Volgens verhalen achter de War on Drugs zou cannabis je hersenen in de war brengen. Het roken van wiet zou zelfs leiden tot een toekomst die bestaat uit verschrikkelijk werk, armoede en nachtmerries. Hoewel bepaalde groepen mensen inderdaad geen cannabinoïden zouden moeten gebruiken, zijn anderen er zeer bij gebaat. Oppervlakkige benaderingen en uitleg volstaan hier niet.

Er is een aantal andere dingen dat we weten op dit moment. Tieners zouden bijvoorbeeld geen cannabis moeten gebruiken. Er bestaat namelijk een duidelijke connectie tussen de negatieve effecten van cannabinoïden en het brein dat in ontwikkeling is. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, zouden om die reden ook geen cannabinoïden moeten gebruiken.

Het gaat hier echter om een impliciete uitleg.

Hier is de realiteit. Cannabis - eigenlijk de cannabinoïden in de plant - heeft een bepaald effect op het brein en op het lichaam. Het is duidelijk dat het invloed heeft op het geheugen. Ja, het kan ervoor zorgen dat mensen dingen "vergeten". Maar dit vermogen kan ook als middel ingezet worden om een bepaalde aandoening te behandelen. Daarnaast, omdat marihuana vooral een holistische werking heeft, zou het algehele effect het onderwerp van onderzoek moeten zijn. Niet zou er steeds maar een stukje onderzocht moeten worden. Dit maakt het testen van een dergelijk effect namelijk juist moeilijker. Hoe dan ook, dit is een kwestie die steeds opnieuw weer aan de oppervlakte komt, totdat er meer duidelijke antwoorden zijn.

Daarnaast komt het voor dat jonge kinderen toegang nodig hebben tot sommige cannabinoïden[1]. Kinderen met het Dravetsyndroom zijn misschien wel het perfecte voorbeeld. Patiëntjes met kinderepilepsie schijnen cannabinoïden te kunnen gebruiken om hun hersenfunctie te normaliseren.

Waar het op neerkomt? Wiet heeft invloed op je hersenen en het geheugen. Of dat nou negatief of positief is, hangt heel erg af van de persoonlijke omstandigheden. Een ding is zeker. Meer onderzoek is hard nodig.

Hoe cannabis uw hersenen beïnvloedt

HOE BEÏNVLOEDT WIET JE HERSENEN?

De vraag is niet of cannabis invloed heeft op je hersenen. Dat heeft het. De vraag is hoe, wanneer, en voor hoe lang?

Het wetenschappelijke antwoord is dat cannabinoïden zich in feite gedragen als een biologische schakelaar. Ze beïnvloeden de werking van de elektrische hersensignalen. Verschillende cannabinoïden, of eigenlijk verschillende planten, kunnen verschillende effecten hebben[2]. Zo kunnen ze de werking van het geheugen en de hersenen beïnvloeden. Het is bijvoorbeeld alom bekend dat indica soorten ervoor zorgen dat je slaperig wordt en dat ze de hersenfunctie over het algemeen iets trager maken. Sativa's zijn echter juist mentaal stimulerend.

En natuurlijk is er nog dit feit: niet alle vormen van geheugen zijn hetzelfde. Dit kan van grote invloed zijn op het uiteindelijke effect. Als bijvoorbeeld wiet wordt geconsumeerd, schakelt het lichaam neurotransmitter signalen uit die de hersenen vertellen dat het lichaam pijn heeft of depressief is. Het resultaat? Deze persoon is niet meer depressief of heeft geen pijn meer.

Uiteindelijk kan de invloed van cannabis op het brein positief of negatief zijn.

HOE BEÏNVLOEDT WIET HET GEHEUGEN?

Het allereerste wat je je moet realiseren, is dat er verschillende soorten geheugen zijn. Het menselijk brein lijkt erg op een computer. Het langetermijngeheugen is wat er op je harde schijf staat. Het kortetermijngeheugen is dat wat er tijdelijk bestaat, totdat het wordt opgeslagen en weer teruggehaald kan worden. Het ligt natuurlijk iets gecompliceerder dan dat. Maar in de kern is dit hoe cannabis het geheugen in het menselijk brein kan beïnvloeden.

KORTETERMIJNGEHEUGEN

Oké, dit is het cliché beeld van wiet. Informatie over het heden, waaronder de interactie met de directe omgeving, wordt beïnvloed. Dit is, met andere woorden, de verwerking in het kortetermijngeheugen. Aandacht valt hier ook onder. Als je je in een situatie bevindt waarin je geacht wordt snel te reageren op je externe omgeving, kan dit negatief uitpakken. Als je echter lijdt aan PTSS, kan deze eigenschap van cannabis je juist helpen met de aandoening om te gaan.

VERBAAL GEHEUGEN

Dit is eveneens gerelateerd aan concentratie. Duidelijk is ook, vooral voor de recreatieve gebruiker, dat ganja gebruik een negatieve invloed kan hebben. Sommige wiet rokers lijken snel afgeleid te zijn. Ze kunnen soms ook bepaalde woorden verkeerd uitspreken of ineens op de proppen komen met vreemde woorden. Onderzoek lijkt erop te wijzen dat het geheugen van woorden hierbij mogelijk negatief wordt beïnvloed. Dat gezegd hebbende; een onderzoek[3], waarbij 3000 mensen 25 jaar lang werden gevolgd, toont het volgende aan: gebruikers "verloren' ongeveer elke 5 jaar een woord als ze marihuana rookten. Dit weerhoudt recreatieve gebruikers in hun twintiger jaren er waarschijnlijk niet van om te stoppen.

Geheugen, cannabis en creativiteit

WERKGEHEUGEN

Dit is gerelateerd aan het kortetermijngeheugen. Het houdt letterlijk het vermogen in om taakrelevante informatie te verwerken. Je gebruikt het als je iets aan het leren bent. Daarnaast helpt het je met het vormen van verbindingen. Dit betekent dat je er een gedachtestroom mee op gang kunt krijgen.

Waar het op neer komt, is dat cannabis het werkgeheugen kan beïnvloeden. Tot nu toe heeft onderzoek aangetoond dat deelnemers testen vaak slechter afleggen als ze net THC hebben geconsumeerd, dan wanneer ze dat niet hebben gedaan. Stoned zijn belemmert je bij sommige prestaties waarvoor je moet communiceren met de rest van de wereld. Er zijn echter ook mensen, zoals creatievelingen of atleten, die zeggen dat juist deze uitwerking van cannabis hun zowel creatief als fysiek stimuleert. Het brein "vergeet" als het ware, of registreert niet volledig, de gevoelens van pijn.

RUIMTELIJK GEHEUGEN

Het ruimtelijk geheugen is nodig om details te onthouden in je directe omgeving. Met andere woorden, dit is het vermogen waarmee je je gemakkelijk kunt herinneren waar je je sleutels voor het laatst hebt gezien. Of om eenvoudig de weg uit een doolhof te vinden. Dit soort geheugen wordt ook beïnvloed door cannabis. Een onderzoek uit 2014 toont aan dat THC het ruimtelijk geheugen drastisch en negatief kan beïnvloeden. In de jaren '90 werd dit ook getest op muizen[4]. De muizen die net THC toegediend hadden gekregen, hadden meer moeite om uit een doolhof te komen.

LANGETERMIJNGEHEUGEN

Hier is onderzoek nog niet helemaal uit. Het langetermijngeheugen is de opslagruimte in de hersenen waarin alles ligt opgeslagen van wat je hebt meegemaakt in je leven. Cannabis zou van invloed kunnen zijn op je vermogen om iets uit het verleden te herinneren, maar dat hoeft niet zo te zijn. Wat wel duidelijk is, is dat de drug kan helpen om ongewenste gedachten uit het verleden te onderdrukken. Dit is bijvoorbeeld een van de grootste problemen waar PTSS-patiënten mee kampen. Marihuana kan hen helpen om het allemaal wat draaglijker te maken.

HOE ZIT HET MET DE HERINNERINGEN DIE JE WILT VERGETEN?

Cannabis kan mensen heel goed helpen om traumatische herinneringen te "vergeten". Dit zijn herinneringen van gebeurtenissen waarbij iemand iets ernstigs en negatiefs heeft meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan een oorlog of gevechten. Het kan echter ook gaan om meer "alledaagse" voorvallen. Hieronder vallen traumatische gebeurtenissen die iemand als iets heel heftigs heeft ervaren. Als gevolg hiervan, "herinnert" het brein het trauma zich regelmatig. Dit kan in de vorm van een flashback zijn. Het kan ook in de vorm zijn van een andere vervelende gebeurtenis die getriggerd wordt door een externe bron. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om geuren, licht en geluiden, oftewel alle zintuiglijke waarnemingen.

Wat marihuana lijkt te bewerkstelligen bij mensen met deze aandoening is behoorlijk bijzonder. Het is niet zo dat ze "vergeten'' wat hen is overkomen, maar het lijkt erop dat ze externe stimulansen "afstompen". Hierdoor worden herinneringen minder getriggerd. Ook zijn de PTSS-symptomen op zichzelf minder ernstig.

Cannabis en geheugen

MOET IK ME ZORGEN MAKEN?

Als je negatieve effecten ervaart van je cannabisgebruik, moet je ze evalueren. Als je wiet gebruikt voor recreatieve doeleinden, zijn er een paar simpele oplossingen. Verander van soort. Stop er helemaal mee. Doe het rustiger aan. Je zou je ook kunnen afvragen of je een niet-gediagnosticeerde medische aandoening hebt. Zelfs als je marihuana "alleen" maar gebruikt om te ontspannen, is het belangrijk om achter de redenen te komen waarom je afhankelijk bent van het gebruik van wiet, mocht je je zorgen maken of ernstige bijwerkingen krijgen.

Als je de drug gebruikt om medicinale redenen, dan zijn er andere dingen waar je rekening mee moet houden. Elke drug heeft mogelijke bijwerkingen. Zijn de bijwerkingen waar je last van hebt erger bij cannabis dan bij gewone medicatie of als je helemaal niks gebruikt? Daarnaast is het in dit geval aan te raden om te experimenteren, vooral als je je in een situatie bevindt waarbij medicinaal gebruik gelegaliseerd is. Probeer andere soorten uit.

Met name de medicinale gebruikers die chronische pijn of PTSS (of beide) hebben, geven een fascinerend kijkje in een wereld die grotendeels nog bestaat uit onbeantwoorde vragen.

Een ding is echter zeer duidelijk. De negatieve invloed van de drug wordt aanzienlijk minder als het als medicatie gebruikt wordt. En deze nuttige eigenschappen zouden ertoe moeten leiden dat cannabis niet meer in een negatief daglicht wordt gezet waardoor legalisatie, onderzoek en inzicht steeds wordt tegenhouden.

 

External Resources:
  1. The Cannabinoid Receptor Agonist WIN 55,212-2 Facilitates the Extinction of Contextual Fear Memory and Spatial Memory in Rats - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. The effect of cannabis use on memory function: an update https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Acute Administration of THC Impairs Spatial but Not Associative Memory Function in Zebrafish - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Acute Administration of THC Impairs Spatial but Not Associative Memory Function in Zebrafish - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.