De laatste weken van de bloei

DEEL 1 / INTRO

Na weken van stijgende spanning en enthousiasme is het langverwachte moment van de oogst nu eindelijk bijna aangebroken. De planten zijn in de eerste drie weken van de bloei ongelooflijk snel gegroeid en hebben een ware transformatie ondergaan, waarna de langzame vorming van de buds is begonnen. Er verscheen een alsmaar toenemend aantal witte haartjes, die de basis van de eventuele buds vormden, waar wij zo smachtend op zaten te wachten.

Na vijf weken bloei, zouden er zich nu harde, van THC druipende buds op je planten moeten bevinden, die nog steeds aan het groeien en uitdijen zijn, maar wel het grootste deel van hun ontwikkeling hebben doorgemaakt. De bloeiende planten zouden nog steeds mooi en groen moeten zijn en de THC-productie zou in volle gang moeten zijn. De bladeren rondom de buds zullen steeds plakkeriger worden en de vele THC-rijke harsklieren die hierop worden geproduceerd, zullen later worden gebruikt voor het maken van mooie hasj.

Nu de oogst niet lang meer op zich zal laten wachten, kunnen we de bladeren rondom de buds en de grotere bladeren die THC bevatten snoeien, die we vervolgens aan de kant zullen leggen om ze goed te laten drogen. We zullen daarna moeten beslissen of we er waterhasj of skuff van willen maken. Meer hierover in onze oogst-rubriek.   

 

DEEL 2 / BLOEIBOOSTERS

Gebruik Van Voedingsstoffen Op Cannabis

Zolang je je planten geen overdosis mest hebt gegeven, zou één blik op je tuin je nu moeten doen watertanden. Het zou er onder de sterke HPS-verlichting, die ervoor zorgt dat je THC-klieren op je buds en bladeren dansen en glinsteren in het licht, fenomenaal uit moeten zien. 

Omdat bloeiende planten meer fosfor en calcium nodig hebben, geven we ze pk 13-14 als een extra stimulans voor de ontwikkeling en de bloei. Deze stoffen bevinden zich in elke basisvoedingsstoffenmix, maar dan in kleine hoeveelheden. Met de pk 13-14 kunnen we het tekort aanvullen. De buds zullen er harder en compacter van worden.  Als je nieuw bent op het gebied van kweken, kun je het beste met een basisverpakking mest beginnen, waarin zich alle NPK's (stikstof-, fosfor- en calciumhoudende verbindingen), pk 13-14 en een wortelstimulator bevinden. Met deze basisproducten zul je meer dan ooit in staat zijn om voor jezelf een grote oogst te kweken.

Als je de touwtjes volledig in handen hebt, en het ernaar uitziet dat de oogst bijna probleemloos zal gaan verlopen, kun je een aantal aanvullende producten, zoals een bloeistimulator en/of boosters en enzymen toepassen. Het is niet logisch om deze relatief duurdere producten meteen toe te passen, omdat ze alleen maar van nut zijn zolang alles goed is gegaan tijdens de groei.

Aangezien je als relatieve nieuwkomer zonder twijfel een aantal fouten hebt gemaakt, zullen deze producten naar alle waarschijnlijkheid overbodig zijn en weinig toegevoegde waarde hebben. Als je je later eenmaal door je grootste fouten hebt geworsteld, zullen deze producten inderdaad iets waardevols toevoegen aan je eventuele oogst.

Enzymen zorgen voor het verwijderen van oude wortelresten en verminderen de ophoping van zout in je medium, dat afkomstig is van de aanvullende voedingsmiddelen die je de planten geeft. Nadat je een tijd lang dezelfde fles voedingsmiddelen hebt gebruikt, zul je merken dat de toppen een witte, kristalachtige afzetting ontwikkelen. Dit zijn de zouten die ik bedoel. Met organische voedingsstoffen, zoals Plagron, kun je ook de ophoping van zouten reduceren, omdat deze aanzienlijk minder zouten bevatten dan bio-minerale voedingsstoffen.

 

DEEL 3 / OVER POTTEN EN UNIFORMITEIT

Grootte Van Potten Die Cannabis Laten Groeien

De grootte van de potten die we gebruiken, is afhankelijk van het aantal planten die we kweken en het aantal weken groeitijd die ze krijgen. Deze factoren zijn met elkaar verbonden. Als we een groot aantal planten hebben, hebben we kleinere potten nodig en geven we de planten minder groeitijd. Als we bijvoorbeeld 16 planten op één vierkante meter hebben, die we een groeiperiode van tussen de 5 en 9 dagen geven, zullen de planten tevreden zijn met 5 liter potten.

Als we dit aantal reduceren tot 10 planten, die we een groeiperiode van 10-14 dagen geven, zullen deze planten 7-11 liter potten nodig hebben. Dus hoe minder planten we kweken, hoe groter de potten zullen zijn die we gebruiken en hoe langer de groeitijd is die we ze geven. De uiteindelijke opbrengst zal met elk van deze methoden ongeveer hetzelfde zijn.

Het enige verschil is de hoeveelheid tijd die we in totaal nodig hebben om tot onze oogst te komen. Iemand met 16 planten, die gebruik maakt van de populaire bloeiperiode van 8 weken, zal ongeveer twee maanden en vijf dagen nodig hebben om van start tot finish te komen. Als je 10 planten hebt, zal dit ongeveer twee maanden en twee weken duren. Met andere woorden, je doet er langer over om dezelfde opbrengst te behalen. Met name de commerciële kweker vindt het belangrijk om binnen een zo kort mogelijke tijd te kunnen oogsten.Om deze reden plaatsen ze vaak 20 planten op één vierkante meter, die ze slechts 1-3 dagen groeitijd geven, afhankelijk van het medium waar ze gebruik van maken. Op deze manier kunnen ze om de twee maanden oogsten, als ze een variëteit gebruiken die het klusje binnen 8 weken klaart. Over het algemeen hebben planten met een Sativa-invloed langer de tijd nodig om te bloeien, dan planten die worden gedomineerd door Indica-genen.

Zo zie je dus dat je je bij je originele plantenkeuze zowel door de bloeiperiode als door de eventuele effecten van het gedroogde rookbare materiaal kunt laten leiden. Als je de voorkeur geeft aan een meer 'up' high dan aan een zware lichamelijke stone, is het aangeraden om voor een Sativa-kruising te gaan, die er iets langer (tussen de 8-10 weken) over doet om te bloeien. Desondanks moet je er als je vanaf de zaad kweekt altijd rekening mee houden dat elke plant uniek is en er zullen zich altijd vroegbloeiers, gemiddelde-laatbloeiers en laatbloeiers in je selectie bevinden.

Als je ergens leest dat een bepaalde variëteit 'zeer uniform' is, betekent dit dat er weinig verschil in de oogsttijd zal zitten tussen de volwassen planten. Je kunt dus verwachten dat 80% van de planten een gelijke groeitijd zal hebben. Als een variëteit minder uniform is, zullen er tussen de planten grotere verschillen in hun bloeitijd als volwassenen zijn. Ook dit is een belangrijke factor die je in overweging dient te nemen als je een bepaalde variëteit kiest.

 

DEEL 4 / KLIMAAT

Alle voedingsstoffen en het water dat je je planten geeft tijdens hun bloeiperiode moet ergens naartoe gaan. Het water wordt verdampt vanaf de bladeren van je planten en zweeft vrij rond in je kweekruimte. Omdat de planten aan het begin van debloeiperiode nog maar weinig vegetatie hebben en nogal klein zijn, wordt er maar weinig vocht afgegeven in de lucht door de planten.  Hierdoor is de luchtvochtigheid eerder te laag dan te hoog. Omdat onze groene planten sneller groeien in een vochtiger klimaat dan in de droge hitte die wordt geproduceerd door de HPS-lampen, kun je een snellere ontwikkeling en groei in de eerste week/weken garanderen door ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid toeneemt. De makkelijkste manier om dit te bereiken zonder een luchtbevochtiger aan te schaffen, is door een dimschakelaar op je ventilator aan te sluiten. Met een dimmer kun je de snelheid van de luchtafzuiging aanpassen.

Het is handig om een dimmer aan te sluiten, omdat je het klimaat hiermee beter kunt beïnvloeden. Daarnaast werkt een ventilator zonder dimmer altijd op volle kracht, terwijl dit niet altijd nodig is. Bovendien verbruikt dit niet alleen meer elektriciteit, maar veroorzaakt ook meer lawaai dan nodig is. Het is niet de ventilator zelf die het lawaai veroorzaakt, maar de luchtstroom die hier uitkomt. Het is dus beter om tijdens de eerste weken een dimmer te gebruiken; de pomp werkt stiller en zuigt minder vochtige lucht weg, waardoor het luchtvochtigheidsgehalte hoger blijft en de zaailingen zich sneller zullen ontwikkelen. Zodra de planten groter worden, kun je de pomp iets actiever laten werken, omdat de planten nu steeds grotere hoeveelheden vocht produceren en omdat je ervoor moet zorgen dat de vochtigheid niet te ver omhoog schiet zodra de vorming van de buds eraan zit te komen (rond de vierde week van de bloei).

Een te hoge vochtigheid kan leiden tot steenharde buds, die tijdens de laatste weken van hun groeifase schimmel kunnen ontwikkelen. Als de vochtigheid te hoog is, is er een grotere kans dat er damp in de bud-structuur terechtkomt, die hier vervolgens omheen groeit, waardoor het vocht wordt vastgehouden. Dit gevangen vocht kan zorgen voor de ontwikkeling van schimmel. Wietvariëteiten die zeer harde buds ontwikkelen, lopen een groter risico op het ontwikkelen van schimmel dan buds met een meer luchtdoorlatende structuur, aangezien deze niet zo makkelijk vocht vasthouden.

Als je eenmaal schimmel in een bud hebt ontdekt, dan is deze zo goed als verloren, omdat de schimmel van binnen al actief is geweest voordat het zichtbaar werd aan de buitenkant van de bud. Als je een mooi ontwikkelde bud hebt waaruit vervolgens in het midden een geel gekleurd blad steekt en je weet zeker dat je de plant voldoende voedingsstoffen hebt gegeven, dan kun je dit blad er het beste voorzichtig uittrekken.

Als het blad makkelijk loslaat, is de bud geïnfecteerd. Zorg ervoor dat je een goede ventilator hebt, die in de laatste weken actief is. Als je net begint, is het een investering, maar het is echt een 'must' als je graag wilt dat jouw oogst probleemloos zal verlopen.  De ventilator zorgt er niet alleen voor dat de warme, vochtige lucht wordt verwijderd, maar zorgt er ook voor dat er frisse, CO?-rijke lucht in de ruimte, waarin je planten hard aan het werk zijn, wordt gezogen. Ze hebben deze frisse lucht nodig om optimaal te blijven groeien en bloeien.

Probeer ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid tijdens de laatste paar weken van de bloei onder de 50% blijft. Je kunt natuurlijk ook in een kast zonder ventilator kweken, door de deur op een kier te houden, maar hier zul je geen optimale resultaten mee behalen. Als je iets doet, kun je het maar beter meteen goed doen.  De dimmer  zorgt er in combinatie met de ventilator voor dat je het klimaat beter kunt beheersen; een perfect klimaat verhoogt je opbrengst en de kwaliteit van je eventuele oogst. 

 

DEEL 5 / HET GELUID

Houd Ruis Buiten De Kweekruimte Bij Het Verbouwen Van Cannabis

Beperken Voor degenen die hun kweekruimte hebben opgezet in de buurt van een slaapkamer, kan dit leiden tot geklaag over het geluid dat de ventilator voortbrengt. Er zijn verschillende manieren om dit geluid te reduceren. Als eerste optie is er natuurlijk de hiervoor genoemde dimmer. Een ventilator die niet op volle toeren werkt, maakt immers minder lawaai. Probeer je ventilator dus op ongeveer 75-80% te laten draaien.

Ook is het beter om voor een ventilator te kiezen met een te groot vermogen, dan met een te klein vermogen. Een grote ventilator die op halve kracht draait, maakt minder geluid dan een kleine ventilator die op vol vermogen draait. Als dit niet voldoende is, kun je de ventilator inbouwen in een geïsoleerde kast. Ook het verbinden van een klein stukje slang aan de ventilator helpt om het lawaai aanzienlijk te verminderen, omdat het geluid nu niet direct wordt verspreid, maar eerst langs de slang gaat, waarna het volume al gereduceerd is.

Mochten deze pogingen niet het gewenste resultaat opleveren, kun je een geluidsdemper installeren op je ventilator. Deze demper lijkt een beetje op een koolstoffilter; een metalen buis die je aan je ventilator vastmaakt, zodat het geluid dat wordt geproduceerd eerst door de buis heen moet, waar het gereduceerd wordt. Bevestig vervolgens een normale slang op de demper, en je zult merken dat het geluid nu grotendeels uitgefilterd is.

DEEL 6 / DE LAATSTE 2 WEKEN

Bud Development

Het grootste gedeelte van de ontwikkeling van de bud zal rond de 6e week plaatsvinden, als we een gemiddelde tot lang bloeiende variëteit aan het kweken zijn. In de laatste twee weken zullen de buds voornamelijk rijpen en bijna niet meer in grootte groeien. De buds die eerst barstensvol spierwitte haartjes zaten, zullen nu langzaam aan bruin worden.

Afhankelijk van de variëteit die je gebruikt en het klimaat van de kweekruimte, kan het rijpen een variabele hoeveelheid tijd in beslag nemen. Zodra ongeveer 80% van de kleine haartjes bruin zijn geworden, is het tijd om de snoeischaren uit de kast te vissen en voorbereidingen te treffen voor de oogst. Je kunt het soort high die je krijgt van je cannabis beïnvloeden door de buds iets vroeger of iets later te oogsten. Hoe langer je wacht met oogsten, hoe sterker de 'stone' van de cannabis zal zijn; als je iets eerder oogst, krijg je meer een 'head high' effect.

Je kunt dus kiezen wanneer je wilt oogsten aan de hand van je eigen persoonlijke voorkeur. Omdat we meestal streven naar een soort van gouden 'middenweg', zullen we gaan oogsten als 80% van de haartjes bruin zijn. Vergeet niet dat witte haartjes soms ook bruin worden door klimaatinvloeden of geknoei met de luchtvochtigheid. Het betekent dus niet automatisch dat de plant zeker zal rijpen als je een paar bruine haartjes krijgt. Een bud die is afgestorven of geïnfecteerd is door schimmel zal ook bruine haartjes ontwikkelen.

Oogsten is nu niet echt wetenschap, maar kort gezegd, als je voornamelijk bruine haartjes hebt en een aantal van de onderste buds nog witte haartjes hebben, kun je gerust beginnen met het snoeien. Je moet naar de plant als geheel kijken, als je je 80% berekening maakt. Om de verschillende soorten high die je kunt bereiken uit te proberen, kun je in gefaseerde intervallen oogsten en als ze eenmaal Met het einde in zicht, zul je merken dat de ene variëteit zijn voedingstoffen meer vasthoudt dan de andere.

Zo houdt een K2 bijvoorbeeld langer zijn voedingsstoffen vast, wat betekent dat je in de laatste anderhalve week moet stoppen met voeden. De planten zullen hun frisse groene kleur behouden, de haren zullen doorgaan met donkerder van kleur worden en de buds zullen langzaam rijpen en een schitterende verschijning vormen met hun wonderbaarlijke laag THC.

Omdat er zich nog steeds een heleboel voedingsstoffen bevinden in het medium (de precieze hoeveelheid is afhankelijk van het medium dat je gebruikt) en omdat de bladeren ook een aanzienlijke hoeveelheid voedingsstoffen bevatten, stoppen we de laatste 1,5 tot 2 weken van de bloei met voeden.  Als je hydrocultuur toepast, stop je pas de laatste vijf dagen met voeden, omdat het geel kleuren zeer snel zal plaatsvinden als je uitsluitend in water kweekt.

Als je kweekt in met aarde gevulde potten of op kokos of iets dergelijks, blijven er nog steeds een heleboel voedingsstoffen over die opgebruikt dienen te worden. Als je stopt met het voeden van je planten, zullen ze de in de potten of medium achtergebleven beschikbare voedingsstoffen gebruiken. Zodra ze dit gedaan hebben, zullen ze hun bladeren leegzuigen om ook hier de voedingsstoffen uit te halen.   Met andere woorden, zelfs nadat je gestopt bent met voeden, beschikt de plant nog steeds over meer dan voldoende voedingsstoffen.

Je kunt nu nog steeds een bloeistimulator geven, op voorwaarde dat deze stimulator geen voedingsstofsubstantie is. De bladeren zullen langzaam geel kleuren, wat een teken is dat er zich rond de oogsttijd nog maar weinig voedingsstoffen bevinden in je buds. Op deze manier bespaar je ook nog eens een aantal dagen of weken aan kosten voor voedingsstoffen. Het geel kleuren is daarom een goed teken, omdat teveel voedingsstoffen niets zullen toevoegen aan je bud.

Uiteindelijk zul je een aantal van de grotere bladeren van je planten kunnen verwijderen in de laatste week of de laatste dagen voor de oogst, wat je wat snoeiwerk kan besparen en waardoor er meer licht op de onderste buds kan vallen, waardoor ze op het laatste moment nog wat gewicht kunnen toevoegen, voordat ze onder handen worden genomen met de snoeischaar. Als dit is gebeurd, rest er in de laatste paar weken niets anders meer te doen dan te genieten van de bron van je enthousiasme.


Deel. 1: Ontkiemen. De complete gids voor het ontkiemen van cannabis zaden.

Deel. 2: De groei of veg fase. The germinated seeds peak out above ground and immediately spring up.

Deel. 3: de bloeifase. De bloeifase bij wietplanten.

Deel. 5: wiet oogsten! Leer stapsgewijs je cannabis te oogsten en te verwerken.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.