Schimmel en toprot zijn serieuze en veelvoorkomende problemen waar marihuana kwekers dagelijks mee te maken kunnen krijgen. Het is natuurlijk ook ontmoedigend om je gezonde gewas te bewonderen en de tekenen van schimmels te zien, waarmee alles in gevaar komt. Dus hier leggen we uit hoe je schimmels ontdekt, voorkomt en behandelt.

IDENTIFICATIE

Van alle types schimmels en infecties die je cannabis planten kunnen aanvallen, zijn Botrytis (toprot) en meeldauw het meest voorkomend.

Botrytis (toprot):

Botrytis begint meestal onderaan de steel, waardoor het maar lastig te detecteren is. Gewoonlijk worden de eerste tekenen door de kweker ontdekt als de kleine bladeren van de cola's beginnen te verwelken, verkleuren en uitdrogen. Bij nadere inspectie, zie je misschien dons groeien op de toppen en locaties van de toppen, meestal grijs, blauwgroen of wit van kleur. Afhankelijk van de omstandigheden, zullen de toppen volledig uitdrogen en afbrokkelen bij aanraking (in een lage luchtvochtigheid) of veranderen in een ontbindende smurrie (bij hoge luchtvochtigheid).

Wanneer Botrytis een vergevorderd stadium bereikt, kunnen ook kleine, zwarte puntjes verschijnen in de schimmel. Dit zijn de sporen die de schimmel maakt, klaar om naar zichzelf naar andere planten te verspreiden. Deze kunnen op het lichtste zuchtje wind worden getransporteerd. Als je dit ziet, zit je echt in een benarde situatie. Adem deze sporen niet in en probeer ze ook uit de buurt te houden van andere planten.

Botrytis kan ook de stelen, bladeren en hele jonge planten aanvallen, maar dit komt minder vaak voor. Zorg ervoor dat je je planten regelmatig controleert!

Schimmel Cannabis Botrytis Bud Rot

Meeldauw:

Meeldauw is te herkennen aan een dunne laag, witte, poederachtige schimmel op de bladeren van je cannabis plant, vanwaar het zich over de hele plant verspreidt. Deze schimmel remt fotosynthese, waardoor je cannabis plant uiteindelijk sterft vanwege een gebrek aan energie. Bladeren zullen verwelken en geel kleuren voordat ze bruin kleuren en afsterven. Hoewel het moeilijk te vinden is, kan Meeldauw soms vroeg worden herkend. Er verschijnen dan kleine bultjes op de geïnfecteerde bladeren. Net als Botrytis, produceert Meeldauw ook kleine, zwarte sporen in de gevorderde stadia, die door luchtbeweging kunnen worden verplaatst naar andere planten.

Beide ziekten kunnen zowel binnen als buiten voorkomen en ze kunnen, naast cannabis, meerdere plantensoorten infecteren, waardoor elke planteninfectie in je kweekruimte of huis mogelijk gevaarlijk is voor je gewas.

Gelukkig moeten er aan veel vereisten worden voldaan voordat deze ziektes de kans krijgen je plant te infecteren. Dit brengt ons mooi op het volgende onderdeel: Preventie.

Poederachtige Meeldauw Van Cannabis

PREVENTIE

Preventie is zonder twijfel de beste manier om je cannabis veilig te houden. Het is veel eenvoudiger wat voorzorgsmaatregelen te treffen en je kweekomgeving in de gaten te houden dan een infectie te genezen.

Er zijn drie voorwaarden waaraan moet worden voldaan om zowel Botrytis als Meeldauw een kans te geven. Deze zijn:

  • Koele temperaturen
  • Stilstaande lucht
  • Natte/vochtige omstandigheden

De beste manier om beide ziekten dus te voorkomen, is verzekeren dat deze omstandigheden zich niet te lang voordoen en zeker niet alledrie tegelijk.

Deze zijn binnen behoorlijk simpel te voorkomen. Een koele temperatuur is alles onder de 20 graden Celsius. Zorg voor een fatsoenlijk ventilatiesysteem om constante luchtcirculatie te verzekeren en probeer de ruimte niet te vol te proppen omdat dit de luchtstroom kan belemmeren. De luchtvochtigheid van een kweekruimte kan ook worden beheerd door te ventileren.

Buiten is het iets lastiger. Een gebrek aan een briesje, koude nachten en regen kunnen ervoor zorgen dat schimmel ontstaat. Daarom is het belangrijk dat je je kweek locatie zorgvuldig selecteert. Let op een goede luchtstroom. Sommige kwekers zetten een soort tent op als er zware regen wordt voorspeld of schudden de planten uit na een buitje om overtollig water op de bladeren en toppen te verwijderen.

Vertrouw ons, als het gaat om deze ziektes is preventie het allerbelangrijkst.

Humid conditions mould ventilation

BEHANDELING

Zoals al vermeld, is het behandelen van deze ziektes een zware klus, maar je hebt weinig keus als je er reeds mee te maken hebt.

Allereerst moet je overwegen of het de moeite waard is om te proberen een geïnfecteerde plant te reden. Een geïnfecteerde plant is namelijk nooit helemaal te genezen, hoe vervelend dit ook mag klinken. Het enige wat je kan doen, is een poging te wagen de ziekte in toom te houden, terwijl gezonde delen van de plant groeien. Als je dit doet, kan je mogelijk wel het hele gewas besmetten, voor een klein beetje wiet van waarschijnlijk matige kwaliteit. Behandelingen kunnen maar zoveel doen en soms is het beter je verlies te nemen en de geïnfecteerde plant te vernietigen.

Zodra een schimmel infectie eenmaal voet heeft gezet in je tuin of kweekruimte, is het extreem lastig er voor eens en voor altijd vanaf te komen. Buiten zal de schimmel van plant tot plant reizen, maar zich ook in de bodem voortplanten als mycelium. Binnen kleven de sporen aan muren, vloeren en alle andere oppervlakken tot ze worden verstoord en verplaatst. Dit betekent dat het risico op het infecteren van toekomstig gewas reëel is.

Botrytis:

De enige echte optie is het gebruik van biologische sprays, zoals Serenade disease control spray. Dit kan helpen de Botrytis in toom te houden tot de oogst, maar zal het niet helemaal verwijderen. Verplaats geïnfecteerde planten naar een warme ruimte met lage luchtvochtigheid om verspreiding te helpen voorkomen.

Meeldauw:

Met Meeldauw heb je iets meer opties. Verwijder geïnfecteerde bladeren en verhuis de plant naar een warme plek met lage luchtvochtigheid. Spuit nu de plant in met veilige, gespecialiseerde fungiciden die de Meeldauw aanpakken. Hopelijk houd je hiermee de infectie onder controle.

Als je gedwongen bent fungiciden te gebruiken, is het verstandig te onthouden dat dit een effect zal hebben op de uiteindelijke kwaliteit van je toppen, omdat smaak, aroma en kwaliteit van de rook worden veranderd. Onthoud ook dat je je toppen wil consumeren, dus wil je echt dat deze bedekt zijn in fungiciden of schimmels? Beiden kunnen mogelijk gevaarlijk zijn, zeker als de fungiciden gebaseerd zijn op chemicaliën, of koper of zwavel bevatten (wat vaak het geval is).

Als het gaat om Meeldauw, zijn er een aantal tips van tuinders die je kan proberen:

Voeg twee theelepels appelazijn toe aan 1 liter water en spuit hiermee je planten in, of maak een mix van 60% melk en 40% water en spuit hiermee je planten in. Beiden kunnen helpen Meeldauw te doden, maar de effectiviteit is de vraag. Als je fungiciden wil vermijden, zijn ze zeker het proberen waard.

Uiteindelijk moet je zelf een beslissing nemen. Als je het ons vraagt, is het echter altijd beter om geïnfecteerde planten te verwijderen en vernietigen en van de ervaring te leren. Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen!

LIJST MET VEELVOORKOMENDE PLAGEN EN PROBLEMEN

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.