20% korting op CBD olie met de code CBD20

By Luke Sumpter

Nog maar langzaam leren we de complexe mechanismen te begrijpen die in werking treden bij het gebruiken van cannabis. Wiet heeft op een bepaalde manier effect op onze hersenen, dat weten we allemaal. Maar hoe gaat dat nu in zijn werk? Deze vraag is bijzonder interessant voor mensen die medicinale cannabis gebruiken. Met name vragen we ons af of cannabis wel of geen neuro-chemische effecten op de hersenen heeft.

Zou cannabis schadelijk kunnen zijn op de lange termijn? Of gaan de therapeutische voordelen verder dan de directe voldoening van het roken of innemen van cannabis? We gaan eens kijken op welke manier cannabis de hersenen beïnvloedt. Dat doen we aan de hand van het allernieuwste onderzoek wat er op dit gebied is uitgevoerd.


De manier waarop cannabis de hersenen beïnvloedt

Verspreid door het hele menselijk lichaam en de hersenen bevinden zich de zogenaamde cannabinoïde receptoren. Die maken deel uit van het endocannabinoïdesysteem. Het endocannabinoïdesysteem is betrokken bij een gevarieerde reeks fysiologische processen. Denk aan het opwekken van de eetlust, pijngevoelens, de stemming en het geheugen.

Wat cannabis zo bijzonder maakt, is dat het verbindingen produceert die net zo optreden als de verbindingen die het lichaam van nature aanmaakt. Net zoals de lichamelijke endocannabinoïden, verbinden de cannabinoïden in de cannabisplant zich met receptoren en werken ze op elkaar in. THC, de belangrijkste psychoactieve cannabinoïde, verbindt zich met receptoren in de hersenen. Daar veroorzaakt het psychoactieve effecten die de waarneming beïnvloeden.

Een verschil tussen endocannabinoïden en THC is dat de laatstgenoemde langer aanhoudt. De natuurlijke endocannabinoïden worden namelijk redelijk snel door proteïnen afgebroken. En, hoewel het gelijksoortig functioneert, past THC niet precies in de receptoren zoals de lichaamseigen endocannabinoïden dat wel doen. Dat zou een verklaring kunnen zijn van de intensiteit na het consumeren van psychoactieve cannabis.

De effecten die cannabis op de hersenen veroorzaakt, strekken verder dan dat ze ons slechts stoned, relaxed, of giechelig maken na het gebruik. Dat komt omdat de cannabinoïde receptoren zich in het centraal zenuwstelsel bevinden. Dat regelt veel functies in ons lichaam en onze hersenen. Denk aan de stemming, het geheugen, genot, pijn, angst en het motorisch functioneren - om er maar een paar te noemen.

Bovendien bevinden deze receptoren zich door het gehele lichaam. Dat betekent dat in principe bijna elk onderdeel van ons lichaam beïnvloed kan worden door het gebruik van cannabis.

Cannabinoid Receptor Sites

De therapeutische mogelijkheden van cannabis

Omdat het endocannabinoïdesysteem zo'n gewichtige rol speelt, bestuderen onderzoekers nu de therapeutische mogelijkheden van cannabis.

Sommige onderzoekers beschouwen de functie van het endocannabinoïdesysteem als een bemiddelaar voor een gezonde balans tussen lichaam en geest. De actieve verbindingen in cannabis, zoals THC en CBD, worden gezien als bijzonder invloedrijk bij het reguleren van deze natuurlijke homeostase.

Er zijn onderzoekers die postuleren dat een onbalans of tekort in het endocannabinoïdesysteem de oorzaak zou kunnen zijn van een reeks gezondheidsproblemen, zoals misselijkheid en een verhoogd risico op beroertes.

De bewijzen stapelen zich ook op dat het uit balans zijn van het endocannabinoïdesysteem gelinkt is aan verschillende stemmings- en psychische stoornissen. Deze aandoeningen bestaan onder meer uit manisch-depressieve stoornissen en PTSS. Ze omvatten tevens fysieke kwalen, zoals PDS, migraine, spierkrampen en fibromyalgie.

Deze bevindingen over de effecten van cannabinoïden zijn in 2003 gepubliceerd in een baanbrekend onderzoek[1], uitgevoerd door Ethan B. Russo. Tijdens vervolgonderzoeken zijn ze tevens keer op keer bevestigd. 

Britse onderzoekers hebben daarnaast belangrijk onderzoek uitgevoerd naar de verbindingen in cannabis. Ze ontdekten dat cannabis therapeutische effecten heeft bij de behandeling van angst en psychotische stress bij mensen die aan schizofrenie lijden.

Wat veroorzaakt wiet werkelijk in de hersenen?

We weten dat de cannabinoïden in wiet direct contact kunnen maken met onze hersenen door zich te binden aan de cannabinoïde receptoren. Maar wat doet cannabis nu werkelijk met de hersenen? Kan het langdurige veranderingen in de samenstelling of het functioneren van de hersenen veroorzaken?

De fabeltjes over de gevaren van het gebruik van cannabis worden tot op de dag van vandaag rondgebazuind. Laten we dan ook maar eens naar de nieuwste ontdekkingen kijken.

Cannabis en gezonde hersenen

Cannabis wordt al bijna een eeuw in het verdomhoekje geplaatst. Er worden allerhande beweringen gedaan dat de plant "monsterlijke" bijwerkingen zou veroorzaken. Met name op het geestelijke vlak. Recente onderzoeken ontkrachten die beweringen nu grotendeels.

Een omvangrijk onderzoek uit 2015 richtte zich op de bewering of het mogelijk is dat langdurig wietgebruik abnormale veranderingen in de hersenen teweeg kan brengen. De onderzoekers namen de hersenmorfologie van cannabisgebruikers onder de loep en vergeleken die met die van niet-gebruikers. Daarbij werd gebruik gemaakt van MRI-technologie. De resultaten tonen aan dat er geen significant verschil is tussen de twee groepen. Kortom, er is geen enkel bewijs aangetroffen voor de bewering dat langdurig cannabisgebruik tot hersenafwijkingen kan leiden.

Gelijksoortige onderzoeken beginnen nu ook de fabels rond langdurig cannabisgebruik en de veronderstelde aantasting van het cognitief vermogen te ontkrachten. Om verder te borduren op het bovengenoemde onderzoek, is er geen enkel bewijs gevonden dat het gebruik van de plant tot een lager IQ leidt. Dat is namelijk nog zo'n fabeltje; het gedoodverfde cliché van luie slome stoners die niet tot de slimsten behoren.

Weed Affect Brain

Heeft cannabis een negatief effect op de gezondheid?

Een van de grootste zorgen over cannabis is dat het mogelijk verslavend zou kunnen zijn. De vraag zou beter kunnen luiden of een dergelijke afhankelijkheid een negatieve invloed heeft op de gezondheid.

Om te beginnen, zou je je af moeten vragen of afhankelijkheid werkelijk een probleem is onder cannabisgebruikers. Ramingen suggereren dat het percentage mensen dat een afhankelijkheid van wiet heeft ontwikkeld een stuk lager is dan bij tabak- en alcoholgebruikers. Ongeveer 9% van de cannabisgebruikers is afhankelijk geworden. De percentages alcohol- en tabaksverslaafden liggen met respectievelijk 15 en 30% een stuk hoger.

Cannabis is ongetwijfeld bijzonder "aantrekkelijk" voor de gebruikers. Onderzoeken bevestigen inderdaad dat cannabis het beloningscentrum in de hersenen van langetermijngebruikers stimuleert. Of de aantrekkelijkheid tot afhankelijkheid gerelateerde problemen zou kunnen leiden, moet nog beter onderzocht worden.

Heeft cannabis positieve effecten op de hersenen?

In veel landen wordt gestreden voor legalisering. In ieder geval probeert men het gebruik van wiet te decriminaliseren. Tegenwoordig vinden er onderzoeken op grotere schaal plaats. Er zijn bevindingen die niet alleen de meest negatieve vooroordelen over cannabis weerleggen. Er worden tevens veel mogelijke therapeutische toepassingen ontdekt.

Steeds meer beroemde mensen en politici beginnen zich in te zetten voor het kruid. Men probeert overheden te overtuigen om wetten te herzien of te wijzigen. In het verleden hielden voorstanders het eenvoudig. Ze wezen erop dat cannabis, geneeskundig gezien, veiliger is dan veel voedingsmiddelen die gewoon verkrijgbaar zijn. Vandaag de dag geeft de wetenschap ons een beter inzicht in de vele mogelijke voordelen van cannabis voor de menselijke geest en het lichaam.

Meer conventionele medisch deskundigen zien zich nu in toenemende mate geplaatst voor een werkelijkheid waarin cannabis inderdaad een reeks positieve gezondheidseffecten vertoont. Die strekken van ontstekingsremmende en antioxiderende uitwerkingen tot het stimuleren van nieuwe celgroei in de hersenen.

In tegenstelling tot het hardnekkige oude fabeltje dat het gebruik van cannabis mogelijk hersenletsel kan veroorzaken, wordt nu geloofd dat het juist de gezondheid van de hersenen kan verbeteren. Tenminste, in bepaalde omstandigheden. Er wordt tegenwoordig veel actief onderzoek verricht naar de mogelijkheden van de plant bij de behandeling van aandoeningen als de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

How does THC affect behaviour?
Brain Structure Regulates THC Effect
Amygdala Emotions, fear and anxiety Panic and paranoia
Basal Ganglia Starting a movement Slowed reaction time
Brain Stem Information between brain and spinal column Antinausea effects
Hippocampus Learning new information Impaired memory
Neocortex Complex thinking, feeling and movement Altered thinking, judgment and sensation
Nucleus Accumbens Motivation and reward Euphoria
Spinal Cord Transmission of information between body and brain Altered pain sensitivity
Brain Parts

🧬 Cannabis kan mogelijk enkele ouderdomsverschijnselen tegengaan

Terwijl de onderzoeken doorgaan om na te gaan of cannabisgebruik effectief is bij hersengerelateerde gezondheidsproblemen, komt er net zo opwindend nieuws van onderzoekers die geloven dat cannabis kan helpen ouderdomsverschijnselen terug te dringen. Tenminste, wat cognitieve vaardigheden betreft.

Het beroemde tijdschrift Nature Medicine publiceerde deze resultaten van een onderzoek[2] dat werd uitgevoerd in Duitsland aan de Universiteit van Bonn in samenwerking met de collega's van de Hebrew University in Jeruzalem. Volgens dit nieuwste onderzoek zou THC mogelijk de achteruitgang van onze hersenen kunnen voorkomen naarmate we ouder worden. 

In de studie werden de effecten van THC op twee groepen muizen onderzocht. De test bestond uit nauwkeurige analyses van muizen in diverse leeftijdsgroepen. De onderzoekers gaven de dieren een dagelijkse dosis THC. Om de prestaties van de muizen te beoordelen, testten de onderzoekers het vermogen van de diertjes door ze in verschillende doolhoven neer te zetten en te kijken hoe goed ze voorwerpen herkenden.

De minderjarige muizen "onder invloed" gedroegen zich net zoals je kunt verwachten van een stel tieners dat stoned is. Ze scoorden lager na het gebruik van cannabis. De oudere muizen vertoonden echter een aanzienlijke verbetering van de prestaties na toediening van THC. Hun vaardigheidsniveaus waren in feite gelijk aan die van de jongere (nuchtere) muisjes.

De onderzoekers constateerden een grote, langdurige verbetering van het cognitief vermogen van de oudere muizen die een lage dosis THC ontvingen. Omdat het endocannabinoïdesysteem bij muizen ongeveer net zo werkt als bij mensen, is het team nu van plan het onderzoek uit te breiden met klinische proeven. Die vinden later dit jaar plaats en richten zich op "oudere" hersenen.

Wat betreft de effecten op ouderdomsverschijnselen en de invloed op de hersenen, speelt het endocannabinoïdesysteem naar alle waarschijnlijkheid ook een grote rol. Van cannabis wordt namelijk verondersteld dat het mogelijk de natuurlijke balans van het endocannabinoïdesysteem herstelt. Hierin ligt wellicht de sleutel verborgen om dementie te voorkomen.

Cannabis en onze hersenen - een optimistisch vooruitzicht

Een van de meest fascinerende bevindingen op het gebied van modern cannabisonderzoek is het vermogen van de plant om celgroei in de hersenen te stimuleren. Bevestigt voorlopig onderzoek (wat tot op heden alleen uitgevoerd is op diermodellen of proefmonsters van klein formaat) deze bevindingen? Dan gaat er een nieuwe wereld open met een hele reeks therapeutische toepassingen. De behandeling van ziektes als de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson lijkt nog lichtjaren van ons te zijn verwijderd. Toch zou het in de nabije toekomst weleens werkelijkheid kunnen worden.

External Resources:
  1. Clinical Endocannabinoid Deficiency (CECD) Revisited: Can This Concept Explain the Therapeutic Benefits of Cannabis in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel Syndrome and Other Treatment-Resistant Conditions? - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. Browse Articles | Nature Medicine http://www.nature.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.