De Kweekgids Voor Cannabis door Royal Queen Seeds
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Hoe Corrigeer en Voorkom Je Strekkende Cannabiszaailingen?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe Voorkom Je Beschimmelde Wiet Tijdens het Drogen en Uitharden?
- Hoe Behandel Je Droge en Breekbare Wietblaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Gele Cannabis Bladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Mijn wietplanten worden te hoog: wat kan ik het beste doen?
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
- Alles over de opbrengst per wietplant
Een gids over de laatste weken van de bloeiperiode van cannabis
Inhoud:
- 1. Het gebruik van bloeiboosters
- 1.1. Bloeiboosters: voor- en nadelen
- 2. De bloeiperiode berekenen aan de hand van de potmaat
- 3. Klimaatbeheersing
- 3.1. De ideale luchtvochtigheid
- 3.2. Controleren op schimmel
- 3.3. Ventilatie
- 4. Tips om het geluidsniveau te beheersen
- 5. De laatste 2 weken van de bloei
- 5.1. Stampers en trichomen controleren
- 5.2. De voedingscyclus beëindigen / flushen
- 5.3. Knippen
De spanning bouwt op en het langverwachte oogstmoment is bijna aangebroken. De planten hebben zich door de eerste 3 weken van de bloei gewerkt en zijn op wonderlijke wijze getransformeerd. Witte stampers zijn verschenen, die de fundering vormen van de toppen. Het water loopt je al in de mond.
Na een bloeiperiode van ongeveer 5 weken, zie je stevige toppen verschijnen, barstend van de cannabinoïden. De toppen worden nog steeds groter, maar het grootste deel van de ontwikkeling is achter de rug. Je bloeiende planten zijn ook nog prachtig groen, terwijl de dames keihard aan de productie van THC werken. De bladeren rondom de toppen zijn tevens lekker plakkerig. En met de THC-rijke trichomen is het later mogelijk een flinke partij hasj te maken.
De oogst nadert in sneltreinvaart. Het is daarbij verstandig fan leaves die je van je planten knipt te bewaren. Deze bevatten namelijk ook THC. Later maak je hier verrukkelijke hasj of kief mee. Je leest er alles over in ons blog over de oogst.
Het Gebruik Van Bloeiboosters
Heb je je planten goed verzorgd? Heb je correct water gegeven en niet teveel voedingsstoffen gebruikt? Dan is je tuin een lust voor het oog. De vele harsklieren van je planten glinsteren in het licht, of dit licht nu van de zon komt of van een kweeklamp.
Bloeiende cannabisplanten hebben meer behoefte aan fosfor en kalium. Het is dus verstandig PK 13/14 toe te dienen om de formatie van de toppen te stimuleren. Deze stoffen vind je in elke voedingsmix, zij het dan in kleinere hoeveelheden. Met wat extra PK 13/14 krijg je waarschijnlijk dichtere, compactere toppen. Nog geen ervaring met kweken? Dan is het vaak verstandig te beginnen met basisvoeding voor cannabis met NPK (stikstof, fosfor en kalium). Dit vul je aan met PK 13/14 in de bloeiperiode en een wortelstimulator.
Met deze basisproducten ben je hard op weg naar een geweldige oogst. Bij gezonde planten is het vervolgens mogelijk aanvullende producten te gebruiken. Denk aan een stimulator en/of booster voor de bloei en enzymen. Als je planten wat worstelen, is het niet logisch om deze vaak prijzige producten te gebruiken. Deze middelen helpen namelijk alleen als de ontwikkeling voorspoedig gaat. Veel beginners maken fouten, dus in dat geval zijn deze producten vaak onnodig en overdreven.
Enzymen verminderen de ophoping van zouten in de bodem. Dit ontstaat soms door aanvullende voedingsstoffen. Als je een tijdlang dezelfde fles voeding gebruikt, zie je soms een wit, kristallijn randje bij de dop ontstaan. Deze zouten hopen zich mettertijd ook op in je potten. Als je biologische voedingsstoffen gebruikt, dan is dit vaak minder het geval. Biologische producten bevatten namelijk aanzienlijk lagere niveaus dan minerale middelen.
Bloeiboosters: Voor- En Nadelen
Voordelen
- Komen de ontwikkeling van de toppen vaak ten goede
- Maximaliseren vaak de opbrengst
- Verbeteren vaak de kracht en smaak
Nadelen
- Niet erg nuttig voor beginnende kwekers
- Onnodig als je reeds goede basisvoedingsstoffen gebruikt
- Vergroten mogelijk de kans op overbemesting
- Extra kosten
De Bloeiperiode Berekenen Aan De Hand Van De Potmaat
De ideale potmaat is afhankelijk van hoeveel planten je kweekt en hoelang ze vegeteren. Deze twee factoren zijn vaak gekoppeld aan elkaar. Als je namelijk veel planten hebt staan in een kleine ruimte, gebruik je kleinere potten en is de groeitijd korter. Een voorbeeld: je hebt 16 cannabisplanten op een vierkante meter staan. Je rekent daarbij op een vegetatieve fase van 5-9 dagen. Dan zijn je planten gelukkig in een pot van 5 liter.
Stel nu echter dat je 10 planten kweekt in dezelfde ruimte en een vegetatieve fase inbouwt van 10-14 dagen. Kies dan voor potten van 7-11 liter. Hoe minder planten je kweekt, hoe groter de potten en hoe langer de vegetatieve fase. Uiteindelijk is de opbrengst ongeveer hetzelfde, ongeacht de methode. Het enige verschil zit hem in de benodigde tijd tot aan de oogst.
Heb je 16 planten staan en bedraagt de bloeiperiode 8 weken? Dan is de totale kweektijd ongeveer 2 maanden en 5 dagen.
Heb je 10 planten staan? Dan bedraagt de totale doorlooptijd ongeveer 2 maanden en 2 weken. Met andere woorden: je hebt langer nodig om dezelfde opbrengst te behalen. Met name commerciële kwekers vinden het belangrijk om zo snel mogelijk te oogsten. Daarom proppen ze vaak 20 planten op een vierkante meter en lassen ze een vegetatieve fase in van slechts 1-3 dagen. Een en ander is uiteraard wel afhankelijk van het medium. Op deze manier behalen ze elke 2 maanden een oogst, mits de bloeiperiode 8 weken bedraagt. Over het algemeen vragen sativa-dominante planten om een langere bloeiperiode dan indica-dominante exemplaren.
Je kunt je bij het selecteren van de zaden laten leiden door de vereiste bloeiperiode, evenals andere factoren, zoals de smaak of het effect. Prefereer je een high die meer "up" is, in plaats van een sterke, lichamelijke stone? Kies dan voor een sativa-dominante kruising. Weet wel dat de bloeiperiode iets langer duurt, ongeveer 8-12 weken. Onthoud ook dat elke plant uniek is. Er kunnen altijd vroegbloeiende, gemiddeld lang bloeiende en laatbloeiende exemplaren in je tuin voorkomen, zelfs als je uitsluitend zaden kweekt van dezelfde soort.
Als je ergens leest dat een bepaalde soort "erg uniform" is, houdt dit in dat er weinig verschil zit in de oogsttijd tussen de zaden van dezelfde plant. In dat geval mag je aannemen dat 80% van de planten zich op dezelfde manier ontwikkelt. Er zijn echter ook minder uniforme soorten, met grotere afwijkingen qua bloeitijd. Houd hier rekening mee bij het selecteren van je zaden.
Klimaatbeheersing
Bloeiende cannabisplanten vereisen specifieke klimaatomstandigheden om te floreren. Hoe dan ook, dien je goed te ventileren om gezonde planten te verzekeren, ongeacht de levensfase. Voor wat betreft de luchtvochtigheid, is de behoefte aan vocht veel lager bij bloeiende planten dan bij zaailingen of jonge vegetatieve exemplaren.
De Ideale Luchtvochtigheid
Voor de bloeiperiode probeer je een relatieve luchtvochtigheid aan te houden van 40-55%. Heb je geen luchtbevochtiger? Installeer dan een dimmer op je afzuiger. Hiermee varieer je de snelheid van de luchtextractie. Zo beïnvloed je dus het klimaat in je kweekruimte. Daarnaast draait een afzuiger zonder dimmer altijd op volle kracht, ook als dit niet nodig is. Dit verspilt elektriciteit, maar je zorgt ook voor onnodig meer herrie.
Met een simpele dimmer is het mogelijk je afzuiger zo in te stellen dat deze minder vochtige lucht afzuigt tijdens de eerste weken van de vegetatieve groei. Zo ontwikkelen jonge planten zich sneller. Als je planten groter worden en meer vocht uitscheiden, laat je de afzuiger iets harder werken. Zodra je cannabisplanten volledig bloeien, rond de 4de week van de bloeiperiode, houd je de luchtvochtigheid standaard lager dan 50-55%.
Controleren Op Schimmel
Een te hoge luchtvochtigheid in de laatste weken van de groei leidt mogelijk tot de ontwikkeling van schimmel en meeldauw. Dit komt doordat vocht gevangen raakt in de toppen. En zo ontstaat mogelijk de ideale broedplaats voor een groot aantal ziekteverwekkers. Goed om te weten: het risico op schimmel is groter bij soorten die harde toppen aanmaken en kleiner bij toppen met een luchtigere structuur.
Zodra je schimmel ziet op een top, is het tijd deze vaarwel te zeggen. De schimmel heeft binnenin namelijk al lang ravage aangericht voordat je het aan de buitenkant ziet. Als je een goed ontwikkelde top ziet waar een vreemd, geel suikerblaadje uitsteekt, verwijder het blaadje dan voorzichtig. Komt het gemakkelijk los? Dan is de top waarschijnlijk besmet. Het is dus verstandig een goede luchtstroom rondom je planten te verzekeren in de laatste weken van de bloei. Bij twijfel, investeer in een ontvochtiger.
Ventilatie
Naast de luchtvochtigheid, maakt bewegende lucht over het algemeen een groot verschil voor de gezondheid van je planten. Een afzuigsysteem of ventilator verwijdert niet alleen warme, vochtige lucht, maar zuigt vaak ook frisse, CO₂-rijke lucht aan. Deze frisse lucht is nodig voor de planten om optimaal te groeien en te bloeien. Als je in een kastje of andere kleine ruimte kweekt, heb je waarschijnlijk geen ruimte voor een ventilator. Houd dan in ieder geval de deur op een kier voor frisse lucht.
Nu je afzuiger is aangesloten op een dimmer, is het mogelijk je kweekruimte veel beter te beheersen. Dit vertaalt zich in een grotere oogst van topkwaliteit.
Tips Om Het Geluidsniveau Te Beheersen
Als je binnenshuis kweekt, is het lawaai van je afzuiger soms problematisch. Maar geen zorgen, dit is op diverse manieren te verminderen. We hebben het al vermeld, maar met een dimmer beheers je de snelheid (en dus het lawaai) van je afzuiger. Het maakt een groot verschil als je de kracht vermindert naar 75-80%.
Dit betekent ook dat het altijd beter is te kiezen voor een afzuiger met iets meer capaciteit. Op die manier is het mogelijk hem op halve kracht te laten draaien, wat het lawaai vermindert. Als dit niet helpt, kun je je afzuiger ook in een geïsoleerde behuizing plaatsen. Het verbinden van een pijp aan het apparaat kan tevens helpen. Het geluid verspreidt zich zo niet direct, maar gaat eerst door de pijp.
Als dit alles niet helpt om de herrie te verminderen, is het ook mogelijk een geluiddemper te monteren op je afzuiger. Een demper lijkt op een koolstoffilter, uitgerust met een metalen buis die je aan het apparaat bevestigt. Vervolgens kun je een normale pijp op de geluiddemper monteren en dan moet je aanzienlijk minder lawaai horen.
De Laatste 2 Weken Van De Bloei
Als je soorten kweekt met een gemiddeld lange bloeiperiode, vindt het grootste deel van de toppenproductie plaats in de 6de week van de bloei. De laatste 2 weken rijpen de toppen voornamelijk; het formaat neemt dan niet echt meer toe. Vanaf dat moment verkleuren de voorheen witte stampers geleidelijk amber-bruin. Afhankelijk van de soort en omgevingsfactoren, zit er mogelijk wat tijdsverschil in het daadwerkelijke rijpen van de toppen.
Stampers En Trichomen Controleren
Weet je niet goed wanneer je zou moeten oogsten? Inspecteer de stampers. Zodra 80% is verkleurd van wit naar bruin, is je wiet waarschijnlijk klaar voor het hakblok. Weet wel dat andere factoren ook invloed hebben op het bruinen van de stampers. Wil je meer zekerheid? Controleer dan de trichomen. Dan weet je zeker dat het oogstmoment is aangebroken.
Trichomen zijn kleine, kleverige, kristalachtige uitsteeksels op de toppen en bladeren. Ze maken al het lekkers aan, zoals de cannabinoïden en terpenen. Trichomen zijn erg klein, dus je hebt wel een loep of microscoop nodig. Ze zien eruit als mini-paddenstoelen, met een klein bolvormig kopje op een steeltje.
Als je cannabis bloeit, veranderen deze trichomen van kleur. Ze zijn eerst kristalhelder en worden dan melkwit om uiteindelijk amber te verkleuren. Als de kleine "paddenstoel"-kopjes nog steeds helder zijn, moet je nog even geduld hebben. Zodra de meeste trichomen melkwit van kleur zijn, loopt het leven van je wietplant ten einde. Het gekozen oogstmoment beïnvloedt echter ook de high. Oogst je wanneer de trichomen melkwit zijn, met hier en daar een amberkleurig kopje? Dan geniet je van een "opwekkendere" high. Als je wacht tot je meer amberkleurige kopjes ziet, bemerk je een verdovender effect. Veel kwekers oogsten als 15% van de trichomen amberkleurig is en de rest nog melkwit.
De Voedingscyclus Beëindigen / Flushen
Aan het einde van de bloeiperiode bevatten het groeimedium en de bladeren soms nog veel voedingsstoffen. Uiteraard wil je geen onprettig smakende stash vol met chemicaliën roken. Daarom stop je in de laatste 1,5-2 weken van de bloeiperiode met het geven van voedingsstoffen. Als je op hydro kweekt, stop je pas 5 dagen voor het einde van de bloei, omdat je anders te lang in uitsluitend water teelt. Kweek je echter op aarde of kokos, dan dienen je planten zoveel mogelijk voedingsstoffen op te maken die nog in het medium zitten.
Zodra je stopt met voeding, zullen de planten alle resterende voedingsstoffen in het groeimedium opnemen. Vervolgens halen ze alle nutriënten uit de bladeren. Daarom verkleuren cannabisplanten geel in de late bloeiperiode. Een extra voordeel van het uithongeren van je planten in de laatste weken is dat je geld bespaart op voedingsstoffen.
Gedurende deze 2 weken, dien je regelmatig te flushen. Dit draait om het bewateren van je medium met zuiver, pH-gebalanceerd water. Zo verwijder je opgebouwde mineralen uit de aarde. Doorweek de aarde volledig, zodat alle voedingsresten worden opgenomen. Doorweek de grond opnieuw en laat het water een aantal minuten uit de bodem van de pot lopen. Geef echter niet te vaak water. Je wilt je planten in dit stadium immers niet beschadigen.
Knippen
Het vergelen van de bladeren in de late bloei is helemaal normaal en zelfs een goed teken. Je planten geven namelijk aan dat ze alle overtollige voedingsstoffen verbruiken.
Sommige kwekers knippen hun planten voorzichtig tijdens de laatste weken/dagen voor de oogst. Ze verwijderen daarbij de grotere fan leaves, zodat meer licht de lagergelegen toppen bereikt. Gele bladeren verwelken en vallen vaak vanzelf van de plant. Dit scheelt wat knipwerk. Voel je echter ook vrij om ze zelf te verwijderen in deze fase. Ze hebben hun doel al vervuld. Dit maakt het oogsten ook gemakkelijker.
Veel kweekplezier!
Grow Guide Zoekmachine
- Stap voor stap wiet kweken
- Basisprincipes van het kweken van cannabis
- Je zaden uitkiezen
- Hoe moet je zaden ontkiemen?
- Het vegetatieve stadium van cannabis
- De bloeifase van cannabis
- Cannabis oogsten
- Knippen, drogen en uitharden
- Potten en aarde kiezen
-
Binnen kweken
- Een Compleet Overzicht Van Het Binnen Kweken Van Wiet
- Cannabis Kweek Tips: Hoe Binnen Kweeklampen Op Te Stellen
- Hoeveel Wietplanten Kun Je Per Vierkante Meter Kweken?
- Binnen cannabis kweken: Relatieve luchtvochtigheid en temperaturen
- Cannabis Hydroponics Kweken
- Microkweken van Wiet: Geweldige Toppen Kweken in Kleine Ruimtes
- Buiten kweken
- Hoe moet je autoflowering cannabis kweken?
- Cannabisnutriënten en pH
- Problemen met cannabis oplossen: voedingsstoffen
-
Problemen met cannabis oplossen: teelt
- Ontkieming Van Cannabiszaad - Handleiding Bij Problemen
- Hoe behandel je Pythium (wortelrot) bij wietplanten?
- Traag groeiende wietplanten: zo los je het op
- Hoe Corrigeer en Voorkom Je Strekkende Cannabiszaailingen?
- Cannabis Water Geven: Wat Te Doen Als Je Te Veel Of Te Weinig Water Hebt Gegeven
- Inzicht In Mannelijke, Vrouwelijke En Hermafrodiete Wiet
- Het herkennen en behandelen van veel voorkomende Cannabiskwalen
- Hoe breng je een zieke wietplant weer tot leven?
- Hoe Voorkom Je Beschimmelde Wiet Tijdens het Drogen en Uitharden?
- Hoe Behandel Je Droge en Breekbare Wietblaadjes?
- Wat Cannabis Bladeren Je Kunnen Vertellen
- Gele Cannabis Bladeren
-
Kweekverslag cannabissoorten
- HulkBerry Automatic Kweekverslag
- Kweekverslag Blue Cheese Auto
- Kweekverslag Purple Punch Automatic
- Kweekverslag Triple G Automatic
- Kweekverslag Do-Si-Dos Automatic
- Kweekverslag Green Gelato Automatic
- Kweekverslag Haze Berry Automatic
- Kweekverslag Purple Queen Automatic
- Kweekverslag Cookies Gelato Automatic
- Kweekverslag Sherbet Queen Automatic
- Kweekverslag Sweet Skunk Automatic
- Kweekverslag Medusa F1
- Het trainen van cannabisplanten
-
Tips voor het kweken van wiet
- Anatomie van de Cannabisplant: van de Onderkant tot de Top
- Bewaren van zaden
- Hoeveel Zonlicht Hebben Cannabisplanten Buiten Nodig Om Te Groeien?
- Hoe beheers en voorkom je strekken bij cannabisplanten?
- Mijn wietplanten worden te hoog: wat kan ik het beste doen?
- Moet Je Je Zorgen Maken Over Paarse Of Rode Cannabisstengels?
- Wat Te Doen Als Wietplanten Binnen Niet Bloeien?
- Hoe Kun Je Je Cannabisplanten Tegen Hittestress Beschermen
- Waaraan Zie Je Dat Je Vrouwelijke Cannabisplant Is Bevrucht?
- Therapeutische wiet kweken
- Bud washing: hoe je wiettoppen reinigt
- Alles over de opbrengst per wietplant
Categorieën
Cannabis kweken met RQS