

Wiet staat bekend als een veilig, natuurlijk middel. In vergelijking met veel andere drugs heeft het een veel beter veiligheidsprofiel. Online vind je daarbij vaak opmerkingen als 'cannabis heeft nog nooit iemand gedood' en 'het is onmogelijk om een overdosis wiet te nemen'. Maar het kan wel degelijk risico's met zich meebrengen. Laten we eens kijken naar de feiten over de veiligheid van cannabis, inclusief de negatieve effecten ervan, de kans op een overdosis en het aantal sterfgevallen door cannabisgebruik.

Kortetermijneffecten

Wietgebruikers ervaren soms acute negatieve effecten. Deze kunnen zelfs optreden bij zowel kortstondig gebruik als kleine hoeveelheden.

Spanning Verwardheid
Paranoia  Misselijkheid
Slechter geheugen Greening out

Langetermijneffecten

Soms is iets teveel van het goede – dit basisprincipe geldt voor eigenlijk ieder middel dat er bestaat. Het gebruik van cannabis in grote hoeveelheden en gedurende lange perioden kan dan ook leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen, zoals:

Aangetaste hersenontwikkeling (voornamelijk bij tieners) Verminderde tevredenheid en veranderingen in het beloningssysteem van de hersenen
Cannabinoïd-hyperemesis-syndroom Longproblemen door veelvuldig roken
Depressie (er is een verband, maar geen duidelijk bewijs) Verhoogd risico op psychoses

Is het mogelijk om een wietoverdosis binnen te krijgen?

Er zijn geen sterfgevallen bekend van mensen die alleen cannabis gebruiken. Geneesmiddelen als opioïden leiden soms wel tot fatale overdoses, omdat ze de ademhalingscentra van de hersenen onderdrukken. Het gebrek aan cannabinoïde-receptoren in deze gebieden betekent echter dat sterfgevallen door cannabisoverdoses eigenlijk nooit voorkomen.

Is wiet gevaarlijk?

Er bestaat geen eenvoudig antwoord op deze vraag. Wiet kan zowel helpen als schaden. Hoewel de plant psychische aandoeningen kan verergeren en bij sommige mensen ongunstige lichamelijke reacties kan veroorzaken, zijn de effecten bij de meerderheid van de gebruikers juist positief.

Wiet kan echter in zeer zeldzame gevallen wel dodelijk zijn. Maar deze sterfgevallen worden niet geassocieerd met een typische overdosis. Er zijn ten minste twee sterfgevallen[1] bekend van patiënten met het cannabinoïd-hyperemesis-syndroom. Deze aandoening behelst een toxische reactie op THC die gepaard gaat met overgeven en buikpijn, en die waarschijnlijk uit genetische aanleg voortkomt.

Hoe verhoudt wiet zich tot andere drugs?

Als we kijken naar de sterftecijfers van andere drugs, is het duidelijk dat cannabis veel hoger scoort wat veiligheid betreft. Door opioïden en alcohol overlijden jaarlijks miljoenen mensen, terwijl sterfgevallen rechtstreeks door een wietoverdosis vrijwel niet voorkomen.

Is wiet verslavend?

Een wietverslaving, ook wel 'Cannabis Use Disorder' of 'cannabisgebruiksstoornis' genoemd, is een bestaande diagnose. Sommige mensen kunnen tientallen jaren een gezonde relatie met cannabis onderhouden zonder een verslaving te ontwikkelen, terwijl anderen er afhankelijk van worden, soms al na korte tijd.

Elke keer dat we THC consumeren, worden neuronen geprikkeld die betrokken zijn bij het beloningscircuit van de hersenen, en ervaart ons zenuwstelsel ontspanning en euforie. Sommige mensen nemen slechts af en toe een jointje of edible en hebben niet de behoefte om hun CB1-receptoren voortdurend te verzadigen met THC, maar genetische en psychologische verschillen maken dat sommige gebruikers snel een affiniteit voor cannabis ontwikkelen die tot misbruik kan leiden.

Het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse stelde vast dat ongeveer 30% van de wietgebruikers[2] een mate van afhankelijkheid ontwikkelt. In de Verenigde Staten alleen al voldeden in 2015 vier miljoen cannabisgebruikers aan de criteria van een Cannabis Use Disorder. En 140.000 van deze personen zochten een behandeling voor hun destructieve relatie met wiet.

Mensen met een cannabisgebruiksstoornis vertonen verschillende kenmerkende symptomen, waaronder:

Lethargie Paranoia
Sociale terugtrekking Depressie
Prikkelbaarheid Verlies van interesse in eerdere hobby's
Pogingen om te stoppen met wietgebruik, maar terugvallen in oude patronen





Mensen die een cannabisgebruiksstoornis ontwikkelen, beginnen vaak met functioneel wietgebruik. Maar dit gedragspatroon kan al snel uit de hand lopen, en tot onverantwoord en roekeloos gebruik leiden.
In deze gevallen staat het dagelijks leven in het teken van wiet, moet men om de paar uur roken en worden zowel standaard dagelijkse taken als sociale relaties verwaarloosd.

De principes van verantwoord wietgebruik

We weten nu wat de negatieve kanten van cannabis zijn. Maar hoe ziet gezond en verantwoord wietgebruik eruit? Veel succesvolle zakenmensen, atleten en beroemdheden gebruiken regelmatig wiet, maar leiden nog steeds een bevredigend en productief leven. De meeste mensen gebruiken het op een gezonde manier, maar je moet dan wel de juiste mentaliteit hebben.

De Amerikaanse National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML) lobbyt al jarenlang bij de Amerikaanse regering ten gunste van de wietplant. NORML heeft ook een lijst met principes opgesteld die verantwoord wietgebruik definiëren. Hier volgen de belangrijkste punten:

Alleen voor volwassenen

Jongeren moeten geen toegang tot alcohol en bepaalde medicijnen op recept hebben. Veel stoffen hebben nou eenmaal op verschillende manieren invloed op het jongere lichaam. Dezelfde beperking zou voor cannabis moeten gelden. Hoewel veel mensen in hun tienerjaren al met wiet experimenteren, kan dit een negatieve invloed hebben op de hersenontwikkeling en later tot geestelijke gezondheidsproblemen leiden.

Niet roken (of eten) voor het autorijden

Wiet heeft invloed op ons beoordelingsvermogen, reactievermogen en onze coördinatie. Hierdoor is het onveilig om het te consumeren[3] voordat je achter het stuur gaat zitten. Wietgebruikers mogen nooit gaan autorijden nadat ze een joint gerookt hebben of edibles hebben gegeten, omdat ze hiermee zichzelf en anderen in gevaar kunnen brengen.

Let op waar je wiet gebruikt

De Amerikaanse psycholoog en pleitbezorger voor psychedelica Timothy Leary bedacht de term 'set and setting'. Hij ontwikkelde dit concept als middel om hallucinogene ervaringen te optimaliseren en het risico op bad trips te minimaliseren. Wietgebruikers kunnen dit principe ook toepassen om de kans op slechte ervaringen tijdens het high zijn te verkleinen.

'Set' verwijst naar de mindset van de gebruiker bij wietgebruik. Als je in een goede gemoedstoestand bent, vergroot dat de kans op een prettige ervaring. Cannabis heeft de neiging ons te dwingen dingen onder ogen te zien die we steeds uitstellen of onderdrukken, wat soms confronterend of vervelend kan zijn.

'Setting' verwijst naar waar je je bevindt als je wiet gebruikt, en met wie. Voel je je prettiger in een drukke, sociale omgeving, of juist alleen in de natuur? Ontdekken waar je de beste ervaringen opdoet, zorgt dat je een betere relatie met cannabis kunt opbouwen.

Voorkom misbruik

Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk moet je altijd proberen te voorkomen dat het je gezondheid, persoonlijke ontwikkeling en prestaties schaadt. Sommigen hebben echter meer controle over hun wietgebruik en kunnen deze grens makkelijker trekken. Voor degenen die worstelen met verslavende neigingen, zal het vinden van een goede balans veel uitdagender zijn.

Respecteer de rechten van anderen

Wietgebruikers moeten erkennen dat niet iedereen zijn of haar mening over cannabis deelt. We moeten rekening houden met de gevolgen van ons wietgebruik voor anderen. Een joint opsteken bij een bushalte of in een park kan als asociaal worden ervaren door mensen die de geur of rook niet waarderen. Houd dus rekening met anderen bij je wietgebruik, zeker in de openbare ruimte.

Meer factoren voor een verantwoorde relatie met wiet

De bovenstaande principes vormen een geweldig kader voor verantwoord wietgebruik, maar er zijn meer factoren om rekening mee te houden.

  • Gebruik geen wiet als je zwanger bent of borstvoeding geeft

Gebruik geen wiet tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Cannabisstoffen, waaronder THC, kunnen namelijk het kind in de baarmoeder en na de geboorte via de moedermelk bereiken. Het gebruik van cannabis in deze periode kan cognitieve[4], sociale en motorische defecten bij het kindje veroorzaken.

  • Combineer wiet niet met alcohol

Alcohol drinken voordat je wiet gebruikt, kan het effect van de THC versterken. En het combineren van cannabis met alcohol in het algemeen kan de kans op een negatieve ervaring vergroten. Hoewel sommige gebruikers zo op hun eigen manier toch beide tegelijk gebruiken, kan de combinatie ervan de kans op greening out vergroten.

  • Combineer wiet niet met bepaalde medicijnen

In totaal hebben 380 medicijnen een wisselwerking met cannabinoïden, waarvan 26 op een ernstige manier. Wanneer je dus voorgeschreven geneesmiddelen gebruikt, is het verstandig eerst je huisarts te raadplegen voordat je wiet gaat gebruiken.

  • Bewaar je wiet zorgvuldig

Verantwoord wiet gebruiken betekent ook dat je het veilig moet opbergen. Bewaar het op een discrete en veilige plek, bij voorkeur in een luchtdicht, glazen potje die de geur maskeert. Bewaar de pot buiten het bereik van huisdieren en kinderen. Je kunt hem ook in een kastje met slot erop zetten om te voorkomen dat iemand erbij kan.

Meer factoren voor een verantwoorde relatie met wiet

Worstel je met cannabisgebruik?

Zelfreflectie helpt onszelf onder de loep te nemen, minder goede punten te ontdekken en te herkennen hoe we ons leven kunnen verbeteren. Het is alleen maar gezond om zo nu en dan over je wietgebruik na te denken. Haal je echt het beste uit jezelf als je elk half uur een hijs van je vaporizer neemt? Of bereik je meer als je het wat rustiger aan doet?

Kom je tot de conclusie dat je cannabis op een ongezonde manier gebruikt, dan zijn er talloze manieren om dit probleem aan te pakken. Het nemen van een tolerantie-pauze kan je bijvoorbeeld helpen je hoofd leeg te maken. Dit stelt je in staat je wietgebruik te analyseren en je hersenen als het ware te resetten. En dat verbetert vervolgens je reactie op wiet als je het weer gaat gebruiken.

- Waarom een tolerantie-pauze?

Ten eerste kan een tolerantie-pauze je leven verbeteren. Door even 'vrij te nemen' krijg je het gevoel van controle terug, en heb je voldoende tijd om je op andere zaken te focussen. Bovendien geef je je endocannabinoïdesysteem een welverdiende break.

Langdurig gebruik van wiet met een hoog THC-gehalte veroorzaakt een zogeheten downregulatie van CB1-receptoren, de receptoren waar THC zich aan bindt, waardoor het effect heeft. Dit betekent dat je na verloop van tijd steeds meer cannabis nodig hebt om dezelfde effecten te voelen. Kun je je de eerste paar keer dat je wiet rookte nog herinneren? Grote kans dat je maar een paar hijsjes nodig had om high te worden. Na een paar maanden wietgebruik betekent de downregulatie van CB1 echter dat je veel meer moet roken om net zo high te worden.

Tijdens een tolerantiepauze beginnen cellen weer meer CB1-receptoren te genereren. Na een paar weken onthouding zul je merken dat je veel minder wiet nodig hebt om high te worden.

- Het zal niet gemakkelijk zijn

Stoppen met een gewoonte vereist discipline en inspanning. Sommige mensen kunnen prima van de ene op de andere dag stoppen. Anderen zullen echter beetje bij beetje moet afbouwen voordat men aan een tolerantie-pauze kan beginnen. Bovendien kan acuut stoppen ontwenningsverschijnselen met zich meebrengen (daarover straks meer).

- Beweging

Lichaamsbeweging dient als een tegengif tegen veel problemen. Het houdt je niet alleen fysiek gezond, maar verbetert ook je mentale gezondheid. Lichaamsbeweging verhoogt bovendien onze endocannabinoïde-niveaus. Aerobe activiteiten, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen, dwingen ons lichaam om meer anandamide (het geluksmolecuul) te produceren, wat onze stemming verbetert.

- Duik in je passies

Soms kan een joint ons motiveren en ons helpen om onze passies te ontdekken. Maar we kunnen er ook niet omheen dat high worden tevens tot luiheid en het uitstellen van hobby's kan leiden. Gebruik je vrije tijd en mentale helderheid om meer energie te steken in andere dingen waar je van houdt. Dit zorgt niet alleen voor afleiding, maar de kans is ook groot dat je in deze periode veel productiever wordt.

Ontwenningsverschijnselen van cannabis

Veel cannabisgebruikers hebben nog nooit van het ontwenningssyndroom gehoord. Mensen gaan er vaak van uit dat het vrij makkelijk is om met wiet te stoppen, vanwege haar natuurlijke aard en relatief veilige profiel. De ontwenningsverschijnselen van cannabis zijn inderdaad minder heftig dan bij andere middelen, maar ze kunnen nog steeds hun tol eisen wat je mentale en fysieke gezondheid betreft. Denk hierbij aan:

Prikkelbaarheid Slaapproblemen
Hoofdpijn  Griepachtige symptomen
Angst en depressie









De ontwenningsverschijnselen van cannabis ontwikkelen zich doorgaans gedurende vier weken. Zo ziet de tijdlijn er ongeveer uit:

  • Week 1: Prikkelbaarheid, angst en slaapproblemen komen op.
  • Week 2: Ontwenningsverschijnselen bereiken hun piek en je krijgt griepachtige verschijnselen.
  • Week 3: Symptomen beginnen af te nemen.
  • Week 4: Cannabinoïde-receptoren beginnen te upreguleren en de symptomen verdwijnen.

Ontwenningsverschijnselen zijn vervelend, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om er beter mee om te gaan. Hier zijn wat tips:

Blijf genoeg drinken Blijf actief en in beweging
Eet gebalanceerde voeding Pas ontspanningstechnieken toe, zoals meditatie
Ga vroeg naar bed Blijf sociaal en zoek steun bij familie en vrienden

Verantwoord wiet roken: hoe doe je dat?

Nadat je een tolerantiepauze hebt genomen, kun je ervoor kiezen om weer wiet te gaan gebruiken. Je hebt jezelf wat tijd gegeven om na te denken, je dieet en slaapschema te verbeteren en hopelijk ook wat meer bewogen. Maar hoe past wiet in dit gezonde plaatje? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je wietgebruik in balans blijft? Ontdek het hieronder.

Kies het beste moment van de dag

Bepaalde middelen werken alleen goed op specifieke dagdelen. Koffie werkt bijvoorbeeld het beste in de ochtend, terwijl een rustgevend kruidentheetje ideaal voor het slapengaan is. Maar hoe zit het met wiet? We raden aan om wiet te bewaren voor de momenten waarop je jezelf wilt belonen. Wietgebruik wordt ineens veel leuker als je al je taken voor die dag hebt voltooid.

Bewaar wiet voor sociale gelegenheden

Frequent gedrag leidt al snel tot een bepaald patroon. Als je thuis weer in je eentje wiet gaat gebruiken, is de kans groot dat je weer in dezelfde vicieuze cirkel terechtkomt. Beter bewaar je deze speciale plant voor sociale gelegenheden met vrienden! Geniet van de sociale kant van wiet en van het gegiechel en de munchies. Deel het met mensen om je heen waar je van houdt.

Houd jezelf in

Vergeet niet dat je CB1-receptoren zich pas net hebben vermenigvuldigd. Begin dus niet meteen met dabben of het eten van veel edibles. Bouw je gebruik rustig op, en vind zo je sweet spot. Heb je die eenmaal bereikt, laat het daar dan voorlopig bij. Het is onnodig om elk laatste restje wiet in huis op te maken.

Bewaar je voorraad voor speciale gelegenheden

Wiet roken kan onze ervaringen verbeteren. In plaats van wiet steeds op hetzelfde moment en op dezelfde plek te roken, kun je het dus misschien beter voor onvergetelijke momenten bewaren. Vape bijvoorbeeld op het strand of in het bos, of bereid wat edibles voor je jaarlijkse kampeertrip!

Overweeg verschillende cannabinoïde-profielen

Moderne wietgebruikers beperken zich niet alleen tot THC. CBD-rijke soorten zorgen voor een helder effect, zonder dat je high wordt. Er zijn daarbij diverse cultivars met verschillende verhoudingen THC en CBD, die zo het beste van twee werelden bieden. Ontdek welke soorten voor jou het beste werken om productief, in balans en gezond te blijven.

Zit je in een sleur?

Vind je het lastig om op een gezonde manier wiet te gebruiken? Wees gerust, je bent niet de enige. Veel mensen kunnen prima met bovenstaande tips uit de voeten, maar anderen hebben meer hulp nodig. Je staat er niet alleen voor. Een goed beginpunt is met goede vrienden en familie over je situatie praten. Als je merkt dat je daarmee nog steeds niet de gewenste vooruitgang boekt, overweeg dan om je probleem met een medisch professional te bespreken.

External Resources:
  1. Cannabinoid Hyperemesis Syndrome Survey and Genomic Investigation https://www.liebertpub.com
  2. Is marijuana addictive? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
  3. Does marijuana use affect driving? | National Institute on Drug Abuse (NIDA) https://www.drugabuse.gov
  4. Cannabis use in pregnancy and breastfeeding: The pharmacist’s role https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.